Copy

Moussa

Jaargang 12- nummer 8

Moussa, de jonge arts in opleiding uit Inadougoum.

In 2011 werden wij door Moussa Abdou Ousmane meegenomen naar zijn middelbare school in Tahoua. Toen had hij al een droom, net als zijn oom Abakoula. Hij wilde dokter worden en zich later inzetten voor de mensen die het heel hard nodig hadden.
Abakoula en Maddy ondersteunde hun neefje door grotendeels zijn studie te betalen en voor onderdak te zorgen. In Tahoua volgt hij zijn studie tot arts. En hier ontplooit hij zich tot een briljante student, die alles op alles wil zetten om zijn studie af te ronden.
Vanuit Nederland kreeg hij afgelopen jaar verschillende doktersspullen om zijn studie goed te kunnen volgen. Op dit moment gaat hij twee dagen naar school en drie dagen werkt hij in het ziekenhuis van Tahoua. In mei 2021, hoopt hij zijn dokters bul te krijgen.
 
Toen de Corona crisis ook zijn geboortedorp in de greep kreeg, wist hij meteen wat hij moest doen. Hij deed een emotionele oproep naar onze Stichting voor hulp. De medicijnkast in de kliniek was leeg en er was een tekort aan alles.
Gelukkig konden wij hem helpen. De eerste keer met mondkapje, handschoenen, gel etc.
Bij de tweede noodkreet om hulp was de nood zowaar nog groter. Door de overvloedige regenval was er ook in heel West-Centraal Afrika malaria uitgebroken en was de hulp nog meer dan welkom. Ook Inadougoum en de dorpen rondom werden zwaar getroffen. Door een tekort aan infusen, naalden, malariatabletten werd het nog erger. De mensen waren zo ziek dat de kliniek het niet meer aankon en de mensen zelfs buiten de kliniek verzorgd werden.
Moussa ging weer terug naar Inadougoum, met medicijnen en voorlichtingsmateriaal ook voor
Covid-19.
Aangekomen in het dorp ging hij meteen aan het werk. Zijn eerste prioriteit waren de mensen die ziek waren geworden door malaria en daarnaast voorlichting geven hoe de mensen konden voorkomen dat ze ook nog Corona zouden krijgen.
Nu combineert hij zijn school en werken in het ziekenhuis in Tahoua, met de kliniek van Inadougoum
Moussa, een jonge arts in opleiding. Straks onze Aman-Iman arts zonder grenzen in Niger. Wat zijn wij super trots op hem.
De foto’s geven aan hoe gedreven hij is. Toen de ambulance een lekke band kreeg, moest hij ook nog monteur zijn. Toen het niet meteen lukte kreeg Moussa een motor om de medicijnen snel naar de kliniek te brengen.
Foto's en filmpjes van Moussa, klik hier en deze pagina
 

Hulp aan vluchtelingen in Niger.

In 2020 werd Niger opgeschrikt door verschillende aanvallen door terroristen. Bij die aanvallen waren veel slachtoffers te betreuren. Vooral militairen waren het doelwit. Bij een van de laatste aanvallen vielen ook heel wat burgerslachtoffers in een dorp aan de grenstreek met Mali.
Vanuit uit Europa werd een beroep gedaan om vooral kinderen te helpen. Via Organisation de la Diaspora Touarègue en Europe Odte-Tanat kregen Nigerese organisatie het verzoek om geld te doneren. Als Stichting vonden wij het belangrijk om een bijdrage te leveren aan die oproep.
Begin november werden schoolbenodigdheden aan de Takriza-school overhandigd.
Deze kinderen, hebben ondanks het grote leeds wat hun is aangedaan, weer een lichtpuntje voor hun toekomst.
Merci – Tanumert
Voor meer informatie over ODTE kijk even op hun Facebookpagina.

Voor foto's en verschillende filmpjes, klik hier
Volg Aman-Iman op Facebook       Volg Abakoula op Twitter       Doorsturen 
Stichting Aman-Iman
Heerdergroenweg 43
6224 JL Maastricht
Nederland
+31 (0)6-20020460
info@aman-iman.nl 
afmelden
Email Marketing Powered by Mailchimp