Copy

“Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder”

Jaargang 12- nummer 7
Tijdens het schrijven van onze nieuwsbrief moest ik meteen denken aan Ramses Shaffy: “Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder” Vooral aan de laatste regels van het 2e couplet: “Moet nu weten, we zijn allemaal samen.”
De wereld staat letterlijk op zijn kop. Mensen, hele families staan lijnrecht tegenover elkaar. Het geschreven en gesproken woord wordt regelmatig gebruikt om je standpunt met héél véél kracht bij te zetten. De dialoog is vaak heel ver te zoeken en elkaar begrijpen en respecteren staan mijlenver uit elkaar.
Veel mensen roepen, nee schreeuwen eigenlijk: “Eigen mensen eerst.”
Vertel je dan over mensen onze familie en vrienden in Inadougoum, dan wordt alles gebagatelliseerd en af gedaan met woorden als, corrupte bende, eigen schuld, och het valt wel mee.
Niets is minder waar.
Na de uitbraak van Covid-19 zijn ook in Niger heel wat mensen ziek geworden en dood gegaan. Gelukkig konden wij met hulp van iedereen een eerste hulplijn opzetten. Maar dat bleek lang niet voldoende. Er dreigde een groot tekort aan de eerste levensbehoefte en prijzen rezen de pan uit.
De Chiefs van de dorpen deden een oproep aan ons. Samen met onze partner ONG Idela stelden wij een zeer ambitieus plan op.
Wij klopten aan bij Wilde Ganzen en zij omarmden ons en opdat moment voelden wij ons gesteund en geborgen. Er moest nog veel meer geld bij. Dan ga je bellen, mailen, schrijven. Heel wat particulieren donaties volgden. Van verschillende grote vermogensfondsen kregen wij geweldige donaties. Een aantal wilde heel graag anoniem blijven. En daar zijn wij heel erg dankbaar voor.
Bekijken wij de foto’s die wij uit Inadougoum krijgen, dan krijgen een brok in onze keel. Zoveel mooie ontroerende momenten. Horen wij onze vrienden en familie praten krijgen wij tranen in onze ogen.
Want samen hebben wij dit gedaan.
Foto’s en video’s kun je bekijken op onze site, klik hier voor foto's  of klik hier voor enkele video's
Overvloedige regenval
De laatste weken zijn grote delen van Afrika geplaagd door hevige regenbuien en overstromingen. 
De wijk in Niamey, waar wij in 2008 gastvrij werden ontvangen, stond helemaal blank. 
Ook Inadougoum werd niet gespaard. Na een zeer succesvol groot onderhoud aan de waterinstallatie, uitbreiding van 13 dorpen naar 14 dorpen met een waterleiding, het verhogen van de watertank, kon er geen grotere ramp gebeuren. Door de hevige regenbuien is de complete watertank van de berg afgedonderd.
 
Graanbank
Mislukte oogsten deden de mensen vertwijfeld weer een beroep op ons. En gelukkig konden wij weer een klein beetje helpen. De graanbank werd weer tot de nok toe gevuld.

En nu …..
Overal in West Centraal Afrika is malaria uitgebroken. De klinieken kunnen het op dit moment niet meer aan en er is een tekort aan bedden, infusen en medicatie.
Bij de kliniek van Inadougoum liggen de mensen met malaria, op een matje onder de bomen en het beetje wat ze nog hebben wordt zorgvuldig verdeeld.
Moussa, de neef van Abakoula en arts, is teruggekeerd naar het dorp en daar zijn hulp aangeboden. Via de app kregen wij een emotionele oproep van hem. In het dorp was een groot tekort aan medicamenten of wij hem konden helpen.
Gelukkig hadden wij nog iets op onze bankrekening staan. Even via de WhatsApp overleg gevoerd en vorige week hebben we € 1600,00 overgemaakt om de voorraden aan te vullen.

De medicamenten waren een mum van tijd in het dorp, met dank aan de burgemeester van Kao. En Moussa kon beginnen met het toedienen medicijnen tegen malaria en het aanleggen van infusen. Tevens gaf hij, in het bijzijn van de Chief van het dorp voorlichting over de regels die de mensen moeten hanteren om Covid-19 te voorkomen.
Dit berichtje kregen wij vanuit Inadougoum:
“Réception  au CSI d' Inadougoum ce jour 8/10/2020 des produits  et consommables offerts par un généreux donateur en la personne de: Fondation Aman-Iman fondée par notre fils Abakoula Argalaless résidant en Hollande. “
Maar er was een goed nieuws. Door de regenval kregen de moestuinen meer dan voldoende water en ze veranderde in mum van tijd in een groene oase. Gierst schoot omhoog en de andere planten groeiden als kool. Onze fruitbomen en moringabomen staan heerlijk met hun voeten in de natte woestijngrond. Het zal de komende weken een mooie oogst worden.

Foto’s en video’s kun je bekijken op onze site, klik hier voor foto's  of klik hier voor enkele video's
Wil je ons steunen:
Stichting Aman-Iman
IBAN: NL65 ABNA 057.69.16.978
BIC: ABNANL2A
Volg Aman-Iman op Facebook       Volg Abakoula op Twitter       Doorsturen 
Stichting Aman-Iman
Heerdergroenweg 43
6224 JL Maastricht
Nederland
+31 (0)6-20020460
info@aman-iman.nl 
afmelden
Email Marketing Powered by Mailchimp