Copy

Waterinstallatie Inadougoum

Jaargang 7 - nummer 1
Na terugkeer van Abakoula Argalaless uit Niger heeft de Stichting; maandag 27 april 2015 zijn vergadering, gehouden. In de vergadering heeft het hele bestuur de uitkomst van 13 dagen intensief werk van Abakoula in Niger bestudeerd en besproken.
De stichting Aman-Iman heeft besloten de bevindingen van Abakoula, betreffende de Forage van Inadougoum, met u te delen.
Wat begonnen was als één put voor één dorp is "multi villages" geworden en dat betekent dat alle 13 dorpen in de regio een aansluiting krijgen. Dat is ook gebeurd, alle 13 dorpen hebben aansluiting met meer dan 5 fonteinen per dorp, er is meer dan 83 kilometer waterleiding aangelegd. De waterinstallatie heeft drie maanden gefunctioneerd en daarna zijn er problemen opgetreden. Omdat de aannemer de normale diepte niet bereikt had, waardoor onvoldoende water in de put was en de pomp oververhit raakte, zijn alle kabels geknapt en is de pomp naar de bodem gevallen. Helaas is daardoor een van de medewerkers 2 van zijn vingers kwijtgeraakt en heeft hij een beenbreuk opgelopen. Men heeft van alles geprobeerd om de eerste put te herstellen maar tevergeefs. De aannemer heeft toen in overleg met Hydraulique en Tanakra besloten om een nieuwe boring te starten. Toen men dacht dat zij op een diepte van 650 meter water hadden bereikt, ontstonden weer problemen met het oppompen van het water en viel de pomp wéér naar de bodem. De aannemer heeft toen een contract met een ander bedrijf afgesloten en dat bedrijf heeft de pomp eruit gehaald. Nadat dit allemaal gebeurde ontstonden problemen, waar de aannemer, zowel met de stichting Aman-Iman als Tanakra, Hydraulique, gouverneur van Tahoua en de overheid van Niger nooit over heeft gecommuniceerd. Hij (de aannemer) heeft altijd gezegd dat hij bezig is om het werk goed te doen en goed af te leveren. Het geduld van de stichting Aman-Iman begon op te raken. Wij vonden dat het te lang duurde en toen heeft het bestuur van de stichting Aman-Iman besloten Abakoula naar Niger te sturen om te controleren wat er aan de hand was.
Om het verhaal korter te maken; de Forage moet helemaal opnieuw geboord worden. De aannemer heeft al die tijd niks uitgevoerd en heeft de boel gesaboteerd. 
Wat dat allemaal voor de stichting Aman-Iman betekent? Financieel helemaal niks. Alleen helaas enorme vertraging, teleurstelling en heel veel energie verloren. 
Tijdens het bezoek van Abakoula aan Niger heeft hij goede afspraken met de overheid kunnen maken. De overheid zal het werk afmaken en de Forage financieren en begeleiden tot aflevering. De overheid heeft de Forage in haar budgettering van 2015 opgenomen; dat betekent ook dat de Forage in 2015 volledig afgeleverd moet worden. Hiervoor maken zij gebruik van Europese subsidie, die eigenlijk bedoeld was om een andere Forage te bouwen. De Forage van Inadougoum heeft van de overheid prioriteit gekregen.
Toen de stichting Aman-Iman in 2011 met de overheid van Niger deze uitdaging aan ging, kregen wij van alle kanten te horen: "Als dat maar goed komt met de corrupte Afrikaanse regeringen". 
Achteraf is één ding zeker, zonder de steun van de overheid van Niger, was de waterinstallatie waarschijnlijk nooit af gekomen in Inadougoum. De Stichting had grote problemen met het terugvorderen van alle gelden bij de aannemer van IGN.
  
Alle rechtszaken gaat nu de overheid met de aannemer uitvechten. De overheid heeft ons gegarandeerd, dat er een nieuwe Forage voor de regio Inadougoum komt en dat is het doel van Aman-Iman. Abakoula heeft nog een ander akkoord bereikt met de overheid over ons landbouwproject. De overheid neemt alle kosten van de landbouwtractor, inclusief alle toebehoren, voor haar rekening. Dus de reis van Abakoula heeft een hoop opgeleverd en is zeer nuttig geweest voor de stichting. Velen van jullie hebben de spannende verhalen van Abakoula in Niger op onze website dagelijks kunnen volgen. Het hele bestuur hoopt binnen nu en een paar maanden u blij te kunnen maken met nog positiever nieuws uit Inadougoum.
NIEUWS

Triest nieuws


Beste vrienden en sympathisanten Aman-Iman.
Een triest nieuws. Vandaag rond een uur of 17:30 uur werd ik gebeld door de secretaris van de minister van Niger hij deelde mij mede dat de zoon (25 jaar) van de voormalige minister van Financiën, nu de directeur/president van de Nigerese bank, door een tragisch auto-ongeluk om het leven is gekomen. De voormalige minister heeft veel voor de Stichting Aman-Iman gedaan.
Samen met deze jongen heb ik uren gewacht op het vliegveld van Niamey op zijn vader en de huidige minister van Financiën. Ik hoop dat u nu begrijp hoe hard dit verschrikkelijke nieuws bij mij aankwam, daarom wil ik dit met u delen.
De Stichting Aman-Iman is in gedachte bij de familie van de omgekomen jongeman en wenst hen heel veel sterkte.

Landbouwproject


Ons nieuwe project heeft weer een stap in de goede richting gezet. Samen met Hydraulique is er een begroting opgezet. Dit wordt op dit moment vertaald in het Nederlands.
Daarna gaan we samen met BIS het plan uitwerken en sponsors aanschrijven.
Een aantal sponsors uit Nederland hebben al een donatie gedaan en de overheid van Niger neemt de tractor en alle benodigdheden voor haar rekening.

 

Agenda

5 mei 2015
Met onze nomadentent zijn we aanwezig tijdens het Bevrijdingsfestival in Roermond
9 mei 2015
Voorjaarsmarkt Pancratiuskoor Heerlen.
14 mei 2015
Stand op El Dunya Maastricht
17 mei 2015
Met onze nomadentent Hazeler Paorte Fieës in Schimmert
 
Volg Aman-Iman op Facebook       Volg Abakoula op Twitter       Doorsturen 

afmelden
Email Marketing Powered by Mailchimp