Copy
View this email in your browser

Ter attentie van het management van rusthuizen in het Vlaams Gewest

Mevrouw,
Meneer,

Zoals u waarschijnlijk al gisteren heeft geleerd, wordt de mogelijkheid aan privé rusthuizen om tijdelijk een beroep te doen op vrijwilligers nu gegund.

We willen u daarom nogmaals informeren dat we in Vlaanderen honderden vrijwilligers hebben die u graag willen helpen:

  • Dienbladen en koffie aan de bewoners uitdelen en hen helpen bij het eten;
  • Tijd nemen om met hen te praten en/of hen in contact te brengen met hun familie via het internet;
  • Bezoeken van familieleden organiseren, hen verwelkomen, uitrusten en op de hoogte van de hygiëne-instructies brengen;
  • De administratieve formulieren voor Covid Tests invullen;
  • ...

Aarzel niet om ons te bellen als u hulp nodig heeft.

We willen ook van de gelegenheid gebruik maken om u te informeren over het project "Kleine Helden", dat voorstelt om één keer per week een kindertekening te sturen naar elk van uw bewoners die dat wenst, met een persoonlijk berichtje.

Om deel te nemen stuurt u eenvoudigweg de voornaam van uw bewoners die een tekening willen ontvangen naar het volgende e-mailadres: drawandsave@gmail.com.

Als u de mogelijkheid heeft, geef dan persoonlijke informatie zoals geboortedatum, hobby's, enz. Zo kunt u het ontwerp verder personaliseren.

Met vriendelijke groet,

Laurent Ledoux (0478 62 14 20), Cécile Vainsel & Vinciane Patigny

Bijlage 

Wie zijn wij?
Ons platform, dat volledig vrijwillig is en gelanceerd wordt door een feitelijke vereniging, beschikt over een netwerk van enkele duizenden vrijwilligers (van alle leeftijden en beroepen), die beschikbaar zijn in heel België. Wij bieden onze diensten aan ter aanvulling en ondersteuning van de initiatieven van overheidsinstellingen zoals Iriscare, Aviq of Zorgneticuro, die zich richten op de behoeften aan medisch, paramedisch en technisch personeel. 

Een snelle & efficiënte service
In de afgelopen dagen hebben we van meer dan twintig verpleeghuizen dringende verzoeken om vrijwillige hulp ontvangen. Binnen enkele uren konden we verschillende vrijwilligers mobiliseren die in de buurt beschikbaar waren om hen te helpen. 

Informatie gedeeld met onze vrijwilligers
U vindt in dit document informatie die we met onze vrijwilligers delen over de profielen die we zoeken & de vereiste kwalificaties (vooral empathie), de voorwaarden om vrijwilliger te zijn, de wettelijkheid van het vrijwilligerswerk in privé rusthuizen, tests & beschermingsmiddelen, mogelijke verzekeringen om vrijwilligers te dekken,...   

Wettigheid van het vrijwilligerswerk in particuliere rusthuizen
Hoewel vrijwilligerswerk momenteel is toegestaan in openbare rusthuizen, is het momenteel verboden door de wet van 3 juli 2005 in privé rusthuizen met een commercieel karakter. De regionale overheden en de federale overheid werken momenteel aan een tijdelijke opschorting van dit verbod voor verplegend personeel en we hebben hen gevraagd om ook niet-gekwalificeerd personeel (burgervrijwilligerswerk) op te nemen. In afwachting van dit besluit, en gezien het feit dat particuliere rusthuizen meer dan 60 procent van alle rusthuizen uitmaken en dat het gebrek aan personeel net zo dramatisch is, reageren we al positief op de verzoeken om particuliere rusthuizen die ons bereiken: in dit geval lijkt de plicht om hulp te bieden aan personen die in gevaar zijn in tijden van crisis voorrang te hebben op de naleving van een wet die als hoofddoel heeft een bepaalde markt te besturen. De afgelopen dagen hebben we in een paar uur tijd niet-gekwalificeerde vrijwilligers kunnen vinden voor een twintigtal rusthuizen. 

Verzekering
Wat de verzekering betreft, vindt u hier twee ontwerpmails om naar uw makelaar te sturen (een voor publieke en een voor privé rusthuizen) om eventueel de dekking uit te breiden die u al heeft met vrijwilligers die u komen helpen (de meeste vrijwilligers hebben al een eigen verzekering, maar die kan nuttig zijn). Let op: Assuralia heeft al aangekondigd dat de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering automatisch en gratis wordt uitgebreid naar alle vrijwilligers in de bij hen verzekerde verpleeghuizen. 

Registratie via telefoon
Als u denkt dat onze vrijwilligers nuttig voor u kunnen zijn, aarzel dan niet om dit formulier in te vullen waarin u uw behoeften kunt aangeven. Aarzel niet om ons rechtstreeks te bellen als u dat wenst (0478 62 14 20).

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp