Copy
View this email in your browser

Ter attentie van de directies van woonzorgcentra van het Vlaams Gewest 


Mevrouw,
Meneer,

Als u onderbemand bent en/of uw verplegend personeel is uitgeput, kan Covid-Solidarity.org u helpen om in een paar uur tijd niet-gekwalificeerde vrijwilligers te vinden, die in uw buurt wonen, voor het uitvoeren van volgende taken:
  • Dienbladen en koffie uitdelen aan de ouderen op verschillende tijdstippen van de dag;

  • Tijd nemen om met hen te praten en/of hen via internet in contact te brengen met hun familie;

  • Boodschappen en/of huishoudelijk werk te doen;

  • Bezoek van senioren door familieleden organiseren, hen verwelkomen, uitrusten, briefen over hygiëne-instructies,...

En het maakt niet uit of je een openbare of particuliere woning bent.  

Ons platform, dat volledig vrijwillig is, beschikt over een netwerk van enkele duizenden vrijwilligers (van alle leeftijden en beroepen), die beschikbaar zijn in heel België. Wij bieden onze diensten aan ter aanvulling en ondersteuning van de initiatieven van instellingen zoals Zorgneticuro, die zich meer richten op de behoeften aan medisch, paramedisch en technisch personeel. 

Een snelle & efficiënte service

In de afgelopen dagen hebben we van een tiental rusthuizen dringende verzoeken om vrijwillige versterkingen ontvangen. Binnen een paar uur hebben we verschillende vrijwilligers in de buurt kunnen mobiliseren om hen te helpen. We kunnen ook proberen om u te helpen bij het vinden of maken van beschermend materiaal (blouses, hoeden, overschoenen, maskers, ...) dat u nog niet in de winkels kon krijgen. Covid-Solidarity.org wil hiermee een bescheiden bijdrage leveren aan een globaal antwoord van de hele Belgische samenleving op de dringende vraag van woonzorgcentra. 

Informatie gedeeld met onze vrijwilligers

U vindt in dit document informatie die we met onze vrijwilligers delen over de profielen die we zoeken & de vereiste kwalificaties (vooral empathie), de voorwaarden om vrijwilliger te zijn, de wettelijkheid van het vrijwilligerswerk in particuliere rusthuizen, tests & beschermingsmiddelen, mogelijke verzekeringen om vrijwilligers te dekken,...

Wettigheid van het vrijwilligerswerk in particuliere rusthuizen

Hoewel vrijwilligerswerk momenteel is toegestaan in openbare rusthuizen, is het momenteel verboden door de wet van 3 juli 2005 in particuliere rusthuizen met een commercieel karakter. De regionale overheden en de federale overheid werken momenteel aan een tijdelijke opschorting van dit verbod voor verplegend personeel en we hebben hen gevraagd om ook niet-gekwalificeerd vrijwilligers op te nemen. In afwachting van dit besluit, en gezien het feit dat particuliere rusthuizen meer dan 60 procent van alle rusthuizen uitmaken en dat het gebrek aan personeel daar net zo belangrijk is, reageren we al positief op de verzoeken om particuliere rusthuizen die ons bereiken: in dit geval lijkt de plicht om hulp te bieden aan personen die in gevaar zijn in tijden van crisis voorrang te hebben op de naleving van een wet die als hoofddoel heeft een bepaalde markt te reguleren. De afgelopen dagen hebben we in een paar uur tijd niet-gekwalificeerde vrijwilligers kunnen vinden voor een tiental rusthuizen, allemaal privé. 

Verzekering

Wat de verzekering betreft, vindt u hier twee ontwerpmails om naar uw makelaar te sturen (een voor publieke en een voor private woonzorgcentra) om eventueel de dekking uit te breiden die u al heeft met vrijwilligers die u komen helpen (de meeste vrijwilligers hebben al een eigen verzekering, maar die kan toch nuttig zijn). Let op: Assuralia heeft al aangekondigd dat de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering automatisch en gratis wordt uitgebreid naar alle vrijwilligers in de bij hen verzekerde verpleeghuizen. Andere verzekeraars zullen waarschijnlijk volgen indien ze het nog niet gedaan hebben.

Registratie via internet of telefoon

Als u denkt dat onze vrijwilligers nuttig voor u kunnen zijn, aarzel dan niet om het volgende formulier in te vullen waarin u uw wensen kunt aangeven. Aarzel niet om ons rechtstreeks te bellen als u dat wenst. 

We kijken er naar uit om van u te horen,

Cécile Vainsel (0495 25 07 12) en Laurent Ledoux (0478 62 14 20) 
Voor het Covid-Solidariteit.org team
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp