Zaterdag en zondag 7 en 8 november ging voor het eerst de HHP Antwerp Open door in sportcentrum TC Hove.

 

Voor de eerste editie van dit Challenger tornooi ontvingen we 77 spelers, waarvan 36 buitenlanders. De spelers namen het zowel in enkel, dubbel als gemengd dubbel tegen elkaar op. Er zijn reeksen van A (internationale Elite) tot D (beginner) bij de heren en bij de dames is er een A en B reeks.

 

In de A-reeks wist Peter Duyck (Bel - 19) zich op vlot te plaatsen voor de finale. Onderweg zette hij Christian Schaefer (Zwi - 59) en Luke Barnes (GB - 52) vlot opzij. In de finale op zondag  wachtte met Duncan Stahl (GB -11) een speler van een heel ander kaliber. Peter startte als underdog, maar kon rekenen op de steun van  het talrijk opgekomen publiek. Peter kwam met 21/15 en 21/12 overwinningen in tafeltennis en badminton met een mooie voorsprong uit de eerste twee sporten. In squash klampte hij goed aan en beperkte hij de schade tot 21-13. Daardoor volstonden 15 punten voor de titel. In tennis kwam Peter snel tot 14/15, maar het duurde nog tot 14/20 tot Peter zijn 6e matchpunt kon verzilveren.  Marko Välimäki (Fin - 35) haalde de derde plaats.

 

De dames was reeks nog sterker bezet met 3  top 10 speelsters. Belgisch kampioene Lieselot De Bleeckere (Bel -  10)mocht zich opmaken voor een zwaar tornooi. In de eerste ronde ging ze vlot voorbij Kimberley Hay (GB - 99) In de halve finale kwam ze uit tegen de Anita Voelkel (Dui - 66) die verassend Kirsten Kaptein (Ned -9) uitschakelde. Ook deze horde nam Lieselot vlot om vervolgens in de finale favoriete Nicole Eisler (Zwi - 7) tegen te komen. Lieselot won knap de eerste twee disciplines (21/16 - 21/5) en had na een degelijke squash set (21-12) genoeg aan 10 punten in tennis. Daar hield ze knap gelijke tred en op 10/10 was haar eerste internationale titel een feit.

 

Lieselot mocht nog twee keer op het podium komen. Ze won samen met de Nederlandse Eefje Henkelman de Elite dubbel reeks en haalde met Onno Quik (Ned) de zilveren medaille in het gemend dubbel na verlies tegen Kirsten Kaptein en Sylvain Ternon (Fr).

 

Ook Peter mocht het podium nog eens op. Hij haalde met gelegenheidspartner Hans Pillards (Bel) de finale, maar zij moesten daarin de duimen leggen tegen dubbelspecialist Ternon en partner Stahl.

 

De winnaar in beide categorieën neemt niet enkel de titel, maar ook 250€ aan prijzengeld mee naar huis. Nog belangrijker is dat beide Belgen na deze prestatie vol vertrouwen kunnen afreizen naar Praag voor het EK eind november.

 

In de B reeks bij de Heren zette Hans Pillards (Bel - 210 )een indrukwekkende reeks neer. Na een overwinning tegen Stässle (Zwi - 369) zette hij eerste reekshoofd Ried (Dui - 84)  opzij zonder voor het tennis. Nadien was ook Jeroen De Block (Bel -101) een maatje te klein om het Hans echt moeilijk te maken. In de finale was het nooit echt spannend en zette Pillards met 21/2 - 16/21 en 21/13 ook Patrick Lorenz (Zwi) opzij zonder zijn tennis racket te moeten gebruiken.  Hans zal zeker een stevige sprong maken in de wereld ranking en zal zich voortaan mogen meten met de allerbesten. Jeroen De Block haalde het in de wedstrijd om de derde plaats.

 

Bij de dames kwam het tot een finale tussen Sarah Raemdonck (Bel - 59) en Anouk Dols (Ned - 110). In de finale won de Nederlandse overtuigend (4/21-21/17-21/12-21/3). De derde plaats ging naar Katja Vranckx.

 

In het Heren Dubbel B ging de overwinning naar het Zwitserse duo Strässle-Schaefer. De Block en Ried pakten zilver en Lathouwers (Bel) -Daneels (Bel) brons.

In het gemengd dubbel versloegen Raemdonck en Lathouwers vlot Milburn (Eng) en Van Daele (Bel) . De Derde plaats ging naar thuisspelers Doreen Ceuppens en Bruno Somers.

 

In de +45 trok Joachim Gersdorf (Dui) logischerwijs de overwinning naar zich toe. Hans Van Daele (Bel) bood wel knap weerwerk, maar ging in het tennis toch ten onder. Mark Langholz (Dui) haalde de derde plaats. Speciale vermelding hier voor Eddy Verlinden die het in zijn eerste racketlon ervaring ooit meteen  tegen deze grote kanonnen mocht opnemen.  Zeer moedig van hem en ondanks een stevige botsing met de muur tijdens het squashen denk ik dat we Eddy nog vaak gaan terugzien in de E of D reeks.

 

Het podium van de C en D reeks was volledig Belgisch. In de C reeks was Jef Lathouwers te sterk voor Bruno Somers. Gert Thone pakte brons. In de D reeks pakte Jeroen Hertogs brons. In de finale stond Mohammed Tarik Koubaa vlot aan de leiding toen hij plots een kuitblessure opliep. Hij kon niet verder waardoor Peter Van de Casteele de titel pakte. We wensen de ambitieuze Mohammed snel beterschap zodat hij zijn droom, Europees kampioen D worden in Praag, toch nog kan waarmaken.

 

Op zondag was er ook nog een 'start to racketlon' event. 32 nieuwsgierige sporters kwamen voor het eerst kennismaken met onze afwisselende sport. Het ging vooral om het plezier in deze reeks en aan al de vermoeide, maar blije gezichten te zien, is dat doel zeker bereikt. Daarnaast hebben we ook wel wat talent kunnen spotten en zijn er enkele spelers die zo mee zouden kunnen draaien in de Belgische E-reeks. We hopen hen dan ook binnenkort opnieuw te mogen verwelkomen op een van onze tornooien.

 

Met deze mooie resultaten voor de Belgen en de stevige internationale opkomst kijken we terug op een succesvolle eerste editie. De feedback van de spelers en officials was alvast zeer positief, zodat we alvast kunnen beginnen nadenken over een volgende editie.

 

Dit tornooi zou natuurlijk nooit mogelijk zijn geweest zonder de hulp van een hoop vrijwilligers, de ondersteuning van de Internationale en Belgische racketlonfederatie , de sterke hand van delegate Joachim Gersdorf en de gulle en gulle steun van sponsors HHP, PingPongMania en Belvu die zo moedig waren om onze minder bekende sport toch volop te ondersteunen.

 

Hartelijk bedankt aan iedereen en op naar een tweede editie!

 

Hans Abbeloos

Tornooidirecteur HHP Antwerp Open