Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik dan hier
> website Stichting HIV Monitoring
Zomer 2015

Agenda

17 juli 2015
7th International Workshop on HIV Pediatrics
Vancouver BV, Canada

» Ga naar de website

19 - 22 juli 2015
8th IAS Conference on HIV Pathogenesis, Treatment & Prevention 
Vancouver BC, Canada
» Ga naar de website


10 - 13 september 2015
19th Annual United States Conference on AIDS (USCA) 
Washington DC, USA
» Ga naar de website

13 - 16 september 2015
World STI & HIV 2015 Congress 
Brisbane, Australië
» Ga naar de website

16 - 18 september 2015
Australasian HIV & AIDS Conference 2015 
Brisbane, Australië
» Ga naar de website

18 - 21 september 2015
55th Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC) 
San Diego, USA
» Ga naar de website

Contact

Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
» Stuur een email

Rapporten

Jaarverslag 2014
Download PDF
Monitoring report 2014
Download PDF

Welkom


Beste lezer,

Graag bied ik u hierbij de zomereditie van de nieuwsbrief van Stichting HIV Monitoring aan. Deze editie laat u het HIV-veld vanuit verschillende perspectieven zien, met interviews met vooraanstaand viroloog, dr. Annemarie Wensing, en HIV-consulent Loek Elsenburg, die actief is bij de Hiv Vereniging Nederland en het bestuur van Stichting HIV Monitoring. Daarnaast spreken we ook met dr. Mikaela Smit, modelleur-onderzoeker, van wie onlangs een publicatie is verschenen met data van SHM in Lancet Infectious Diseases. Een ding hebben ze gemeen: ze werken allemaal op hun eigen manier met de data van SHM.

Voortbordurend op het recent verschenen jaarverslag van Stichting HIV Monitoring, geven wij u in deze nieuwsbrief ook inzicht in de activiteiten die achter de schermen worden verricht om de kwaliteit van onze data hoog te houden. Een van deze activiteiten betreft het doorgaand trainen van de dataverzamelaars. In deze nieuwsbrief leest u meer over een van die trainingen, de laatste dataverzamelaarsdag. 

Ik wens u veel leesplezier.

Peter Reiss, 
Directeur Stichting HIV Monitoring 

Een helikopterview over het HIV-veld: interview met Loek Elsenburg

Veelal zien we het HIV-veld slechts vanuit één perspectief: als arts, consulent, onderzoeker of patiënt. Loek Elsenburg, HIV-consulent bij DC Klinieken, heeft de unieke positie om dit vanuit meerdere opzichten te kunnen bekijken. Hij is namelijk naast zijn functie als consulent ook actief als bestuurslid van zowel de Hiv Vereniging Nederland (HVN) als Stichting HIV Monitoring (SHM). Dit geeft hem een overzicht van hoe het werk van alle HIV-gerelateerde organisaties samenkomt. We spreken hem over zijn helikopterview over het HIV-veld. 

» Lees verder

NCHIV 2015 - vergeet niet om te registreren!

Met de zomervakantie voor de deur willen we u er graag aan herinneren dat de registratie voor NCHIV 2015 open is. Onderzoekers worden daarnaast ook uitgenodigd om een abstract in te dienen. Let wel op dat u uw abstract indient voor 10 september aanstaande.  

Kijk voor meer informatie over het voorlopige programma, registratie en het indienen van een abstract op de (vernieuwde) NCHIV-website: www.nchiv.org


HIV-resistentie in Nederland, een interview met Annemarie Wensing 

HIV-resistentie komt in Nederland steeds minder voor. Desalniettemin blijft resistentie een probleem, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Dr. Annemarie Wensing, viroloog bij het UMC Utrecht, vertelt ons over het ontstaan van resistentie en hoe hiermee om wordt gegaan in de behandeling. 

» Lees verder

Jaarverslag 2014 beschikbaar

Het jaarverslag 2014 van Stichting HIV Monitoring is vanaf nu beschikbaar op de website. Klik hier om het jaarverslag te downloaden. Wilt u liever een geprinte kopie? Deze kunt u aanvragen via shm-communicatie@amc.nl.

SHM jaarverslag: wat maakt de kwaliteit van de data van SHM zo hoog?

Drie weken geleden is het jaarverslag van SHM over het jaar 2014 verschenen. Deze publicatie geeft een uitgebreid overzicht  van de activiteiten van SHM gedurende het afgelopen kalenderjaar. Naast  een overzicht van de onderzoeksactiviteiten, publicaties en de financiën, bevat het jaarverslag ook een uitgebreid verslag over de activiteiten die door de unit datamanagement en kwaliteitscontrole worden uitgevoerd. Dit proces, dat voor de buitenwereld vaak onzichtbaar is, draagt bij aan de hoge kwaliteit van de data. Dit is erg belangrijk voor de onderzoeken waar SHM aan meewerkt en de uitkomsten daarvan. Wij geven u graag inzicht in de activiteiten achter de schermen. 

» Lees verder

Focus op onderzoek: een recente publicatie met SHM-data in de spotlight

‘Future challenges for clinical care of an ageing population infected with HIV: a modelling study’ door Mikaela Smit et al.
 
Onlangs is er een artikel verschenen in de Lancet Infectious Diseases, waarin data van Stichting HIV Monitoring is verwerkt. De publicatie, genaamd 'Future challenges for clinical care of an ageing population infected with HIV: a modelling study', geeft inzicht in hoe het profiel van mensen in Nederland die geïnfecteerd zijn met HIV verandert op het gebied van ziektelast en polyfarmacie. Eerste auteur Mikaela Smit legt meer uit over het belang van de bevindingen en wat de gevolgen zijn voor richtlijnen en monitoring.  

» Lees verder

Terugkomdag dataverzamelaars Stichting HIV Monitoring

Naast de persoonlijke trainingen van alle dataverzamelaars, organiseert Stichting HIV Monitoring tweemaal per jaar een terugkomdag voor de gehele groep. Op 2 juni 2015 was het weer zover. Het was weer een geslaagde dag met een gevarieerd programma en een hoge opkomst. We geven u graag een overzicht van de hoogtepunten. 

» Lees verder

Congresreview

Een aantal analisten van SHM waren aanwezig tijdens de gesloten bijeenkomst IWHOD in Catania, Italië. Zij hebben tijdens deze bijeenkomst twee presentaties gegeven en een aantal posters gepresenteerd. Hieronder vind u een overzicht van de presentaties en posters. 

Presentations Posters

Publicatiereview

Risk of non-AIDS-defining events among HIV-infected patients not yet on antiretroviral therapy 
In 12.800 HIV-patiënten die geregistreerd staan bij SHM en nog niet op behandeling stonden, is gekeken naar het voorkomen van non-AIDS-aandoeningen. Net als in patiënten op combinatietherapie bleek verminderde afweer geassocieerd te zijn met een hoger risico op non-AIDS-events. Een verband met virale lading kon niet aangetoond worden.
 
Zhang S, van Sighem A, Kesselring A, et al.; ATHENA national observational HIV cohort study. HIV Med. 2015 May;16(5):265-72.
Lees het abstract

Future challenges for clinical care of an ageing population infected with HIV: a modelling study 
Op basis van SHM-data wordt verwacht dat in 2030 73% van de HIV-positieven in Nederland 50-plusser is. Van hen heeft 84% minstens een leeftijdsgerelateerde aandoening en ruim de helft gebruikt naast combinatietherapie ook nog andere medicatie. De zorg voor HIV-patiënten zal daarom nog meer dan nu verschillende medische disciplines bestrijken.
 
Smit M, Brinkman K, Suzanne Geerlings S, Colette Smit C, Thyagarajan K, van Sighem A, Frank de Wolf F, Hallett TB, on behalf of the ATHENA observational cohort. Lancet Infect Dis. 2015 Jul; 15(7):810-18.
Lees het abstract
 
Cancer risk and use of protease inhibitor or nonnucleoside reverse transcriptase inhibitor-based combination antiretroviral therapy: the D: A: D study 
Onduidelijk is in hoe verre antiretrovirale medicatie zelf het risico op kanker beïnvloedt. Onder ruim 41.000 HIV-patiënten in de D:A:D-studie blijken proteaseremmers een verhoogd risico op non-AIDS-kankers te geven, in het bijzonder op anale kanker. Het biologische mechanisme hierachter is nog niet bekend.
 
Bruyand M, Ryom L, Shepherd L, et al.; D:A:D study group. J Acquir Immune Defic Syndr 2015 Apr 15;68(5):568-77.
Lees het abstract

Feiten en cijfers

We hebben onlangs verschillende belangrijke figuren uit het jaarverslag en extra data beschikbaar gesteld via downloadbare tabellen. De volgende tabellen kunnen worden gedownload:
  • Cumulatieve aantallen en percentages HIV-geïnfecteerde patiënten geregistreerd en gevolgd door SHM in de HIV-behandelcentra in Nederland en op Curaçao per 31 december 2014
  • Het aantal HIV-geïnfecteerde personen geregistreerd in 2014 en gemonitord door SHM in HIV-behandelcentra in Nederland
  • Het aantal volwassenen en kinderen per behandelcentrum in Nederland, naar leeftijd en geslacht. 
Bezoek onze website om deze tabellen in te zien
Copyright © 2015 Stichting HIV Monitoring, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp