Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik dan hier
» Website Stichting HIV Monitoring
 Zomer 2016

Komende evenementen

18-22 juli 2016
AIDS 2016 
Durban, Zuid-Afrika
» Bezoek de website
 
23-24 september 2016
New perspectives in hepatitis C virus infection - the roadmap for cure 
Parijs, Frankrijk
» Bezoek de website

23-26 oktober 2016
HIV Glasgow
Glasgow, Schotland
» Bezoek de website
 
18-19 november 2016
European HIV nursing conference
Barcelona, Spanje
» Bezoek de website

22 november 2016
10th Netherlands Conference on HIV Pathogenesis, Epidemiology, Prevention & Treatment  
Amsterdam, The Netherlands
» Bezoek de website

Contact

Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
» Stuur een email

Rapporten

Jaarverslag 2015
Download PDF
Monitoring Report 2015
Download PDF
Monitoring Report 2015, samenvatting en aanbevelingen
Download PDF

Overige publicaties

Patiëntenfolder
Download PDF
Factsheet: HIV in Nederland in 2015
Download PDF

Welkom


Beste lezer,

Met deze zomereditie van onze nieuwsbrief kunnen wij u het goede nieuws brengen dat wij onlangs een software-systeem hebben geselecteerd dat ons huidige data-invoersysteem zal gaan vervangen. We zijn erg blij dat we deze stap hebben genomen, aangezien de vervanging zal leiden tot meer efficiënte dataverzameling en het ons in staat stelt om de kwaliteit van onze data verder te verbeteren. Een andere manier om de kwaliteit van onze data hoog te houden, is door onze dataverzamelaars te trainen; dit doen wij onder andere tijdens de terugkomdagen. Onlangs is er weer een terugkomdag georganiseerd, waar we u graag meer over vertellen. 

In de aanloop naar AIDS 2016 in Durban volgende week, heeft de UN onlangs een high-level meeting in New York georganiseerd. Een van de personen die deze meeting vanuit Nederland heeft bijgewoond is de nieuwe directeur van het Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland, Louise van Deth. Louise vertelde ons over haar bezoek aan de meeting en haar gedachten over het beëindigen van aids voor 2030. 

Ik hoop dat u deze nieuwsbrief met veel plezier leest en ik wens u graag een fijne zomervakantie toe. 

Peter Reiss, 
Directeur Stichting HIV Monitoring

Louise van Deth, nieuwe directeur Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland

Naar aanleiding van haar nieuwe functie spraken we de nieuwe directeur van het Aids Fonds-STOP AIDS NOW!-Soa Aids Nederland, Louise van Deth. Ze vertelt over het bereiken van de UNAIDS 2020-doelstellingen, de UN high-level meeting en haar visie voor de toekomst. 

» Lees verder

Goed nieuws: implementatie van nieuwe data-invoersysteem van SHM begonnen!


Het contract met onze partner ICT Group Netherlands is afgelopen maand getekend en het project voor de implementatie van het data-invoersysteem is van start gegaan. Het nieuwe systeem zal onder andere gaan leiden tot efficiëntere dataverzameling en een beter gestroomlijnd kwaliteitscontroleproces. 

» Lees verder

Nieuwe SHM-onderzoeker: Sonia Boender

Wellicht heeft u al gelezen over onze nieuwe collega Sonia op onze LinkedIn-pagina. Deze nieuwe onderzoekster willen we graag aan u voorstellen! We spraken Sonia daarom over haar promotie-onderzoek en waar ze aan zal gaan werken bij SHM.

» Lees verder

Jaarverslag 2015 nu online!

Het nieuwe jaarverslag geeft onder meer een update over de geregistreerde patiëntenpopulatie, die in de database van SHM is opgenomen tot en met 31 december 2015. Daarnaast beschrijft het rapport de ontwikkelingen op het gebied van dataverzameling, kwaliteitsmanagement, onderzoek en de publicaties in 2015. De belangrijkste figuren van het rapport zijn daarnaast beschikbaar gesteld op onze website. 

» Lees het volledige rapport

SHM-data in onderzoek naar kwaliteit van zorg

De data die SHM verzamelt leidt uiteindelijk tot het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor mensen die leven met hiv. Een van de specialisten in kwaliteit van zorg in Nederland is professor Suzanne Geerlings. We spraken haar en haar promovendus Esther Engelhard over hun onderzoek naar de kwaliteit van hiv-zorg en hoe zij de data van SHM gebruiken in hun werk. 

» Lees verder

Opnieuw succesvolle terugkomdag voor dataverzamelaars

Op 15 maart j.l. zijn alle dataverzamelaars weer samengekomen voor de terugkomdag. Tijdens deze dag worden de dataverzamelaars getraind op verschillende onderwerpen. Ditmaal werd er uitgebreid ingegaan op een aantal onderzoekssamenwerkingen waar SHM deel van uitmaakt. We vertellen u graag meer over de dag. 

» Lees verder

NCHIV 2016: abstract submission & registration

De 10e editie van NCHIV zal plaatsvinden op dinsdag 22 november 2016 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam.

Het is nu mogelijk om u voor het congres te registreren en abstracts in te dienen. We moedigen onderzoekers vanuit alle disciplines die gerelateerd zijn aan het hiv-veld dan ook graag aan om hun abstract in te sturen. 

Het voorlopige programma en een overzicht van de toegekende accreditatiepunten zijn beschikbaar op de NCHIV-website

Wilt u up-to-date blijven, schijf u dan hier in voor de NCHIV-nieuwsbrief. 

Publications review

Mortality according to CD4 count at start of combination antiretroviral therapy among HIV-infected patients followed for up to 15 years after start of treatment: collaborative cohort study 
CD4-aantallen bij het starten van combinatietherapie zijn sterk geassocieerd met sterfte op de korte termijn. Onder ruim 37.000 hiv-patiënten in ART-CC blijkt deze associatie na vijf jaar therapie echter weggeëbd te zijn.
 
May MT, Vehreschild JJ, Trickey A, Obel N, Reiss P, Bonnet F, Mary-Krause M, Samji H, Cavassini M, Gill MJ, Shepherd LC, Crane HM, d'Arminio Monforte A, Burkholder GA, Johnson MM, Sobrino-Vegas P, Domingo P, Zangerle R, Justice AC, Sterling TR, Miró JM, Sterne JA; Antiretroviral Therapy Cohort Collaboration (ART-CC).
Clin Infect Dis 2016 Jun 15;62(12):1571-7. doi: 10.1093/cid/ciw183. Epub 2016 Mar 29.
 
 
Is there continued evidence for an association between abacavir usage and myocardial infarction risk in individuals with HIV?
In 2008 toonde de D:A:D een hoger risico op een hartinfarct aan bij hiv-patiënten op abacavir. Sindsdien is het gebruik van abacavir gedaald in mensen met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen. Toch is het hogere risico op hartinfarcten niet veranderd.
 
Sabin CA, Reiss P, Ryom L, Phillips AN, Weber R, Law M, Fontas E, Mocroft A, de Wit S, Smith C, Dabis F, d'Arminio Monforte A, El-Sadr W, Lundgren JD; D:A:D Study Group.
BMC Med 2016 Mar
31;14(1):61. doi: 10.1186/s12916-016-0588-4.
 
 
T-cell activation independently associates with immune senescence in HIV-infected recipients of long-term antiretroviral treatment
Chronische immuunactivatie en immuunveroudering, een achteruitgang in de adaptieve immuniteit, kunnen het risico op ouderdomsziekten verhogen. De AGEhIV-studie laat zien dat er meer immuunactivatie is bij mensen met hiv dan bij hiv-negatieve leeftijdsgenoten, ondanks jarenlang gebruik van combinatietherapie. Ook is immuunactivatie geassocieerd met immuunveroudering.

Jiménez VC, Wit FW, Joerink M, Maurer I, Harskamp AM, Schouten J, Prins M, van Leeuwen EM, Booiman T, Deeks SG, Reiss P, Kootstra NA; AGEhIV Study Group.
J Infect Dis 2016 Apr 12. pii: jiw146. [Epub ahead of print]

Overlijdensbericht

Tot ons verdriet hebben wij onlangs vernomen dat dr. Peter Koopmans op 27 juni 2016 is overleden. Dr. Koopmans is lange tijd hiv-behandelaar geweest in het Radboudumc. Wij wensen zijn naasten veel sterkte toe de komende tijd. 

Facts and figures

Wist je dat.. het laatste jaarverslag laat zien dat er in 2015 1.068 nieuwe personen geregistreerd zijn?

...er een cumulatief aantal van 24.439 personen met een hiv-infectie is geregistreerd bij SHM, waaronder 23.518 volwassenen en 426 kinderen?
Copyright © 2016 Stichting HIV Monitoring, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp