Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik dan hier
» Website Stichting HIV Monitoring
 Winter 2016

Komende evenementen

13 - 16 februari 2017
CROI
Seattle, USA
» Bezoek de website

30 maart -1 april 2017
21st IWHOD
Lissabon, Portugal

23-26 juli 2017
IAS 2017
Parijs, Frankrijk
» Bezoek de website

Contact

Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
» Stuur een email

Rapporten

Monitoring Report 2016
Samenvatting Monitoring Report 2016

Overige publicaties

Patiëntenfolder
Factsheet: HIV in Nederland in 2016

Welkom


Beste lezer,

Nu het einde van het jaar weer in zicht komt, ben ik blij dat ik de laatste nieuwsbrief van 2016 aan u kan presenteren. We kunnen inmiddels terugkijken op een zeer succesvolle 10e editie van NCHIV, die plaatsvond op 22 november. In deze nieuwsbrief staan interviews twee van de plenaire sprekers van het congres, Sheena McCormack en Alexander Pastoors. We spraken met hen over hiv-preventie en het stigma rondom hiv. Een van de andere sprekers op het congres was dr. Casper Rokx, die we voor deze nieuwsbrief spraken over hoe de data van SHM hem geholpen hebben bij zijn promotie-onderzoek. 

Verder kunt u in deze nieuwsbrief een verslag lezen over de Nationale Hepatitis Dag en het recent onthulde aids-monument in Amsterdam. 

Ik hoop dat u deze nieuwsbrief weer met veel plezier leest. Uiteraard wens ik u alvast fijne feestdagen en een gezond en productief 2017 toe. 

Peter Reiss, 
Directeur Stichting HIV Monitoring

HIV Monitoring Report 2016 nu online beschikbaar

Sinds 18 november 2016 is het HIV Monitoring Report 2016 beschikbaar via de website van SHM. In deze downloadbare en doorzoekbare PDF vindt u de laatste informatie over de hiv-epidemie in Nederland. Daarnaast vindt u op onze website ook een overzicht van alle figuren uit het rapport in een PowerPoint-presentatie en een PDF van de tweetalige samenvatting (Nederlands en Engels). 
Lees het HIV Monitoring Report 2016

Hiv-preventie in Europa vandaag de dag: Sheena McCormack

Professor Sheena McCormack is klinisch epidemioloog en focust haar onderzoek op biomedische interventies voor het voorkomen en reduceren van het risico op het krijgen van hiv. Ze leidde de PROUD-studie en sprak op NCHIV 2016 over strategieën voor hiv-preventie in Europa. 

» Lees verder

SHM-data in onderzoek: dr. Casper Rokx

Afgelopen zomer is Casper Rokx (Erasmus MC, Rotterdam) gepromoveerd met zijn proefschrift genaamd 'HIV: Treatment and Comorbidity'. In zijn onderzoek zocht hij antwoord op de vraag hoe we de hiv-behandeling kunnen simplificeren, de effectiviteit kunnen verbeteren en hoe complicaties kunnen verminderen. Voor zijn onderzoek heeft Casper nauw samengewerkt met SHM. We spraken daarom met hem om meer te horen over zijn werk en wat zijn plannen zijn voor de toekomst. 

» Lees verder

Het stigma rond hiv: hoe groot is het probleem en wat kunnen we eraan doen?

Alexander Pastoors is voorzitter van de Hiv Vereniging. Namens deze organisatie zet hij zich in voor de gelijkwaardigheid van mensen die leven met hiv, zodat ze een zo gezond en gelukkig mogelijk leven kunnen leiden. Een van de obstakels die hij tegenkomt is het stigma rondom hiv en mensen die leven met hiv. Hij sprak hierover op NCHIV 2016; wij spraken hem over dit probleem en wat zijn gedachten zijn over hoe we het stigma kunnen verminderen. 

» Lees verder

Aids-monument onthuld in Amsterdam


Op 1 december, Wereld Aids Dag, heeft de burgemeester van Amsterdam het nieuwe aids-monument onthuld aan de kade van de rivier het IJ. Het monument genaamd 'Living by the numbers' is ontworpen door de Franse kunstenaar Jean-Michel Othniel en vormt een groot telraam met kralen gemaakt van murano-glas. Het ontwerp telt symbolisch af naar het moment dat aids de wereld uit is en er geen nieuwe hiv-infecties meer bij komen. Het is een symbool van solidariteit en een baken van hoop voor iedereen die leeft met hiv. Het is tegelijkertijd een ode aan alle buddies, verzorgers, ondersteuners, medisch personeel, activisten en wetenschappers. En natuurlijk vooral ook een eerbetoon aan alle mensen die aan aids zijn gestorven. Het project werd gefinancierd door donaties van verschillende sponsoren, waaronder Stichting HIV Monitoring. 

 » Bekijk de website van het aids-monument

Nationale Hepatitis Dag


De Nederlandse Nationale Hepatitis Dag vond plaats op 1 november 2016 in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De dag stond in het teken van de presentatie en lancering van een aantal belangrijke plannen en rapporten. Wij geven u een korte samenvatting van de dag.  

 » Lees verder
Na een succesvolle 10e editie van NCHIV, zijn de presentaties, posters en foto's van de dag nu beschikbaar op de website van NCHIV. 

» Bekijk de presentaties hier 

Publications review

Difference in Aortic Stiffness Between Treated Middle-Aged HIV Type 1-Infected and Uninfected Individuals Largely Explained by Traditional Cardiovascular Risk Factors, With an Additional Contribution of Prior Advanced Immunodeficiency 
Verschillen in vaatwandstijfheid tussen mensen met of zonder hiv blijken niet geassocieerd te zijn met de hiv-status zelf. In mensen met hiv was een verslechterde afweer wel nadelig voor de vaatwanden.
J Acquir Immune Defic Syndr. 2016 Sep 1;73(1):55-62. doi: 10.1097/QAI.0000000000001024.
 
Efavirenz versus boosted atazanavir-containing regimens and immunologic, virologic, and clinical outcomes: A prospective study of HIV-positive individuals 
Studies die atazanavir en efavirenz rechtstreeks vergelijken zijn schaars. HIV-CAUSAL laat nu zien dat de kans op virologisch falen kleiner is met regimes die efavirenz in plaats van atazanavir bevatten. Wel is er een iets kleinere stijging in CD4-celaantallen.
HIV-CAUSAL Collaboration. Medicine (Baltimore). 2016 Oct;95(41):e5133.

Patients' willingness to take multiple-tablet antiretroviral therapy regimens for treatment of HIV
Bijna de helft van ruim 300 ondervraagde mensen met hiv die geregistreerd zijn bij SHM, zijn mogelijk bereid een eenmaaldaags regime te gebruiken bestaande uit meerdere (generieke) pillen in plaats van een single-tablet regime. Dit zou een flinke kostenbesparing kunnen opleveren.
Drugs Real World Outcomes. 2016 May 2;3(2):223-230. eCollection 2016.
 

Facts and figures

Wist u dat..
  • er naar schatting 22.900 mensen leven met hiv in Nederland?
  • er naar schatting 2.800 mensen niet weten dat ze hiv-positief zijn?
  • er in 2015 ca. 900 nieuwe diagnoses zijn gesteld?

Kijk voor meer cijfers op het nieuwe factsheet Hiv in Nederland: 2016.
Copyright © 2016 Stichting HIV Monitoring, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp