Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik dan hier
> website Stichting HIV Monitoring
 Lente 2015

Agenda

22 - 26 april 2015
50th annual meeting of the European Association for the Study of the Liver 
Vienna, Oostenrijk

» Bezoek de website

26 april - 1 mei 2015
Keystone Symposia- HIV Pathogenesis – Mechanisms of HIV Persistence: Implications for a Cure (E1) 
Boston, MA, USA

» Bezoek de website

29 april - 2 mei 2015
2015 American Conference for the Treatment of HIV (ACTHIV) 
Dallas, USA

» Bezoek de website

5 - 8 mei 2015
9th INTEREST Workshop 
Harare, Zimbabwe

» Bezoek de website

25 mei 2015
XIII International Conference on HIV and AIDS (ICHA) 
London, United Kingdom

» Bezoek de website

26 - 28 mei 2015
16th International Workshop on Clinical Pharmacology of HIV & Hepatitis Therapy 
Alexandria, USA

» Bezoek de website

3 - 5 juni 2015
13th European Meeting on HIV & Hepatitis Treatment Strategies & Antiviral Drug Resistance- Treatment Strategies & Antiviral Drug Resistance 
Barcelona, Spanje

» Bezoek de website

11 juni 2015
11th International Workshop on HIV & Hepatitis Co-infection 
London, United Kingdom

» Bezoek de website

16 - 19 juni 2015
3rd International Conference on Prevention & Infection Control 
Geneva, Zwitserland

» Bezoek de website

Contact

Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
» Stuur email

Rapporten

Jaarverslag 2013
Download PDF
Monitoring report
Download PDF

Welkom


Beste lezer,

Voor u ziet u de lente-nieuwsbrief van SHM. Deze uitgave bevat een inspirerend interview met Prof. Jan van Bergen, met wie we gesproken hebben over de rol van de huisarts in het tijdig detecteren van HIV. Daarnaast hebben we gesproken met NVHB-voorzitter Marc van der Valk en voorzitter van de SHM-hepatitiswerkgroep, Clemens Richter. Zij belichten de laatste veranderingen in de richtlijnen rondom de behandeling van hepatitis C in Nederland en leggen uit wat deze richtlijnen betekenen voor HIV-geïnfecteerde individuen die een HCV/HIV co-infectie hebben.  

Ik wens u veel leesplezier.

Peter Reiss, 
Directeur Stichting HIV Monitoring 

Aanpassingen richtlijnen NVHB na introductie ‘revolutionaire’, nieuwe hepatitis C-medicijnen


De behandeling van hepatitis C (HCV) is in het afgelopen jaar drastisch veranderd met de komst van een aantal revolutionaire medicijnen. Deze medicijnen bieden nu een kortlopende en effectieve behandeling voor HCV, met slechts enkele bijwerkingen. Naar aanleiding van deze verandering heeft de NVHB de richtlijnen voor de behandeling van HIV/HCV co-infecties aangepast. We spreken met voorzitter van de NVHB, dr. Marc van der Valk, en voorzitter van de SHM-hepatitiswerkgroep dr. Clemens Richter over deze veranderingen en de manier waarop de nieuwe medicijnen invloed hebben op de HIV/HCV co-geïnfecteerde populatie.

» Lees verder

Save the date! NCHIV 2015


Na een succesvolle 8e editie van Netherlands Conference on HIV Pathogenesis, Epidemiology, Prevention and Treatment (NCHIV) op dinsdag 18 november 2014 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam, zal er ook een 9e editie komen in 2015. Op woensdag 18 november 2015 zal het congres wederom plaatsvinden in het KIT. Het geeft artsen, onderzoekers en anderen die werken in het HIV-veld de mogelijkheid om hun werk te presenteren en de laatste bevindingen rondom HIV te bespreken.

Meer informatie over NCHIV 2015 zal te zijner tijd te vinden zijn op de NCHIV website. Voor het aanmelden voor de e-mailalerts rondom NCHIV, kunt u hier klikken. 

Interview: Jan van Bergen over de rol van de huisarts in de HIV-wereld


Jan van Bergen is bijzonder hoogleraar soa en HIV in de eerste lijn aan de Faculteit der Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA) en werkt daarnaast als huisarts in de Amsterdamse Bijlmer. We spreken hem over de rol van de huisarts in de HIV-wereld en zijn visie op de ideale werkwijze voor huisartsen bij het opsporen van HIV-infecties. 

» Lees verder

HIV-zorg op Curaçao: een evaluatie door Gonneke Hermanides


De data die door Stichting HIV Monitoring (SHM) verzameld worden leveren een belangrijke bijdrage aan nationale en internationale onderzoeken naar HIV en AIDS. Zo ook bij de onderzoeken die Gonneke Hermanides in het kader van haar proefschrift heeft uitgevoerd. Onlangs is ze gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit van Groningen tot doctor in de medische wetenschappen. In haar proefschrift ‘The Curaçao Cohort Studies: an analysis of the implementation of combination antiretroviral therapy in Curaçao’ geeft ze, mede dankzij de data van SHM, belangrijke aanbevelingen om de HIV-zorg op Curaçao te optimaliseren. Wij geven u een korte samenvatting van haar bevindingen. 

» Lees verder

Focus op onderzoek: ‘Diminished impact of ethnicity as a risk factor for chronic kidney disease in the current HIV treatment era’


In een artikel dat is geaccepteerd voor publicatie in de Journal of Infectious Diseases, is data van Stichting HIV Monitoring gebruikt om de relatie tussen etniciteit en chronische nierziekte (CKD) onder HIV-geïnfecteerde individuen in Nederland te onderzoeken. Eerste auteur dr. Schoffelen legt hier meer uit over haar bevindingen en haar implicaties voor de behandeling van HIV-geïnfecteerde patiënten.

» Lees verder

Congresreview


Conference on Retrovirusses and Opportunistic Infections (CROI)


De onderzoekers van Stichting HIV Monitoring (SHM) bezoeken jaarlijks meerdere congressen om de resultaten van hun onderzoeken te presenteren en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van HIV. Dit jaar waren zij onder andere aanwezig op CROI, Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. 

De Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) vond dit jaar plaats van 23-26 februari is Seattle, USA. Een groot aantal onderwerpen kwam dit jaar aan bod, waaronder pediatrische HIV-infecties, PrEP en comorbiditeiten. 

Wilt u meer weten over de bijdrage van SHM tijdens CROI? Lees dan hier verder.

Opvragen SHM-patiëntenfolders

 

Onlangs hebben de HIV-behandelaren via de dataverzamelaars van SHM onze nieuwe patiëntenfolder gekregen. We hebben inmiddels vernomen dat de patiëntenfolders goed zijn ontvangen. Zijn uw folders inmiddels op en wilt u graag nieuwe hebben? Stuur dan een e-mail naar shm-communicatie@amc.uva.nl. Vermeld hierbij dan uw naam, ziekenhuis, afdeling en het aantal folders dat u wilt ontvangen. 

Sneak preview jaarverslag: cijfers 2014 online

 

Onlangs zijn de nieuwste cijfers van SHM, die worden gepresenteerd in het jaarverslag, al online gepubliceerd. De cijfers kunt u raadplegen via deze link. 

Het gehele jaarverslag wordt medio juni gepubliceerd. 

Publicatiereview


Cross-sectional comparison of the prevalence of age-associated comorbidities and their risk factors between HIV-infected and uninfected individuals: the AGEhIV cohort study 

De kans op een te hoge bloeddruk, een hartaanval, perifeer arterieel vaatlijden of een verminderde nierfunctie blijkt in HIV-patiënten groter te zijn dan in HIV-negatieve controles met een vergelijkbare leefstijl en demografische kenmerken. Dit is met name het geval bij HIV-patiënten met langdurig lage CD4-aantallen.

Schouten J, Wit FW, Stolte IG, Kootstra NA, van der Valk M, Geerlings SE, Prins M, Reiss P; AGEhIV Cohort Study Group. Clin Infect Dis. 2014 Dec 15; 59(12):1787-97.
»  Lees het abstract


Increased virological failure in naive HIV-1-infected patients taking lamivudine compared with emtricitabine in combination with tenofovir and efavirenz or nevirapine in the Dutch nationwide ATHENA cohort

Volgens de huidige richtlijnen maakt het niet uit of in eerstelijnstherapie lamivudine of emtricitabine gebruikt wordt. Bewijzen hiervoor zijn echter niet eenduidig. In een studie onder 4740 SHM-patiënten blijkt dat virologisch falen toch vaker voorkomt bij patiënten op lamivudine.

Rokx C, Fibriani A, van de Vijver DA, Verbon A, Schutten M, Gras L, Rijnders BJ; AIDS Therapy Evaluation in the Netherlands (ATHENA) National Observational Cohort. Clin Infect Dis. 2015 Jan 1; 60(1):143-53.
» Lees het abstract
 

Smoking and life expectancy among HIV-infected individuals on antiretroviral therapy in Europe and North America  

Ongeveer drie op de vijf HIV-patiënten in de Antiretroviral Therapy Cohort Collaboration blijkt te roken. In deze groep rokers is sterfte aan cardiovasculaire ziekte en niet-AIDS-gerelateerde vormen van kanker aanzienlijk hoger dan in niet-rokers. Goed behandelde HIV-patiënten verliezen zelfs meer levensjaren door roken dan door HIV.
 
Helleberg M, May MT, Ingle SM, Dabis F, Reiss P, Fätkenheuer G, Costagliola D, d'Arminio A, Cavassini M, Smith C, Justice AC, Gill J, Sterne JA, Obel N. AIDS 2015 Jan 14; 29(2):221-9.
» Lees het abstract
 

Feiten en cijfers


In 2014 zijn in 48 publicaties en bij 60 posterpresentaties data van SHM gebruikt. Details van alle publicaties kunt u vinden op de SHM-website via deze link

Wist u dat de Web Appendix van het Monitoring Report veel extra informatie bevat? De Web Appendix 2014 kunt u hier inzien. 
Copyright © 2015 Stichting HIV Monitoring, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp