Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik dan hier
» Website Stichting HIV Monitoring
 Herfst 2016

Komende evenementen

23-26 oktober 2016
HIV Glasgow
Glasgow, Schotland
» Bezoek de website

1 november 2016
Nationale Hepatitis Dag
Amsterdam, Nederland 
» Bezoek de website
 
18-19 november 2016
European HIV nursing conference
Barcelona, Spanje
» Bezoek de website

22 november 2016
10th Netherlands Conference on HIV Pathogenesis, Epidemiology, Prevention & Treatment  
Amsterdam, Nederland
» Bezoek de website

1-2 december 2016
3rd International Meeting on Elimination of Viral Hepatitis 
Amsterdam, Nederland
» Bezoek de website

Contact

Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
» Stuur een email

Rapporten

Jaarverslag 2015
Download PDF
Monitoring Report 2015
Download PDF
Monitoring Report 2015, samenvatting en aanbevelingen
Download PDF

Overige publicaties

Patiëntenfolder
Download PDF
Factsheet: HIV in Nederland in 2015
Download PDF

Welkom


Beste lezer,

De herfst is een drukke tijd bij Stichting HIV Monitoring, nu we hard werken het nieuwste HIV Monitoring Report en het voorbereiden van het jaarlijkse congres NCHIV. In aanloop naar het congres, die dit jaar 10 jaar bestaat, hebben we gesproken met twee van de vier uitgenodigde sprekers: Roy Gulick en Steven Deeks. We spraken hen over de hiv-behandeling en genezing, en we bespraken wat er in de afgelopen 10 jaar is bereikt en wat er in de komende 10 jaar nog gaat komen. 

Daarnaast houden we ons het hele jaar bezig met de verzameling van data over mensen die leven met hiv in Nederland. Die data dragen jaarlijks bij aan vele publicaties. In deze nieuwsbrief spreken we met Annouschka Weijsenfeld, auteur van een onlangs gepubliceerde studie die gebruik maakt van de dataverzameling van SHM. In deze studie keek ze naar een kwetsbare groep van mensen die leven met hiv: jongeren en jong volwassenen. Hoe verloopt voor hen de transitie naar de volwassenzorg?

Ik hoop dat u deze nieuwsbrief weer met veel plezier leest! 

Peter Reiss, 
Directeur Stichting HIV Monitoring

Prof. Gulick: hiv-behandelrichtlijnen anno 2016 en in de toekomst

Prof. Roy Gulick, plenaire spreker op NCHIV 2016, was in 1996 betrokken bij de introductie van cART. Met de 10e NCHIV in aantocht wordt het tijd om een kijkje te nemen in het verleden en de toekomst. We spraken prof. Gulick hierover: wat hebben we al bereikt in de afgelopen 10 jaar en wat gaat er in de komende 10 jaar gebeuren? 

» Lees verder

H-TEAM en Fast-Track Cities initiative: Amsterdam pakt de hiv-epidemie aan


Amsterdam is druk bezig met het aanpakken van de hiv-epidemie in de stad. Daarvoor zijn twee initiatieven in het leven geroepen: het H-TEAM project en het Fast-Track Cities initiative. 

Het Fast-Track Cities initiative is gelanceerd tijdens World AIDS Day in 2014. De steden die aan dit initiatief meewerken, waaronder Amsterdam, San Fransico en Parijs, hebben aangegeven dat zij de hiv/aids-epidemie gaan aanpakken door versneld de 90-90-90-doelstellingen te willen gaan bereiken door hun inzet te verhogen. 

Het H-TEAM (HIV Transmission Elimination Amsterdam) project is nu een jaar bezig om met een multidisciplinaire aanpak onder andere de awareness rondom hiv te verhogen, het stigma te verminderen, hiv-infecties eerder te diagnosticeren en de haalbaarheid van PrEP te onderzoeken. Het H-TEAM heeft onlangs een videodocumentaire uitgebracht, waarin de verschillende aspecten van het werk van dit project worden uitgelicht. 

Beide initiatieven werken zoveel mogelijk samen om uiteindelijk zo snel mogelijk de doelen te bereiken. Voor hun werk worden zij voorzien van data van Stichting HIV Monitoring voor onder andere onderzoek en het monitoren van de epidemie in Amsterdam. 

Lees meer over hiv in Amsterdam op de website van het AIDS-Free Cities Iniative en bekijk de H-TEAM-documentaire hier

SHM-data in onderzoek: transitie van jongeren en jong volwassenen naar volwassenzorg

SHM's uigebreide dataverzameling met data uit zowel behandelcentra's voor kinderen als voor volwassenen heeft een groep onderzoekers van de Dutch HIV Adolescents and Young Adults (AYA) studiegroep in staat gesteld om te onderzoeken hoe de transitie van de jong volwassenen naar de volwassenenzorg verloopt. Eerst auteur Annouschka Weijsenfeld vertelt ons meer over haar bevindingen. 

» Lees verder

Prof. Deeks: hoe de genezing van kanker kan helpen bij het behandelen van hiv

Steven Deeks (University of California, San Fransico) is één van de plenaire sprekers op NCHIV 2016 en is een expert op het gebied van de rol van chronische inflammatie in onbehandelde en behandelde hiv-infecties. Prof. Deeks geeft ons een sneak preview van zijn presentatie 'HIV persistance and its implications for HIV resistance and cure', waarin hij onder andere gaat uitleggen hoe onderzoek naar ontstekingsmechanismen bij kanker leidt tot nieuwe inzichten bij de zoektocht naar een mogelijke genezing van hiv. 

» Lees verder
De 10e editie van NCHIV zal plaatsvinden op dinsdag 22 november 2016 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. 

Nieuwe toevoeging aan het programma: high-risk, high-gain elevator pitches
Voor het eerst reikt het Aids Fonds dit jaar speciale onderzoeksbeurzen uit voor korte, innovatieve projecten die de potentie hebben om een duidelijke wetenschappelijke of maatschappelijke impact op hiv/aids te hebben. Door de onconventionele of risicovolle aard van de projecten komen ze normaal gesproken niet in aanmerking voor beurzen. Het Aids Fonds zal de ontvangers van de beurzen begin november bekend maken en op NCHIV 2016 zullen deze onderzoekers de mogelijkheid krijgen om hun veelbelovende plannen te presenteren in een korte elevator pitch. 

Mis niets van deze pitches en de andere veelbelovende presentaties en posters op NCHIV 2016, schrijf je nu in! 
Registeer nu voor NCHIV 2016

Website AIDS 2018 live

Na een succesvolle editie van AIDS 2016 in Durban afgelopen juli, zijn de voorbereidingen voor het volgende internationale AIDS-congres in 2018 in volle gang. AIDS 2018 zal over twee jaar plaatsvinden in Amsterdam van 22-28 juli. De conferentie wordt voorgezeten door Linda-Gail Bekker en Peter Reiss, directeur van SHM. 

Bekijk de website van AIDS 2018 voor een korte film over de gaststad Amsterdam en voor meer informatie over de ontwerpwedstrijd voor het logo van AIDS 2018. 

Publications review

When to monitor CD4 cell count and HIV RNA to reduce mortality and AIDS-defining illness in virologically suppressed HIV-positive persons on antiretroviral therapy in high-income countries: a prospective observational study  
Het is onbekend – en ook lastig te onderzoeken – wat de optimale frequentie is om HIV-RNA en CD4-celaantallen te bepalen. Een analyse van HIV-CAUSAL en CNICS suggereert dat elke zes tot twaalf maanden voldoende is in goed ingestelde hiv-patiënten.
J Acquir Immune Defic Syndr. 2016 Jun 1;72(2):214-21. doi: 10.1097/QAI.0000000000000956

Higher rates of triple-class virological failure in perinatally HIV-infected teenagers compared with heterosexually infected young adults in Europe
Virologisch falen blijkt voor te komen bij ruim een kwart van de pubers die begint met combinatietherapie; veel vaker dan in jongere kinderen. De kans op falen is aanmerkelijk kleiner wanneer gestart wordt met een proteaseremmer-bevattend regime.
HIV Med 2016 Sep 14. doi: 10.1111/hiv.12411.

Cause-specific mortality in HIV-positive patients who survived ten years after starting antiretroviral therapy  
Lage CD4-celaantallen en een niet onderdrukte virale lading worden nog steeds geassocieerd met sterfte door aids in ruim 13.000 hiv-patiënten die al langer dan tien jaar op combinatietherapie staan. Wel komen sterfte door aids of non-aids-infecties minder vaak voor dan andere non-aids-doodsoorzaken.
PLoS One 2016 Aug 15;11(8):e0160460. doi: 10.1371/journal.pone.0160460.

Facts and figures

Wist je dat.. Stichting HIV Monitoring, het Aids Fonds, RIVM, AIGHD, AMC en NVHB nu al voor het 10e jaar NCHIV (Netherlands Conference on HIV Pathogenesis, Epidemiology, Prevention and Treatment) organiseren?

... er dit jaar maar liefst 57 abstracts zijn ingediend voor NCHIV 2016?
Copyright © 2016 Stichting HIV Monitoring, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp