Copy
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Klik dan hier
> website Stichting HIV Monitoring
 Winter 2015

Agenda

30 nov-2 dec 2015
3rd International Conference on HIV/AIDS, STDs and STIs
Atlanta, USA
» Bezoek de website


1 december 2015
Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks 2015
Amsterdam, the Netherlands
» Bezoek de website


22-25 februari 2016
Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI)
Boston, USA
» Bezoek de website

Contact

Wilt u reageren op deze nieuwsbrief?
» Stuur een email

Rapporten

Monitoring Report 2015
Download PDF
Monitoring Report 2015, samenvatting en aanbevelingen
Download PDF
Jaarverslag 2014
Download PDF

Overige publicaties

Patiëntenfolder
Download PDF
Factsheet: HIV in Nederland in 2015
Download PDF

Welkom


Beste lezer,

Voor u ziet u de laatste nieuwsbrief van 2015 van Stichting HIV Monitoring. In deze uitgave vindt u onder andere een interview met senior SHM-onderzoeker Ard van Sighem, die vertelt over zijn rol bij de ontwikkeling van de nieuwe ECDC-methode voor het schatten van de HIV-incidentie en waarom deze methode beter geschikt is voor het schatten van het aantal personen met HIV in Nederland. Het modelleer-thema komt daarnaast ook terug in het artikel waarin een publicatie met SHM-data wordt uitgelicht. SHM-analist Daniela Bezemer vertelt over haar onderzoek naar de HIV-epidemie onder mannen die seks hebben met mannen, dat onlangs is gepubliceerd in PLoS Medicine. 

De nieuwsbrief bevat tevens een interview met een van de plenaire sprekers van NCHIV, professor Jean-Michel Molina. Tijdens NCHIV 2015 sprak prof. Molina over pre-exposure prophylaxis in HIV-preventie. In dit interview geeft hij ons inzicht in zijn gedachten over PrEP en praat hij over de IPERGAY-trial. Interviews met twee andere plenaire sprekers van NCHIV, Jintanat Anaworanich en Rogier Sanders, zijn beschikbaar in onze herfst-nieuwsbrief

Als laatste bevat deze nieuwsbrief een review over de laatste Nationale Hepatitis Dag, die plaatsvond in oktober.

Voordat ik afsluit wil ik u graag nog attenderen op het feit dat we sinds dit jaar ons jaarlijkse Monitoring Report online publiceren in een volledig doorzoekbare en dowloadbare PDF. We horen graag uw feedback over deze verandering. 

Ik wens u veel leesplezier. 

Peter Reiss, 
Directeur Stichting HIV Monitoring

Interview met NCHIV-spreker Jean-Michel Molina

Jean-Michel Molina is Professor in infectieziekten bij de Universiteit van Paris Diderot, Frankrijk. Daarnaast is hij hoofd van de afdeling Infectieziekten bij het Saint-Louis ziekenhuis in Parijs. Zijn primaire klinische onderzoeksfocus ligt bij de behandeling van HIV-infecties. Prof. Molina onderzoekt tevens de medische preventie van HIV-infecties en hij is hoofdonderzoeker van de ANRS-IPERGAY-trial, dat het gebruik van pre-exposure prophylaxis (PrEP) met TDF/FTC in homoseksuele mannen beoordeelt. Prof. Molina vertelt over zijn ervaringen.

» Lees meer

NCHIV 2015: foto's, presentaties en posters online beschikbaar

Op woensdag 18 november 2015 vond de 9e editie van NCHIV plaats. De foto's, presentaties en posters van de dag zijn vanaf nu beschikbaar op de NCHIV website.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de volgende editie van NCHIV? Schrijf u dan hier in voor de nieuwsbrief.  

Nieuwe ECDC-modelleertool voor het schatten van HIV-incidentie

Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) heeft een nieuwe tool gelanceerd die het mogelijk maakt om de HIV-incidentie te schatten. Senior onderzoeker van SHM, Ard van Sighem, heeft de tool ontwikkeld in samenwerking met een team van internationale experts. We spraken met Ard over zijn rol in de ontwikkeling van de tool en wat de nieuwe methode betekent voor de HIV-cijfers in Nederland.

» Lees meer

NCHIV plenaire spreker Tim Hallett over het nieuwe ECDC-model en de UNAIDS-schattingen

Professor Tim Hallett van Imperial College London focust zich tijdens zijn werk op de wiskundige modellering van de wereldwijde HIV-epidemie, kijkend naar surveillance en beleid. Al eerder sprak prof. Hallett over de rol van de wiskundige modellering bij het schatten van de grootte van de wereldwijde HIV-epidemie tijdens NCHIV 2015. In deze nieuwsbrief vertelt hij over zijn visie op het nieuwe ECDC-model en de UNAIDS-schattingen.

» Lees meer

Monitoring Report 2015

Onlangs is het Monitoring Report 2015 verschenen. Het rapport geeft ook dit jaar weer een uitgebreide update over de HIV-epidemie in Nederland. In het bijzonder bevat dit rapport een update over het Nederlandse zorgcontinuum, gebaseerd op een nieuwe modelleermethode, die recent is ontwikkeld door ECDC. Het nieuwe zorgcontinuum suggereert dat het aantal mensen met HIV dat nog niet gediagnosticeerd is in Nederland veel lager ligt dan eerder werd gedacht. Daarnaast is Nederland volgens de cijfers van deze methode erg dicht bij het bereiken van de wereldwijde UNAIDS 2020-doelstellingen. 
 
Verder bevat dit nieuwe Monitoring Report 2015 een hoofdstuk over de kwaliteit van zorg in de Nederlandse HIV-behandelcentra en de laatste resultaten over de behandeling van hepatitis C co-infecties met de nieuwe direct-werkende antivirale middelen. 

» Download het digitale Monitoring Report 2015 hier

SHM focus op onderzoek: de spotlight op een recente publicatie met SHM-data

Recent is het werk van Daniela Bezemer, evolutionair epidemioloog van Stichting HIV Monitoring gepubliceerd in PLoS Medicine. In samenwerking met de infectieziekten-modelleergroep van Christophe Fraser van Imperial College London, en in het bijzonder met Anne Cori, heeft zij onderzoek gedaan naar HIV-transmissie onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Nederland. Voortbordurend op eerder onderzoek, dat uitwees dat er een oplevende HIV-1 subtype B-epidemie is onder MSM in Nederland, werd er naar een antwoord gezocht op de vraag of dit het gevolg is van nieuw-geïntroduceerde of reeds circulerende HIV-stammen. Hiervoor is gebruikgemaakt van fylogenetische en wiskundige analyse met HIV-RNA sequentiedata. Deze data worden verzameld voor vele patiënten om te testen op therapieresistentiemutaties, zodat optimale combinatietherapie (cART) gekozen kan worden. Daniela vertelt over de highlights van haar publicatie en haar plannen voor toekomstig onderzoek.
plannen voor toekomstig onderzoek. 

» Lees meer

Geüpdatet factsheet nu beschikbaar: HIV in Nederland 2015

Vorig jaar heeft Stichting HIV Monitoring een patiëntenfolder ontwikkeld, waarin wordt uitgelegd waarom anonieme patiëntendata worden verzameld en hoe deze data bijdragen aan het verbeteren van onze kennis over HIV en geassocieerde ziekten in Nederland. Deze folder is verspreid samen met een factsheet. Dit factsheet is nu geüpdatet met de laatste cijfers uit het HIV Monitoring Report 2015.

Kopieën van de patiëntenfolder en de nieuwste factsheet kunnen, zowel in het Nederlands als in het Engels, worden besteld via e-mail

De patiëntenfolder en de factsheet kunnen ook gedownload worden van onze website

Verslag van de Nationale Hepatitis Dag 

Virale hepatitis is een relatief veelvoorkomende co-infectie onder de HIV-geïnfecteerde populatie in Nederland. De Nationale Hepatitis Dag, die op 1 oktober plaatsvond, heeft de kennis van de deelnemers, waaronder SHM-medewerkers, over virale hepatitis en de actuele ontwikkelingen in het therapeutische landschap zeker een impuls gegeven. Lees hier meer over de inhoud van de dag. 

» Lees meer

Publicatiereview

Short-term weight gain after antiretroviral therapy initiation and subsequent risk of cardiovascular disease and diabetes: the D:A:D study 
Gewichtstoename volgend op het starten van combinatietherapie blijkt de kans op diabetes te verhogen. Ook de kans op cardiovasculaire aandoeningen neemt toe, maar alleen bij HIV-patiënten met een gezond gewicht.
 
Achhra AC, Mocroft A, Reiss P, Sabin C, Ryom L, de Wit S, Smith CJ, d'Arminio Monforte A, Phillips A, Weber R, Lundgren J, Law MG; D:A:D Study Group. HIV Med. 2015 Jul 28. doi: 10.1111/hiv.12294. [Epub ahead of print]
 
Estimating HIV incidence, time to diagnosis, and the undiagnosed HIV epidemic using routine surveillance data 
Op basis van routinematig verzamelde surveillancedata is berekend dat er eind 2011 in Nederland 11.500 HIV-positieve homomannen waren. Ongeveer 1.750 mannen waren nog niet gediagnosticeerd en van hen was 16% langer dan 5 jaar geïnfecteerd.
 
van Sighem A, Nakagawa F, De Angelis D, Quinten C, Bezemer D, Op de Coul E, Egger M, de Wolf F, Fraser C, Phillips A. Epidemiology 2015 Sep;26(5):653-60.
 
Diminished impact of ethnicity as a risk factor for chronic kidney disease in the current HIV treatment era
HIV-gerelateerd nierfalen is de belangrijkste oorzaak van chronische nierziekte en komt vaker voor bij HIV-patiënten afkomstig uit Sub-Sahara Afrika. In de laatste jaren blijkt de incidentie van chronische nierziekte echter niet meer samen te hangen met afkomst. Dit duidt op andere onderliggende oorzaken.
 
Schoffelen AF, Smit C, van Lelyveld SF, Vogt L, Bauer MP, Reiss P, Hoepelman AI, Barth RE; ATHENA National Observational HIV Cohort. J Infect Dis. 2015 Jul 15;212(2):264-74.

Feiten en cijfers

Het totale aantal HIV-positieve patiënten die ooit geregistreerd zijn bij SHM (inclusief de personen die zijn overleden of 'lost to follow-up'): 24.263
  • 18.355 van deze personen waren in mei 2015 nog steeds in follow-up in Nederland.
    • 18.149 volwassenen (meer dan eenderde hiervan is 50 jaar of ouder);
    • 206 kinderen en jongeren. 
Copyright © 2015 Stichting HIV Monitoring, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp