Copy
Arctic Sport -uutiskirje 3/2019 / Lue selaimessa


Sisältö

 • Arctic Sport verkostoitumispäivä 6.2.2020
 • Rovaniemi European City of Sports 2020
 • Lapin liikuntastrategiaa päivitettiin
 • Lappilainen startup kehittää sovellusta urheiluseurojen käyttöön
 • Sportapostin vinkit seuraviestintään
 • Musti Cup käynnistyy Kemissä 14.12.
Jaa uutiskirje kaverille

Mikä on Arctic Sport?
Verkostolla halutaan tuoda yhteen lappilaisia liikunta- ja hyvinvointialojen toimijoita sektorirajat ylittäen. Verkosto on avoin kaikille kiinnostuneille, ja edellyttää ainoastaan kiinnostusta ja valmiutta vastavuoroisuuteen. Erillistä sitoutumista ei tarvita, mukana voi olla omien resurssien mukaan. Toimijoiden yhteistyöllä halutaan saavuttaa uudenlaista yhteistyötä, ratkaisuja yhteisiin haasteisiin ja luoda Lappiin uutta kasvua ja pöhinää.


Lue lisää arcticsport.fi 

Voit tilata uutiskirjeen tästä.

Onko sinulla sisältöä uutiskirjeeseen?
Lähetä juttusi osoitteeseen pirkko.sivonen(a)lapinliitto.fi

Seuraava uutiskirje ilmestyy 29.1.2020.

 


Arctic Sport verkostoitumispäivä Rovaniemellä 6.2.2020

Mukaan ovat tervetulleita yritykset, urheiluseurat, kunnat, oppilaitokset ja aluekehittäjät sekä kaikki muut aiheesta kiinnostuneet. Tilaisuudessa pääset kuulemaan viimeisiä kuulumisia liikunta- ja hyvinvointialojen kehittämisestä, jakamaan tietoa omasta toiminnastasi ja tapaamaan potentiaalisia yhteistyökumppaneita.

Tilaisuuden jälkeen järjestetään kaikille avoin Arctic Sport -verkoston kokous, jossa on tarkoitus laittaa yhteistyö rytinällä liikkeelle.

Lisätietoa alkuvuodesta 2020.
Tervetuloa mukaan vaikuttamaan Lapin liikunta-alan kehitykseen!

Tapahtuman järjestäjinä ovat Liikunta-alan yrityslähtöinen kehittäminen EU-yhteistyössä: ympäristöt, tekniikat ja palvelut (Lapin AMK) ja Inno4Sports (Lapin liitto) –hankkeet.

Rovaniemi European City of Sport 2020


Rovaniemen kaupunki on saanut European City of Sport 2020 tunnustuksen ensimmäisenä pohjoismaisena kaupunkina. Titteli tuo euroopanlaajuista näkyvyyttä, lisävauhtia kaupunkilaisten liikkumisen kehittämiseen ja on esimerkki Arctic Sport -verkoston yhteistyöstä.


ACES Europen puheenjohtaja ja perustaja Gian Francesco Lupattelli (keskellä) luovutti virallisen lipun kaupunginjohtaja Esko Lotvoselle ja liikuntajohtaja Pekka Hämäläiselle Brysselissä järjestetyssä tilaisuudessa 10.12.2019.

Rovaniemen kaupungin liikuntajohtaja Pekka Hämäläisen mukaan European City of Sport tunnustus tuo pääsyn 500 eurooppalaisen kaupungin verkostoon, ja sitä kautta mahdollisuuden päästä mukaan kansainvälisiin yhteistyöhankkeisiin. "Kaupunki ei ole ainoa, joka hyötyy tunnustuksesta, vaan keskeisiä toimijoita ovat muun muassa ammattikorkeakoulu ja yliopisto, mitä kautta hyöty levittäytyy myös muualle maakuntaan”, kertoo Hämäläinen.

European City of Sport -arviointiraati vieraili Rovaniemellä lokakuussa ja tutustui liikuntapaikkoihin ja palvelutarjontaan eri puolilla kaupunkia. Päätöksessään arviointiraati kehuu Rovaniemeä esimerkillisenä kaupunkina, joka tukee kaikkien kaupunkilaisten liikkumista ja sitä kautta myös terveyttä, yhteisöllisyyttä, koulutusta ja keskinäistä kunnioitusta.

Tunnustuksen myöntää Brysselissä toimiva ACES Europe järjestö, jonka tavoitteena on edistää liikunnan ja urheilun asemaa päätöksenteossa tuomalla esiin hyviä käytäntöjä ympäri Eurooppaa. Järjestö jakaa myös muita tunnustuksia kuten European Capital of Sport, jota vuonna 2020 kantaa Espanjan Malaga.

Rovaniemen kaupungin European City of Sports -titteli voidaan nähdä myös hyvänä esimerkkinä Arctic Sport -verkoston yhteistyöstä. Idea lähteä hakemaan titteliä tuli alueidenvälisestä ClusSport verkostosta, jossa Lappi on mukana. Lisäksi Lapin ammattikorkeakoulu tuki kaupunkia hakuprosessissa. 

Lisätietoa Rovaniemen kaupungin tiedotteesta ja aceseurope.eu.

Lapin liikuntastrategiaa päivitettiin


Lapin liikunta päivitti Lapin liikuntastrategiaa vuosikokouksessaan marraskuun lopussa. Asiakirjassa tarkennettiin eri toimijoiden rooleja vastaamaan strategian julkaisun jälkeen muuttuneita olosuhteita.

Yksi merkittävä muutos on Arctic Sport -verkoston nostaminen toimenpiteistä vastuulliseksi toimijaksi. Vuonna 2017 julkaistun strategian sisältö ja tavoitteet eivät muuttuneet aikaisemmasta. Päivitetty liikuntastrategia on luettavissa Lapin liikunnan sivuilla.
 
Vuosikokouksessa päätettiin myös hallituksen kokoonpanosta ja toimintasuunnitelmasta vuodelle 2020. Yhtenä painopisteenä ensi vuodelle Lapin liikunnalla on viestinnän kehittäminen. Arctic Sport –uutiskirje on tässä yksi työkalu muiden joukossa ja uutiskirje on avoin mm. seurojen ja kuntien kuulumisille.

Lappilainen start up kehittää sovellusta urheiluseurojen käyttöön


Rovaniemeläinen Sportapost kehittää sovellusta, jolla urheiluseurat voivat luoda laadukasta viestintämateriaalia vähällä vaivalla. Alun perin jääkiekkoharrastuksessa syntynyt idea on jo yli 1000 urheiluseuran käytössä.Sportapostin perustaja Mikael Kojo sai idean sovellukseen omasta jääkiekkoharrastuksestaan muokatessaan seuroille kuvankäsittelyohjelmilla viestintämateriaalia ottelutuloksista. Ideasta kehittynyt Sportapost -sovellus tarjoaa valmiita pohjia, joilla urheilujoukkueet voivat tuottaa laadukasta sisältöä sosiaaliseen mediaan. Tänä päivänä sovelluksella on käyttäjinä yli 1000 urheiluseuraa Suomessa ja Ruotsissa.

Kojolla ei itsellään ole ohjelmointiosaamista, mutta hän tilasi oululaiselta ohjelmointiyritykseltä demoversion, jonka avulla lähti etsimään osaajaa varsinaisen sovelluksen luomiseen. Ohjelmistokehittäjä Jari-Pekka Hakola löytyi tekijäksi tuttavapiirin kautta ja liittyi myöhemmin osakkaaksi yritykseen.
 

Alkuun enkelisijoittajien avulla
Ensimmäiset sijoittajat Kojo löysi yritykseensä FIBAN (Finnish Business Angels Network) -järjestön kautta. FIBAN karsii kuukausittain saapuneista yritysideoista parhaimmat, jotka pääsevät pitchaamaan ideaansa sijoittajien eteen. Businessenkelit tukevat aloittavia kasvuyrityksiä paitsi sijoittamalla pääomaa, mutta myös asiantuntemustaan. Sportapostin aloittaville kasvuyrittäjille businessenkeleiden vankka asiantuntemus on tullut tarpeeseen esimerkiksi lakiasioissa. FIBANin lisäksi Kojo ja Hakola ovat hankkineet sijoittajia kiertäen aktiivisesti erilaisissa tapahtumissa kuten SLUSHissa.

Enkelisijoittajien lisäksi Sportapost on saanut Business Finlandilta tukea yrityksen kehittämiseen hyödyntäen mm. Tempo-rahoitusta ja Innovaatioseteliä. Kojon mukaan suuri apu on ollut myös Business Rovaniemestä, josta on osattu vähintäänkin ohjata oikeisiin paikkoihin.

Lapissa ei ole vielä paljoa teknologiayrityksiä, mikä tekee Sportapostista omanlaisensa tienraivaajan paikallisten yritysten joukossa. Yrityksellä ei ole kuitenkaan suunnitelmia siirtyä muualle.  Teknologiayritykselle sijainnilla ei ole niinkään merkitystä ja yrittäjät kokevat Lapin viihtyisäksi paikaksi asua.
 
Lisätietoa: sportapost.com 

 

Mikael Kojon vinkit seuraviestintään:

 • Julkaise tasaisesti, myös kauden ulkopuolella, niin fanien mielenkiinto pysyy yllä.
 • Ole nopea: esim. lyhyt raportti pelin jälkeen on parempi, kuin pitkä seuraavana päivänä. Fanit odottaa tuloksia heti pelin jälkeen. 
 • Jaa myös "behind the scenes" -materiaalia: fanit haluavat kuulla pelaajien kuulumisia, mm. mitä pelireissuilla tapahtuu ja mitä pelaajat tekee vapaa-ajalla.
 • Valitse kanavat missä haluatte olla, ei tarvitse olla joka some-palvelussa. Vähän on parempi, kuin ei mitään.
 • Tee omalla tyylillä, sillä erotut pitkässä juoksussa ja sisällöstäsi tulee helposti tunnistettavaa. 
Mikael Kojoa haastatteli Pirkko Sivonen Inno4Sports -hankkeen toimintasuunnitelman taustaselvitystyön yhteydessä.

Musti Cup 2020 käynnistyy Kemissä 14.12.


Kuusi lappilaista urheiluseuraa järjestää hiihtokaudella 2019-2020 toisen kerran Musti-Cup -kilpailusarjan 8-16-vuotiaille. Viime kaudesta saatiin positiivista palautetta, ja se kannusti jatkamaan cup-kisaa tälläkin kaudella.

Musti-Cup on matalan kynnyksen hiihtokilpailusarja, mhin olympiavoittaja Sami "Musti" Jauhojärvi on lähtenyt kummiksi mukaan. Viime vuonna saimme mukaan myös Ruotsin puolelta Pajalasta hiihtäjiä. Tänä vuonna tavoitteena on innostaa väylän toiselta puolelta useampia seuroja mukaan. Osakilpailut ovat hyvin monipuoliset (sprinttiä, takaa-ajoa, yhteislähtö ja pitkiä matkoja. Lisäksi hiihdetään perinteistä ja vapaata).

Muonion Kiri ja Ounasvaaran Hiihtoseura järjestivät myös lokakuun alussa ensimmäisen Musti-Cup -leirin Muoniossa, missä oli yli 30 lasta ja nuorta mukana. Tavoitteena on, että kilpailujen lisäksi järjestävät seurat pitävät talvella hiihtokoulua, mitä kautta saataisiin hiihtoinnostusta nousemaan uudelleen Lapissa. Tarkoituksena on jatkaa yhteisiä Musti-Cup -hiihtoleirejä jälleen ensi kesänä.

Lisätietoa löytyy www.musticup.fi sekä FB-sivuilta ja Instagramista. Osakisoissa on sarjat kaikille.

Lue lisää Arctic Sport -verkostosta osoitteessa arcticsport.fi
ja seuraa somessa #ArcticSportLapland

 

Arctic Sport -uutiskirje lähetetään lappilaisille liikunta-alan toimijoille kuten seuroille, yrityksille ja kunnille kerran kuussa. Arctic Sport verkoston viestintä tapahtuu 2019-2020 Inno4Sports -hankkeen johdolla.

Palautetta ja ideoita uutiskirjeeseen ja verkostoon liittyen voit lähettää osoitteeseen pirkko.sivonen(a)lapinliitto.fi


Tilaa uutiskirje | Lopeta uutiskirjeen tilaaminen


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Arctic Sport · Hallituskatu 20b · Rovaniemi 96100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp