Copy
NIEUWSBRIEF ISTORI KITA, FEBRUARI 2019
(BEKIJK IN UW BROWSER)
OFFICIËLE BOEKPRESENTATIE
 
Op zondagmiddag 3 februari hebben Armando Ello en ik in het OBA-theater in Amsterdam ons gezamenlijke boek gepresenteerd ‘De lange reis van de Poesaka – Indische tastbare herinneringen’. In een vol theater hebben wij de 260 genodigden meegenomen tijdens een ruim anderhalf uur durend programma op de lange reis van diverse poesaka’s. De drieëndertig geïnterviewde personen in ons boek waren in grote getale aanwezig met hun familieleden en vrienden. Samen met hun kinderen, kleinkinderen en soms achterkleinkinderen hebben 135 personen meegewerkt aan dit boek en de fotoshoots met diverse generaties. Van de geïnterviewde personen waren er ruim tien de 80 jaar gepasseerd en zes personen zelfs de 90 jaar. Erna Smith die ons voor dit boek inspireerde was met 97 jaar de oudste deelneemsters en Yuki Woffers, kleindochter van Marion Bloem, was tijdens de fotoshoot een paar maanden oud en de jongste deelneemster.
Tijdens de hartverwarmende middag wilden we iedereen laten zien, voelen en ervaren wat de kracht van een ogenschijnlijk normaal voorwerp kan zijn. Door de gedeelde verhalen werd de emotionele en symbolische waarde voelbaar. Louis Drabe deelde zijn verhaal over zijn poesaka waar hij vanaf kleins af aan al een hele speciale band mee had, Ernst Kraft van Ermel vertelde over zijn jeugd en reis dat klonk als een spannend jongensboek en Nel Lekatompessy haar hoesaka had zelfs tweemaal de bootreis afgelegd. De twee Molukse lagu lagu, prachtig gezongen door Jessica Manuputty, lieten de aanwezigen de heimwee voelen die ook op de boot is meegereisd, waar velen van ons mee zijn opgegroeid.
 
Meinard, Febe en Sandra hadden de oude filmcamera mee gebracht waardoor hun familiegeschiedenis, zoals Meinard vertelde ‘in alle hoekjes en gaatjes gevuld’ was. Een gedeelte van de zwart/film die getoond werd, nam iedereen even mee naar het leven op de theeplantage van hun grootouders op Java.
Bij deze boekpresentatie vond driemaal een officiële overhandiging plaats. Een van geïnterviewde personen, Joty ter Kulve, overhandigde het eerste exemplaar aan Yvonne van Genugten, directeur van het IHC (Indisch Herinneringscentrum). Joty deelde tijdens haar interview krachtige thema’s en haar missie. Al jong had zij voor het proces van verzoening gekozen om niet in bitterheid verder te leven na de beëindiging van de Japanse bezetting. Haar verdere leven had zij een missie en heeft zich onder andere ingezet voor een goede relatie tussen Nederland en Indonesie. Ikzelf overhandigde het tweede boek aan Erna Smith en Armando overhandigde het derde exemplaar aan de 21-jarige Bo Dornseiffer, achterneef van een van de geïnterviewde personen, als ‘vertegenwoordiger’ van de jongeren en de volgende generatie.

Tijdens de borrel werd er nog lang nagepraat in de theaterfoyer van de OBA, vlak bij de Sumatrakade waar op 18 juli 1946 de eerste boot met repatrianten uit Nederlands-Indië aankwam en nog velen zouden volgen. Met in hun koffers ‘poesaka’s’ - tastbare herinneringen aan het voorbije leven …. 
ACTIVITEITEN IN 2019
Het boek ‘De lange reis van de Poesaka’ is niet alleen een boek vol verhalen. Het is een thema waar we velen mee hopen te inspireren en stimuleren op zoek te gaan naar hun familiegeschiedenis en zich bewust te maken van de verhalen achter de meegekomen voorwerpen uit het land van hun (groot)ouders waar hun roots liggen. Tijdens de komende maanden willen we ‘podium geven’ aan degenen die hun verhaal willen delen met anderen. Waardoor je kennis, historisch kader en het onderling begrip vergroot kan worden en je wellicht meer invulling kan geven aan je eigen familiegeschiedenis. Ook dit jaar verheugen wij ons op samenwerkingen met de Tong Tong Fair en het Indische Herinneringscentrum.
TONG TONG FAIR
Zondag 26 mei verzorgen Armando en ik een programma-activiteit in het theater van STUDIO TONG TONG. Na afloop signeren we bij de boekenstand. T.z.t. kan je je aanmelden voor ons interactieve programma.

LEZINGEN
Woensdag 20 maart om 20.00 uur tijdens Cultureel Café bij Moeke in Rhenen.
Zondagmiddag 24 maart bij Toko Y-von in Dordrecht
SOCIAL MEDIA
Op de Facebookpagina ’POESAKA’ staan foto’s van de officiële boekpresentatie of via deze FOTOLINK: (fotografie: ©Rick Mandoeng Fotografie).
De presentatie is gefilmd en via deze link te zien.

Via de site www.poesaka.com is het boek rechtstreeks bij LM Publishers te bestellen.

De website 30dagenopzee.nl die in het boek is opgenomen is helaas nog niet online. Binnenkort vindt de opening plaats van Museum Sophiahof en zal tegelijkertijd de nieuwe website 30 Dagen op zee, het kenniscentrum Repatriëring, gelanceerd worden.
TIP
In maart 2019 organiseert Stichting Zieraad het programma Tracing Your Roots. Als je weet waar je vandaan komt, is het ook makkelijker te bepalen wie je bent en waar je naartoe wilt. Tracing Your Roots is een project waar je samen met andere Indisch/Molukse jongeren kennismaakt met genealogie en stamboomonderzoek, om vervolgens op zoek te gaan naar jouw voorouders en familiegeschiedenis. Gedurende 4 middagen in maart duik je in het archief, je interviewt jouw (groot)ouders en houd bij wat je tijdens jouw zoektocht ontdekt door te filmen met je mobiel. Via gastlessen maak je leer je vervolgens over onderbelichte aspecten aan de Indisch/Molukse geschiedenis. We sluiten af met een intergenerationele familiedag waarin we verhalen en geschiedenissen met elkaar uitwisselen. Ben je tussen 15-35 jaar oud en nieuwsgierig naar jouw Indisch/Molukse wortels? Meld je dan aan via www.zieraad.com en doe mee!
Wanneer: 2 maart – 9 maart – 17 maart – 24 maart tussen 13.00-17.00u
Waar: Zaaltje Merlijn, Hasselaersplein 35 te Haarlem-Centrum Kosten: € 50 inclusief fotoshoot met Armando Ello!
Aanmelden kan via deze link

Parallelweg 37, 1131 DM Volendam
T 085 8772397 - info@LMpublishers.nl

Afmelden Istori Kita Nieuwsbrief.