Copy
NIEUWSBRIEF ISTORI KITA, AUGUSTUS 2019
(BEKIJK IN UW BROWSER)
Voor velen is de zomervakantie begonnen. Binnen of buiten Nederland wordt er genoten van een welverdiende vakantie. Ik kan terugkijken op een mooie en boeiende eerste helft van 2019 met als hoogtepunt de officiële boekpresentatie in de OBA. Voor de tweede helft van het jaar staan er al diverse data vast met lezingen, workshops en een Indische Salon. Ik wens iedereen een fijne en zonnige vakantie!

TONG TONG FAIR 2019
Dit jaar vond voor de 61e keer de Tong Tong Fair plaats en was er wederom een gevarieerd aanbod voor jong en oud. In Studio Tong Tong verzorgden Armando en ik op zondag 26 mei een programma-onderdeel. Vijf bevlogen vertellers namen de aanwezigen mee naar hun familiegeschiedenis. Vera Andeas en Axel Nijsen kenden wij al en waren beiden geïnterviewde personen uit ons boek. Carel-Vincent van de Graaff, Ab Alexandre en David Gallas hadden zich van te voren aangemeld. Hun meegenomen of gefotografeerde voorwerp ging leven en zij lieten de diepere betekenis en emotionele waarde voelen. Wat was het weer inspirerend in Studio Tong Tong! De aanwezigen ondervonden de kracht van persoonlijke verhalen. Met dank aan Ernst Kraft van Ermel voor de foto's.
De middag werd afgesloten met het gezellige signeeruurtje bij de Pasar Boekoe, verzorgd door boekhandel Paagman, waar zowel Istori Kita als De lange reis van de Poesaka te vinden waren.
OPENING MUSEUM SOPHIAHOF
Eind juni was ik driemaal in Den Haag in verband met de officiële openingsdagen van Museum Sophiahof. Wat een feestelijke en goed georganiseerde week met hoe toepasselijk tropische temperaturen!
Maandag verzorgde Stichting Pelita een aansprekend openingsprogramma met bijdrages van theatergroep DeltaDua en schrijver Reggie Baay. Dinsdag verzorgde Stichting Herdenking 15 augustus 1945 de openingsdag met de focus op het thema 75 jaar Vrijheid en de diverse activiteiten in 2019-2020. Voorzitter Erry Stoové onthulde samen met Ben Bot een replica van het Indië-monument. Donderdag 27 juni opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander officiëel Museum Sophiahof en woonde een cultureel programma bij over identiteit en herinnering en bezocht de nieuwe tentoonstelling Vechten voor Vrijheid en sprak met diverse personen.
Tijdens elke bijeenkomst werd een film getoond van de vijf partnerorganisaties met onder andere de projecten die met de subsidie Collectieve erkenning Indisch en Moluks Nederland van het Ministerie van VWS tot stand zijn gekomen. Wat geweldig dat er al zoveel projecten zijn gerealiseerd, waaronder De lange reis van de Poesaka. De jongere generaties geven zo weer hun eigen invulling aan dit verleden en samen zorgen we ervoor dat het levend blijft. Vanaf nu is Museum Sophiahof - Van Indië tot nu - geopend voor publiek! Zie voor meer informatie: www.museumsophiahof.nl met o.a. de tentoonstelling ‘Vechten voor vrijheid’ over het Indische en Molukse verzet.
Rond de officiële opening op 27 juni was een cultureel programma over identiteit en herinnering opgezet. De genodigden konden die ochtend Museum Sophiahof en de expositie bezoeken. Met het boek ‘De lange reis van de Poesaka’ en de prachtige foto’s van Joty ter Kulve, Nel Lekatompessy, Adriaan van Dis, Ernst Kraft van Ermel, Patricia Tjiook-Liem en Jim van Lawick van Pabst, heb ik de diversiteit van de verhalen en achtergronden kunnen tonen. Speciaal voor deze dag had ik een selectie gemaakt van de geïnterviewde personen met hun quotes.
Hier vind je de openingsfilm.
THEMADAG IN NATIONAAL ARCHIEF IN DEN HAAG
De IGV (Indische Genealogische Vereniging) organiseert op zaterdag 28 september samen met de Stichting Sieraad ‘De Indische Roots Expertisedag’ voor iedereen die meer wil weten over zijn of haar Indische of Molukse wortels. Met workshops over Indische genealogie, familieverhalen en oral history interviewen en diverse experts die voor je klaarstaan om al jouw vragen rondom genealogie en interviewen te beantwoorden. Armando Ello en ik verzorgen de workshop ‘Ontdek je geschiedenis met een poesaka, een familievoorwerp uit Indië’.
Programma en aanmelden

75 JAAR VRIJHEID

Dit jaar en in 2020 vieren wij ’75 jaar Vrijheid’. In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd om stil te staan bij de bevrijding en wat het voor ons betekent die ’75 jaar Vrijheid’. Voor mij een stimulans om een nieuw project te starten rondom 15 augustus 2020. De afgelopen maanden ben ik druk bezig om fondsen te werven voor een educatief lespakket voor de Middelbare scholen. Met een educatief lespakket gericht op de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië kan de kennisoverdracht over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Zuidoost-Azië plaatsvinden en tevens het herdenken in de toekomst geborgd worden. Een onderbelicht stuk geschiedenis dat alle aandacht verdient! Een wens die ik al lang heb en hoop te kunnen realiseren zodat de volgende generaties zich meer bewust worden van de diverse gezichten van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en overzee. Medio juli is ‘De lange reis van de Poesaka’ met een voorstel aan een belangrijk hoogwaardigheidsbekleder in Nederland overhandigd. Met dank aan mijn immer creatieve vormgever die een speciale ‘Poesaka-doos’ heeft ontworpen zodat het boek als ‘Jubileumuitgave 75 jaar Vrijheid’ overhandigd kan worden. De lange reis wordt (hopelijk) vervolgd!


ARTIKEL IN MAGAZINE ‘GEN’
Het CBG – Centrum voor Familiegeschiedenis – geeft het Magazine GEN uit. Na het extra dossier Nederlands-Indië in december 2018 in GEN - Magazine voor Familiegeschiedenis - nu in het juni-nummer een mooi artikel over 'De lange reis van de Poesaka'. Hier te lezen.
 
WIST JE DAT…
- het thema van de Indië-herdenking ‘Brandend verlangen’ is? Wederom is er een boeiend middagprogramma op 15 augustus na de officiële herdenking bij het Indisch monument in Den Haag. Draagt u die dag ook de ‘melati’, symbool voor herinnering en herdenking? Te bestellen via www.15augustus1945.nl.
Op en rond 15 augustus zijn er diverse culturele activiteiten. Kijk voor het programma van de Indische zomer en aanmelding op: https://lnkd.in/dxYmXTZ

- op 15 september weer de jaarlijkse herdenking plaatsvindt van de slachtoffers van de Japanse zeetransporten in Zuidoost-Azië 1942-1945 op landgoed Bronbeek bij het monument met de namen van 182 Hellships? Rachel de Vries, die samen met haar vader Richard de Vries is geïnterviewd voor ‘De lange reis van de Poesaka’ is één van de sprekers. (informatie).

- het nieuwe programma voor de Themazondagen voor 2019-2020 al klaar is? Het jaarthema is ’75 jaar bevrijding: herdenken, herinneren en vooruitkijken’. Op zondag 10 november verzorg ik een lezing in het kader van ‘Herdenken’. Deze themazondagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van de stichtingen Indisch Erfgoed en Klein Bronbeek, Kumpulan en Musem Bronbeek op landgoed Bronbeek in Arnhem.

- er in het Westfries Museum in Hoorn momenteel een tentoonstelling is over Depok? Oma Stien, één van de geïnterviewde personen uit ons boek, is in 1924 in Depok geboren

- begin december de Indische Salon in Vlissingen plaatsvindt? Een initiatief van het Indische Herinneringscentrum. Samen met Armando Ello en Nel Lekatompessy hopen wij Indisch en Moluks Zeeland te gaan inspireren met het thema ‘Wat is jouw Poesaka?’
In de volgende Nieuwsbrief vind je de definitieve datum.

SOCIAL MEDIA 
Volg de Facebook-pagina POESAKA voor actuele informatie en lees meer over de lancering van het boek ‘De lange reis van de Poesaka – Indische tastbare herinneringen’.

Parallelweg 37, 1131 DM Volendam
T 085 8772397 - info@LMpublishers.nl

Afmelden Istori Kita Nieuwsbrief.