Copy
Beter Geven | Nieuwsbrief voor gevers en fondsen
                                                                                  NIEUWSBRIEF  /  OKTOBER 2014  /  NUMMER 3

Social Impact Investing: what’s in a name

Eerder dit jaar was ik aanwezig bij de Impact Days in Amsterdam, een avond, een dag en een ochtend vol met energie en mooie voorbeelden over het investeren met impact voor een betere wereld. Er waren deelnemers aanwezig uit 25 landen die actief zijn bij banken, goede-doelen-organisaties, MVO-afdelingen van bedrijven, universiteiten, en natuurlijk ook de sociaal investeerders zelf, zoals particulieren, families en bedrijven. Uit meer dan 100 inzendingen mochten 12 jonge mensen ‘pitchen’ voor hun bedrijf. Van een Nepalees die elektriciteit brengt in Nepal door middel van zonne-energie tot een Nederlandse vrouw die consulten bij specialisten en huisartsen via Skype mogelijk wil maken. Bedrijven met mooie namen als Whydonate (doneer-app), Movella (ontwikkeling van tieners door verhalen schrijven) en Snappcar (autodeelplatform). Impact Days is een jaarlijkse bijeenkomst, die ik zeker aanbeveel bij iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Maar wat is nu eigenlijk een sociaal ondernemer?
Lees meer >


OPVALLEND


Voor domkoppen?
Van het beginnen van je eigen bedrijf tot postzegels verzamelen. Van binnenhuisarchitectuur tot het houden van reptielen. Voor alles is er wel een ‘dummies’-gids. En ja, het is dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijven van filantropie ook sinds kort een dummies-handleiding kent.

Volgens de auteurs is het nodig om in deze tijden van crisis strategisch naar ons geven aan goede doelen te kijken. Maak een geefplan, aan wie wil je schenken, bedenk een strategie, stel jezelf vragen, werk samen en trap niet in valkuilen. Waar hebben we dit eerder gehoord?

Het boek is te bestellen via Bol.com. Maar wil je strategisch schenken, wees dan geen dummy en schrijf je in voor onze basiscursus 'Beter geven' op 11 december aanstaande. Daar komen al deze aspecten aan bod!


UITGELICHT


Stichting de Vrolijkheid op film
In onze serie fondsen/projecten in beeld mogen wij er weer een toevoegen. Voor een van onze opdrachtgevers hebben wij een korte film gemaakt over de Vrolijkheid. Stichting de Vrolijkheid zet zich in voor kinderen in de asielzoekerscentra (azc) in Nederland.

Lees meer >


ONS AANBOD


Basiscursus voor aanvraagbeoordelaars
Op donderdag 6 november 2014 verzorgen Jan Riemersma (Fondsenvraagbaak) en Beter Geven een basiscursus aanvraagbeoordeling. Jan Riemersma publiceerde eerder dit jaar het Handboek voor aanvraagbeoordelaars van filantropische instellingen, bedoeld voor aanvraagbeoordelaars bij fondsen. In samenwerking met de auteur biedt Beter Geven nu een cursus aan waarin de verschillende aspecten van aanvraagbeoordeling aan de orde komen. De deelnamekosten zijn € 295 (excl. BTW). De cursus vindt van 9.30 tot 16.00 uur plaats in Villa Jongerius in Utrecht.
Er is nog één plek beschikbaar, dus wees er snel bij!

Lees meer >


VARIA


De European Venture Philanthropy Association (EVPA) publiceert vacatures in de internationale filantropie >>>

Je hoeft niet rijk te zijn om een filantroop te zijn >>>

Het nieuwe SIDN Fonds heeft een vacature voor een communicatieadviseur >>>

Tot 1 maart 2015 is in het Catharijne Convent in Utrecht de tentoonstelling 'Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen’. >>>

Fonds Schiedam-Vlaardingen e.o. zoekt een nieuw bestuurslid >>>

Tweet
Forward to Friend
Share

FILANTROOP IN BEELD


Peter Ryan
Je hoeft niet enorm rijk te zijn om als filantroop aan de slag te gaan. Dat bewijst Peter Ryan. Hij stopte als manager van een Frans voedselbedrijf en startte de Microloan Foundation om vrouwen in Malawi te helpen een eigen bedrijf op te zetten. Zijn startkapitaal was 25.000 Britse ponden.

Lees meer >


VERSCHENEN


Van vermogen naar verandering

ABN AMRO MeesPierson heeft samen met onderzoekers van de Maastricht University een studie verricht naar geefgedrag onder hun vermogende klanten. Wat blijkt: 92% van de respondenten geeft gul, ruim € 11.000 per jaar. En er wordt vooral gegeven aan gezondheid, welzijn, natuur en armoedebestrijding in het buitenland.
Lees meer >


AGENDA


Donderdag 23 oktober 2014
Seminar over geefgedrag van vermogende Nederlanders
Organisatie: Vrije Universiteit, Amsterdam
Meer informatie: www.fsw.vu.nl

Donderdag 6 november 2014
Cursus ‘Aanvraagbeoordeling’ in samenwerking met Jan Riemersma
Organisatie: Beter Geven, Wassenaar
Meer informatie en aanmelding: www.betergeven.nl

Donderdag 20 november 2014
Uitreiking De Onderscheiding, Amsterdam
Organisatie: Wealth Management Partners, FIN & Roland Berger Strategy Consultants
Meer informatie: www.deonderscheiding.nl
 
Donderdag 13 november 2014
Symposium ‘Zorg voor kansen’
Organisatie: Fonds NutsOhra, Amsterdam
Meer informatie: www.symposiumfondsnutsohra.nl/

Donderdag 11 december 2014
Basiscursus ‘Beter geven’ over filantropie en geven
Organisatie: Beter Geven, Wassenaar
Meer informatie en aanmelding: www.betergeven.nl


CITAAT


'Alleen die geven kan is vrolijk.'

Johann Wolfgang von Goethe, Duits schrijver en dichter (1749-1832)

COLOFON
Beter Geven informeert, ondersteunt, stimuleert en adviseert potentiële en bestaande gevers over hoe zij effectief, efficiënt en met kennis en passie hun maatschappelijke idealen kunnen verwezenlijken.

Van der Oudermeulenlaan 1
2243 CR Wassenaar
Telefoon (070) 517 07 23
E-mail info@betergeven.nl
Twitter @betergeven
Website www.betergeven.nl

Copyright © 2014 Beter Geven, All rights reserved.
Deze nieuwsbrief verschijnt vier maal per jaar.