Copy
Beter Geven | Nieuwsbrief voor gevers en fondsen
                                                                                  NIEUWSBRIEF  /  JUNI 2015  /  NUMMER 6

Bedrijfsfondsen in ontwikkeling

Zo’n 10 jaar geleden alweer schreef ik een paper voor het vak geschiedenis van de filantropie in het kader van de studie Philanthropic Studies aan de VU. Het leek mij toen wel aardig om iets te schrijven over bedrijfsfondsen in Nederland. Ik kan jullie vertellen het was geen makkelijke opdracht want er was gewoonweg weinig informatie over het onderwerp te vinden.
Lees meer >


OPVALLEND


Ondanks alles: niet minder geschonken
In april verscheen voor de tiende keer het tweejaarlijkse onderzoek ‘Geven in Nederland’ van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2013 (jaar van onderzoek) blijkt Nederland in totaal bijna € 4,4 miljard gegeven te hebben aan goede doelen (door personen, bedrijven en fondsen). Nederlanders zijn dus nog net zo vrijgevig als voorheen!


UITGELICHT


Texelfonds 2.0
Zijn eindpresentatie begon hij met de mededeling dat alle ingrediënten aanwezig waren om het 10-jarige Texelfonds naar de volgende levensfase te brengen. Het was nu vooral zaak er een mooie en smakelijke maaltijd van te maken.
Luuk van Term heeft de afgelopen maanden geïnventariseerd op welke manier het eerste gemeenschapsfonds van Nederland een professionaliseringsslag zou kunnen maken. Zowel initiatiefnemers die financiering zoeken als particulieren die een deel van hun vermogen schenken weten namelijk steeds beter hun weg te vinden naar het fonds. Maar hoe manage je dan de verwachtingen?

Lees meer >


ONS AANBOD


Voor de 3e keer: cursus Aanvraagbeoordeling
Op donderdag 10 september 2015 verzorgen Jan Riemersma (Fondsenvraagbaak) en Beter Geven voor de derde keer de basiscursus aanvraagbeoordeling. Jan Riemersma publiceerde in 2014 het Handboek voor aanvraagbeoordelaars van filantropische instellingen, bedoeld voor (beginnende) aanvraagbeoordelaars bij fondsen. Samen met de auteur biedt Beter Geven een cursus aan waarin de verschillende aspecten van aanvraagbeoordeling aan de orde komen.

Lees meer >


VARIA


Van Lanschot publiceert het rapport Vermogend Nederland | Dutch Wealth Report 2015 >>>

Anton Jurgens Fonds heeft een vacature voor een portfoliomanager Buitenland >>>

Koning Willem-Alexander ontvangt eerste exemplaar van het boek Een mecenas van belang, 75 jaar Prins Bernhard Cultuurfonds en de impact van cultuurfinanciering >>>

Hedgefondsmanager Paulson geeft 400 miljoen aan Harvard >>>

Tweet
Forward to Friend
Share

COLOFON
Beter Geven informeert, ondersteunt, stimuleert en adviseert potentiële en bestaande gevers over hoe zij effectief, efficiënt en met kennis en passie hun maatschappelijke idealen kunnen verwezenlijken.

Van der Oudermeulenlaan 1
2243 CR Wassenaar
Telefoon (070) 517 07 23
E-mail info@betergeven.nl
Twitter @betergeven
Website www.betergeven.nl


OPROEP


Doe mee aan het onderzoek 'Filantropie in Nederland'
Het onderzoek ‘Filantropie in Nederland’ brengt voor het eerst in kaart wat particuliere grote gevers (giften à € 1.000+ per donatie) verwachten van de non-profitorganisaties die zij steunen. De uitkomsten kunnen door non-profits gebruikt worden om beter gehoor te geven aan de behoeftes van grote gevers, om zo de relatie met hen te versterken.
Beter Geven is partner van het onderzoek. Wij vragen u daarom graag om uw verwachtingen en behoeftes als gever kenbaar te maken door de 100% anonieme online enquête voor dit onderzoek in te vullen, zodat non-profitorganisaties van uw antwoorden kunnen leren. Invullen duurt slechts 15 minuten en kan tot 5 juli 2015.
Alvast onze hartelijke dank voor uw medewerking!

Lees meer >


VERSCHENEN


Making Charitable Donations That Get Results

Via een van onze klanten werden wij gewezen op dit boek van Caroline Fiennes. Zij heeft jaren bij New Philanthropy Capital in London gewerkt. Dit boek over geven rekent keihard en goed onderbouwd af met wat wij ook zien in de sector aan ‘stokpaardjes’ en veronderstellingen waar goededoelenstichtingen en gevers last van hebben. Zij besteedt veel aandacht aan onderwerpen zoals:
1. Het te veel accent leggen van de gever op de kosten die gemaakt worden door een ontvangende organisatie in plaats van veel meer te kijken naar wat de organisatie bereikt;
2.Het willen steunen van concrete afgebakende projecten terwijl de ontvangende organisatie juist zit te springen om niet geoormerkt geld;
3. Hoe vind je goede organisaties om aan te geven?

Het is een makkelijk boek om te lezen. Zij geeft veel voorbeelden uit de praktijk. Natuurlijk gaat het over de situatie in het Verenigd Koninkrijk, maar veel van wat zij schrijft is ook zeker van toepassing op de situatie in Nederland. Haar kernboodschap voor iedere donor is om veel meer onder de motorkap van de goededoelenorganisatie te kijken.
Lees meer >

 


CITAAT


'Bedrijven zijn bang van borstklopperij te worden beticht.'

Rien van Gendt, voorzitter Vereniging van Fondsen in Nederland, over corporate foundations in NRC Handelsblad


AGENDA


2-4 september 2015
EFC-ECSP Summer Academy
Organisatie: EFC en ESCP, Rotterdam
Meer informatie: www.erim.eur.nl

Donderdag 10 september 2015
Cursus ‘Aanvraagbeoordeling’ in samenwerking met Jan Riemersma
Organisatie: Beter Geven, Wassenaar
Meer informatie en aanmelding: www.betergeven.nl

Donderdag 8 oktober 2015
Congres Social Impact Bonds (SIB’s) en prestatiefinancieringen
Organisatie: Start Foundation, Eindhoven
Meer informatie: www.startfoundation.nl

13, 14 en 15 oktober 2015
Bezoek Europese Commissie, Philanthropy House en Koning Boudewijn Stichting, Brussel
Organisatie: Hogeschool Windesheim (toegankelijk voor Beter Geven-relaties)
Meer informatie en aanmelding: www.betergeven.nl

Donderdag 5 november 2015
Basiscursus 'Beter geven'
Organisatie: Beter Geven, Wassenaar
Meer informatie en aanmelding: www.betergeven.nl

Copyright © 2015 Beter Geven
Deze nieuwsbrief verschijnt vier maal per jaar.