Copy
Beter Geven | Nieuwsbrief voor gevers en fondsen
                                                                                  NIEUWSBRIEF  /  APRIL 2016  /  NUMMER 9

Schoenmaker blijf bij je leest

Onlangs redeneerde een collega uit het veld dat banken ‘gewoon’ hun werk moeten doen en dat een dienst als filantropieadvies daar geen onderdeel van is. “Hoezo?”, dacht ik. Banken hebben onder andere vermogende particulieren en families als klanten. En deze klanten willen steeds vaker, naast advies over beleggingen, hypotheken en sparen, weten wat voor ‘goeds’ ze verder nog met hun geld kunnen doen. En dan bedoel ik welke maatschappelijke initiatieven ze kunnen steunen met donatiegeld en hoe te beginnen met sociaal impact-investeringen.
Lees meer >


OPVALLEND


Artikel over filantropiediensten van Nederlandse banken
Rabobank, Insinger de Beaufort, ABN AMRO MeesPierson en Van Lanschot Bankiers hebben voor hun cliënten aparte dienstverlening ontwikkeld op het gebied van filantropie. Beter Geven voert het secretariaat van het informele netwerk van deze vier ‘charity desks’. Om hun meerwaarde over het voetlicht te brengen, verscheen onlangs een artikel in het magazine van Philanthropy Impact.

Lees meer >


UITGELICHT


Geanimeerde Valentijnsborrel in Museum voor Communicatie
Om onze relaties te bedanken voor de fijne samenwerking nodigden we hen vorig jaar uit voor een bezoek aan een tentoonstelling over charitas in Utrecht. Deze 'Beter Geven Ontmoeting' beviel zo goed, dat we besloten om ook dit jaar onze opdrachtgevers en andere bekenden op een informele middag te trakteren. In het Museum voor Communicatie in Den Haag bezochten we de tentoonstelling 'Love is what you want'. De geanimeerde middag heeft niet geleid - althans niet dat wij weten - tot het schrijven van liefdesbrieven, maar leverde wel volop gesprekstof over waar we allemaal mee bezig zijn. Wordt vervolgd!


ONS AANBOD


Tweede editie cursus 'Financiële beoordeling van aanvragen'
Op dinsdag 12 april 2016 staan wederom de financiële aspecten van aanvraagbeoordeling centraal. U leert jaarrekeningen van maatschappelijke organisaties te doorgronden. U gaat een projectbegroting op een andere manier bekijken. U komt te weten hoe u de haalbaarheid van een dekkingsplan kunt toetsen. En u krijgt praktische tips over hoe u het gevraagde bedrag op realiteit kunt inschatten.
Deze cursus wordt verzorgd door Jan Riemersma (Fondsenvraagbaak) en Barbara Padberg. Jan heeft als projectadviseur ervaring opgedaan bij verschillende fondsen, waaronder Kansfonds (v/h Skanfonds), Kinderpostzegels en Oranje Fonds. Barbara heeft een eigen administratiekantoor en werkt onder meer voor Fonds 1818.
Lees meer >


VARIA


Randstad-oprichter Frits Goldschmeding richt fonds gericht op medemenselijkheid op >>>

Banken hebben een rijke historie van filantropie en proberen hun krediet in de samenleving terug te winnen >>>

Oranje Fonds heeft een vacature voor een hoofd Communicatie, Fondsenwerving en Campagnes >>>

DAFNE, EFC & Foundation Center stelt aantal algemeen nut beogende instellingen in Europa op 141.000 >>>

Als individuele donor kun je maatschappelijke bewegingen in gang zetten >>>

Overleden bankier en industrieel Richard Mellon Scaife was grootste donor in 2015 in de VS >>>

Fonds verstandelijk gehandicapten en Revalidatiefonds zoeken een projectadviseur >>>

Tweet
Forward to Friend
Share

FILANTROOP IN BEELD


Johan Cruijff
Ja, hij was een groot voetballer. Ja, hij was een geweldige trainer. En ja, een taalvirtuoos was hij ook. Maar Johan Cruijff moeten we ons ook zeker blijven herinneren als de man die als een van de eerste (ex-)topsporters in Nederland een eigen goede doelenstichting opzette. Een initiatief dat vele andere sporters heeft geïnspireerd om ook filantropisch actief te worden. En laten we nog steeds dankbaar zijn voor zijn inzet om de schenkbelasting voor goede doelen naar 0 terug te brengen.

Lees meer >


VERSCHENEN


A Practical Guide to Venture Philanthropy and Social Impact Investment
Het is indrukwekkend wat de EVPA (European Venture Philanthropy Association) continue produceert aan informatieve brochures. Een van de laatste in de serie is: ‘A practical guide to venture philanthropy and social impact investing’. Dit is een herziene editie van een rapport uit 2008. In dat jaar heeft EVPA een eerste poging gedaan om de ervaringen en ‘lessons learned’ vast te leggen in een document. En nu acht jaar later is er zoveel meer ‘hands on’ ervaring door Venture Philanthropy Organisations (VPOs) en is het document verrijkt met deze praktische ervaringen.

Lees meer >


CITAAT


'I would hope that the more educated and informed a donor is, the deeper their understanding of philanthropy’s potential to do harm as well as good.'

Charles Keidan, Centre for the Study of Philanthropy in Oxford (The Guardian, 27 november 2015)


AGENDA


Dinsdag 12 april
Cursus ‘Financiële beoordeling van aanvragen’ in samenwerking met Jan Riemersma en Barbara Padberg
Locatie: De Pionier, Utrecht
Organisatie: Beter Geven, Wassenaar
Meer informatie en aanmelding: www.betergeven.nl

19 & 20 april 2016
Impact Days
Locatie: Hotel The Grand, Amsterdam
Organisatie: Pymwymic, Amsterdam
Meer informatie en aanmelding: www.impactdays.org

26 t/m 28 mei 2016
Conferentie 'Imagining and Investing in our Future'
Locatie: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
Organisatie: EFC, Brussel
Meer informatie en aanmelding: www.efc.be

20 september 2016
Masterclass filantropie
Locatie: De Boelelaan 1105, Amsterdam
Organisatie: Vrije Universiteit, Amsterdam
Meer informatie en aanmelding: www.geveninnederland.nl

COLOFON
Beter Geven informeert, ondersteunt, stimuleert en adviseert potentiële en bestaande gevers over hoe zij effectief, efficiënt en met kennis en passie hun maatschappelijke idealen kunnen verwezenlijken.

Van der Oudermeulenlaan 1
2243 CR Wassenaar
Telefoon (070) 517 07 23
E-mail info@betergeven.nl
Twitter @betergeven
Website www.betergeven.nl

Copyright © 2016 Beter Geven
Deze nieuwsbrief verschijnt vier maal per jaar.