Lees snel de nieuwsbrief van de Vlaamse Roeiliga, veel leesplezier!
U kan de nieuwsbrief ook steeds downloaden op onze website.

Nieuwsbrief Vlaamse Roeiliga
Juni 2016

COMPETITIE

Team Belgium
5 - 21 augustus 2016

Het aftellen is nu definitief begonnen. Hannes Obreno vertrekt op 29 juli naar de Olympische Spelen te Rio. We wensen hem veel succes!


 
 

Royal Regatta Henley
29 juni - 3 juli 2016
 

Op de prestigieuze Henley Royal Regatta heeft Hannes Obreno voor een stunt gezorgd. Hij versloeg de 12 jaar oudere Mahé Drysdale, regerend olympisch kampioen in de skiff. De Nieuw-Zeelander greep zo voor meer dan 60.000 toeschouwers naast een zesde Diamond Scull Trophy.Hannes legde volgend parcours af: hij won de race tegen Jean-Benoit Valsschaerts met 1 3/4 bootlengte verschil. Daarna versloeg hij de Amerikaan G.M. Ansolabehere met 2 bootlengtes. Zijn halve finale was tegen de Nederlander S. Broenink, die won hij met meer dan 3 1/2 bootlengte om dan in de finale uit te komen tegen Mahé Drysdale. Uiteindelijk finishte Drysdale op twee bootlengtes van Obreno, die volgende maand België vertegenwoordigt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.Ook onze lichte dubbeltwee met Tim Brys en Niels Van Zandweghe kwam in Henley aan de bak. Er was echter geen lichtgewicht categorie dus roeiden ze bij de zwaargewichten. Zij werden in hun halve finale verslagen door de Slovenen G. Fristravec en D. Fridman nadat ze hun kwartfinale gewonnen hadden van
 T.D.A.C. Male & M.R. Mitchell met meer dan 2 3/4 bootlengte.
Proficiat aan het volledige team voor deze mooie resultaten!


Tussentijdse stand Beker van België

Op onze website www.vlaamse-roeiliga.be vind je de tussentijdse stand van de Bekers van België terug. 
 

Tussentijdse stand Allroundcriterium

Op onze website www.vlaamse-roeiliga.be vind je de tussentijdse stand van het Allroundcriterium terug.

 

RECREATIE

Recreatieve regatta 2016Op 20 augustus organiseert de Vlaamse Roeiliga in Hazewinkel opnieuw de Recreatieve Regatta. Aan deze wedstrijd over 4 kilometer met keerpunt kunnen ploegen in 2x, 2-, C2, 4x, 4- en C4 deelnemen. Volgens boottype, gemiddelde leeftijd en geslacht worden handicaps opgelegd. Voor deze wedstrijd is het wegens veiligheidsomstandigheden verplicht om minimum 17 jaar te zijn en een A-licentie te bezitten.

Deze organisatie is een extra aanbod tussen het competitieve en recreatieve roeien. Het is een leuke wedstrijd waar geen wereldrecords in tijden, maar wel in roeiplezier worden gebroken. Als wedstrijd voor masterroeiers, als opstart van een nieuw studentenroei jaar, als hereniging met een gouden roeiploeg uit een vorige eeuw of gewoon om zich te meten met andere ploegen op een niet-topsport niveau, alle redenen zijn goed om je nu reeds voor te bereiden op deze unieke wedstrijd.

Na de wedstrijd is er barbecue in The Boathouse. Daar vindt ook de prijsuitreiking plaats voor de winnaars van de VRL Recreatieve Regatta. Inschrijvingen doe je via deze link.


Verslag Toertocht
5 juni 2016
 De vroege ochtendmist verwelkomde de 81 recreatieve roeiers uit Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel in VVW Mendonk in Desteldonk, bovenaan de haven van Gent. Onwetendheid over het verdere vervolg van het weer die dag hield men niet tegen goedgemutst alle meegenomen boten op te tuigen en vaarklaar te maken. Nadat de botenwagens afgezet werden in Lokeren volgde de briefing en kon iedereen te water gaan. De mist trok op, de zon brak erdoor, de fietsers vonden hun weg naar het fietspad en alle roeiers genoten van de eerste slagen op de Moervaart.

Er liggen verschillende lage, gerestaureerde ophaalbruggen op het traject van de Moervaart. Ze vormen samen met de vele Canadapopulieren een mooi, idyllisch beeld van de streek rond Wachtebeke en Moerbeke. Ze zorgen ook voor een heus obstakel, daar er volledig plat moest worden gelegen om eronderdoor te kunnen varen. Daarbij kwam dat de neerslag van de afgelopen dagen ervoor zorgde dat het waterpeil nog wat gestegen was. Bij een van de bruggen hergroepeerde de ganse vloot en kreeg elke roeier versnaperingen en een uitleg over de streek.

Badend in de zon kwamen alle boten aan bij de middagstop in restaurant Het Keysershof in Sinaai. Heel gerieflijk en mooi, iedereen was tevreden over het restaurant. Enkelen konden buiten plaatsnemen, anderen zochten binnen de schaduw op. De quiz werd uitgedeeld en per tafel ingevuld, en dan was het tijd voor de vegetarische pasta, de spaghetti, de vol-au-vent of de stoofvlees met frietjes. Ze werden allen erg gesmaakt. De middagstop werd afgesloten met de uitreiking van de winnaars van de quiz, de tafel van GRS kreeg de flessen Leffe mee naar huis.

Net toen de laatste boot terug op het water kwam en de stoet weer vertrok richting Lokeren vielen de eerste druppels. Gans de middag was het laffer en laffer geworden tot de wolken het niet meer konden houden. Met bakken tegelijk kwam de regen naar beneden. In een mum van tijd was iedereen tot op het bot nat. Hier en daar stopten boten of stapten roeiers uit om te schuilen voor het onweer, maar de meeste roeiers trokken moedig door in hun boten, die ondertussen halve baden geworden waren.

Het laatste traject en de afbouw van de boten gebeurde in haast apocalyptische omstandigheden. Dikke druppels water, donder en bliksem teisterden de omgeving van Eksaarde, Daknam en Lokeren. Pas toen alle boten opnieuw op de aanhangwagens lagen minderde het met regenen, en was iedereen blij in een douche of een droge wagen te kunnen kruipen. Het zorgde er we voor dat dit een editie was om nooit meer te vergeten. Bedankt aan alle roeiers, de heroïsche doorzetters die na een ganse dag prachtig roeiweer de weergoden trotseerden.
Meer foto's zijn te vinden op onze facebookpagina: klik hier.

 


Roeibrevetten beschikbaar De roeibrevetten van de Vlaamse Roeiliga zijn nog steeds verkrijgbaar. Dit roeibrevet is het hebbeding voor de roeizomerkampen! Elke beginner, jong of oud, vindt er een leidraad in naar techniek, veiligheid, palmares en opleidingen. Er is een initiatiebrevet, een skiffbrevet, een brevet in ploegboot en een facultatief stuurmansbrevet. Dit boekje kan aangekocht worden voor een mooi clubtarief van 7,50 € per brevet. Plaats je bestelling via info@vlaamse-roeiliga.be.

 

OPLEIDING EN BIJSCHOLING

Trainer B Roeien
najaar 2016Wil jij wedstrijdroeiers en wedstrijdploegen die deelnemen aan wedstrijden tot op nationaal niveau kwaliteitsvol begeleiden en coachen? Dan is deze cursus Trainer B roeien iets voor jou!
De Vlaamse Roeiliga organiseert in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool de cursus trainer B dit najaar in Gent.
Schrijf je in via
www.sportvlaanderen.be/vts.

 

VTS Plus Kalender

 
18/08/2016
25/08/2016
Houdingstraining - deel 2
 
Brugge
 
Inschrijven
 
08/09/2016
 
Houdingstraining - deel 3
 
Brugge
 
Inschrijven
 
 

CLUBNIEUWS

KRBrugge is een hartveilige club
Een tijdje terug organiseerde KRB in samenwerking met het Rode Kruis een cursus Reanimeren en defibrilleren. 
Een tijdje geleden kwam een delegatie van het Rode Kruis het certificaat van hartveilige organisatie overhandigen.

 

1e clubkampioenschap in de VVR
VVR organiseerde voor de eerste maal een clubkampioenschap. Van deze eerste editie kroonden Myriam Vermeersch en Marnix Vuylsteke zich tot kampioen! 
 

BTR goes to RIO

Op zaterdag 13 augustus (de dag van de finale’s bij de skiff A-B-C-of D- finale) organiseert BTR een roeimarathon. De BTR leden proberen die dag zoveel mogelijk km te verzamelen, per km wordt €2 gevraagd.
BTR hoogt op deze dag de afstand te roeien BTR – Rio zijnde 9.429 km. Alle sponsors zijn welkom.
Alle leden en of ex-leden van de BTR worden uitgenodigd om te helpen deze afstand te behalen.    
De roeimarathon wordt stilgelegd tijdens de wedstrijd van Hannes. Die zal live bekeken worden op groot scherm in ons RIO CAFE welke open is van 10 u tot in de late uurtjes. Er zijn alvast 2 vaten bier beloofd bij het behalen van een medaille!
Iedereen van harte welkom!
 

Ook in de "Kantien" van KRSG en in het clubhuis van KRBrugge zullen de wedstrijden van het roeien worden uitgezonden.

 

BESTUURSNIEUWS


Decreet goedgekeurd

Het decreet houdende de erkenning en subsidiëring van de georganiseerde sportsector werd op 1 juni goedgekeurd in het Vlaams Parlement. De uitvoeringsbesluiten werden afgelopen vrijdag voor de eerste keer principieel goedgekeurd.


Wat met aangifte rechtspersonenbelasting?

Een sportclub opgericht in de vorm van een vzw kan ofwel aan de rechtspersonenbelasting onderworpen zijn ofwel aan de vennootschapsbelasting. In principe zal een sportclub onderworpen zijn aan de rechtspersonenbelasting aangezien er geen intentie is om op commerciële wijze winsten te behalen. 
Het indienen van een aangifte in de inkomstenbelasting, en dus ook het indienen van een aangifte in de rechtspersonenbelasting, is een strikt wettelijke verplichting. Zelfs wanneer je sportclub oordeelt dat er geen enkele belasting is verschuldigd. In dat geval dient een zogenaamde “nihil-aangifte” te worden ingediend. Sinds 2015 moet je de aangifte digitaal doen (voorheen kon dat ook op papier). Je surft hiervoor naar de applicatie 
BIZTAX. Hiervoor heb je een kaartlezer nodig. Indien je problemen kent met het certificaat/je browser, vind je mogelijk hier de oplossing. De uiterste datum van indienen hangt af van je boekjaar en je algemene vergadering. Voor de meeste sportclubs zal dit 30 september zijn, maar je kan hier voor de zekerheid de exacte termijnen bekijken.
Overloop de aangifte en kijk of je belastbare inkomsten hebt aan te geven. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn als de vzw een onroerend goed in eigendom verhuurt, of als de vzw inkomsten uit andere rechtspersonen ontvangt. 
Het Dynamo Project ontwikkelde een handleiding rechtspersonenbelasting om sportclubs verder te helpen. In de handleiding vind je een concrete opsomming van belastbare inkomsten, alsook een stappenplan met screenshots van de aangifte in BIZTAX. Ook de overheid reikt een handleiding aan.

 

VARIA

Jeugdstage van de Koninklijke Belgische Roeibond


De Koninklijke Belgische Roeibond organiseert op 15 en 16 oktober de nationale jeugdstage voor 13 en 14-jarigen op het domein Sport Vlaanderen Willebroek.


BOIC organiseert een RIO House in Oostende

Op 1 juni stelde de stad Oostende en het BOIC in het Kursaal Oostende het Rio House voor. Een event van het BOIC in het kader van de Olympische Spelen in Rio. “Een plek waar de fans, federaties, clubs en sympathisanten kunnen samenkomen om Team Belgium in Rio de Janeiro een hart onder de riem te steken.”, zegt Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC.

Wat staat er op het programma?

De Olympische Spelen meemaken vanuit je luie zetel thuis of live vanuit een ligstoel op het strand van Oostende op een groot scherm van 21m² ? Ook nog Olympische medaillewinnaars tegen het lijf lopen, sportinitiaties volgen, de samba leren dansen op een Zuid-Amerikaanse beat … onze keuze is snel gemaakt …

Een TV scherm van 6m op 3,5m

Een groot scherm van 21m² met iedere ochtend een selectie van de olympische competities in Rio van de dag en de nacht voordien. In de namiddag vergast het BOIC u op rechtstreekse uitzendingen!

15 verschillende sporten

Sportliefhebbers zullen iedere dag hun favoriete sport kunnen uitoefenen. Om in een olympische sfeer te blijven volgt het sportprogramma zo veel mogelijk de competitiekalender van onze Team Belgium atleten in Rio.

Olympische helden op bezoek

Kom je Olympische helden live ontmoeten in het Rio House. Iedere dag wordt een andere sport in the spotlights geplaatst en een olympiër of een elite atlete of atleet uitgenodigd.

Kid’s village

Een Kid’s village voorbehouden voor kinderen tussen de 6 en 14 jaar oud waar uw kroost iedere dag naar hartenlust atletiek, basketbal, gymnastiek, hockey en golf initiaties kan volgen.

Live Radio 2 studio

Radio 2 komt ook naar het Rio House om Team Belgium aan te moedigen en brengt dagelijks in de namiddag zijn “De Zomercollectie” & “Spits met David”.

Het beloven prettige Olympische Spelen te worden op het strand van Oostende deze zomer met nog meer activiteiten als een zandkastelen wedstrijd, frisbee games en muziek- danslessen.

Laat de samba, de capoueira en de beats van Terra Brasil maar komen.
 

Jolien D'Hoore lanceert TOP-actie 3: stel een gedragscode op!

Het hele jaar door lanceert de Time Out tegen Pesten campagne zes TOP-acties waarmee iedereen aan de slag kan om aan een pestvrije sport te werken. Jolien D’Hoore lanceert TOP-actie 3: Stel een gedragscode op!
 

Klik hier om het filmpje te bekijken.

Goede afspraken zijn belangrijk in een sportorganisatie. Een gedragscode is daarvoor hét perfecte instrument. En gedragsregels die pesten kunnen voorkomen mogen hierin niet ontbreken. Zorg ervoor dat de gedragscode geen dode letter blijft. Hou iedereen in de organisatie op de hoogte over de geldende afspraken en spreek mensen aan bij ongewenst gedrag.

Hoe doe je dat concreet? TOP-actie 3 reikt je een stappenplan aan om een gedragscode op te stellen met aandacht voor regels omtrent pesten en implementatietips om de code kenbaar te maken en levendig te houden bij iedereen in de sportorganisatie.

Vind alle informatie op www.topindesport.be/acties/#step3. Bekijk ook zeker het vormingsaanbod en het TOP-promotiemateriaal!

 

WIST JE DAT...


… het VRL kantoor gesloten is op maandag 11/07/2016 en op 21 en 22/07/2016

… het nog 31 dagen is, alvorens de Olympische Spelen van start gaan 


… op het Olympische roeiwater in Rio Chantal Neirinckx en Patrick Rombaut de Belgische vlag zullen vertegenwoordigen onder de kamprechters!


… Winther Degrauwe in het huwelijksbootje is gestapt op zaterdag 18/06/2016. De VRL wenst hen veel geluk samen!

Inschrijvingen

Recreatieve regatta (VRL)
20 augustus
inschrijven klik hier

Jeugdtriathlon (KRSG)
3 september
inschrijven klik hier

Trofee van Vlaanderen (KRSG)
4 september
inschrijven klik hier

Internationale Regatta (KRCG)
10-11 september
inschrijven klik hier

Jeugdtriathlon (KRNSO)
17 september
inschrijven klik hier

BK Lange boten (KBR)
24-25 september 

Kalender

05/07/2016
RARC-KAWV 7-bruggentocht
09-10/07/2016
EK junioren Trakaï
10-14/07/2016
Entre deux rivières (Nantes)
12/07/2016
Raad van Bestuur VRL
26/07 – 02/08/2016
RCNSM – Randonnée des Citadelles (Sedan-Namur)
30-31/07/2016
Coupe de la jeunesse - Poznan
04/08/2016  
Lottrekking Olympische Spelen - Rio
05/08/2016
Openingsceremonie Olympische Spelen - Rio
06-14/08/2016
Olympische Spelen Roeien - Rio
11-14/08/2016
Portugal Rowing Tour
20/08/2016
Recreatieve Regatta
20-28/08/2016
WRC junioren, U23, senioren - Rotterdam
23/08/2016
RCNSM – Descente de la Meuse
27/08/2016
VVR- Golden Rivertocht
28/08/2016
RCAE – 1000m van Luik
28-29/08/2016
C-row – de Hel van Vlaanderen

Contact

Vlaamse Roeiliga vzw
Zuiderlaan 13
9000 Gent
Tel: 09 243 12 50 
www.vlaamse-roeiliga.be 

Mail ons

Volg ons op facebook:
www.facebook.com/VlaamseRoeiliga

Join us on Facebook

 
Forward to a Friend

 
Copyright © 2016 Vlaamse Roeiliga, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences