Lees snel de nieuwsbrief van de Vlaamse Roeiliga, veel leesplezier!
U kan de nieuwsbrief ook steeds downloaden op onze website.

Nieuwsbrief Vlaamse Roeiliga
September 2016

COMPETITIE


Belgisch Kampioenschap Lange Boten
24-25 september 2016


(foto GRS)

Tijdens het weekend van 24-25 september vond in het Sport Vlaanderen centrum Willebroek het Belgisch Kampioenschap lange boottypes plaats, een organisatie van de Koninklijke Belgische Roeibond in samenwerking met de Brusselse club Royal Sport Nautique de Bruxelles. In het totaal waren er 17 te verdelen Belgische titels, de titel ‘8+JW’ werd aan het programma toegevoegd. GRS was heer en meester afgelopen weekend en ging naar huis met 7 gouden plakken. De andere Gentse club KRSG won er 4, KRNSO en TRT wonnen er elk 2 en de West-Vlaamse clubs BTR en KRB wonnen er elk 1. De mannen van GRS wonnen het koninginnennummer (de acht met stuurman). De resultaten kunnen geraadpleegd worden op onze website. Dit BK lange boten is de traditionele afsluiter van het roeiseizoen. Proficiat aan alle roeiers en trainers met hun prestaties van het afgelopen jaar!


World Rowing Masters Regatta - Kopenhagen
8 - 11 september 2016

Vorig jaar mochten de masters aantreden op eigen wateren. Dit jaar konden ze zich uitleven in Denemarken - Kopenhagen! Hierbij geven we graag de resultaten van de Belgen mee:

Donderdag 8/09/2016:
Event 105 - heat 1 - mens A4x The Oar: Smid Daniel, Fedrik Degrauwe, Filip Joossens en Markus Fahlbusch werden 5de.


(foto: JP Verbrugghe)

Event 132 - heat 2 - mens F1x
Koninklijke Roeivereniging Brugge: Jean-Paul Verbrugghe werd derde in 4:08.49. Hij moest de USA en Duitsland voor laten.

Vrijdag 9/09/2016:
Event 205 - heat 1 - mens B4x
The Oar: Smid Daniel, Fedrik Degrauwe, Filip Joossens en Markus Fahlbusch werden 7de in 3:26.59.

Event 226 - heat 1 - mens C2x
The Oar: Ive Van Cleemput, Yves Royackers werden 7de in 3:55.42.

Zaterdag 10/09/2016:
Event 329 - heat 10 - mens E1x
Koninklijke Roeivereniging Brugge Jean-Paul Verbrugghe bevestigt zijn derde plek in 4:16.42.

Zondag 11/09/2016:
Event 414 - heat 1 - Mixed C4x
The Oar: Marleen Van Roy, Ive Van Cleemput, Liesbeth Deburchgrave, Yves Royackers werden 6de in 4:16.67.

Event 416 - heat 1 - Mixed A2x
The Oar: Izabella Toth, Smid Daniel werden 8 ste in 4:58.364.

Proficiat aan allen!
 

Nationale Codex 

Voorstellen tot wijziging aan de nationale codex kunnen nog tot 10 oktober doorgemaild worden via info@vlaamse-roeiliga.be


Online te bekijken

Tussentijdse stand Bekers van België en Allroundcriterium. 
Powerpointpresentaties FISA congres Rotterdam.

 

RECREATIE

Vlaamse toertochten Halverwege september voer op de Leie van Deinze naar Gent de jaarlijkse Blauwwitte toertocht van de KRSG. Met mooi weer vertrokken 76 deelnemers uit 16 clubs uit binnen en buitenland in Deinze richting de Watersportbaan. Ze volgden de schilderachtige toeristische Leie door de prachtige dorpjes van Sint-Martens-Latem, Baarle en Drongen. Opnieuw een prachtige organisatie van Frank Byl van Sport Gent.  
Als afsluit van het Vlaamse toertocht seizoen volgt op 6 november de Plassendale toertocht in Oostende. Inschrijvingen via Daniël Deweert, voor een tocht vanop de pontons van KRB tot aan het nieuwe clubhuis van KRNSO.
Graag een oproep aan alle recreatieve roeiers om deel te nemen aan de Vlaamse initiatieven inzake recreatief roeien. Vele vrijwilligers en clubs steken uren werk in het organiseren van mooie tochten waar de roeisport aan cultuur, toerisme en gastronomie gekoppeld wordt. Het genieten van alle deelnemers geeft hoop aan de organisatoren om te blijven verder werken, maar een daling van totale aantal deelnemers stelt hen ook tot nadenken. Steun de clubs met recreatieve initiatieven, met recreatieve begeleiding, en neem ook eens deel aan de Vlaamse Toertochten!

 

OPLEIDING EN BIJSCHOLING

Omgaan met pesten in sportclubs
7 november 2016

In deze vorming reiken Tine Van den Berghe en Winther Degrauwe praktische tools aan om als sportcoach op effectieve wijze om te gaan met pesten in je club of team. Hoe kan je als coach bouwen aan een pest-bestendige sportomgeving? Wat zijn de beste manieren om snel en succesvol te reageren op concrete situaties? Op welke manier en met wie ga je het gesprek aan? Wetenschappelijk onderbouwd, maar bewust vertaald naar en gericht op de dagelijkse realiteit van het begeleiden van jongeren op de sportvereniging. Zo kan je er morgen meteen mee aan de slag!
Tine Van den Berghe is pedagoge en therapeute en sinds 2014 werkzaam als auteur en docent voor het Finse anti-pestprogramma KiVa. Dit werd vorig jaar met succes geïntroduceerd in Vlaanderen. Winther Degrauwe is leraar secundair onderwijs en roeide vanaf 2001 op nationaal en internationaal niveau. Sinds 2011 is hij actief als coach en jeugdsportcoördinator.

Wanneer: 7/11/2016 om 19.30u – 21.30u
Waar: Huis van de Sport Gent – auditorium
Inschrijven:
klik hier
 

Noteer in je agenda: "Dag van de Trainer"
17 december 2016

 Op zaterdag 17 december 2016 organiseert de Vlaamse Trainersschool (VTS) de zevende editie van de Dag van de Trainer in en rond de Topsporthal Vlaanderen te Gent. Net als tijdens de vorige edities richten ze zich tot alle trainers/sportbegeleiders in Vlaanderen, zowel gediplomeerde als (nog) niet-gediplomeerde!

De Vlaamse Roeiliga zal de hele dag aanwezig zijn met een infostand en wij verzorgen ook een bijscholing rond roeitechniek van 13u30-15u00. Spreker is René Mijnders:
 
René Mijnders is de meest succesvolle Nederlandse roeicoach ooit. Hij is verantwoordelijk voor meer dan 40 medailles op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Mijnders was onder meer de coach van de befaamde 'Holland Acht' die goud veroverde tijdens de Olympische Spelen van Atlanta 1996. Vier jaar later behaalde hij met de Nederlandse vrouwenacht zilver tijdens de Spelen van Sydney. In Athene (2004) begeleidde hij de vrouwenacht naar Olympisch brons. Recentelijk, tijdens de Olympische Spelen van Beijing was het opnieuw raak: tijdens een fantastische finale veroverde de vrouwen acht van Mijnders onverwacht de zilveren medaille. Mijnders was de afgelopen twintig jaar vooral actief als bondscoach van het Nederlands Team. Daarnaast was hij werkzaam als hoofdcoach van Zwitserland (2005 en 2006) en begeleidde hij het universiteitsteam van Oxford in de BOAT RACE tegen Cambridge (1997).
 

Klik hier voor het volledige programma en om je in te schrijven.


VTS Plus Kalender

06/10/2016 Het managen van emoties in de (top)sport Hasselt
06/10/2016 Time out tegen pesten Brugge
07/10/2016 Multi SkillZ 1.0: maak je kinderen wel gek van bewegen Leuven
08/10/2016 8ste Sportcongres Gent
10/10/2016 Time out tegen pesten Leuven
13/10/2016 Het managen van emoties in de (top)sport Hasselt
13/10/2016 Multi SkillZ 1.0: maak je kinderen wel gek van bewegen Brugge
17/10/2016 Een hedendaags trainersbeleid voor je sportclub Berchem
26/10/2016 Relaxatietechnieken als tool voor stressmanagement Willebroek
9/11/2016 Stretching: Wat? Hoe? Waarom? Wanneer? Herentals
 


Coachen met de M-factor


Wellicht heb je collega’s of ken je trainers aan wie je de M-factor wil aanbevelen.  Misschien wil een M-cultuur van ‘duurzaam motiveren’ stimuleren in je club, gemeente, of federatie? Dit kan nu heel eenvoudig met onze Online Initiatiesessie. Wordt er geen Initiatiesessie meer in je buurt georganiseerd (zie
www.mfactor.be/m-agenda), dan kan je jouw collega’s of trainersstaf motiveren om de initiatiesessie thuis online te volgen. Dit geeft ook direct inschrijvingsrecht op het M-workshoptraject (cf. het volgen van de initiatiesessie is een voorwaarde om te mogen inschrijven voor de workshops). Jouw collega of trainer dient alleen een eenvoudig mailtje te sturen aan info@mfactor.be met de vraag om de Online Initiatiesessie te volgen (bv “Beste, graag volg ik de Online Initiatiesessie.”). In persoonlijke reply krijgt zij/hij de nodige informatie en de toegang tot de Online Initiatiesessie (vimeo-filmpjes) en ‘open vragen’. Voor energieke, enthousiaste en zelfzekere sporters!  Breng je Collega’s en Trainers naar de M-factor-Online door dit mailtje te forwarden en door hen aan te spreken. Doen!
Kijk ook even naar ons kort introductiefilmpje
.

 

STUDENTENROEIEN

Nieuw academiejaar van start


Met het begin van het schooljaar begint ook een nieuw jaar studentenroeien. De studenten staan te popelen en de capaciteit in Hasselt en Gent is al meer dan bereikt. Hoe meer clubs instappen in dit project, hoe meer nieuwe roeiers we mogen verwelkomen. Deze blijven studentenroeier, worden recreant, of groeien door naar de groep competitieroeiers, en mogelijks zelfs tot topsporters. Eind september, begin oktober zijn er de studenten welkomstdagen, volgen de eerste infovergaderingen en eerste trainingen. Veel succes aan de trainers en studenten!

 

CLUBNIEUWS

VRL Stage Talentdetectie 
31 oktober - 3 november 2016In de herfstvakantie gaat van maandag 31/10 – donderdag 3/11 in Hazewinkel de jeugdstage voor 11 – 14-jarige talenten door. Op basis van de talentdetectie testen in mei en de jeugdduatlons en -triatlons doorheen het jaar wordt een selectie gemaakt en een groep jongeren uitgenodigd voor de stage. Tijdens de stage staan er zowel roei- als alternatieve trainingen gepland.


Neem een REFFIE met een kamprechterDe Vlaamse Sportfederatie organiseert van 1 tot en met 9 oktober de tweede editie van de ‘Week van de official’. Het hoofddoel van deze week is waardering uiten voor de officials. De bedoeling is dat alle deelnemende federaties zelf en via hun clubs en sporters de officials van 1 t.e.m. 9 oktober zoveel mogelijk ‘in de bloemetjes’ zetten.
Ook de Vlaamse Roeiliga doet mee en schrijft volgende wedstrijd uit: ‘maak een originele REFFIE met een kamprechter vanaf 1 september tot aan de Jeugdroeihappening’. De meest originele foto wint een verrassingspakket. Zowel de roeiers als de kamprechter in kwestie krijgen een prijs. De foto’s moeten doorgemaild worden naar
info@vlaamse-roeiliga.be. De leukste foto’s zullen gedeeld worden via de facebookpagina van de Vlaamse Roeiliga. (logo week van de official + affiche)


 

BESTUURSNIEUWS

Dag van de Sportclubbestuurder

Het Dynamo Project van de Vlaamse Sportfederatie vzw organiseert dit najaar nog drie edities van de Dag van de Sportclubbestuurder, namelijk in Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen.

De Dag van de Sportclubbestuurder is dé ontmoetings- en bijscholingsdag voor sportclubbestuurders!

Enkele deelnemers getuigen: "TOPdag voor sportclubs met prangende vragen. Fijne leerervaringen die ook in je professionele omgeving bruikbaar zijn." - "Een prachtig initiatief met interessante onderwerpen. Het helpt je sportclub vooruit!" - "Het contact met andere clubbestuurders was erg leerrijk. Men stapt zo eens uit het eigen wereldje."

Op de Dag van de Sportclubbestuurder kan je sessies rond uiteenlopende thema’s volgen. In totaal staan er dit najaar nog 21 verschillende sessies op het programma. Het aanbod: 

· Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip!
· Creëer een positief sportklimaat in je club!
· Delegeren in sportclubbesturen and beyond!
· Een vrijwilligersvriendelijke sportclub? De basisprincipes voor een gemotiveerde ploeg vrijwilligers
· Een slimme strategie voor ledenbinding. Verzeker de toekomst van je sportclub!
· Het communicatieplan in de sportclub: een praktijkvoorbeeld
· Inleiding tot begeleidingstraject “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub”
· The winning team: verhoog de draagkracht van je sportclub. Via welbevinden en enthousiasme je clubmedewerkers empoweren
· Time is money. Hoe win je tijd met sneltoetsen, snelkoppelingen, online tools, apps of extensies op je computer/tablet/smartphone?
· Praktisch online boekhouden met btw (demosessie)
· Sport en tewerkstelling in de private, niet-commerciële sector
· Kantinewetten en verantwoord alcohol schenken
· Een hedendaags trainersbeleid voor je sportclub – Over het vinden, binden en activeren van trainers
· Wegwijs in fiscaliteit en de sportclub
· G-sport in je sportclub
· Mijn sportclub, een vzw?
· Brainstormen in je sportclub. Hoe begin je er aan?
· Wat is de meerwaarde van sociale media voor je sportclub?
· Vergaderen. Last van meetingitis?
· Speeddate voor sportclubbestuurders: wissel kennis en ervaringen uit!
· Het sportclubbestuurder als team. Hoe nòg beter samenwerken in je sportclubbestuur?

Een gedetailleerd overzicht van het programma per editie vind je hier:

· Zaterdag 15 oktober 2016 - Oost-Vlaanderen - Gent  --> meer info / inschrijven

· Zaterdag 5 november 2016 - Vlaams-Brabant - Leuven  --> meer info / inschrijven

· Zaterdag 26 november 2016 - Antwerpen - Wilrijk  --> meer info / inschrijven

Bij tijdige inschrijving kunnen sportclubbestuurders aangesloten bij een erkende sportfederatie voor slechts 12,5 euro deelnemen!

 

VARIA

Jeugdstage van de Koninklijke Belgische RoeibondDe Koninklijke Belgische Roeibond organiseert op 15 en 16 oktober de nationale jeugdstage voor 13 en 14-jarigen op het domein Sport Vlaanderen Willebroek.

 

WIST JE DAT...

… Leen Blondelle en Stijn Smulders (ARV) in het huwelijksbootje stapten op 10 september 2016? Van harte proficiat!… The OAR volop bezig is met het afbreken en opbouwen van nieuwe clublokalen.… KRB en VVR samen met C-row het Kanaal hebben overgestoken

Inschrijvingen

Plassendale Cup (KRNSO)
6 november
inschrijven via website VRL

VRL Lange Afstand 
13 november
inschrijven klik hier


OBIC (ARV)
19 november 
inschrijven klik hier

Kalender

 02/10/2016  
Jeugdduathlon KRB
08/10/2016
VRL Jeugdroeihappening  
Receptie kamprechters
15-16/10/2016
Jeugdstage KBR
15/10/2016
RSNM marathon
21-23/10/2016
Coastal Rowing (Monaco)
26/10/2016
Bijzondere AV
voorstellen beleidsplannen 2017-2020
31/10 -3/11
VRL Stage talentdetectie (Hazewinkel)

Contact

Vlaamse Roeiliga vzw
Zuiderlaan 13
9000 Gent
Tel: 09 243 12 50 
www.vlaamse-roeiliga.be 

Mail ons

Volg ons op facebook:
www.facebook.com/VlaamseRoeiliga

Join us on Facebook

 
Forward to a Friend

 
Copyright © 2016 Vlaamse Roeiliga, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp
unsubscribe from this list | update subscription preferences