Copy
Número 133 // Febrer 2015
Don't talk to me about "competivitat"
PensamENTs 
Dr. Ignasi Puig Ventosa. ENT Medi Ambient i Gestió

El meu nivell d’anglès és baix. No hi fa res que hagi viscut més d’un any a Anglaterra i períodes a altres països, que hagi sotmès la meva persona a tot tipus de cursos, que absolutament cada dia utilitzi aquest idioma, que a diari escrigui i rebi missatges, que sovint hagi de fer presentacions i informes, etc. No hi fa res que amb 18 anys ja tingués un nivell 2 graus per sobre del que avui s’exigeix als estudiants per a finalitzar la majoria de carreres. El meu nivell és baix i me n’adono cada cop que un holandès, un suís o un suec (i un llarg etcètera) obren la boca.

Que la llengua d’ús comú sigui la que alguns països tenen per llengua mare és un avantatge econòmic de proporcions descomunals, guanyat principalment a base de guerres, colonialisme i altres atrocitats. Això imposa no només l’idioma, sinó una manera de veure el món. Seria molt més just que disposéssim d’una autèntica llengua franca, però no és així. Un cop acceptat això, un país obligat per la crisi a sortir a buscar oportunitats fora i que a més té una gran dependència econòmica del turisme, no pot ser que tingui un nivell d’anglès tan lamentable com l'actual.

Per què aquest editorial? He desenvolupat una curiosa associació que fa que cada cop que algú parla de competitivitat a mi em venen al cap les crítiques que es fan a les polítiques ambientals per la seva incidència suposadament negativa sobre aquesta. El darrer ‘clic’ em va aparèixer quan vaig sentir que el nostre Govern, preocupat per millorar aquest màgic concepte, ha tingut la gran idea de donar ajuts de fins a 350 € a universitaris que estudiïn idiomes. 4 MM d’euros pels propers 4 anys. La veritat és que se m’acudeixen diverses formes pitjors de gastar els diners (algunes ben nostres, com per exemple rescatar autovies o mantenir pistes d’esquí deficitàries amb diners públics), però siguem clars: de la mateixa manera que l’impacte de les polítiques ambientals sobre la competitivitat –quan existeix– és ridícul front a les diferències de costos laborals o fiscals entre països, l’impacte d’aquests cursos també serà ridícul.

Us diré dues mesures molt més efectives, no ja més barates, sinó estalviadores netes de recursos: la primera, de llarg termini, és deixar de doblar dibuixos animats. La segona, més de curt, deixar de doblar la resta de continguts audiovisuals (p.e. pel·lícules, sèries i documentals). Això és el que fan, si més no en certa mesura, alguns dels països mencionats més amunt. Aquestes sí que serien bones mesures si realment el que ens preocupa és afavorir la competitivitat.
Notícia del mes

Dimecres 4 de març entra en funcionament la nova pàgina web d'ENT

Després de mesos de treball i dedicació, el proper dimecres 4 de març ENT inaugurarem la nostra nova pàgina web. Més moderna, dinàmica i clara, hi podreu trobar tota l'actualitat del projecte, la nostra agenda i participacions a conferències, workshops o trobades. Al nou espai web també hi trobareu els articles de tots els membres d'ENT en revistes especialitzades, tots els projectes que hem realitzat els darrers anys o els principals serveis que oferim en cadascun dels nostres àmbits de treball especialitzat. En definitiva, un nou espai amb tota la informació del projecte per a poder conèixer de primera mà la potencialitat d'ENT i el seu equip professional. 

Així doncs, dimecres 4 de març a partir de les 12:00 visiteu el nou portal www.ent.cat
Benvingudes i benvinguts!

mENTjades

Les mENTjades són seminaris de formació interna a l’oficina. A continuació la propera:

>> Dilluns 30 de març 13:30h >>
 Jofre Rodrigo >> La custòdia del territori com a estratègia de conservació dels béns comuns

Recorda que les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. No oblideu portar dinar!
Publicacions

Ignasi Puig (ENT) participa al debat sobre Economia Circular "Reciclatge com a motor econòmic" organitzat pel Periódico de Catalunya

Aquest dilluns 23 de febrer El Periódico de Catalunya publicava el debat entorn l'Economia Circular titulat "Reciclatge com a motor econòmic". Ignasi Puig (ENT) hi va participar juntament amb Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya; Maria Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Antonio Barrón, director de Comunicació Corporativa i Màrqueting d'Ecoembes, i Maria Dolors Álvarez del Castillo, subdirectora de Qualitat a l'Escola d'Enginyeria de Terrassa-Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

>> Aquí trobaràs l'article <<

S'acaba el període d'enviament de propostes pel proper número de la revista "Ecología Política" (49)

La setmana passada vam tancar el període per rebre propostes per al número 49 de la revista "Ecología Política", que tractarà sobre l'ecologia política de la sobirania local. Hem rebut moltes propostes interessants i el proper 14 d'abril és la data límit per a l'enviament dels articles finals. Després de les revisions corresponents, el número 49 sortirà a la llum el proper juny.

Projectes

“El Valor dels aliments”, nou projecte de comunicació ambiental

El projecte, que durà a terme la Fundació ENT conjuntament amb l’Associació Naturalistes de Girona i l’Associació Espai Ambiental, ha rebut el finançament de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Es proposa un projecte de comunicació sobre el malbaratament d’aliments adreçat a diferents públics, enfocat a difondre el valor dels aliments des d’una perspectiva àmplia (ambiental, cultural i econòmica).

Sota el paraigües dels continguts de la campanya, es realitzaran diferents actuacions d’àmbit local dirigides a diferents actors de la cadena alimentaria (petit comerç, sector de l’hostaleria i el càtering) i a la població en general, mitjançant l’organització d’àpats d’aprofitament i jornades d’espigolament.

Environmental Fiscal Reform Potential in 14 EU Member States

S’ha publicat l’informe "Study on Environmental Fiscal Reform Potential in 14 EU Member States". ENT va efectuar la revisió del capítol sobre l'estat espanyol. Podeu descarregar l’informe aquí:
http://ec.europa.eu/environment/integration/green_semester/studies_en.htm

Informes d’Implementació 2010-12 de les Directives Europees harmonitzades de Residus

Sota el lideratge d'Eunomia, ENT ha participat en l'elaboració dels Informes d’Implementació 2010-12 de les Directives Europees harmonitzades de Residus, la Directiva sobre Bateries i el Reglament sobre Trasllat de Residus, i n'ha coordinat 2 d'ells. Aquests informes triennals s’han elaborat per encàrrec de la Comissió Europea i tenen per objectiu avaluar els principals aspectes de l’aplicació de la legislació europea de residus als 28 Estats Membres de la Unió Europea. 

La pàgina web del projecte LIFE EWAS, activa

Ja està en funcionament el web del projecte LIFE EWAS, que ENT està duent a terme. La podeu consultar a: http://life-ewas.eu A la pàgina web s’hi aniran penjant notícies relacionades amb el projecte, publicacions i altres materials generats.

Estudi de millora de les taxes a Palafrugell

Hem finalitzat un estudi per a l’Ajuntament de Palafrugell, en què hem analitzat diferents possibilitats per a la millora de la taxa de residus domiciliària i comercial. L’objectiu de l’estudi ha estat fer una distribució més justa de les càrregues associades a la gestió de residus entre els usuaris del servei i fomentar, a través de la taxa, bones pràctiques en matèria de prevenció i recollida selectiva, mantenint alhora la recaptació.

Conferències i activitats

COMPAREIXENÇA AL SENAT DAVANT LA “PONENCIA DE ESTUDIO PARA LA EVALUACIÓN DE DIVERSOS ASPECTOS EN MATERIA DE RESIDUOS Y EL ANÁLISIS DE LOS OBJETIVOS CUMPLIDOS Y DE LA ESTRATEGIA A SEGUIR EN EL MARCO DE LA UNIÓN EUROPEA”
Tipus d'acte: Compareixença al Senat
A càrrec de: Ignasi Puig Ventosa
Lloc i data: Senado de España (Madrid), 5 de febrer de 2015
Breu descripció: Ignasi Puig (ENT) va ser convocat a comparèixer davant aquesta comissió d’estudi del Senat, que té per objectiu elaborar un dictamen sobre la gestió dels residus a l’Estat i l’estratègia de futur a seguir. Aquí podeu veure la ponència presentada 
http://ow.ly/d/2Xn7
Enllaç: http://ow.ly/JyXp2

DIMENSIONS OF POLITICAL ECOLOGY CONFERENCE
Tipus d'acte:
Lloc i data: Universitat de Kentuchy (Estats Units), 26-28 de febrer de 2015
Breu descripció: Irmak Ertör (ENT) participa en la conferència DOPE 2015 per presentar la seva investigació sobre l'aqüicultura a Europa. La conferència l'organitza el The University of Kentucky Political Ecology Working Group (UKPEWG). El programa inclou diverses presentacions d'investigacions internacionals, entre elles la de Paul Robbins, que el passat gener va assitir al curs del projecte ENTITLE organitzat per ENT.
Enllaç: http://www.politicalecology.org/ 

ESTRATÈGIES LOCALS DE FOMENT DE L’ECONOMIA VERDA
Tipus d'acte: Sessió dins del curs “Ecoemprenedors i Economia Verda. Una aposta de futur per als Ens Locals”
A càrrec de: Ignasi Puig Ventosa
Lloc i data: Recinte de la Maternitat (Barcelona), 5 de març de 2015
Breu descripció: Aquesta sessió té per objectiu explorar les possibilitats dels municipis d'incentivar bones pràctiques ambientals i una transició cap a l'economia verda. El curs està dirigit principalment a tècnics de serveis de promoció econòmica i cal inscripció.
Enllaç: http://bit.ly/1vSK40i

ASSEMBLEA ANUAL D’ECOEMPRENEDORS
Tipus d'acte: Participació a l’assemblea anual d’Ecoemprenedors.cat
Lloc i data: Vallvidrera, 5 de març de 2015.
Enllaç: http://ow.ly/JyXUM 

INTERNATIONAL REBOUND EXPERT WORKSHOP
Tipus d’acte: Workshop d’experts en efecte rebot de l’eficiència energètica
A càrrec de: Jaume Freire González
Lloc i data: Aachen (Alemanya), 6 de març de 2015.

PRINCIPALS REPTES DE L'ÀMBIT MARÍ A CATALUNYA
Tipus d’acte: Ponència 
A càrrec de: Miquel Ortega
Lloc i data: Barcelona, 6 de març de 2015.

Breu descripció: Ponència al plenari del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) sobre els principals reptes de l'àmbit marí a Catalunya. 

III FÒRUM SOBRE MEDI AMBIENT I MÓN LOCAL
Tipus d'acte: Presentació tipus Pecha Kucha
A càrrec de: Marta Jofra Sora, Maria Mestre Montserrat i Maria Calaf
Lloc i data: Recinte Modernista de Sant Pau (Barcelona), 10 i 11 de març de 2015.
Breu descripció: Dins del Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona, tres membres d'ENT presentaran diverses ponències. El dia 10 de març Maria Mestre presentarà "Prevenció de residus en clau social" i Marta Jofra "Com aplicar les TIC a la gestió de residus i no morir en l'intent". El dia 11 serà el torn de Maria Calaf, que presentarà la ponència titulada "Fiscalitat justa i prevenció de residus (els sistemes de PxG). Barreres i elements clau per a la seva aplicació".
Enllaç: III Fòrum sobre Medi Ambient i Món Local

ECONOMÍA AMBIENTAL Y ECOLÓGICA
Tipus d'acte: Curs dins de la Maestría en Gestión Medioambiental (Universidad del Azuay - Equador)
A càrrec de: Ignasi Puig Ventosa
Lloc i data: Universidad del Azuay, Cuenca (Equador). Del 9 al 21 de març de 2015.
Breu descripció: Aquest mòdul de 48 hores té per objectiu traslladar als alumnes alguns conceptes econòmics bàsics de l'economia ambiental i l’economia ecològica. Per la seva aplicació pràctica, el curs farà especial èmfasi en l'estudi dels instruments econòmics de política ambiental. Es presentaran diferents casos pràctics.
Twits del mes

@ENTmediambient ENT se dota de un Plan de Investigación para los próximos años ow.ly/IkfHh - 3 feb. 2015
@I_PuigVentosa Mañana podría aprobarse nuevo Plan PIVE 7: 175 MM€ http://bit.ly/1vSUyg2 Un despropósito gastar así el dinero público - 19 feb. 2015
@Revista_Eco_Pol ¿Aún no estás suscrito? http://ow.ly/Ikbw8  Hazlo y disfruta de "Cartografía y conflictos" http://ow.ly/Ikbw9  http://ow.ly/i/8tGyH  - 6 feb. 2015
@MiquelOrtega 12th in the #Marine Policy ranking of most download http://ow.ly/JCN6h #aquaculture conflicts in #Europe @irmakertor - 16 feb. 2015

Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
ent.cat
ent.cat
fundacioent.cat
fundacioent.cat
correu @
correu @
YouTube ENT
YouTube ENT

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat // www.fundacioent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció