Copy
Número 138 // Juliol - agost 2015

I si parlem de consum responsable de peix?

PensamENTs | Lydia Chaparro Elias (ENT)

Per gaudir de l’estiu molta gent assaborirà en alguna terrassa unes tapes de calamars, gambes a la planxa, pop a la gallega, peix fregit… entre molts altres plats típics de la nostra gastronomia, però som conscients de l’impacte del nostre model de consum?

Panga disfressada de gall o llenguado; perca del Nil oferta com a mero; calamarsons, que sona més saborós que immadurs de calamar; lluç europeu que molt possiblement no sigui ni europeu ni capturat a Europa; llagostins “frescos” procedents de l’aqüicultura intensiva en zones costaneres desforestades; gambes que han donat la volta al món abans d’aterrar al nostre plat; pop a la gallega procedent de la gran flota industrial europea a l’Àfrica; o peix d’aqüicultura rebatejat com “salvatge” a preu d’or. Aquesta és només part de l’oferta actual de nombrosos xiringuitos i restaurants, on és més que probable que els productes del mar que consumim siguin procedents de llocs molt allunyats de les nostres llars.

Llegeix-lo tot
Notícies del mes

La Fundació ENT i diverses ONG demanen més pes de la informació científica en la gestió pesquera

Dos membres d’ENT presenten els seus treballs a l’European Society for Ecological Economics

ENT contribuirà a la consulta sobre plans de gestió de les pesqueries demersals

mENTjades

Dilluns 21 de setembre a les 13:30h 
"Evolució de la sobrepesca a Europa" 
>> Lydia Chaparro 
Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. No oblideu portar dinar!
 
Publicacions

Publicat article sobre mesures de prevenció de residus del correu no sol·licitat

Ha sortit la versió definitiva de l’article de Marta Jofra, Jaume Freire i Ignasi Puig (ENT) sobre mesures de prevenció de residus del correu no sol·licitat. L’article fou acceptat el maig del 2014 pel Journal of Material Cycles and Waste Management i ha aparegut en versió paper aquest juliol. 

Al carrer "Soberanía local" en nom número de la revista Ecología Política

El nou número (49) de la revista Ecología Política dedicat a la "Soberanía local" ha sortit a finals de juliol. Aquest número inclou diversos articles de la màxima actualitat sobre democràcia de base i resistència popular, béns comuns i autogestió comunitària, sobirania alimentària i economia social i solidària, remunicipalització dels serveis públics, i dues entrevistes a Enrique Leff i Joan Subirats, entre d'altres. Amb aquesta nova publicació, s'alliberen també els continguts del número 47 de la revista dedicat a "Ciudades". Hi pots accedir lliurament entrant a la nostra web.

El proper número serà el 50 i, coincidint amb els 25 anys de la revista, serà una edició especial que tractarà d'ajuntar la història i l'actualitat del pensament i de l'activisme relacionat amb l'ecologia política. 


>> Pots subscriure't a la revista AQUÍ

Santiago Gorostiza presenta el llibre “Rius de Sal” sobre la història de la salinització dels rius Llobregat i Cardener durant el segle XX

“Rius de Sal – Una visió històrica de la salinització dels rius Llobregat i Cardener durant el segle XX”, obra a càrrec de Santiago Gorostiza (fellow d’ENT), Jordi Honey-Rosés i Roger Lloret, es va presentar dilluns 13 de juliol per part dels seus autors amb la presència de Pedro Arrojo, Premi Goldman de Medi Ambient i autor del pròleg de l’obra. Publicada pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, es basa en una recerca històrica a arxius públics i privats.

Projectes

La Fundació ENT assessora sobre la problemàtica dels residus sòlids a Buenos Aires

La Fundació ENT ha assessorat a les organitzacions AVINA, Greenpeace Argentina i FARN (Fundación Ambiente y Recursos Naturales) en l’elaboració de l’informe “Las plantas MBT, una falsa solución para cumplir con la Ley de Basura Cero”, que aborda la problemàtica dels residus sòlids municipals a Buenos Aires i qüestiona algunes de les estratègies que s’estan adoptant.

L’informe es pot descarregar AQUÍ

Nou projecte per a la millora de l'eina per al càlcul de les emissions de GEH en l'avaluació de plans urbanístics

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha contractat ENT per a un projecte per a la millora millora de l'eina per al càlcul de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) en l'avaluació de plans urbanístics.

El projecte té l'objectiu d'adaptar l'eina d'avaluació d'emissions creada pel propi Departament fa uns anys per a que incorpori nous aspectes (com per exemple l'avaluació de les emissions de les zones industrials i de serveis) i perquè sigui aplicable també al planejament derivat (PPUs i PMUs). El resultat del projecte serà una nova eina d'avaluació d'emissions que es posarà a disposició dels equips d'avaluació ambiental de plans urbanístics.

Finalització del projecte per a l’Alcaldia de Bogotà (Colòmbia)

Representants de la Fundació ENT, de l’Agència de Residus de Catalunya i de Gestora de Runes de la Construcció van viatjar a Bogotà els dies 14 i 15 de juliol per tancar el projecte de cooperació amb l'Alcaldia de Bogotà. Aquest projecte, iniciat el setembre de 2014, pretén avançar en la implantació del programa Escombros Cero. D’una banda, s’ha assessorat l’Alcaldia per posar en marxa una deixalleria on s’hi puguin dur residus de la construcció en petites quantitats, a més d’altres residus especials. De l’altra, s’ha formulat una proposta de programa de gestió de residus de la construcció en base a l’experiència catalana, programa que preveu les infraestructures que s’han de posar en marxa en els propers anys. La col·laboració amb l’Alcaldia, però, continua per elaborar una metodologia que permeti replicar l’experiència de Bogotà en matèria de gestió de runes en altres grans ciutats d’Amèrica Llatina. Aquesta col·laboració compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona a través de la convocatòria d’ajuts a entitats per a projectes de cooperació internacional.

ENTITLE organitza la conferència internacional “Undisciplined Environments”

La Xarxa Europea d’Ecologia Política (ENTITLE), de la qual ENT n’és soci, organitza la conferència internacional “Undisciplined Environments” (Estocolm, 20-23 de març de 2016). La conferència inclourà participacions acadèmiques i no acadèmiques. Les quotes d’inscripció s’han reduït al mínim i hi ha fons destinats a beques per a les despeses de transport. La data límit per a les propostes de presentació és el 30 setembre 2015.

Els ponents confirmats de moment són:

Kim Tallbear, University of Texas at Austin
Ailton Krenak, Krenaki leader and public intellectual, Brasil
Catherine Larrère, Université de Paris I-Panthéon-Sorbonne.
Noel Castree, University of Manchester
Nancy Peluso, University of California at Berkeley (to be confirmed)
Ugo Mattei, International University College, Turin

Més informació a http://www.conference-politicalecology.eu

Conferències i activitats
Oportunidades socioeconómicas y ambientales de la economía circular aplicada a la gestión de residuos y la materia orgánica
Tipus d'acte: Curs organitzat per la Universidad Pública de Navarra.
A càrrec de: Ignasi Puig (ENT).
Lloc i data:  Altsasu, 8-9 de setembre.
Breu descripció: Ignasi Puig presentarà la sessió "La Economía Circular - Generación de oportunidades".
Enllaç: https://www.unavarra.es/digitalAssets/203/203185_100000residuos2.pdf


Athens 2015 International Landfill Mining Conference
Tipus d'acte: Conferència internacional organitzada pel projecte LIFE Reclaim.
A càrrec de: Ignasi Puig (ENT).
Lloc i data:  Atenes (Grècia), 24-25 de setembre.
Breu descripció: Ignasi Puig presentarà la seva ponència titulada "Landfill mining potential in Spain and review of preliminary experiences".
Enllaç: http://www.erasmus.gr/microsites/1050

 
Xerrada sobre malbaratament alimentari a l'Agència de Salut Pública de Barcelona
Tipus d'acte: xerrada
A càrrec de: Fundació ENT
Lloc i data: Agència de Salut Pública de Barcelona, 23 de setembre (09:00h.) 
Breu descripció: xerrada informativa amb accés restringit a treballadors de l'Agència i de l'Ajuntament de Barcelona.

Xerrada sobre malbaratament alimentari a la seu del Grup Muntanyenc de Sant Cugat del Vallès
Tipus d'acte: xerrada
A càrrec de: Fundació ENT i Grup Muntanyenc de Sant Cugat del Vallès
Lloc i data: local del Grup Muntanyenc de Sant Cugat del Vallès, 28 de setembre (19:30h.) 
Breu descripció: xerrada informativa amb accés gratuït.
Twits del mes

@ENTmediambient Les dues espigolades populars del projecte #elValordelsAliments recullen 1.222 kg d’aliments http://ow.ly/PD5jg (15 de juliol) 
@I_PuigVentosa .@EU_Commission European Commission refers Spain to Court over illegal landfills #waste http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5354_en.htm (17 de juliol)
@Revista_Eco_Pol Hoy liberamos el contenido del nº47 CIUDADES http://ow.ly/QaIph  >> Consulta también todos los números anteriores http://ow.ly/QaIpi (28 de juliol)
@Lydia_ChE Por ahora el seminario sobre la PPC es un éxito, pero todavía estamos lejos de la #pescaSOStenible y #CFPreality (14 de juliol)

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
YouTube ENT
YouTube ENT
LinkedIn ENT
LinkedIn ENT

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció