Copy
#146 | Maig 2016

Cal impulsar les energies renovables

Juanjo Iraegui (ENT)

En els darrers anys, el govern de l’Estat espanyol va decidir que havia arribat el moment, no només de deixar d’impulsar les energies renovables, sinó també d’entorpir-ne el seu desenvolupament.

Si ens centrem en les energies renovables per a la generació d’energia elèctrica, veiem que pels actuals nivells de consum d’energia, s’ha assolit l’objectiu de generació que el situa al voltant del 40% d’aprofitament d’aquestes fonts d’energia. Tot i així, cal tenir present que s’està lluny de complir amb els objectius de potència instal·lada establerts al PANER 2011-2020 (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía, 2010). L’explicació la trobem en el fet que el consum d’energia elèctrica ha baixat entorn el 7% durant el període 2008-2013. És a dir, la taxa mitjana anual de reducció ha passat a ser de l’1,1% anual, quan en el període 1990-2008 la taxa anual va ser del 6,4% (Red Eléctrica de España, 2016). Tot això porta a concloure que en el moment que torni a augmentar el consum d’energia elèctrica es reduirà, de facto, la contribució de les energies renovables, fent incomplir els compromisos adquirits per l’Estat espanyol per l’any 2020.

Llegeix-lo tot
Notícies
El 10 de maig Espanya ja va esgotar el seu propi peix
La planta fotovoltaica participada per ENT comença a produir
Jofre Rodrigo (ENT), nou membre de la junta del COAMB
Madrid també celebrarà els 25 anys de la revista Ecología Política
mENTjada
-------------------------------
Dimecres 1 de juny | 13:00 | ENT (Vilanova i la Geltrú)
"Serveis ambientals i la seva regulació a Catalunya"
JOAN PONS 
INSTA - Serveis jurídics ambientals

-------------------------------
Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala.
Publicacions

Es presenta a ORBIT la recerca “Effect of Biowaste composition and biological treatment management on compost quality

Acceptat l'article d'Ignasi Puig i Sergio Sastre (ENT) sobre taxes de residus a la revista Crónica Tributaria

Projectes

Iniciem un estudi de viabilitat de la implantació d’un SDDR a Catalunya

L’Agència de Residus de Catalunya ha adjudicat al consorci liderat per ENT l’elaboració de l’“Estudi sobre la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica de la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per als envasos de begudes d’un sol ús a Catalunya”. La resta d’integrants del consorci són Eunomia i Despacho Jiménez De Parga. 

Tot llest per la publicació del proper número de la revista Ecología Política dedicat a l'Amèrica Llatina

A finals del proper mes de juny sortirà a la llum el nou número (51) de la revista Ecología Política, que editem la Fundació ENT i Icaria Editorial. Aprofitant la publicació del número 51, a finals de juny es produirà l’alliberament dels continguts del número 49 “Soberanía Local”, fins ara només disponibles per subscriptors.

Conferències i activitats
Xerrada sobre consum responsable de peix
Tipus d'acte: Xerrada.
Organitza: CUP de Vilanova i la Geltrú i cooperativa de consum La Vinagreta.
Lloc i data: Can Pistraus (C/ Unió, 104-106). Vilanova i la Geltrú. 19:00h. 1 de juny de 2016.
Breu descripció: Lydia Chaparro (Fundació ENT) serà la ponent de la xerrada que s'emmarca dins la campanya "Fem comerç de proximitat, fem economia local". Lydia Chaparro, experta en política pesquera i sostenibilitat, explicarà la situació de sobreexplotació d'algunes espècies, així com un seguit de recomanacions per al consum sostenible i de temporada.


Més informació


Congreso Internacional Tenerife + Sostenible | Desarrollo Sostenible en Gestión de Residuos
Tipus d'acte: Congrés.
Organitza: Área de Sostenibilidad, Medio Ambiente, Aguas y Seguridad del Cabildo Insular de Tenerife.
Lloc i data: Auditorio de Tenerife Adán Martín. Santa Cruz de Tenerife. 14:00h. 10 de juny de 2016.
Breu descripció: Ignasi Puig (ENT) serà un dels ponents del Congrés. La seva conferència portarà per títol “Tasas de residuos y pago por generación” i s’emmarcarà dins la taula rodona número 6. L’objectiu del congrés és aprofundir en aquelles mesures necessàries per fer de la illa de Tenerife un referent ambiental en l’adequada gestió dels residus a través d’un model pioner que aposti per la innovació i amb capacitat de rèplica a nivell internacional.


Més informació i programa


DOCS FOR ACTION: "Just eat it" Cinefòrum i debat  
Tipus d'acte: Cinefòrum.
Organitza: Cooperativa de consum La Vinagreta i Cineclub Sala1.
Lloc i data: Teatre Principal, Vilanova i la Geltrú. 20:00h. 17 de juny de 2016.
Breu descripció: Aina González (Fundació ENT) serà una de les convidades al debat-col·loqui posterior al passi del documental "Just eat it", centrat en la problemàtica del malbaratament alimentari. Aquest acte s'emmarca dins el cicle DOCS FOR ACTION que pretén sensibilitzar sobre el canvi climàtic i les seves causes, debatre sobre els impactes ambientals, socials i econòmics de l’actual model econòmic i de consum i visualitzar alternatives per a un futur més just i sostenible, en el marc de la sobirania alimentària i la transició energètica.


Més informació
 
Twits del mes

@ENTmediambient .@xarxanetorg parla del nostre projecte #ElValordelsAliments a "10 iniciatives contra el #malbaratamentalimentari"
@Revista_Eco_Pol Nuevo acuerdo entre Ecología Política y el
@COAMBcat http://www.ecologiapolitica.info/?p=5503  Descuentos especiales para miembros que se suscriban #25añosEP
@I_PuigVentosa .@ACRplus: New cross-analysis of "Pay-As-You-Throw" schemes in 7 European municipalities http://www.acrplus.org/images/Media #waste 
@jiranav Las renovables reducen el precio de la energía eléctrica en 2016 gracias a la lluvia y viento https://jiraegui.wordpress.com/ #energiasrenovables
@Lydia_ChE Espanya esgota els seus propis recursos pesquers per 2016 http://goo.gl/2qyHjE  #FishDependenceDay #sobrepesca
@balancedemasa Excellent paper on the environmental pressures related to the Basque economy through the study of material flows: http://www.sciencedirect.com/science/article

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb
Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció