Copy
#151 | Novembre 2016

Què podem esperar de les noves polítiques alimentàries municipals?

Quim Muntané | Fundació ENT i revista Sobranía Alimentaria

La gestió dels sistemes alimentaris, des de l’àmbit internacional al local, és un repte tan complex com necessari. Repetidament, noves i velles evidències posen de manifest les greus ineficiències i els grans riscos de l’actual model agroindustrial de producció i distribució d’aliments. Sabem, per exemple, que al mar Mediterrani el 90% de les poblacions de peixos estan sobreexplotades [1]; que el 75% de la inversió financera en agricultura és de caràcter especulatiu, amb fortes repercussions en la volatilitat dels preus dels aliments [2]; que el sistema alimentari genera aproximadament la meitat de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle, responsables del canvi climàtic [3]; o que la lluita contra el malbaratament alimentari ha d’abordar la pèrdua anual d’aproximadament un terç dels aliments produits pel consum humà, tal com tractàvem a l’enviamENT del passat mes d’octubre [4].

Llegeix-lo tot
NOTÍCIES
Ignasi Puig (ENT) presenta tres ponències al Conama 2016
Assistim a dues jornades sobre custòdia del territori a Minneapolis (EUA)
El portal Residuos Profesional  parla sobre el nostre estudi sobre la viabilitat d’un SDDR
Diversos mitjans entrevisten a Lydia Chaparro (Fundació ENT) coincidint amb la celebració del Blue Eco Fòrum
PUBLICACIONS
“The Economic Impacts of Droughts: A Framework for Analysis”: nou article de Jaume Freire a Ecological Economics
Acceptat en el XII Congreso de la Asociación Española para la Economía Energética un article sobre la fiscalitat del vehicle elèctric de S. Sastre i I. Puig
PROJECTES

14D Debat: Com aconseguir un marc normatiu català més favorable a la prevenció del malbaratament alimentari?

La Fundació ENT organitza un debat sobre les causes del malbaratament alimentari i les possibles actuacions a desenvolupar per part de les administracions. Sota el títol “Com aconseguir un marc normatiu català més favorable a la prevenció del malbaratament alimentari?”, tindrà lloc el proper 14 de desembre a les 18:30h. a la Sala d’actes del Museu Melcior Colet (C/ Buenos Aires, 56-58, Barcelona).

Blue Eco Fòrum: Experts advoquen per una major cooperació i gestió per preservar el Mediterrani

El Blue Eco Fòrum organitzat per la Fundació ENT, conjuntament amb EUCC i Eco-union, va tenir lloc divendres passat al Museu Marítim de Barcelona. L’esdeveniment va comptar amb uns 200 assistents i s’hi van realitzar debats, tallers i exposicions amb la participació d’experts i actors clau del món polític, econòmic i social de nombrosos països de la regió Euromediterrània.

Nou estudi centrat en la recollida de la matèria orgànica a la ciutat de Saragossa

L’Ajuntament de Saragossa ha encarregat a ENT un estudi preliminar sobre la viabilitat d’implantar al municipi la recollida selectiva i tractament diferenciat dels residus de matèria orgànica.

Entra en funcionament la plataforma social del projecte LIFE-EWAS

El passat 22 de novembre es va posar en marxa la plataforma social del projecte LIFE EWAS, a través de la qual posem a disposició dels usuaris informació sobre les proves pilot que es duen a terme a Sevilla i a Chania (Grècia).

Dies crucials per acabar amb la sobrepesca a l’Atlàntic nord-oriental

D’aquí dues setmanes el Consell de Ministres de pesca de la Unió Europea decidirà els límits de pesca per 2017, coneguts com a totals admissibles de captures (TAC), per a la major part de les poblacions de peixos comercials de l’Atlàntic nord-oriental i aigües adjacents. Aquesta és una decisió clau per posar fi a la sobrepesca i situar les poblacions de peixos a nivells saludables. Una situació que encara estem lluny d’assolir, ja que l’anàlisi més recent demostra que el 48% dels estocs pesquers de l’Atlàntic pateixen sobrepesca i més del 60% de les poblacions es troben fora dels límits biològics de seguretat.

CONFERÈNCIES I ACTIVITATS
| Debat: com aconseguir un marc normatiu català més favorable a la prevenció del malbaratament alimentari? |

Tipus d'acte: Debat.
Organitza: Fundació ENT amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya i la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.
Lloc i data: Museu Melcior Colet (Buenos Aires, 56-58) Barcelona, 14 de desembre de 2016 (18:30h).
Breu descripció: El debat sobre possibilitats normatives i fiscals per a la prevenció del malbaratament alimentari comptarà amb les intervencions de representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i l’Agència de Residus de Catalunya, així com representants d’entitats dedicades a la prevenció del malbaratament alimentari.

> Més informació
> PROGRAMA
TWITS DEL MES

@ENTmediambient ENT ens sumem a la SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS http://tinyurl.com/z8cboag  Ens comprometem. I tu? #EWWR #EwwrCat
@I_PuigVentosa Just launched by the @EUEnvironment: Municipal waste management across European countries http://www.eea.europa.eu/themes/waste/municipal-waste/municipal-waste-management-across-european-countries
@Revista_Eco_Pol #EP50 | Veinticinco años de #EcologíaPolítica http://ow.ly/XYMm3  Joan Martínez Alier #25añosEP
@Lydia_ChE Más de 4.000 científicos españoles avalan un manifiesto por una #pescaSOStenible https://goo.gl/OvsfKR  #CFPreality

Web ENT
Web ENT
Correu @
Correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb
Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

www.ent.cat
info@ent.cat

Anul·la la subscripció


This email was sent to <<Correu electrònic * (camp oligatori)>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ENT environment&management · C/ Josep Llanza, 1-7, 2n 3a · Vilanova i la Geltrú, Catalunya 08800 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp