Copy
#143 | Febrer 2016

Preus avall, impostos amunt

Ignasi Puig Ventosa (ENT)

No hi ha consens entre els experts sobre les causes, però el fet és que el preu del petroli està caient fins a un nivell rècord. Mentre alguns economistes sostenen que això és bo per a l'economia, jo certament penso que no ho és, especialment si una economia sòlida és entesa com aquella que té per objecte el benestar sostenible dels ciutadans en comptes de la maximització en el curt termini d'alguns indicadors macroeconòmics mal concebuts, com ara el PIB [1, 2].

Tot i que la baixada del preu del petroli pot afavorir el creixement econòmic a curt termini –tant hi fa si això té res a veure o no amb el benestar–, també pot:

- Posar en perill les polítiques per minimitzar les emissions de gasos d'efecte hivernacle. L'OCDE utilitza el valor de 30 € per tona de CO2 com un extrem inferior per a l’estimació de costos climàtics [3], mentre que altres estimacions són sensiblement superiors. Poden aquests costos neutralitzar els pretesos aspectes positius del creixement econòmic? El Fòrum Econòmic Mundial va declarar el canvi climàtic com la major amenaça per a l'economia mundial el 2016 [4].

- Crear un obstacle a la viabilitat econòmica de les fonts d'energia renovables, la pedra angular d'una transició cap a una economia baixa en carboni. Posposant així els esforços en la transició cap a una economia baixa en carboni, possiblement augmentant els seus costos futurs.

Llegeix-lo tot
Notícies
Nou fellowship a la Fundació ENT relacionat amb l’ecologia política
Oferta 2x1 en les subscripcions a la revista Ecología Política
Ignasi Puig participa a la 2a edició del curs “Implantació i gestió de serveis de recollida de residus porta a porta”
El Joint Research Centre de la Comissió Europea cita projectes d’ENT en l’informe “Behavioural Insights Applied to Policy
mENTjada
Dimecres 9 de març | 13:00 | ENT (Vilanova i la Geltrú)
-------------------------------
"The rebound effect through industrial ecology's eyes: The case of transport eco-innovation"
David Font Vicanco | Insitute of Environmental Sciences, Leiden University
-------------------------------
Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala.
Publicacions

Nou article sobre pesca, autarquia i franquisme a Journal of Historical Geography

Entrevista a Ignasi Puig a Laboratorio de Ideas sobre Residuos: “Reduïr els residus és antisistema”

Projectes

Presentació de la metodologia de gestió de runes en ciutats d’Amèrica Llatina

La Fundació ENT i l’Agència de Residus de Catalunya viatgem a Bogotà per presentar la guia metodològica per a la gestió ambiental de runes en grans ciutats d’Amèrica Llatina.

Air Pollution from Waste Disposal: Not for Public Breath”, nou informe sobre incineració de residus

“Air Pollution from Waste Disposal: Not for Public Breath”, nou informe de Zero Waste Europe amb la participació de la Fundació ENT que detalla els aspectes legals, ambientals i epidemiològics de les plantes d’incineració de residus a Europa. 

ENT participarà a la conferència final de la xarxa ENTITLE “Undisciplined Environments

La conferència internacional de la xarxa ENTITLE (Xarxa Europea d’Ecologia Política) titulada “Undisciplined Environments” es durà a terme a Estocolm entre el 20-24 de març de 2016. Com a part de la xarxa ENTITLE, Gabriel Weber, Ignasi Puig, Irmak Ertör i Santiago de Gorostiza, membres d’ENT, participaran en la conferència final del projecte i hi presentaran els seus darrers treballs.

Conferències i activitats
Green Budget Europe Annual Meeting
Tipus d'acte: Reunió.
Organitza: Green Budget Europe (GBE).
Lloc i data: Oficines de GBE (Avenue Marnix, 28, Brussel·les) 12:30h. 7 març de 2016.
Breu descripció: Assemblea anual.

Enllaç

Presentació del llibre "Rius de Sal"
Tipus d'acte: Presentació de llibre.
Organitza: Biblioteca Antonio Martín.
Lloc i data: Biblioteca Antonio Martín (Plaça Catalunya, 39-41, El Prat de Llobregat) 19:00h. 7 març de 2016.
Breu descripció: Santiago Gorostiza (fellow d’ENT), juntament amb Jordi Honey-Rosés i Roger Lloret, és un dels autors del llibre “Rius de Sal. Una visió històrica de la salinització dels rius Llobregat i Cardener durant el segle XX”. El llibre analitza els orígens de la salinització dels rius Llobregat i Cardener i del conflicte vinculat als residus de l’extracció minera de sals potàssiques a la comarca del Bages.

Enllaç

“ENERGY UNION: How does Civil Society engage?”
Tipus d'acte: Workshop.
Organitza: Green Budget Europe (GBE).
Lloc i data: Oficines de GBE (Avenue Marnix, 28, Brussel·les) 09:30-16:30h. 8 març de 2016.

Breu descripció: Per tal de facilitar i promoure la discussió al voltant de la governabilitat i la Energy Union, Green Budget Europe organitza un workshop que reunirà representants de la Comissió Europea (DG Energia i semestre europeu), experts de GBE nacionals i de la UE, i representants de la societat civil organitzada. Ignasi Puig (ENT) hi participarà.
Enllaç

Celebració del 25è aniversari de la revista Ecología Política
Tipus d'acte: Trobada.
Organitza: Fundació ENT.
Lloc i data: Espai Contrabandos (Junta de Comerç, 20, Barcelona) 19:00h. 11 març de 2016.
Breu descripció: Joan Martínez-Alier, Ignasi Puig, Santiago Gorostiza i Mariana Walter parlaran breument sobre la història i els objectius de la revista i sobre l’últim número 50 i el proper número 51. L’esdeveniment seguirà amb un debat informal entre els col·laboradors i seguidors de la revista. Es servirà un petit refrigeri i vi agroecològic.
Convidem a tots i totes aquells que coneixen o estarien interessats a conèixer la revista i compartir la celebració amb nosaltres.

Enllaç
Twits del mes

@ENTmediambient La @Revista_Eco_Pol celebra #25añosEP en un acto en Barcelona http://ow.ly/YGTEh  11/03 @EspaiContraband 19:00h.
@I_PuigVentosa Spain presses European Commission to aid its coal industry http://www.platts.com/latest-news/coal/barcelona/spain-presses-european-commission-to-aid-its-26360886 @FRenovables @SomEnergia @jorpow via @ConstanzeEU
@Revista_Eco_Pol Joan M. Alier recuerda el primer editorial de Ecología Política, a 25 años vista http://ow.ly/XYLW1  #25añosEP
@Lydia_ChE España se coloca en segunda posición en la liga de la #sobrepesca: http://goo.gl/cXG9FJ  #CFPreality

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb
Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció