Copy
Número 128 // Juliol-agost 2014
Les monedes socials: l'experiència de la turuta vilanovina
PensamENTs 
Raimon Ràfols, ENT

En els darrers anys les monedes socials han anat guanyant terreny a l'estat espanyol fins arribar a superar la trentena. Aquestes experiències, amb més o menys implantació i rellevància social, interpel·len directament la funció que el diner ha anat adoptant al llarg dels segles i representen una eina potencial per a reactivar i reteixir l’economia local. En temps de crisi esdevenen un mecanisme per potenciar el comerç i les transaccions econòmiques locals des d'una perspectiva més justa i social, no excloent ni especulativa.
 

Una de les experiències més reeixides en aquest camp és la moneda social de Vilanova i la Geltrú, recentment reconeguda com a moneda local pel seu Ajuntament. La turuta adopta el nom d'un ritme carnavalesc de la capital el Garraf, molt a l'ADN de la seva gent. Però lluny del caràcter simbòlic o divertit del nom, aquesta moneda social local agafa importància a cada passa. 
Llegeix-lo tot
Notícia del mes

La fiscalitat ambiental absent en la proposta de Reforma Fiscal tot i les propostes i recomanacions 

En el marc del projecte CEPRiE, la Fundació ENT i Green Budget Europe conjuntament amb altres institucions, hem estat impulsant l’adopció de mesures de fiscalitat ambiental en la reforma fiscal anunciada pel Govern estatal. Entre d'altres, es va elaborar aquest document de propostes per a ser contemplades en la reforma:
 www.fundacioent.cat/images/stories/ENT/pdf/jornada_resumen_propuestas_fiscalidad.pdf
 
Tot i les recomanacions explícites de la Comissió Europea a l’estat espanyol d’incloure mesures de fiscalitat ambiental, i malgrat algunes recomanacions interessants de l’informe de la Comissió d’experts (Informe Lagares), la reforma presentada pel Govern estatal no inclou cap avenç en aquest sentit. Fins i tot al contrari, ja que es preveuen nous beneficis fiscals per als grans consumidors d’electricitat i la supressió de la deducció per inversions mediambientals en l’Impost sobre Societats.

Des d’ENT, i en el marc del projecte CEPRiE, presentarem esmenes al Projecte de Llei, les farem arribar als diferents partits polítics i intentarem que tinguin el major recolzament possible de cara a la seva possible inclusió durant el tràmit parlamentari a les Corts Generals espanyoles.

ENT membre observador de la European Business & Biodiversity Platform

ENT ha estat designat membre observador de la European Business & Biodiversity (B@B) Platform. Aquesta plataforma ofereix un fòrum a nivell de la UE per al diàleg sostingut i estratègic sobre els vincles entre les empreses i la biodiversitat. A través de tres línies de treball temàtiques, la Plataforma pretén treballar amb les empreses per a desenvolupar eines i enfocaments que integrin les consideracions sobre biodiversitat en la pràctica empresarial. Per a més informació sobre la plataforma:

http://ec.europa.eu/environment/biodiversity/business/index_en.html
Publicacions
Publicació sobre Mineria Urbana (Landfill Mining)
 
Ha sortit publicat l’article sobre Mineria Urbana a la revista Seguridad y Medio Ambiente de la Fundación Mapfre, amb la següent referència:

Puig Ventosa, I., Calaf Forn, M., Jofra Sora, M. (2014). “Minería urbana: extracción de recursos de los vertederos”. Fundación Mapfre. Seguridad y Medio Ambiente 134 (2014) 44-57.
Projectes

Tret de sortida al projecte LIFE-EWAS

Aquest mes hem iniciat el projecte LIFE-EWAS, que pretén demostrar el potencial d’aplicació de les TIC a la gestió dels residus mitjançant dues proves pilot que tindran lloc a Sevilla i a Creta. Durant els dies 17 i 18 de juliol ha tingut lloc a Sevilla la reunió inicial del projecte i la presentació del mateix als mitjans i a les autoritats.

Finalització del projecte de cooperació amb la Mancomunitat del Valle Alto
 
Aquest agost es tanca l’“Assistència tècnica per a la millora de la gestió de residus municipals de la Mancomunidad de Municipios del Valle alto (Bolívia)”. Aquest projecte ha estat finançat per la Diputació de Barcelona i s’ha realitzat mitjançant un partenariat públic-privat liderat per la Fundació ENT i format per la mancomunitat boliviana, l’empresa catalana Enginyeria Ambiental, TGA, S.L., la Mancomunitat La Plana i l’Agència de Residus de Catalunya.

Del 22 al 24 de juliol, Ignasi Puig (Fundació ENT) i Elisenda Relp i Albert Garcia (Agència de Residus de Catalunya) es van desplaçar a la zona del Valle Alto (Cochabamba) per a la presentació davant les autoritats locals del Pla de residus que s’ha elaborat, així com per a la constatació del correcte desenvolupament de les activitats pilot de compostatge de residus orgànics que s’han engegat en el marc del projecte.

Anàlisi metodològic del cost econòmic per diferents escenaris de reducció d'emissions a Catalunya en l'horitzó 2020
 
L’Oficina Catalana de Canvi Climàtic (OCCC) ens ha encarregat aquest projecte consistent en avaluar els costos de diferents mesures de reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a Catalunya.

Conferències i activitats

PARTICIPACIÓ EN EL CONGRÉS “GREEN ACADEMY 2020”
Tipus d'acte: Ponència
A càrrec de: Ignasi Puig i Jofre Rodrigo
Data: 23-29 d’agost de 2014
Lloc: Island Vis (Croàcia)
Breu descripció: Aquestes jornades estan organitzades per la Green European Foundation i la Heinrich Böll Stiftung, i estaran centrades en la governança dels béns comuns com a marc d’anàlisi de l’actual crisi ecològica i econòmica. L’Ignasi Puig participarà com a ponent en el panell d’experts sobre “Green re-industralisation” i en Jofre Rodrigo presentarà part del seu treball doctoral que porta per títol “Stewardship of the commons. An analysis of land stewardship as a strategy for conserving the commons”.

15TH GLOBAL CONFERENCE ON ENVIRONMENTAL TAXATION
Tipus d'acte: Presentació de la ponència “Developments and Opportunities for an Ecological Tax Reform in Spain”
A càrrec de: Ignasi Puig Ventosa
Lloc i data: 24-26 de setembre, Copenhaguen
Enllaç: http://conferences.au.dk/gcet

Twits del mes

@I_PuigVentosa España el país europeo que menos usa la fiscalidad ambiental 
http://www.conama2014.conama.org/web/es/prensa/espana-es-el-pais-europeo-que-menos-usa-la-fiscalidad-ambiental.html Importante que @info_conama ponga énfasis en esto 16:11 h. - 15 juliol 2014

@Revista_Eco_Pol ¡Liberado ya el número 45 de Ecología Política! >> Léelo online http://ow.ly/zg0zq  o en nuestra web http://ow.ly/zg0Gh 17 de juliol - 13:53

@ENTmediambient 300 contenedores de Sevilla probarán un chip que avisa cuando se llenan http://ow.ly/zo9Bf  Proyecto LIFE EWAS, en el que participa ENT 21 de juliol - 17:15

Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
ent.cat
ent.cat
fundacioent.cat
fundacioent.cat
correu @
correu @

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat // www.fundacioent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció