Copy
#142 | Gener 2016

ENT i els 25 anys de la revista Ecología Política

Santiago Gorostiza

Al gener de 2006, la revista Ecologia Política anuncia una parada en el camí. Joan Martínez Alier, que l'havia fundat i dirigit des de 1991, valorava donar per acabada una etapa. El catedràtic d'Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), un dels pares de l'Economia Ecològica, havia coordinat els primers 30 números però les seves creixents obligacions li deixaven amb poc temps i energies per continuar amb la revista.

En aquell moment, ENT va mostrar interès perquè la revista continués publicant sense interrupció. Mitjançant la implicació de Miquel Ortega i Ignasi Puig, tots dos antics estudiants del programa de doctorat de la UAB dirigit per Martínez Alier, la coordinació editorial de la revista va passar a ser col·legiada i el consell de redacció va ser renovat. La línia editorial de la revista, que combinava la investigació amb l'atenció als conflictes socioambientals de totes les geografies del planeta, es va mantenir.

Llegeix-lo tot
Notícies del mes
Atorgada una beca Marie Sklodowska-Curie
ENT presenta la seva Memòria de Recerca 2015
Disponibles les presentacions de la “Athens 2015 International Landfill Mining Conference”
Contribuïm a les recomanacions específiques per país del Semestre Europeu '16
Vídeo del mural contra la sobrepesca
Aportacions de la Fundació ENT al PRECAT20
Publicacions

Nou article de Luís Campos sobre l’impacte de pressions climàtiques en l’aqüicultura mediterrània

Al carrer el número 50 de la revista Ecología Política, que commemora els 25 anys de la publicació

Article de Sergio Sastre a 
El Ecologista sobre el metabolisme econòmic de les regions espanyoles

Ignasi Puig al diari GARA: “No veig la incineració compatible amb l’estratègia circular cap a la que anem”

Projectes

Resultats de l’avaluació del potencial d’una reforma fiscal ecològica a la UE-28

ENT ha participat recentment en un consorci d’estudi dirigit per Eunomia Research & Consulting (Eunomia) conjuntament amb l’Institute for European Environmental Policy (IEEP), la Universitat d’Aarhus i Denkstatt, encarregat per la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea. ENT ha estat responsable de la part de l’informe relativa a Portugal.

Nou projecte sobre prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya

La Fundació ENT iniciarà en les properes setmanes un nou projecte per l’Agència de Residus de Catalunya. El projecte estudiarà les principals barreres i les oportunitats de prevenir el malbaratament alimentari per a les diferents administracions de Catalunya (Generalitat, ens locals) des del punt de vista normatiu. Els resultats de l’estudi es difondran entre els responsables polítics i la societat civil per impulsar un debat sobre aquesta temàtica al territori.

Nou projecte sobre l’adaptació al canvi climàtic en zones costaneres amb elevada densitat de població i interès turístic i cultural

La Fundación Biodiversidad ha seleccionat una proposta de la Fundació ENT per desenvolupar el projecte “Adaptación al cambio climático de zonas urbanas costeras con elevada densidad de población e interés turístico y cultural en España” en el marc de la convocatòria per a la realització d’activitats en el àmbit de la biodiversitat terrestre, biodiversitat marina i litoral, el canvi climàtic i la qualitat ambiental per a l’exercici 2015.

L’Alcaldia de Bogotà aprova un decret de gestió sostenible de residus de la construcció

El 29 de desembre l’Alcaldia Major de Bogotà va aprovar el Decret 586 ”mitjançant el qual s’adopta el model eficient i sostenible de gestió de residus de la construcció i demolició a Bogotà”. Aquesta norma és un dels resultats de la cooperació entre el consistori colombià, la Fundació ENT, l’Agència de Residus de Catalunya, Gestora de Runes de la Construcció i l’Ajuntament de Les Franqueses del Vallès per millorar la gestió d’aquests residus. Aquest projecte és finançat per la Diputació de Barcelona.

Conferències i activitats
Jornada de Projectes d’Educació i Sensibilització Ambientals
Tipus d'acte: Jornada.
Organitza: Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Lloc i data: Sala d’actes del Departament de Territori i Sostenibilitat (Av. Josep Tarradellas, 2-6, Barcelona). 09:45. 9 febrer de 2016.

Breu descripció: Aina González (Fundació ENT) presentarà el projecte "El Valor dels Aliments" a la jornada que ha de servir per donar a conèixer els resultats obtinguts pels projectes d’educació i sensibilització ambiental subvencionats pel DTES en la convocatòria 2014-2015. La Fundació ENT presentarà els resultats de les diverses activitats realitzades per visibilitzar la problemàtica del malbaratament alimentari i sensibilitzar a diferents col·lectius sobre aquest tema. La jornada és gratuïta i oberta.
Enllaç

Presentació del projecte LIFE-EWAS a Barcelona
Tipus d'acte: Presentació oberta a responsables de gestió de residus municipals i experts en gestió de residus.
Organitza: Agència de Residus de Catalunya (ARC) i Projecte LIFE+ EWAS.
Lloc i data: Seu de l’ARC (Doctor Roux, 80, Barcelona) de 9:00 a 10:30. 2 febrer de 2016.
Breu descripció:  ENT i Wellness Telecom (coordinador del projecte) presentaran la metodologia desenvolupada per optimitzar la recollida de residus mitjançant l’ús combinat de diverses tecnologies de la informació i comunicació, com sensors que detecten el grau d’ompliment dels contenidors. I s’obrirà un espai de debat sobre com aquestes tecnologies poden millorar no només l’eficiència de la recollida, sinó també la interacció entre els gestors de residus i els usuaris del servei. Per accedir a l’acte cal confirmar l’assistència prèviament, enviant un correu electrònic a l’adreça mjofra@ent.cat.


IIa Jornada Ciutadana per una Fiscalitat Justa
Tipus d'acte: Jornada.
Organitza: Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària.
Lloc i data: Casa del Mar (Albareda 1, Barcelona) de 09:45 a 14:30. 27 febrer de 2016.
Breu descripció: Ignasi Puig (ENT) realitzarà una ponència titulada "Fiscalitat ambiental a Catalunya i Espanya: situació i propostes" en una jornada que vol ser un espai de trobada de totes aquelles persones interessades en el nostre sistema fiscal i amb ganes de treballar per a fer-lo més just, solidari i sostenible.
Enllaç: http://jornada.fiscalitatjusta.cat/
Twits del mes

@ENTmediambient Participarem a la sessió #EconomiaVerda i Circular, vector de canvi del #modelproductiu de BCN http://ow.ly/WAscU 
@I_PuigVentosa Spain could generate €32.8bn by 2035 by shifting to green taxes http://goo.gl/sKOrh6  @FRenovables @_EcoPolitica_
@Revista_Eco_Pol EP#50 | 25 AÑOS DE ECOLOGÍA POLÍTICA http://ow.ly/X34sH  ¡Consulta los contenidos del nuevo número!
@Lydia_ChE El 30% de la pesca mundial no aparece en los datos oficiales http://shr.gs/EspI0Fk  #CFPreality #pescaSOStenible

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb
Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció