Copy
Número 135 // Abril 2015

Biocombustibles a Espanya: requeriments de terres per a complir les Directives europees i alternatives de gestió

PensamENTs | Sergio Sastre (ENT)
La urgència per aturar la canvi climàtic ha suposat la posada en marxa de diverses iniciatives per reformar el model energètic amb la mirada posada en la substitució de combustibles fòssils per energies renovables. No és d’estranyar que el transport sigui un dels eixos prioritaris de la Unió Europea en la lluita contra el canvi climàtic, ja que el transport ja suposa al voltant del 30% del consum de combustibles fòssils de les emissions de CO2 a l’atmosfera. Així, en la recerca d’alternatives més sostenibles per a aquest sector, una de les opcions considerades és la utilització de productes agrícoles per a la producció de combustibles, concretament a partir d’olis vegetals (per produir biodièsel, apte per al consum en motors dièsel) i de plantes riques en sucres (dels quals s’extreu el bioetanol, apte per a motors de gasolina).

Llegeix-lo tot
Notícies del mes

ENT incorpora a dos nous membres al seu projecte

Després d'un procés de selecció, dues noves persones han passat a formar part del nostre projecte. Es tracta de Luís Campos -economista- i Sergio Sastre -ambientòleg-, que s'encarregaran de diferents projectes i investigacions relacionades amb l'economia i el medi ambient.

ENT apareix al documental "Basureros para rato" de TVE2

La Fundació ENT s’uneix al manifest en suport a les estratègies per millorar la gestió dels residus orgànics

Economia Circular: conceptes, obstacles i perspectives de futur

La Fundació ENT ofereix xerrades sobre malbaratament alimentari

mENTjades

Dilluns 11 de maig a les 13:00h 
"
Geopolítica i financiarització de l'energia"
>> Alfons Pérez. Membre de l'ODG (
http://odg.cat/)
Dilluns 1 de juny maig a les 13:00h 
"Noves tendències en les polítiques europees sobre residus"
>> Joan Marc Simón. Coordinador de 
Zero WasteEurope (http://www.zerowasteeurope.eu/).
Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. No oblideu portar dinar!
 
Publicacions

Es publica el llibre Rius de Sal, sobre la història de la salinització dels rius Llobregat i Cardener durant el segle XX

El Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat acaba de publicar Rius de Sal, obra conjunta de Santiago Gorostiza (fellow d'ENT), Jordi Honey-Rosés i Roger Lloret. Basat en una recerca històrica a arxius públics i privats, aquest estudi analitza els orígens de la salinització dels rius Llobregat i Cardener i del conflicte vinculat als residus de l’extracció minera de sals potàssiques a la comarca del Bages. Els autors han documentat les protestes esdevingudes a la dècada dels anys 30 a causa de la salinització dels rius, així com l’actuació de la Generalitat Republicana per controlar la qualitat de l’aigua, establint una xarxa d’estacions de control per monitoritzar la salinitat i legislant mitjançant la Llei de Salinitat (1933), entre altres accions.
Podeu trobar el llibre aquí:  http://cecbll.cat/rius-de-sal-una-visio-historica-de-la-salinitzacio-dels-rius-llobregat-i-cardener-durant-el-segle-xx/

Ecología Política avança cap al seu 49è número

La revista Ecología Política, que publiquen la Fundació ENT i Icaria Editorial, ha tancat ja el període d'entrega d'articles i actualment ha iniciat el procés de revisió del contingut. El nou número 49 tractarà sobre "Ecología Política de la Soberanía Local" i sortirà a la llum el proper juliol de 2015. 

Projectes

Nou projecte de gestió de runes a Amèrica Llatina

La Fundació ENT ha obtingut un ajut de la Diputació de Barcelona dins de la convocatòria de projectes de cooperació per a l’any 2015 per elaborar un model metodològic de gestió de runes a Amèrica Llatina.

La Fundació ENT inicia una investigació sobre la taxa de residus a l’estat

Ignasi Puig i Sergio Sastre (Fundació ENT) han iniciat una recerca titulada "Las tasas de residuos en España" per encàrrec de l’Instituto de Estudios Fiscales (ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas), que durarà fins a finals de novembre.

Tret d’inici de la campanya contra el malbaratament alimentari “El Valor dels Aliments”

La campanya, impulsada per la Fundació ENT, l’Associació Naturalistes de Girona i Espai Ambiental, té per objectiu conscienciar a la població sobre el malbaratament alimentari.

Conferències i activitats
XXII Jornadas Técnicas de Pesca 
Tipus d'acte: Jornades obertes per a interessats en l'àmbit de la pesca 
A càrrec de: Fundación Expomar, participació de Miquel Ortega
Lloc i data:  Burela, 14-15 de maig.
Breu descripció: Jornades tècniques en el mar de la Fira Expomar 2015.
Enllaç: http://es.expomar.com/feira-expomar/2015/presentacion

Reunió anual Seas at Risk 
Tipus d'acte: Reunió de coordinació i estratègia
A càrrec de: Seas at Risk, participació de Miquel Ortega
Lloc i data:  Lisboa, 2-3 de juny.
Breu descripció: Reunió de definició d'estratègia de la xarxa Seas at Risk.
Enllaç: http://www.seas-at-risk.org/

11th International Conference of the European Society for Ecological Economics
Tipus d'acte: Conferència
A càrrec de: Sergio Sastre
Lloc i data: 30 de juny-3 de juliol, Leeds, Anglaterra.
Breu descripció: Sergio Sastre (ENT) presentarà el paper Regional Material Flow Accounting and Environmental Pressures in Spain: the role of physical trade at the regional scale.
Enllaç: http://www.esee2015.org/
Twits del mes

@ENTmediambient Cada any es llencen a Catalunya més de 250.000 tones d'aliments. Prou malbaratament alimentari http://ow.ly/i/aiWaq 
@I_PuigVentosa .@EU_Commission ECFIN Economic Brief. Measuring Fossil Fuel Subsidies http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/economic_briefs/2015/pdf/eb40_en.pdf
@Revista_Eco_Pol Hoy más que nunca gracias Galeano por iluminar con tu literatura la #ecologiapolitica
@MiquelOrtega La ministra propone no aceptar rangos de Francia en el plan del Báltico, mala idea. Alto riesgo de quedar aislados en el Consejo #CFPreality
@MartaJofra L'objectiu de la campanya @fiscalitatjusta és evitar que els ajuntaments contractin empreses q operen en paradisos fiscals.

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
YouTube ENT
YouTube ENT
LinkedIn ENT
LinkedIn ENT

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció