Copy
Número 132 // Desembre 2014 - Gener 2015
Pre-campanyes electorals
PensamENTs 
Marta Jofra Sora. ENT Medi Ambient i Gestió

A quatre mesos de les eleccions municipals i a dos mesos de l’inici oficial de les campanyes electorals, els partits comencen a dibuixar les seves estratègies i programes. És un bon moment per pensar quina importància volem donar-li a la fiscalitat ambiental.

La qüestió de les taxes i els impostos és un cavall de batalla dels partits, però sovint l’únic que sentim al respecte és: “si guanyem, baixarem els impostos”. Això dóna vots, certament. Però potser caldria començar a pensar d’una altra manera:

- Com podem fer els impostos i les taxes municipals més justos, de manera que els ciutadans paguin d’acord amb les seves possibilitats, i d’acord amb l’ús real que fan dels serveis?
- Poden els impostos locals contribuir a augmentar les malmeses arques municipals i augmentar els recursos per destinar-los a despeses socials o ambientals?
- Podem dissenyar els impostos i taxes de manera que incentivin un canvi d’hàbits cap a conductes més sostenibles?
- Com podem ajustar el cost dels serveis municipals per tal que els ciutadans paguin una taxa més justa?
- Com podem fer les taxes municipals més transparents, de manera que el ciutadà sàpiga què està pagant?

Dins de les despeses municipals, el servei de gestió de residus i neteja viària representa una part important del pastís. I certament la taxa de brossa és una taxa de la qual molts ciutadans es queixen. En un estudi que vam fer per encàrrec de l’Agència de Residus de Catalunya l’any 2011 vam constatar que la majoria de municipis catalans tenen taxes de brossa fixes (on tots els domicilis paguen el mateix), i que hi ha una gran disparitat entre els ajuntaments, essent la taxa mitjana a Catalunya d’uns 74 euros per habitatge. Tot i que és un import inferior al d’altres subministraments de la llar, com l’aigua o la llum, per moltes famílies és un import difícil de pagar. I tampoc no ho veuen com una despesa necessària. Altres ciutadans es queixen perquè fan l’esforç de reduir i separar els residus i paguen el mateix que aquells qui no fan cap esforç. La qual cosa ens fa pensar que cal introduir més criteris socials i ambientals a la taxa i que cal fer més pedagogia sobre el servei de recollida de brossa. Explicar què en fem dels residus, què ens costa i com la nostra col·laboració o no col·laboració pot influir en aquests costos i, al final, en el que paguem al final de l’any.

Hi ha molt de camp per córrer en aquest àmbit, des d’auditar el servei i veure quines despeses són innecessàries o susceptibles de ser retallades (sense que això tingui com a conseqüència una reducció de la plantilla); analitzar la viabilitat de municipalització del servei; fer un estudi a fons dels costos de gestió de residus i de la cobertura de costos a través de la taxa; replantejar l’estructura de la taxa per introduir-hi algun tipus d’incentiu o repartir millor les càrregues; en el millor dels casos, plantejar la introducció d’una taxa de pagament per generació de residus, en què cada usuari pagui en funció de la quantitat de residus que genera i dels seus hàbits de separació.

Comencem a pensar-hi. Amb una mica de sort després de les eleccions alguna cosa es mourà a les regidories d’hisenda.
Notícia del mes

ENT es dota d'un Pla de Recerca per als propers anys

ENT ha elaborat un Pla de Recerca per tal de guiar les accions estratègiques en aquest àmbit per als propers anys sis anys. La recerca és part essencial de les activitats d’ENT i s’estructura a través d'aquest Pla de Recerca 2014-2020. L’aposta per la innovació en molts dels nostres projectes i la rellevància dels resultats la demostrem principalment mitjançant la participació en projectes de R+D+i, la difusió dels resultats en publicacions de prestigi i la participació en congressos.

Resum del Pla de Recerca 2014-2020

Ignasi Puig al Consell per a la Prevenció i la Gestió de Residus de Catalunya

El Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus a Catalunya es va crear per l'Ordre MAH/394/2006, de 27 de juliol, com a òrgan d'assessorament i participació del Consell de Direcció de l'Agència de Residus de Catalunya. El Consell s'integra entre altres per sis persones expertes en gestió de residus proposades i nomenades pel Conseller de Territori i Sostenibilitat per un període de tres anys. En la darrera renovació, Ignasi Puig Ventosa (ENT) ha estat designat com a membre d'aquest Consell.

La nova web d'ENT, al febrer

Fa uns mesos que a ENT estem treballant en un nou portal web. Després de molta dedicació, durant el mes de febrer ja estarà llesta i l'obrirem al públic. Esperem que us agradi i que pugueu trobar-hi fàcilment tota la informació necessària sobre la nostra activitat.

mENTjades

Les mENTjades són seminaris de formació interna a l’oficina. A continuació les dues properes:

>> Dilluns 16 de febrer 13:30-14:30 >> Maria Mestre Montserrat >> Malbaratament alimentari

>> Dilluns 23 de març 13:30-14:30 >> Jofre Rodrigo Aribau >> La custòdia del territori com a estratègia de conservació dels béns comuns


Us recordem que les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. I no oblideu portar dinar!
Publicacions

Arriba el número 48 de la revista "Ecología Política", dedicat a la cartografia i els conflictes ambientals

El nou número (48) de la revista "Ecología Política", de la Fundació ENT i Icària editorial, ha sortit a la llum aquest gener. Aquest cop està dedicat a la cartografia i la geografia dels conflictes ambientals, i se centra en els resultats dels projectes EJOLT i ENGOV.
  
La publicació del nou número també implica l'alliberament dels continguts del número 46 "Biodiversidad" de la revista, fins ara només consultable per als subscriptors i subscriptores.

Pots subsciure't a la revista aquí, ja sigui per rebre-la en format paper o accedir als continguts de forma digital al web d'"Ecología Política". 

De cara al següent número (49), que sortirà durant el mes de juliol, en les properes setmanes s'informarà de la temàtica escollida i del mecanisme i calendari per rebre propostes d'articles.

Tres veus d'ENT a la revista "Punt ambiental" dedicada a la fiscalitat ambiental

S’ha publicat el nou número de la revista del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) Punt ambiental, dedicat a la fiscalitat ambiental. En aquest número hi podeu trobar una entrevista a Ignasi Puig Ventosa, soci d’ENT, com a expert en aquesta temàtica. També s’hi publiquen dos articles: “Els ambientòlegs com a professionals de la fiscalitat ambiental” i “Fiscalitat dels residus a Catalunya: un cas d’èxit?”, redactats per Aina González Puig i Marta Jorfra Sora, consultores d’ENT, a més d'altres continguts interessants. Es pot trobar la publicació al següent enllaç.

Publicat un article sobre polítiques d'eficiència energètica

S’ha publicat l'article de Jaume Freire i Ignasi Puig (ENT) "Efficiency Policies and the Jevons Paradox" a la revista International Journal of Energy Economics and Policy. El podeu trobar al següent enllaç.

Aquí teniu la referència bibliogràfica:
Freire-González, J., Puig-Ventosa, I. (2015) Energy Efficiency Policies and the Jevons Paradox. International Journal of Energy Economics and Policy. Vol. 5, No. 1, pp.69-79.

Article d'opinió de Miquel Ortega a "Industrias Pesqueras"

"2015, segunda ronda" és el títol de l'article d'opinió de Miquel Ortega (ENT) a la revista "Industrias Pesqueras" d'aquest gener. La temàtica de l'article gira entorn les polítiques pesqueres del darrer any i els reptes que s'obren aquest 2015. El podeu trobar al següent enllaç.

Projectes

Nou projecte sobre economia de l’adaptació al canvi climàtic

El projecte: “Costes y beneficios de la adaptación al cambio climático en el sector del turismo de invierno en España” de la Fundació ENT ha estat seleccionat en el marc de la “Convocatoria de la concesión de ayudas en régimen de concurrencia competitiva, para la realización de actividades en el ámbito de la biodiversidad, el cambio climático y el desarrollo sostenible en el ejercicio 2014” de la Fundación Biodiversidad (Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente). Aquest projecte es durà a terme amb la col·laboració de la Oficina Española de Cambio Climático (OECC) i té per objectiu l’avaluació econòmica de les mesures d’adaptació al canvi climàtic a les zones de turisme de neu d’Espanya.

Publicació d’un informe sobre mecanismes de finançament innovadors per a la Xarxa Natura 2000

S’ha publicat l’informe “Mecanismos innovadores de financiación, sistema para la aplicación de los mecanismos, y metodología para instrumentalizar un sistema de pagos por servicios ambientales en la Red Natura 2000” que va encarregar a ENT el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, a través de la Fundación Biodiversidad. L’informe avalua les possibilitats de finançament de la Xarxa Natura 2000 a Espanya més enllà de les fonts tradicionals de finançament, posant especial èmfasi en els tributs i en els esquemes de pagaments per serveis ambientals. L’informe es pot trobar en el següent enllaç.

Curs del projecte europeu ENTITLE a Barcelona, 20-23 de gener de 2015

ENT va organitzar el darrer curs intensiu del projecte europeu ENTITLE entre el 20 i el 23 de gener a la UAB. El curs es va centrar principalment en dos temes, la gestió de projectes i la seva contribució a les polítiques.

Diversos professors, investigadors, periodistes, ex-diputats i activistes, entre ells Joan Subirats, Ismael Blanco, Raül Romeva, Marta Rivera, Aniol Esteban, Katharine Ainger o Ignasi Puig (ENT), compartiren les seves experiències amb els alumnes sobre multitud d'aspectes.

En el marc del curs, ENT també va organitzar dos esdeveniments públics en col·laboració amb l'ICTA: la conferència de Paul Robbins sobre l'ecologia política de la biodiversitat i el debat sobre Guanyem i moviments socials amb la participació de Sergi Cutillas i Stefania Barca.

Conferències i activitats

THIRD ANNUAL CONFERENCE “FISCAL POLICIES AND THE GREEN ECONOMY TRANSITION: GENERATING KNOWLEDGE – CREATING IMPACT”
Tipus d'acte: Participació en conferència internacional
A càrrec de: Ignasi Puig Ventosa
Lloc i data: Universitat de Venècia (Itàlia), 29-30 de gener de 2015.   
Breu descripció: Ignasi Puig ha participat en aquesta conferència internacional organitzada per la Green Growth Knowledge Platform.
Enllaç: http://www.greengrowthknowledge.org/event/conference2015

WORKSHOP ON EU ENERGY FUTURE
Tipus d'acte: Workshop
Lloc i data: Barcelona, 30 de gener de 2015  
Breu descripció: La Fundació ENT participa al seminari sobre política energètica europea organitzat per l'ODG.
Enllaç: http://odg.cat/ca/content/que-promou-la-unio-energetica-europea

Twits del mes

@ENTmediambient .@magramagob I want to break free from Plasticbags. BXL 17.12: #BanTheBag @surfridereurope http://www.surfrider.eu/en/ban-the-plastic-bag/take-action-to-ban-on-single-use-plastic-bags.html … http://ow.ly/i/7BL3f  - 17 des. 2014

@I_PuigVentosa Bé pel projecte de llei per augmentar cànon sobre la disposició de residus http://bit.ly/1sXOGWB - 19 gen. 2015

@Revista_Eco_Pol ¡Ya disponible! Nuevo número (48) de Ecología Política "Cartografía y conflictos" http://ow.ly/I5VNG  @ENTmediambient @IcariaEditorial - 29 gen. 2015

Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
ent.cat
ent.cat
fundacioent.cat
fundacioent.cat
correu @
correu @
YouTube ENT
YouTube ENT

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat // www.fundacioent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció