Copy
Número 124 // Març 2014
View this email in your browser

 

La insostenibilitat econòmica del sistema elèctric espanyol                 

EDITORIAL 
Juanjo Iraegui, ENT 
 
Seguint el fil que ja vàrem introduir a l'editorial d'octubre, ens centrem ara sobre el sector elèctric. La crisi econòmica ha incidit negativament sobre el model energètic, i en el cas del sistema elèctric, la situació ha arribat a nivells que posen en qüestió la seva sostenibilitat econòmica.

Resumidament: unes inversions multimilionàries seguides d'una baixada del consum  ens porten a un desajust entre ingressos i despeses (dèficit de tarifa). Malauradament, aquest ajust s'està fent de manera traumàtica. D'una banda l'increment del preu de l'electricitat incideix sobre una població en situació de pobresa que augmenta progressivament. D'altra banda, els ajustos sobre la retribució de les energies renovables, que han tingut caràcter retroactiu i encara no han acabat, han perjudicat nombrosos petits inversors i han generat una inseguretat jurídica, que dificultarà continuar amb la tendència que s'havia assolit en els darrers anys.
Llegeix-lo tot
Notícia del mes
Llençament del posicionament sobre la importància d'incloure aspectes ambientals a la reforma fiscal espanyola
 
 
El passat 13 de març es va llençar el manifest sobre la reforma fiscal a Espanya secundat per sis organitzacions, entre les quals la Fundació ENT, que demanava la inclusió d'aspectes ambientals a la reforma fiscal (veure manifest). 

Aquest va pretendre ser una primera reacció davant del recent informe presentat pel Govern realitzat per un grup d'experts en la matèria. Les organitzacions que van signar aquest document són:
- Xarxa per la Sostenibilitat Energètica (XSE)
- Green Budget Europe (GBE)
- Plataforma por un Nuevo Modelo Energético (Px1NME)
- Confederación de Consumidores y Usuarios (CECU)
- Asociación General de Consumidores (ASGECO)
- Fundació ENT
mENTjades
 
Les mENTajades són seminaris de formació interna
 a l’oficina. A continuació, el calendari de les dues darreres sessions i de les dues properes:

>> 27 de febrer >> Jesús Ramos Martín (UAB/ENT)Nexus between Energy, Food, Land Use and Water http://www.nexus-assessment.info/

>> 13 de març >> Jaume Aliaga Huguet (Som Energia). L’experiència de Som Energia.

>> 10 d'abril >> 
Pablo Cotarelo (Ecologistas en Acción). Novetats de la darrera reforma elèctrica i com es calcula el preu de l’electricitat.

>> 24 d'abril >> Ignasi Puig Ventosa (ENT). Reindustrialisation in the context of a transition towards a green economy.

Us recordem que les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala (13:30 a ENT). I no oblideu portar dinar!
Publicacions
Fiscalitat ambiental
Nota sobre el nou impost de gasos fluorats 

Ignasi Puig Ventosa (ENT) ha publicat l'article breu "Spain: New tax on greenhouse fluorinated gases" al número 32 de Green Budget News:

http://foes.de/media/GBE-News/GBE-News-32.htm#3f
Residus
Nou article online sobre el sistema de permisos negociables d'abocament de residus (LATS) d'Anglaterra 

Ja està disponible la versió online de l’article científic “Cap and Trade Schemes on Waste Management: A Case Study on the Landfill Allowance Trading Scheme (LATS) in England” (Sistema de permisos negociables de gestió de residus: Un cas d’estudi del sistema de drets d’abocament d’Anglaterra) de Maria Calaf Forn (ENT), Ignasi Puig Ventosa (ENT) i Jordi Roca Jusmet (UB), publicat per Waste Management.
Projectes

Visita a Bolívia en el marc d’una assistència tècnica per a la millora de la gestió de residus

Del 10 al 14 de març, dos membres de la Fundació ENT, juntament amb un representant de la Mancomunitat La Plana, la responsable de l’Agència de Residus de Catalunya desplaçada a Bolívia i un tècnic especialista en compostatge d’aquesta mateixa institució, han viatjat a Bolívia, a la zona del Valle Alto (Cochabamba), per a la realització de diferents activitats previstes en el projecte “Assistència tècnica per a la millora de la gestió de residus municipals de la Mancomunidad de Municipios del Valle alto (Bolívia)”, finançat per la Diputació de Barcelona.

El projecte té per objectiu l’assessorament tècnic per a la planificació de la gestió de residus municipals en els propers anys a la Mancomunidad de Municipios del Valle Alto, fent especial èmfasi en l’adquisició de coneixements pràctics en compostatge de residus orgànics.

Es van realitzar visites i reunions als diferents municipis de la mancomunitat, un seminari internacional de residus (Intercanvi Bolívia-Catalunya) amb la participació de 130 persones i diferents representants de la Gobernación del Departamento de Cochabamba i del Ministerio de Medio Ambiente y Agua.

Nou projecte a Palafrugell

Hem iniciat un projecte d’assessorament tècnic per a l’Ajuntament de Palafrugell (Girona) amb l’objectiu d’estudiar la viabilitat de modificar la taxa d’escombraries (domiciliària i comercial) per fer una distribució més justa de la recaptació i per fomentar bones pràctiques de prevenció i recollida de residus.

Sessions de formació en energia a Santa Margarida i els Monjos

El proper mes d’abril es duran a terme sessions de formació sobre bones pràctiques energètiques a tres equipaments de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos: l’Ajuntament, l’Espai Antistiana i el Casal dels Avis. Un total de 150 usuaris o treballadors rebran les sessions.

Acabem amb la sobrepesca a les aigües Nordoccidentals de l’Atlàntic?

Des de la Fundació ENT, una vegada ha estat aprovada la nova política pesquera comuna (PPC), hem començat a treballar en la implementació de la nova política, tant al Mediterrani com a l’Atlàntic. La darrera setmana de març vam participar per primera vegada, amb estatus de membres, al Consell Consultiu de les aigües Nordoccidentals. Els principals temes en discussió, la nova obligació de descarregar tota la pesca i la regionalització de la PPC. Més informació mortega@ent.cat   

Subscriu-te a la Revista Ecología Política!

La revista Ecologia Política, de periodicitat semestral, és una revista d'àmbit internacional que reflecteix el debat existent entorn dels temes ecològics, posant especial èmfasi en els conflictes ambientals. Editada per la Fundació ENT i Icaria editorial, des dels seus inicis el 1991 s'ha convertit en un referent per activistes i acadèmics de l'àmbit del medi ambient, particularment a Espanya i a Llatinoamèrica.

Trobaràs tota la informació per subscriure't AQUÍ

Conferències i activitats

PARTICIPACIÓ AL POSTGRAU EN ECONOMIA VERDA

Tipus d'acte: Docència d’un mòdul

A càrrec de: Ignasi Puig Ventosa

Lloc i data: Barcelona, 22 de maig de 2014, 16:30h.

Breu descripció: Ignasi Puig impartirà una sessió de 4 hores sobre fiscalitat ambiental.

Enllaç: Podeu trobar més informació sobre el postgrau a http://uvic.cat/postgrau-economia-verda


PARTICIPACIÓ A LA REUNIÓ INTERMITJA DEL PROJECTE ENTITLE
 

Tipus d'acte: setmana de formació i intercanvi entre els membres del projecte ENTITLE

A càrrec de: Irmak Ertor i Miquel Ortega

Lloc i data: Lund (Suècia) 27/3 - 4/4

Breu descripció: Es portarà a terme una setmana de formació on es presentarà, entre d’altres, la feina que hem portat a terme en l’àmbit de l'aqüicultura.

Enllaç: http://www.politicalecology.eu/


REUNIÓ FINAL DEL PROJECTE OCEAN2012
 

Tipus d'acte: darrera reunió del projecte OCEAN2012 a Espanya. Presentació dels resultats

A càrrec de: Miquel Ortega

Data: 11/4

Breu descripció: Es portarà a terme una revisió dels resultats obtinguts per la campanya, i una explicació dels principals aspectes de la nova Política Pesquera Comuna.

Enllaç: http://www.ocean2012.eu

 

Twits del mes

@Entmediambient: @Porta_a_Porta@ENTmediambient van presentar a @mediambientcat el projecte difusió sobre PaP i prevenció http://bit.ly/PwB96v (12.33 - 14 març 2014)

@Revista_Eco_Pol: EJOLT Global Atlas of environmental conflicts launched in Brussels >> http://ow.ly/uK5cP >> http://ejatlas.org (12.57 - 19 març 2014)

@I_PUIGVENTOSA: Spain's poorest have been hit harder than any other group in any OECD country in the years of financial crisis http://gu.com/p/3njnq/tw (14.42 - 19 març 2014)

Subscriu-te al twitter d’ENT si vols estar actualitzat @ENTmediambient

 NOU DISSENY DE L'ENVIAMENT!
Com veieu, estrenem nou disseny per l'enviamENT, més modern, més clar, amb més imatges i colors. Aquest canvi de "look" forma part del procés global de millora de l'estratègia comunicativa d'ENT: xarxes socials, web, newsletter... Si tens comentaris, propostes o crítiques a fer-nos, estarem encantats d'escoltar-te i millorar.

Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
www.ent.cat
www.ent.cat
correu @
correu @

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb


Per a més informació podeu visitar el nostre web: www.ent.cat o enviar un correu electrònic a info@ent.cat

ENT environment & management
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció