Copy
#150 | Octubre 2016

Menjar malbaratat

Luís Campos Rodrigues i Maria Mestre Montserrat | ENT

Les estimacions de la FAO indiquen que aproximadament una tercera part dels aliments produïts pel consum humà es perd cada any a nivell mundial [1]. La proporció de malbaratament d'aliments arriba al 30% en el sector dels cereals, al 20% en els productes làctics, al 35% del peix i marisc, al 45% en fruites i verdures, al 20% de carn, al 20% de llavors oleaginoses i lleguminoses, i al 45% en arrels i tubercles [1][2].

Aquest procés de malbaratament alimentari és notable al llarg de les diferents etapes de la cadena alimentària, amb la part més significativa en l'etapa de consum (52%), seguida de la producció (23%), i la manipulació i l'emmagatzematge (12%). La part restant correspon a les etapes de transport i logística, i processament i envasatge [3][4]. Les causes del malbaratament són molt diverses, incloent els hàbits de consum, un excés de producció per sobre de la demanda (en els països industrialitzats), collites prematures, condicions precàries en les instal·lacions dels mercats, confusió sobre l'etiquetatge dels aliments, i cadenes alimentàries massa llargues [1][3].

Llegeix-lo tot
Notícies
Lydia Chaparro alerta al Parlament de la greu amenaça del canvi climàtic sobre la pesca i els ecosistemes marins
Es constitueix el nou Consell per a la Prevenció i Gestió dels Residus a Catalunya amb Ignasi Puig com a vocal
Carta de 28 organitzacions a la Ministra Tejerina per acabar amb la sobrepesca
Quim Muntané comença un període de pràctiques a la Fundació ENT
mENTjada
-------------------------------
Dimecres 30 de novembre | 13:00h. | ENT (Vilanova i la Geltrú)
"El repte de les polítiques alimentàries municipals: l'exemple de Barcelona"

Quim Muntané 
Fundació ENT
-------------------------------
Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. No oblideu portar dinar!
Publicacions
Darreres passes per publicar el número 52 de la revista Ecología Política dedicat al turisme
Scientia Marina publica l’article “The Barcelona agreement: a manifesto towards the spearfishing of the future”
Projectes

Publicat el nostre estudi de viabilitat d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn per a l’AMB

A principis de mes va ser finalitzat l’Estudi sobre la viabilitat tècnica, ambiental i econòmica de la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) a l’àmbit metropolità, i actualment es troba disponible al web de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Debat sobre les causes del malbaratament alimentari i les possibles actuacions a desenvolupar per part de les administracions

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (del 19 al 27 de novembre), la Fundació ENT organitzarà un debat sobre les causes del malbaratament alimentari i les possibles actuacions a desenvolupar per part de les administracions. Es titularà “Com aconseguir un marc normatiu català més favorable a la prevenció del malbaratament alimentari?” i la data i el lloc concret es definiran properament (els propers dies facilitarem tota la informació al respecte).

Finalitza el projecte europeu ENTITLE sobre ecologia política

Des del 2012 fins el 2016 ENT ha participat en el projecte europeu ENTITLE (Xarxa Europea d’Ecologia Política) juntament amb altres 11 institucions europees (universitats i ONG del Regne Unit, Suècia, Alemanya, Turquia, Itàlia i Portugal, entre d’altres). El projecte tenia per objectiu de formar una xarxa europea per donar formació sobre ecologia política a nou/ves investigadors/es i enfortir les col·laboracions d’investigadors i activistes que treballen en aquest àmbit, tant per crear publicacions d’accés obert i conferències, cursos específics i seminaris per un públic més ampli.

Es posa en marxa la plataforma social del projecte LIFE-EWAS

A principis del mes de novembre entrarà en funcionament la plataforma social del projecte LIFE-EWAS, que vol sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i augmentar la interacció entre gestors de residus i usuaris.

La Fundació ENT coorganitza el Blue Eco Fòrum: 25 de novembre a Barcelona

Aquest esdeveniment reunirà a les principals parts interessades (ONGs, centres de recerca, representants públics i privats) de la zona Euro-Mediterrània amb l’objectiu de discutir i donar a conèixer els majors reptes ambientals, socials i econòmics de la Mediterrània, així com explorar noves solucions cap un desenvolupament més sostenible i integrador de la regió.

Conferències i activitats
Webinar "Air pollution from waste disposal: not for public breath"

Tipus d'acte: Seminari online.
Organitza: Zero Waste Europe.
Data: 3 de novembre de 2016 (14:00-16:00h.).
Breu descripció: Sergio Sastre (ENT) és un dels ponents del seminari online ”Air pollution from waste disposal: not for public breath”. Amb un seguit d’experts en la matèria, aquest seminari proporcionarà una visió general sobre la legislació de la UE relativa a la contaminació de l’aire, els principals impactes de l’eliminació de residus sobre la contaminació de l’aire i la salut pública, i com aquesta nova Directiva NEC, així com les actuals negociacions entorn els BREF per a l’eliminació de residus, pot ajudar a reforçar els plans nacionals per fer front a la contaminació de l’aire.

Més informació


Blue Eco Fòrum

Tipus d'acte: Fòrum.
Organitza: Eco-union, Fundació ENT i Centre Mediterrani EUCC.
Lloc i data: Museu Marítim de Barcelona, 25 de novembre de 2016.
Breu descripció: En el Fòrum s’abordaran temes com ara l’estat ambiental del mar Mediterrani i l’economia blava, i es duran a terme tres tallers paral·lels de gran importància pel futur del Mediterrani: residus marins, pesca i governança marítima.

> Web del Blue Eco Fòrum

> Agenda (provisional)
 

CONAMA 2016

Tipus d'acte: Congrès.
Organitza: Fundación CONAMA.
Lloc i data: Madrid, del 28 de novembre a l'1 de desembre de 2016.
Breu descripció: En la sessió tècnica titulada "ST-34 Fiscalitat Ambiental", que tindrà lloc el dimarts 29 de novembre de 9:00h a 14:30h, dins l'Eix d'Economia i Societat, Ignasi Puig serà un dels ponents de la Taula 2 (10.30 a 11: 30h) sobre l'àmbit local en la imposició en matèria de residus domèstics, RCD i abocaments. També moderarà la Taula 4 (13.00 a 14: 00h) que tractarà sobre Infraestructura i mobilitat. A més, dimecres 30 de novembre participarà com a ponent a la sessió Mecanismes innovadors de finançament de la biodiversitat que tindrà lloc de 12:00 a 14: 00h. Finalment, Ignasi Puig i Marta Jofra presentaran una comunicació tècnica sobre el projecte LIFE-EWAS (en el qual participa ENT) titulada Disseny d'un sistema eficient de recollida de residus que redueix les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

> Més informació
Twits del mes

@ENTmediambient .@I_PUIGVENTOSA presents at the @SwitchMed his views on economic incentives and waste management in Catalonia http://switchmedconnect.com/en/agenda/ 
@I_PuigVentosa El 70% de las emisiones españolas de CO2 gravadas a 30€/t o menos http://www.oecd-ilibrary.org/taxation/effective-carbon-rates_9789264260115-en …
@Revista_Eco_Pol En diciembre liberaremos los contenidos del número #EP50 dedicado a los 25 años de la revista #25añosEP http://www.ecologiapolitica.info/?page_id=1124 
@Lydia_ChE Ni una, ni dos, ni tres... Muchas organizaciones piden el fin de la #sobrepesca y unos mares sanos #RespectTheLimit https://goo.gl/1VCHRI 

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb
Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció


This email was sent to <<Correu electrònic * (camp oligatori)>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ENT environment&management · C/ Josep Llanza, 1-7, 2n 3a · Vilanova i la Geltrú, Catalunya 08800 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp