Tinc una adolescent a casa. No és comú tenir la possibilitat d’una conversa tranquil·la, essent jo sempre menys interessant que Instagram o incomptables sèries de televisió... No recordo per què, però en una d’aquestes estranyes converses, estàvem parlant sobre "Bullshit Jobs”, que es traduiria literalment com “Feines de merda".
El concepte de "Bullshit Jobs" fou creat per David Graeber el 2013, i vaig descobrir-lo poc després. Tot i que el concepte es desenvolupà més el 2018,en una frase, una "feina de merda" és una feina sense sentit, una feina que no seria necessària si tothom fes el que se suposa que ha de fer.
Policies, carcellers, controladors, interventors i buròcrates de tot tipus, metges que s’ocupen de problemes relacionats amb el tabaquisme o altres hàbits poc saludables, etc. La majoria d’ells tenen “feines de merda".
-Què trist ha de ser tenir una "Bullshit job". -Vaig dir.
I tot seguit ella deixà anar: -Papa, la teva també és una "Bullshit job".
Es tracta d’una iniciativa pionera d’informació independent a la ciutat de Barcelona realitzada per “Contaminació Barcelona” i que compta amb el suport de la Fundació ENT.
Hem finalitzat la nostra participació en el projecte LIFE Biorgest. El projecte està liderat pel Consorci Forestal de Catalunya i compta amb la participació del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), el Centre de la Propietat Forestal (CPF), el Centre de Recerca i Aplicacions Forestals (CREAF), el Centre National de la Propriété Forestière (CNPF) i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN). L’objectiu del projecte és millorar la biodiversitat dels boscos mediterranis, integrant-hi pràctiques i mesures innovadores en la planificació i gestió forestal actual. ENT s’encarregà de fer una proposta metodològica per l’acció D5 del projecte, consistent en l’avaluació socioeconòmica del mateix, i de la realització d'una anàlisi d'instruments fiscals per a la conservació de la biodiversitat en la gestió forestal sostenible.
Hem finalitzat l’encàrrec que ens va fer el Regional Activity Centre for Sustainable Consumption and Production (SCP/RAC) per oferir suport tècnic al desenvolupament d’un procés d’implantació del principi de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) al Marroc. El projecte, titulat “Appui technique portant sur le développement de la responsabilité élargie des producteurs au Maroc – Produits plastiques”, posà el focus en els residus d’envasos i, en particular, en els envasos de plàstic.
ENT finalitza l’estudi per la millora de la gestió de residus a Sant Joan Despí. Aquest estudi comprèn una anàlisi integral de la generació de residus al municipi i un pla d’actuació amb dues propostes concretes per la millora dels resultats de recollida selectiva: una primera proposta de recollida porta a porta de la fracció orgànica comercial i una altra de recollida de la fracció resta i orgànica mitjançant contenidors tancats amb identificador de l’usuari.
L’Ajuntament de Solsona va encarregar a ENT la realització d’uns treballs preliminars per a l’estudi del sistema de lliurament dels residus per part dels blocs plurifamiliars de la ciutat per a la propera implantació d’un sistema de recollida Porta a Porta. Raielsha col·laborat en aquest treball de camp, que ja ha finalitzat i estarà disponible online properament.
En paral·lel ENT ha col·laborat en la redacció dels plecs de clàusules tècniques, econòmiques i administratives per a la propera licitació del nou servei de recollida porta a porta, tant a nivell domèstic com comercial.
Ha finalitzat l’estudi de preparació per a la implantació de nous models de recollida selectiva a Sant Pere de Ribes. El 2018 es va fer un estudi per a la millora de la recollida selectiva que contenia una diagnosi i un pla d’actuació per tot el municipi amb abast als residus domiciliaris i comercials. Es varen projectar diversos escenaris de recollida adaptats a cadascuna de les realitats sociourbanístiques del municipi. Els models proposats foren tancament de contenidors, recollida puerta a puerta i recollida mitjançant àrees tancades a les urbanitzacions. Aquest 2019 s’ha complementat l’estudi profunditzant en alguns dels escenaris proposats, per tal que l’Ajuntament pugui portar a la pràctica les propostes.
Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU
ENT environment & management | Fundació ENT Carrer Josep Llanza, 1-7, 2n 3a
Vilanova i la Geltrú (Barcelona) www.ent.cat info@ent.cat