Copy
Número 136 // Maig 2015

Costes a la deriva?

PensamENTs | Luis Campos (ENT)

El procés d’urbanització costanera a l’Estat espanyol representa un clar exemple de com algunes intervencions en el territori, sovint suportades per fons públics i per la connivència del marc legal vigent, poden acabar sortint molt cares per a les poblacions directament implicades, el propi Estat i el medi ambient.

Segons un estudi de Greenpeace, entre 1987 i 2005, es van urbanitzar dues hectàrees diàries en els primers 500 metres de costa. La superfície artificial costanera va passar a ser de 72.000 hectàrees (ha) en comparació amb les 58.000 ha associades al primer any de l’anàlisi. Entre les comunitats autònomes amb major nivell d’ocupació destacaven el País Valencià (51%), Catalunya (44%) i Andalusia (36%). Les zones més protegides es trobaven més al nord, específicament a Astúries, Cantàbria i el País Basc amb percentatges iguals o inferiors a 15%.

Llegeix-lo tot
Notícies del mes

Se sotmet a informació pública l'Avantprojecte de llei de canvi climàtic

Jofre Rodrigo, nou fellow de la Fundació ENT

mENTjades

Dilluns 1 de juny a les 13:00h 
"Noves tendències en les polítiques europees sobre residus"
>> Joan Marc Simón. Coordinador de 
Zero WasteEurope (www.zerowasteeurope.eu)

Dilluns 22 de juny a les 13:00h 
"
Comptabilitat Regional de Fluxos Materials i Pressions Ambientals a Espanya: explorant el paper del comerç físic a escala autonòmica"
>> Segio Sastre. ENT

Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. No oblideu portar dinar!
 
Publicacions

Els mitjans ja es fan ressò de l'article sobre l'impacte de les meduses sobre el turisme, en el que ha participat Sergio Sastre (ENT)

Les meduses han estat un dels motius de preocupació dels gestors costaners en els darrers anys, ja que suposen una afectació directa als usuaris de les platges i al sector turístic, desencadenant un debat al voltant de les mesures de gestió més apropiades. En aquest estudi, en el qual ha participat Sergio Sastre (ENT), s'estima l'impacte sobre els turistes de Catalunya de la presència de meduses, davant d'un suposat augment dels fenòmens d'arribades massives d'aquests éssers a les platges catalanes. 

Projectes

La Fundació ENT acull la visita d’una delegació de l’Alcaldia de Bogotà

Recentment la Fundació ENT va acollir la visita de tres representants de la Unidad Administrativa Especial de Servicios Públicos (UAESP) de l'Alcaldia de Bogotà. La visita s'emmarca en el projecte d'assistència tècnica en matèria de gestió de residus que lidera la Fundació ENT, i en el qual hi participen l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), l'empresa Gestora de Runes de la Construcció i l'Ajuntament de Les Franqueses del Vallès. La delegació tenia interès a conèixer de primera mà el model català de gestió de residus i, més concretament, el model de deixalleries. 

Nou projecte sobre la millora de la recollida selectiva de residus a Astúries

ENT guanya la licitació per a desenvolupar un estudi de viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de la millora de la recollida selectiva de residus municipals al nucli de Candás (Carreño, Astúries). L’estudi plantejarà diferents propostes per recollir segregadament la fracció orgànica, així com propostes d’optimització del servei actual.

Seguim amb les activitats del projecte El Valor dels Aliments

Al mes de gener la Fundació ENT va engegar el projecte "El Valor dels Aliments", amb col·laboració amb Associació Naturalistes de Girona i Espai Ambiental (i amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat), per sensibilitzar a la població sobre el malbaratament alimentari. 
 
Després d'un període de preparació, moltes de les activitats previstes dins del projecte ja han començat o es preveu que comencin en els propers dies: dinars d'aprofitament, curs per a professionals de l'hostaleria, xerrades per a entitats, etc. Us animem a participar-hi! Podeu trobar més informació al web de la campanya www.elvalordelsaliments.cat.

I si voleu que organitzem una xerrada gratuïta per a la vostra entitat o col·lectiu sobre el malbaratament alimentari podeu escriure a agonzalez@ent.cat
Conferències i activitats
Curs intensiu del projecte europeu ENTITLE
Tipus d'acte: Seminaris, xerrades, tallers i reunions 
A càrrec de: Universidad Humboldt, Berlin, participació d'Irmak Ertör (ENT)
Lloc i data:  Berlin, 31 de maig-4 de juny
Descripció breu: Un curs intensiu que tracta sobre navegar entre les oportunitats de treball en l'àmbit acadèmic, ONGs, fundacions i societat civil.
Reunió anual de Seas at Risk 
Tipus d'acte: Reunió de coordinació i estratègia
A càrrec de: Seas at Risk, participació de Miquel Ortega
Lloc i data:  Lisboa, 2-3 de juny.
Breu descripció: Reunió de definició d'estratègia de la xarxa Seas at Risk.
Enllaç: http://www.seas-at-risk.org/

Economia circular: hem començat la transició?
Tipus d'acte: jornada d'anàlisi i debat
A càrrec de: moderació de Marta Jofra (ENT)
Lloc i data:  Institut d'Estudis Catalans (Barcelona, 3 de juny (19:00h.).
Breu descripció: En aquest primer Diàleg escoltarem les propostes basades en la necessitat de generar un model completament nou, des de l’arrel, així com les propostes provinents des de l’economia “convencional” per a apropar-se al model d’economia circular.
Enllaç: http://coamb.cat/userfiles/programa_dialegsambientals_economiacircular_2015.pdf

Xerrada “Convertir els aliments en escombraries: quan, com, per què?”
Tipus d'acte: xerrada
A càrrec de: El Valor dels Aliments
Lloc i data: Banyoles, Museu Darder, 3 de juny (19:00h.).
Breu descripció: es preguntaran sobre les causes del malbaratament alimentari, des de la producció agrícola fins al consumidor, i aprofundiran sobre la pèrdua de valor (social, econòmic) que han patit els aliments en las últimes dècades i que fan que molts acabin a les escombraries. També parlaran sobre les conseqüències d’aquest malbaratament i algunes iniciatives per fer-hi front.
Enllaç: http://www.elvalordelsaliments.cat

“La manduca no caduca” - Dinar solidari d’aliments recuperats
Tipus d'acte: Dinar dins del Cicle de Consum Responsable 2015 organitzat per l’Associació Limnos.
A càrrec de: El Valor dels Aliments
Lloc i data: Banyoles, Plaça de la Font, 6 de juny.
Breu descripció:Dinar popular realitzat a partir d’aliments descartats de comerços i mercats locals, o sigui, productes que ja no es poden vendre pel seu aspecte, o perquè estan propers a la seva data de caducitat, però que conserven tot el seu valor nutritiu. També hi haurà activitats lúdiques abans de dinar. Serà un àpat sense residus: hauràs de dur els teus plats i coberts!
Enllaç: http://www.elvalordelsaliments.cat

Presentació del projecte “El Valor dels Aliments” al Congrés del Tercer Sector ambiental 
Tipus d'acte: presentació
A càrrec de: Aina González (Fundació ENT)
Lloc i data: Món Sant Benet (Sant Fuitòs de Bages), 10 de juny.
Breu descripció: El 2n congrés del Tercer Sector ambiental de Catalunya té l’objectiu de compartir experiències, eines i coneixements entre les entitats del 3r sector adreçades a la sensibilització i conscienciació ambiental de la societat. La Fundació ENT presentarà el projecte “El Valor dels Aliments” en aquest marc, fent èmfasi en les actuacions que són potencialment replicables per a altres entitats.
Enllaç: http://www.2congrestsa.cat
 
“Institutions, Justice, Democracy” ENTITLE Summer School 
Tipus d'acte: Summer School del projecte ENTITLE 
A càrrec de: ENTITLE - European Network of Political Ecology. Participació de Miquel Ortega i Irmak Ertor.
Lloc i data:  Istambul, 15-20 de juny.
Breu descripció: Durant tota la setmana especialistes europeus de l'àmbit de l'ecologia política es reuniran per treballar sobre els principals reptes de l'ecologia política a Europa. L'accés és limitat, però si voleu més informació envieu un correu a mortge@ent.cat. 
Enllaç: www.politicalecology.eu

Reunió del Consell Consultiu de les aigues atlàntiques occidentals 
Tipus d'acte: Reunió del consell consultiu 
A càrrec de: North Western Waters Advisory Council. Participació de Miquel Ortega i Stéphan Beaucher (Fellow d'ENT).
Lloc i data:  Edinburgh, 7-9 de juliol.
Breu descripció: Reunió dels membres del consell consultiu per a fer propostes legislatives en el marc de la política pesquera comuna.
Enllaç: http://www.nwwac.org/english

11th International Conference of the European Society for Ecological Economics
Tipus d'acte: Conferència
A càrrec de: Sergio Sastre
Lloc i data: Leeds, Amglaterra, 30 de juny-3 de juliol.
Breu descripció: Sergio Sastre (ENT) presentarà el paper Regional Material Flow Accounting and Environmental Pressures in Spain: the role of physical trade at the regional scale.
Enllaç: http://www.esee2015.org/
Twits del mes

@ENTmediambient Fundació ENT will attend the #CircularEconomy and Sustainable Resource Management Conference organized by @ACRplus http://ow.ly/NeiK6 
@I_PuigVentosa .@ResiduosPro: Catalunya prohíbe la entrega gratuita de bolsas de plástico en los comercios http://t.co/PVQeK4Wzn1 #residuscat
@MiquelOrtega En Bruselas hoy (20 maig) dando la petición para acabar con la sobrepesca al Comisario Europeo de Medio Marino y de la pesca https://twitter.com/MiquelOrtega/status/600996405503746048

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
YouTube ENT
YouTube ENT
LinkedIn ENT
LinkedIn ENT

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció