Copy
#175 | Abril 2019

La contínua degradació del medi natural, una lliçó no apresa que tard o d’hora ens passarà factura

Lydia Chaparro | Fundació ENT

Mentre milions de joves -i no tant joves- es mobilitzen arreu pel clima i per aturar la pèrdua de biodiversitat a través de moviments com “Fridays For Future” o “Extinction Rebellion”, a escala més local nombrosos col·lectius es tornen a mobilitzar per exigir un canvi en el model urbanístic i d’ordenació territorial.

Una de les moltes lluites que estan tenint lloc actualment la protagonitza SOS Costa Brava, una plataforma integrada per nombroses entitats que es van unir el passat mes d’agost per tractar d’aturar l’especulació urbanística que amenaça els pocs espais (semi)naturals que queden a la Costa Brava. Una reivindicació que precisament no és nova, ja que en el passat nombrosos col·lectius ja van haver d’organitzar-se i lluitar per exigir exactament el mateix, aturar l’urbanisme ferotge en espais litorals fràgils i d’elevat valor natural.

Llegeix-lo tot
Nombrosos límits de pesca continuen establint-se per sobre dels nivells científicament recomanats
Nombroses organitzacions tornen a demanar mesures per assegurar la recuperació de la sardina ibèrica
Dilluns 8 de maig | 13:00h. | ENT (Vilanova i la Geltrú)
"Som Mobilitat: La cooperativa per a una mobilitat +sostenible"
Víctor Luna
Ambientòleg (Consultor vinculat a ENT)
--
Dimarts 14 de maig | 11:00h. | ENT (Vilanova i la Geltrú)
"La Llei de Residus i Sòls Contaminats de les Illes Balears"
Antoni Llabrés
Ambientòleg (ENT)
------------------------------
Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat).
L'article de Jaume Freire (Fundació ENT) sobre eficiència i consum d'aigua ja ha estat publicat a la revista Water Resources Management

Estudi de prevenció i de gestió integral dels residus municipals de la Mancomunitat Penedès-Garraf

Des de fa uns mesos ENT està treballant en l’elaboració de l’Estudi de prevenció i de gestió integral dels residus municipals de la Mancomunitat Penedès-Garraf. El projecte consisteix en la redacció d’un estudi integral sobre la gestió dels residus municipals en aquest àmbit territorial, abordant aspectes com ara la prognosis de la generació, les possibilitats de millora de la recollida i el tractament, possibles nous incentius vers una gestió ambientalment més correcta, etc. L’estudi també inclou l’elaboració d’un pla local de prevenció de residus.

Diagnosi i estudi per la millora de la recollida selectiva al municipi de Sant Joan Despí

Aquest projecte comprèn una anàlisi integral de la generació de residus al municipi, amb l'objectiu de proporcionar dues propostes concretes per millorar els resultats de recollida selectiva. També s'aportaran algunes directrius qualitatives per orientar la redefinició de les categories de la taxa de residus comercial, així com per la millora de la gestió de residus voluminosos i RAEE.

L’Idescat incorpora el Compte de fluxos de materials a l’estadística oficial, amb el suport tècnic d’ENT

L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) ofereix, per primera vegada, el Compte de fluxos de materials (CFM) amb l’objectiu de descriure les interaccions entre l’economia i el medi ambient. Tot el procés estadístic i metodològic ha comptat amb el suport tècnic d’ENT.

Comencem l’estudi sobre l’impacte ambiental de l’activitat de Preparació per a la Reutilització (PxR) dins el projecte “Joguines vives”

Aquest estudi s’emmarca dins del projecte “Joguines Vives. Estudi i prova pilot de PxR de joguines de fusta destinades al rebuig” coordinat per Espai Ambiental. ENT és l’encarregat d’estimar el benefici ambiental de la PxR de residus de joguines de fusta (principalment la petjada de carboni).

Seleccionades les 8 iniciatives que protagonitzaran el projecte “Els serveis ambientals i l’economia social i solidària”

Després d’un primer període de recerca de diferents experiències al territori, ja hem seleccionat les vuit iniciatives que protagonitzaran el nostre projecte “L’economia socioambiental i solidària com a eina de conservació i valoració dels serveis ambientals dels ecosistemes”.

Nous passos en la difusió de la calculadora contra el malbaratament alimentari

La calculadora ofereix la possibilitat de calcular tres indicadors ambientals (petjada de carboni, petjada hídrica, ocupació de terra) associats a la producció d’una quantitat determinada d’aliments, així com el seu valor econòmic.

> Abierta la consulta pública de la transposición de la Directiva de Residuos | RETEMA
> European Parliament votes to ban single-use plastics | The Guardian
> El TC tomba l'impost català sobre el risc mediambiental de les nuclears | Diari ARA
> Economic losses from climate-related extremes in Europe | European Environment Agency
@ENTmediambient Comencem a gravar els diferents vídeos que protagonitzaran el projecte “Els serveis ambientals i l’economia social i solidària”. Mostraran les interioritats i objectius de cadascuna de les experiències seleccionades | TOTA LA INFO > https://t.co/q8FAQfUVWl #ESS
@I_PuigVentosa Muy interesante leer los resultados de la Encuesta @LIResiduos: ¿Cumplirá España los nuevos objetivos en materia de #residuos? https://www.laboratorioderesiduos.es/encuesta-lir-cumplira-espana-los-nuevos-objetivos-en-materia-de-residuos/
@Lydia_ChE Cuenta atrás para proteger los océanos 2020 es la fecha límite legalmente vinculante para garantizar unos mares saludables en la UE Aquí las 20 medidas que las ONGs consideramos imprescindibles https://ent.cat/compte-enrere-per-protegir-els-oceans-uneix-te-a-ourbluelung/?lang=es … #CFPreality #EndOverfishing Únete a #OurBlueLung
@Revista_Eco_Pol Recta final para el nuevo número (57) dedicado al #arte y la ecología política, que saldrá a la luz a finales de junio https://www.ecologiapolitica.info/?p=11648 
Web ENT
Web ENT
Correu @
Correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
Instagram
Instagram
YouTube
YouTube

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb
Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Josep Llanza, 1-7, 2n 3a
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

www.ent.cat
info@ent.cat

Anul·la la subscripció


This email was sent to <<Correu electrònic * (camp oligatori)>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ENT environment&management · C/ Josep Llanza, 1-7, 2n 3a · Vilanova i la Geltrú, Catalunya 08800 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp