Mentre milions de joves -i no tant joves- es mobilitzen arreu pel clima i per aturar la pèrdua de biodiversitat a través de moviments com “Fridays For Future” o “Extinction Rebellion”, a escala més local nombrosos col·lectius es tornen a mobilitzar per exigir un canvi en el model urbanístic i d’ordenació territorial.
Una de les moltes lluites que estan tenint lloc actualment la protagonitza SOS Costa Brava, una plataforma integrada per nombroses entitats que es van unir el passat mes d’agost per tractar d’aturar l’especulació urbanística que amenaça els pocs espais (semi)naturals que queden a la Costa Brava. Una reivindicació que precisament no és nova, ja que en el passat nombrosos col·lectius ja van haver d’organitzar-se i lluitar per exigir exactament el mateix, aturar l’urbanisme ferotge en espais litorals fràgils i d’elevat valor natural.
Dilluns 8 de maig | 13:00h. | ENT (Vilanova i la Geltrú) "Som Mobilitat: La cooperativa per a una mobilitat +sostenible" Víctor Luna Ambientòleg (Consultor vinculat a ENT)
-- Dimarts 14 de maig | 11:00h. | ENT (Vilanova i la Geltrú) "La Llei de Residus i Sòls Contaminats de les Illes Balears" Antoni Llabrés Ambientòleg (ENT)
------------------------------ Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat).
Des de fa uns mesos ENT està treballant en l’elaboració de l’Estudi de prevenció i de gestió integral dels residus municipals de la Mancomunitat Penedès-Garraf. El projecte consisteix en la redacció d’un estudi integral sobre la gestió dels residus municipals en aquest àmbit territorial, abordant aspectes com ara la prognosis de la generació, les possibilitats de millora de la recollida i el tractament, possibles nous incentius vers una gestió ambientalment més correcta, etc. L’estudi també inclou l’elaboració d’un pla local de prevenció de residus.
Aquest projecte comprèn una anàlisi integral de la generació de residus al municipi, amb l'objectiu de proporcionar dues propostes concretes per millorar els resultats de recollida selectiva. També s'aportaran algunes directrius qualitatives per orientar la redefinició de les categories de la taxa de residus comercial, així com per la millora de la gestió de residus voluminosos i RAEE.
L’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) ofereix, per primera vegada, el Compte de fluxos de materials (CFM) amb l’objectiu de descriure les interaccions entre l’economia i el medi ambient. Tot el procés estadístic i metodològic ha comptat amb el suport tècnic d’ENT.
Aquest estudi s’emmarca dins del projecte “Joguines Vives. Estudi i prova pilot de PxR de joguines de fusta destinades al rebuig” coordinat per Espai Ambiental. ENT és l’encarregat d’estimar el benefici ambiental de la PxR de residus de joguines de fusta (principalment la petjada de carboni).
Després d’un primer període de recerca de diferents experiències al territori, ja hem seleccionat les vuit iniciatives que protagonitzaran el nostre projecte “L’economia socioambiental i solidària com a eina de conservació i valoració dels serveis ambientals dels ecosistemes”.
La calculadora ofereix la possibilitat de calcular tres indicadors ambientals (petjada de carboni, petjada hídrica, ocupació de terra) associats a la producció d’una quantitat determinada d’aliments, així com el seu valor econòmic.
Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU
ENT environment & management | Fundació ENT Carrer Josep Llanza, 1-7, 2n 3a
Vilanova i la Geltrú (Barcelona) www.ent.cat info@ent.cat