Copy
#149 | Setembre 2016

Per què no tornem enrere?

Verònica Martínez | Fundació ENT

Cada setmana llencem al contenidor groc 0,3 kg d'envasos lleugers i embalatge per persona a Catalunya [1]. Part d’aquesta quantitat es podrà recuperar per produir nous envasos i embalatges mitjançant el reciclatge, però en aquest procés no només hi ha pèrdues de materials, sinó també un consum important d’energia [2]. Segons l’estudi fet pel Gremi de Recuperació de Catalunya el 2013 [3], a Espanya el reciclatge net (relació entre el pes del material reciclat i els envasos que surten al mercat) correspon aproximadament a un terç pels envasos de plàstic (27-35%) i d’alumini (30%), i a dos terços pels envasos d’acer (64%). Això fa que el reciclatge no sigui suficient per convertir-nos en una societat de consum responsable i conscient dels límits físics d’on vivim, per a això cal caminar cap a la prevenció de residus o la reutilització quan l’anterior no sigui possible.

Llegeix-lo tot
Notícies
Verònica Martínez s’incorpora a la Fundació ENT per treballar en el projecte DECISIVE
Ignasi Puig presenta la seva ponència sobre taxes de residus a la Global Conference on Environmental Taxation
Lydia Chaparro participa a la ponència sobre el Projecte de llei del canvi climàtic a Catalunya
Article de Santi Gorostiza a La Directa sobre el conflicte de les mines de potassa del Bages
Impulsem el moviment “Break free from plastic”
Diego Andreucci s’incorpora a la revista Ecología Política
mENTjada
-------------------------------
Dimecres 5 d'octubre | 13:00h. | ENT (Vilanova i la Geltrú)
"Integrated economic and environmental assessment of solid waste management systems"

Verònica Martínez 
Investigadora a la Fundació ENT
-------------------------------
Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. No oblideu portar dinar!
Publicacions
Ja disponible a Ecological Economics l’article de membres d’ENT sobre l’eficiència energètica a les llars
Publicat l’article d’Ignasi Puig i Gabriel Weber sobre l’adaptació al canvi climàtic del turisme al Pirineu català
Diferents mitjans es fan ressò de l’article d’Ignasi Puig i Sergio Sastre sobre taxes de residus
Ja disponible el llibre de Jaume Freire (ENT) sobre l’efecte rebot
Projectes

Arrenca el projecte DECISIVE sobre la valorització innovadora dels residus orgànics

A partir d’aquest setembre de 2016 fins l’agost de 2020, la Fundació ENT participarà en un nou projecte d’investigació denominat “DECISIVE”: DECentralIzed management Scheme for Innovative Valorization of urban biowastE.

El projecte forma part del programa europeu H2020 i està coordinat per l’Institut National de Recherche en Sciences et Technologies pour l’Environnement et l’Agriculture (França), conjuntament amb diferents socis d’arreu de la UE.

La Fundació ENT participa en la Consulta de la Comissió sobre les possibilitats de pesca 2017

La Comissió Europea va publicar la seva comunicació anual sobre les possibilitats de pesca en virtut de la Política Pesquera Comuna (PPC) el passat mes de juliol. 

La Fundació ENT ha presentat la seva opinió a la consulta juntament amb altres 11 organitzacions. En aquesta contribució, les organitzacions agraeixen els esforços realitzats per la Comissió, però, entre d’altres punts de rellevància, les entitats posen en relleu la seva preocupació pel lent progrés per posar fi a la sobrepesca de la Unió Europea, tal com s’estableix en la PPC.

Naturvation: nou projecte H2020 sobre desenvolupament urbà sostenible

A l’inici de 2017 ENT iniciarà un nou projecte de recerca europeu H2020 anomenat “Naturvation”. ENT serà un dels socis del consorci liderat per la Universitat de Durham (Regne Unit) i que té per objectiu destapar el potencial de solucions basades en la natura per un desenvolupament urbà sostenible.

Contribució de MedReAct al Pla plurianual per les pesqueries demersals (Western Med MAP)

La Comissió Europea ha obert una consulta pública sobre el Pla plurianual per a les pesqueres que exploten les poblacions demersals al Mar Mediterrani Occidental (Western Med MAP). La xarxa MedReAct (de la qual la Fundació ENT en forma part) dóna la benvinguda a aquesta consulta pública i a l’oportunitat d’oferir els nostres punts de vista i recomanacions per recuperar i millorar l’estat de les poblacions de peixos demersals i dels ecosistemes marins.

Conferències i activitats

Consell per a la Prevenció i Gestió dels Residus de Catalunya
Tipus d'acte: Primera sessió.
Organitza: Agència de Residus de Catalunya (ARC).
Lloc i data: Seu de l'ARC (carrer Dr. Roux, 80) Barcelona, 7 d'octubre de 2016, 09:30h.
Breu descripció: 
El membre d’ENT Ignasi Puig Ventosa ha estat designat nou membre del Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus a Catalunya, en qualitat de vocal. Ocuparà aquest càrrec durant els propers tres anys. El Consell per a la Prevenció i la Gestió dels Residus a Catalunya es va crear per l’Ordre MAH/394/2006, de 27 de juliol, com a òrgan d’assessorament i participació del Consell de Direcció de l’ARC. 

SwitchMed Connect 2016
Tipus d'acte: Reunió anual.
Organitza: SwitchMed. Regional Activity Centre for Cleaner Production.
Lloc i data: St. Pau Art Noveau (carrer St. Antoni Maria Claret, 167) Barcelona, 18-20 d'octubre de 2016.
Breu descripció: Ignasi Puig Ventosa (ENT) hi presentarà la seva pònència "Economic incentives as a tool for altering behaviours and improving municipal waste management and recycling in Catalonia and beyond" el dia 20 d'octubre de 10:30 a 12:30h. SwitchMed Connect és una reunió anual de diferents actors mediterranis interessats en construir sinergies, intercanviar coneixements, i ampliar les innovacions eco-socials.

Més informació

Twits del mes

@ENTmediambient Memòries salades d’una lluita política | @sgoros (fellow ENT) a @La_Directa sobre el conflicte de les mines de potassa del Bages http://ent.cat/article-de-santi-gorostiza-a-la-directa-sobre-el-conflicte-de-les-mines-de-potassa-del-bages/ …
@I_PuigVentosa España sigue en la cola de Europa en materia de fiscalidad ambiental http://www.eea.europa.eu/publications/environmental-taxation-and-eu-environmental-policies …
@Revista_Eco_Pol Ya disponibles online TODOS los artículos de TODOS los números monográficos de Ecología Política | http://www.ecologiapolitica.info/?page_id=168 @ENTmediambient
@Lydia_ChE Dilluns 26 compareixo al @parlament_cat per parlar dels ecosistemes marins i la pesca, els grans oblidats en la llei catalana de #CanviClimatic

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
LinkedIn
LinkedIn

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb
Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU

ENT environment & management | Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)

www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció


This email was sent to <<Correu electrònic * (camp oligatori)>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ENT environment&management · C/ Josep Llanza, 1-7, 2n 3a · Vilanova i la Geltrú, Catalunya 08800 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp