La Covid-19 ha provocat una disrupció en els sistemes econòmics i socials a nivell global. Els científics ja estan discutint les causes d'aquesta pandèmia global. Tractant-se d'una malaltia zoonòtica, sembla ser que el contacte amb (o el consum de) determinats animals salvatges per part d’humans en sigui la causa més probable. Aquesta és una causa directa evident. Tanmateix, no és nou que alguns grups d’humans estiguin en contacte o consumeixin aquest tipus d’animals. Algú que consumeix un animal salvatge a la Xina és el motiu pel qual estic confinat a casa des del mes de març? O que el sistema econòmic trontolli? Hi ha alguna cosa més? Alguns científics defensen que unes 'bones condicions ambientals’ o una ‘bona salut dels ecosistemes’ redueixen el risc d'aquest tipus d'esdeveniments. Aquestes ‘bones condicions’ són un concepte ampli i complex, i la degradació ambiental (sigui el que sigui que això significa) que ha portat a aquesta situació provè de moltes accions individuals i col·lectives realitzades al llarg de moltes dècades. La pandèmia es pot veure aleshores, com a il·lustrativa de determinades conseqüències ambientals indesitjades i inesperades d’accions (la majoria d’elles) aparentment inofensives.
L'Observatori de la Fiscalitat dels Residusha publicat l’estudi dels investigadors Pablo Pellicer, Marc Iriani, Ignasi Puig i Sergio Sastre (Fundació ENT), titulat “Las Tasas de Residuos en España 2019”. En la realització d’aquest, s’han analitzat les taxes domiciliàries i comercials de 125 municipis, incloses totes les capitals de província. L'estudi dona continuïtat a anàlisis anteriors realitzades amb dades de 2015i 2018.
La Fundació ENT, en col·laboració amb les organitzacions Sciaena i Ecologistes en Acció, ha analitzat per cinquè any consecutiu les llistes de la Comissió Europea sobre les pesqueries de la UE en línia amb el rendiment màxim sostenible (RMS) per al període 2015-2020. L’informe publicat planteja un seguit de dubtes pel que fa a la metodologia utilitzada per la Comissió, i mostra que, al 2020, el nombre de límits de pesca establert “en línia amb el RMS” a la UE s’ha sobreestimat en un 29%.
Des de fa uns mesos ENT està treballant, per encàrrec de la Diputació de Pontevedra, en un pla integral de millora de la gestió de residus del municipi de Vilaboa. Aquest projecte comprèn una diagnosi inicial, així com la proposta de millores encaminades a augmentar els nivells de recollida selectiva. Cal destacar que Vilaboa és un municipi extens i predominantment rural que des 2016 va adoptar l’innovador enfocament de gestionar íntegrament la matèria orgànica mitjançant compostatge domèstic i comunitari.
Aquest mes de maig hem iniciat el projecte “Anàlisi de la situació i potencialitats de l’economia blava a Barcelona” per Barcelona Regional. Aquest projecte, que es portarà a terme aquest any 2020, consisteix en un recolzament tècnic per portar a terme una anàlisi que permeti identificar la situació i potencialitats de Barcelona en el desenvolupament de l’economia blava.
Recentment la Fundació ENT ha iniciat el projecte “Assistència tècnica per a l’anàlisi de la vulnerabilitat socioecològica als impactes del canvi climàtic en dues àrees marines de Catalunya”, encarregat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Les dues àrees a les quals fa referència el projecte són l’AMP del Parc Natural de Cap de Creus i l’AMP corresponent al Litoral del Baix Empordà.
Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb Consulta tots els butlletins al nostre ARXIU
ENT environment & management | Fundació ENT Carrer Josep Llanza, 1-7, 2n 3a
Vilanova i la Geltrú (Barcelona) www.ent.cat info@ent.cat