Copy
Número 137 // Juny 2015

Llocs de treball per se

PensamENTs | Ignasi Puig Ventosa (ENT)

No voldria que aquesta reflexió semblés frívola. Penso que els altíssims nivells d’atur són un dels problemes més greus de la nostra societat. Tanmateix, no crec que l’objectiu d’augmentar el nombre de llocs de treball hagi de ser un objectiu en si mateix, sinó només en la mesura que ens faci avançar cap a una societat millor. I és que hi ha llocs de treball que comporten costos per a la societat i, certament, quan els costos superen els beneficis no té sentit que l’Administració els promogui.

Un exemple extrem hauria de fer-ho veure clar. Davant el tancament o reducció d’activitat d’una empresa fabricant de mines anti-persona, no tindria sentit una acció proactiva de l’administració per a salvar llocs de treball. Aquests comporten un cost net per a la societat i bé està que es perdin. L’acció s’hauria de centrar en la xarxa de protecció social dels nous aturats i en la seva formació i recolzament a la recol·locació.

Llegeix-lo tot
Notícies del mes

Miquel Ortega deixa temporalment ENT

 

Jofre Rodrigo (Fundació ENT) és escollit vocal de la Xarxa de Custòdia del Territori

ENT incorpora a la biòloga especialista en pesca Lydia Chaparro

mENTjades

Dilluns 20 de juliol a les 13:30h 
"Socio-economic effects of Mediterranean Sea warming and acidification" 
>> Luís Campos  
Les sessions són obertes, però cal confirmar assistència (info@ent.cat) degut a la reduïda capacitat de la sala. No oblideu portar dinar!
 
Publicacions

Nou article a Residuos Profesional sobre la mineria d’abocador com a estratègia de futur

El portal especialitzat Residuos Profesional ha publicat un nou article d’Ignasi Puig Ventosa i Maria Calaf Forn (ENT) sobre la mineria d’abocador. Titulat “La minería de vertedero: nueva estrategia de futuro complementaria al reciclaje de residuos electrónicos en origen”, l’article parla de la recuperació dels recursos continguts en els abocadors i el seu potencial econòmic, ambiental i social.

El nou número de la revista "Ecología Política" arriba aquest juliol

El nou número (49) de la revista Ecología Política dedicat a l'ecologia política de la sobirania local sortirà a la llum aquest juliol. El número tracta diversos temes relacionats amb la sobirania local i la seva rellevància política. Amb aquest objectiu, inclou articles sobre cooperatives, eco-comunitats, relocalització energètica, remunicipalització de la gestió de serveis municipals, sobirania de territoris ètnics i entrevistes a Joan Subirats i Enrique Leff, entre d'altres.
>> Pots subscriure't a la revista AQUÍ

Projectes

Visita a Bogotà per presentar la proposta de programa de gestió de runes de la ciutat

La setmana del 13 de juliol representants de la Fundació ENT, de l'Agència de Residus de Catalunya i de l'empresa Gestora de Runes de la construcció viatjaran a Bogotà per presentar la proposta de programa de gestió de runes en què han estat treballant els darrers mesos. Aquesta activitat posarà punt i final al projecte "Assistència tècnica per a la implantació d'un pla de gestió de runes a Bogotà". L'experiència de cooperació amb Bogotà (iniciada l'any 2013) servirà de base per a l'elaboració d'una metodologia per a la planificació de la gestió de runes en grans ciutats d'Amèrica Llatina, en la qual ja hi estan treballant, i que presentaran a la tardor. 

Estudi sobre la incidència dels impropis de la FORM sobre la qualitat del compost

L'Agència de Residus de Catalunya ha contractat a ENT l'estudi "Modelització estadística de la incidència dels impropis de la FORM sobre la qualitat del compost". Aquest projecte pretén esbrinar quin és l'efecte de la presència d'impropis en la fracció orgànica recollida selectivament sobre el compost finalment obtingut a les plantes de tractament, discriminant la incidència d'aquest element en relació amb altres variables del procés.

Suport a programes de foment del compostatge domèstic a Astúries

Hem començat una col·laboració amb Mendroyada, consistent en el disseny i assessorament estadístic sobre la realització d’una enquesta per avaluar el grau de participació i resultats dels programes de compostatge domèstic desenvolupats pel Consorcio para la Gestión de los Residuos en Asturias.

La campanya El Valor dels Aliments organitza una “Espigolada popular d’aliments descartats”

Després de mesos d’activitats, la campanya El Valor dels Aliments continua amb la seva acció de consciènciació sobre el malbaratament alimentari. Després de realitzar el primer curs de prevenció del malbaratament alimentari per a professionals de la restauració a Girona, la següent activitat és una espigolada popular al Parc Agrari del Llobregat aquest juliol.

ENT segueix de prop el procés de consulta sobre les possibilitats de pesca del 2016

La Comissió Europea inicia tots els anys el procés d'establiment dels límits de captura per a l'any següent, publicant la seva Comunicació sobre les possibilitats de pesca, que inclou una avaluació de l'estat de salut de les poblacions de peixos de la Unió Europea i la seva capacitat de recuperació enfront de l'activitat pesquera. El 2 de juny, la Comissió va publicar la seva última comunicació pel 2016 i va llançar una nova consulta per tal d'obtenir l'opinió del públic sobre aquest tema.
Conferències i activitats
11th International Conference of the European Society for Ecological Economics
Tipus d'acte: Conferència
A càrrec de: Sergio Sastre
Lloc i data: Leeds (Anglaterra), 30 de juny-3 de juliol.
Breu descripció: Sergio Sastre (ENT) presentarà la recerca Regional Material Flow Accounting and Environmental Pressures in Spain: the role of physical trade at the regional scale.
Enllaç: http://www.esee2015.org/

12ème Colloque scientifique de l'AFH – Montpellier “Les écosystèmes marins dans tous leurs états”
Tipus d'acte: Col·loqui científic 
A càrrec de: Association Francaise Halieutique. Lydia Chaparro (ENT) hi participarà.
Lloc i data: Montpeller (França), 1-3 de juliol.
Breu descripció: Es presentaran desenes de projectes relacionats amb l’ecologia marina, la sostenibilitat pesquera, el impacte de les activitats humanes sobre els recursos marins vius i la capacitat de recuperació dels ecosistemes aquàtics al canvi global.
Enllaç: http://www.association-francaise-halieutique.fr/images/ForumsAFH/Programme_colloque_AFH_2015.pdf

3ª Conferència Internacional sobre Gestió de Residus Sòlids
Tipus d'acte: Conferència internacional 
A càrrec de: National Technical University of Athens. Marta Jofra (ENT) hi participarà.
Lloc i data:  Tinos (Grècia), 2-4 de juliol.
Breu descripció: Marta Jofra hi presentarà el projecte LIFE EWAS, en què participem.
Enllaç: http://www.tinos2015.uest.gr/ 

Reunió del Consell Consultiu de les aigues atlàntiques occidentals 
Tipus d'acte: Reunió del consell consultiu 
A càrrec de: North Western Waters Advisory Council. Participació de Lydia Chaparro (ENT) i Stéphan Beaucher (Fellow d'ENT).
Lloc i data:  Edinburgh (Escòcia), 7-9 de juliol.
Breu descripció: Reunió dels membres del consell consultiu per a fer propostes legislatives en el marc de la política pesquera comuna.
Enllaç: http://www.nwwac.org/english

“La importància de l'aplicació de la Política Pesquera Comuna per posar fi a la sobrepesca. Què ens mostra la ciència i què podem fer al respecte?” 
Tipus d'acte: Seminari
A càrrec de: Diverses organitzacions. Lydia Chaparro (ENT) hi participarà.
Lloc i data: Sala Nueva del Círculo de Bellas Artes, Madrid, 14 de juliol.
Breu descripció: Actualment la sobrepesca en l’Atlàntic nord-occidental afecta el 48% de les poblacions de peixos, així doncs, per tal de conèixer els últims avanços en matèria assessorament científic i els límits de pesca proposats per l’any 2016, vàries organitzacions hem unit esforços per realitzar un seminari. En aquest seminari es donarà a conèixer la importància de la Política Pesquera Comuna per posar fi a la sobrepesca i assegurar una gestió pesquera a llarg termini que recuperi i mantingui les poblacions de peixos a nivells saludables.
Twits del mes

@ENTmediambient La Fundació ENT serem al #2congresTSA per explicar el projecte #ElValordelsAliments http://www.2congrestsa.cat/  @o3sac @natusterritori @EspaiAmbiental
@I_PuigVentosa .@EUEnvironment: Spain has persistent problems meeting its national emission limits for NH3 http://www.eea.europa.eu/highlights/many-european-countries2019-air-pollutant
@Revista_Eco_Pol El nuevo número (49) de Ecología Política dedicado a la ecología política de la soberanía local saldrá a la luz en julio ¡Estad atentos!

ent.cat
ent.cat
correu @
correu @
Facebook ENT
Facebook ENT
Twitter ENT
Twitter ENT
YouTube ENT
YouTube ENT
LinkedIn ENT
LinkedIn ENT

Esperem que aquesta informació us sigui d’interès, si és així no dubteu en enviar-la a altres persones i convidar-los/es a inscriure’s al butlletí: http://eepurl.com/Q9TTb

ENT environment & management // Fundació ENT
Carrer Sant Joan, 39 1r
Vilanova i la Geltrú (Barcelona)
www.ent.cat
info@ent.cat


Anul·la la subscripció