Copy
DISRUPTION & THE FUTURE OF LIFE INSURANCE 
3 inspiring clinics about
innovation and change in the life insurance industry
Key Topics : Regulation | Innovation | Aging Society

13.11.2014 | 27.11.2014 | 04.12.2014 | 
www.financelab.be
NEWSFEED | 06.11.2014
Your Logo here? +32 493 688 997
De Tijd
Ex-kaderlid BNP Paribas Fortis eerste klokkenluider bij Europese Centrale Bank
Het nieuwe klokkenluidersloket - 'breach reporting mechanism' in het jargon - bij de ECB is bedoeld om 'personen met kennis van zaken' de kans te geven mogelijke inbreuken op de Europese bankenwetgeving te melden. Het ex-kaderlid van BNP Paribas Fortis grijpt de procedure aan om zijn voormalige werkgever te beschuldigen van een te rooskleurige voorstelling van bepaalde marktrisico's. De procedure is ingeleid tegen BNP Paribas Fortis en zijn Franse moedergroep BNP Paribas. De klokkenluider is een ex-kaderlid van BNP Paribas Fortis dat actief was in het departement risicobeheer, meldt zijn advocaat Laurent Arnauts.

Juncker geeft geen krimp onder onthullingen Luxemburg Leaks
Juncker en zijn entourage gaven geen krimp. Ze legden gisteren gewoon uit hoe ze hun opdracht in de Commissie zien. Die komt eropneer dat de lidstaten hun belastingbeleid bepalen en investeringen aantrekken, maar daarbij niet zover mogen gaan dat de vrije concurrentieverstoord wordt. De Commissie controleert dat en zal haar werk doen.

BBI opent onderzoek naar belastingakkoorden
De Bijzondere Belastinginspectie gaat alle Belgische bedrijven en families onderzoeken die voorkomen in de 'Luxemburg Leaks'-dossiers. De BBI wil bekijken of de geheime afspraken die werden gemaakt met de Luxemburgse fiscus wel stroken met de Belgische belastingwetten.

Waalse miljardengroep Lhoist ook kind aan huis in Luxemburg
De internationale kalkgroep Lhoist staat bij journalisten geboekstaafd als het meest discrete bedrijf van België. Maar Luxembourg Leaks doorprikt die discretie voor het eerst en legt de Luxemburgse belastingconstructies van de miljardengroep bloot.

Het fiscale walhalla over de grens
Dankzij deals met Luxemburg houden Belgische bedrijven 80 procent van hun winst belastingvrij. Dat onthult een gelekte deal met Accent Jobs.

Microsoft maakt Office gratis op mobiel toestel
De beslissing om de mobiele software gratis weg te geven, lijkt vreemd, maar eigenlijk heeft Microsoft weinig keuze als het met Office relevant wil blijven op mobiele platformen. Er zijn immers steeds meer gratis of goedkope apps beschikbaar - van een steeds betere kwaliteit -die de Office-programma's kunnen evenaren of zelfs verbeteren.

Verkoop levensverzekeringen krijgt flinke klap
De cijfers slaan op vorig jaar. Uit de voorlopige ramingen voor de eerste helft van dit jaar is geen volledig herstel merkbaar. De Tak21-polissen maken een comeback, met een groei van 15 procent, maar dat is onvoldoende om de daling van 2013 te compenseren. Tak23 blijft ook dit jaar met meer dan 10 procent zakken.

Belfius-CEO: 'Bankenfusie leidt tot sociaal bloedbad'
Volgens de Belfius-CEO minimaliseert Coene ook de gevolgen van een buitenlandse overname. 'Het is verkeerd te zeggen dat daarbij alleen bepaalde gespecialiseerde functies delokaliseren. Wat vooral verhuist, zijn de beslissingscentra.'
De Standaard
Kaaimantaks krijgt voorrang
'Wat vandaag wettelijk is, is misschien niet meer wenselijk.' Het begint de Luxemburgse minister van Financiën Pierre Gramegna te dagen dat de onthullingen over honderden belastingakkoorden met grote bedrijven en rijke families het Groothertogdom Luxemburg geen goed doen.

'Een brief met een stempel volstond'
'De rulings die nu via lekken naar buiten zijn gekomen, zijn niet eens de meest delicate', zegt fiscalist Luc Vanheeswijck van het advocatenkantoor Dumon, Sablon & Vanheeswijck. 'De gevoeligste dossiers waren zo geheim dat de bedrijven in kwestie er zelfs geen kopie van kregen.'

Fonds van DSK bijna failliet
De investeringsmaatschappij van Dominique Strauss-Kahn, de na een seksschandaal opgestapte directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), kan niet langer aan haar financiële verplichtingen voldoen en Strauss-Kahn is vertrokken bij het bedrijf. Dat meldde zakenkrantFinancial Times.

'Nieuwe bankenfusie zal leiden tot sociaal bloedbad'
'Ik begrijp Luc Coene niet', zo begon Raisière. 'Hij is volgens mij niet consequent in zijn uitspraken. Als de bankgouverneur zegt dat er één bank moet verdwijnen, kan hij het alleen maar hebben over een nieuwe grote bankenfusie in België. Tussen KBC en ING bijvoorbeeld. (knipoog) Maar in dat geval kan je dat niet oplossen met natuurlijke afvloeiingen, dat zal leiden tot een sociaal bloedbad. 

Verzekerings-taks doet vraag dalen
In 2013 daalden de premie-inkomens voor de tak leven van 21,47 naar 16,55 miljard euro, eendaling met 22,9 procent. Die grote daling wordt grotendeels verklaard door de verhoging van de verzekeringstaks bij het merendeel van de verzekeringsproducten 'leven individueel' van 1,2 naar 2 procent.
De Morgen
KBC en BNP Paribas investeren in nucleaire wapens
Volgens het rapport Don't bank on the bomb, dat vandaag verschijnt, investeren wereldwijd maarliefst 441 financiële instellingen zo'n 320 miljard euro in de kernwapenindustrie. Daarbij zit onder meer de Belgische bank KBC, die via een consortium van 16 banken naar schatting 58 miljoen euro investeert in Serco, een Brits bedrijf dat onder meer kernwapens produceert.
Ook BNP Paribas toont zich vrij actief in de kernwapenindustrie. Samen met de Royal bank of Scotland en Barclays vormt de bank de top drie van kernwapenfinanciers in Europa.
Het Laatste Nieuws
3.210 euro belastingen op 151 miljoen winst
In de gelekte documenten is sprake van 343bedrijven, waaronder heel wat grote namen zoals Ikea, Pepsi, FedEx, Amazon, Accenture, Abbott Laboratories, AIG, Deutsche Bank, Heinz, Burburry en Procter & Gamble. In België werden37 deals ontdekt met 26 van de rijkste families en grootste bedrijven van ons land. Het gaat ondermeer om de familie De Spoelberch, die een belangrijke aandeelhouder van bierreus AB InBev is. Daarnaast worden ook Albert Frère, Bank Degroof, Belgacom, het vroegere Dexia en de families Wittouck en Ullens de Schooten genoemd, de grootste aandeelhouders van Weight Watchers.

Hogere taks weegt op levensverzekeringen
"Spaarders beleggen hun geld steeds meer op korte termijn", zegt Assuralia-topman René Dhondt. Hij vermoedt ook dat de banken hun klanten meer in de richting van bancaire producten hebben gestuwd. De dalende trend is in de eerste zes maanden van dit jaar lichtjes gewijzigd. De tak21-producten (met gegarandeerde rente) tonen opnieuw een groei (+15%), maar bij de tak23 blijft de daling aanhouden.

"Topje van de ijsberg"
Heel opmerkelijkis dat de 548 dossiers die LuxLeaks heeftblootgelegd, allemaal de handtekening dragen van Marius Kohl. Die was tot aan zijn pensioenvorig jaar het hoofd van 'Sociétés 6', de afdeling van de belastingdienst die de geheime akkoorden met de grote multinationaleondernemingen afsloot.De activiteiten van Kohl, bijgenaamd Mr Ruling, vormden geen geheim voor zijn bazen, zeker niet voor Jean-ClaudeJuncker. 
Het Nieuwsblad
'Bankenfusie zou een sociaal bloedbad zijn'
Belfius-CEO Marc Raisière is het niet eens met de straffe uitspraak van Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, dat België één grootbank te veel heeft. Coene, die ook het toezicht over de banken heeft, stelde dat vier grootbanken te veel is voor België: die zitten namelijk in een te hevige concurrentiestrijd verwikkeld. Daarom suggereerde hij ofwel een fusie van twee banken, ofwel een overname door een buitenlandse bank.

Miljardenontwijking, en toch maar het topje van de ijsberg
Volgens professor Herman De Knijf van de Fiscale Hogeschool in Brussel is Luxemburg Leaks maar het topje van de ijsberg. PriceWaterhouseCoopers is namelijk slechts een van de bedrijven die dit soort adviezen verstrekt. Ook Ernst&Young, Deloitte en KPMG doen dit, net als een aantal kleinere fiscale advocatenkantoren.
Ook plannen voor een eigen nieuwsbrief? Nood aan een efficiënte sociale mediastrategie? Bel ons: +32 493 688 997
L'Echo
PwCLeader au Luxembourg 
Au Luxembourg, l'entreprise ne compte pas moins de 2.300 employés et revendique le statut de premier cabinet de conseil professionnel du Grand-duché. De quoi réaliser un solide chiffre d'affaires de 288 millions d'euros sur l'exercice clôturé en octobre 2013. Grâce notamment à une solide croissance des activités… de conseil fiscal, dont les résultats ont augmenté de 15% en un an. De quoi, aussi, afficher un objectif de recrutement de 600 personnes pour la seule année 2014.

Un ex-cadre de BNP Paribas Fortis dénonce la banque devant la BCE
"Nous attendions que ce mécanisme de whistle-blowing soit en place pour saisir la BCE", situe l'avocat. Son client reproche à BNP Paribas d'avoir publié des données maquillées dans ses "états financiers 2009", publiés en 2010. Le problème selon lui se situe au niveau de la valeur en risque ("Value at Risk" ou VaR), qui mesure la perte potentielle sur les actifs financiers détenus en propre par la banque. 

René Dhondt, d'Assuralia, salue la solidité des assureurs 
Pensions complémentaires, taux minimal garanti, autant de préoccupations des assureurs qui semblent trouver un écho auprès du gouvernement. Reste à attendre les solutions.
La Libre Belgique
Christian Chavagneux : "Une perte de 1000 milliards d'euros par an"
On savait que le fisc luxembourgeois offrait des facilités fiscales aux multinationales à l'issue de négociations opaques. Cette enquêteinternationale en apporte la preuve formelle. Au sein de l'Union européenne, le Grand-duché est le pays qui reçoit le plus d'investissements étrangers. C'est aussi du Luxembourg que partent le plus d'investissements vers l'étranger. Ces flux financiers sont disproportionnés par rapport à la taille de l'économie luxembourgeoise.

Rien d'illégal mais rien d'admirable
 Les journalistes ayant eu accès aux pièces de ce dossier estiment que des milliards d'euros de taxe ont échappé à des pays membres de l'Union européenne, au profit du Luxembourg qui a, au passage, grappillé les miettes d'un gros gâteau. 
 
L'assurance-vie encaisse la taxe de 2 % de plein fouet
"La décision de faire passer la taxe de 1,1 % à 2 % est contre-productive", souligne René Dhondt, et ce à plusieurs titres. Les Belges épargnent donc moins pour le long terme. Les assureurs ont aussi moins de moyens pour investir dans l'économie belge ou pour acheter des obligations de l'Etat belge (les OLO). Le secteur suggère d'ailleurs de faire un pas en arrière et de revenir à une taxe de 1,1 %.
La Dernière Heure
Kepha : plainte contre Ventisette et le baron de Fierlant
Rebondissement dans l'escroquerie présumée: selon nos infos, le parquet de Bruxelles est en possession d'une plainte déposée dans l'affaire Kepha par Me Eric De Caluwé, du cabinet d'avocats de l'avenue Louise Baker & Mc Kenzie, et cette plainte est déposée nommément à charge du baron belge Christophe de Fierlant Dormer et de Christian Ventisette.
Selon le bilan provisoire, il y aurait 240 victimes belges pour un montant supérieur à 27 millions d'euros. Sans compter de nombreuses victimes en France.

 
Le Soir
Juncker rattrapé par son paradis fiscal
Le président du Parlement européen Martin Schulz s'est dit «confiant» que la Commission fera son boulot en la matière. Michel Sapin, ministre français des Finances, a indiqué que cette affaire «est le reflet du passé (…), je souhaite qu'on regarde l'avenir».
 
Les tablettes moins taxées
Le comité de gestion de l'ONSS composéparitairement du patronat et des syndicats s'est
mis d'accord sur de nouveaux montants forfaitaires, beaucoup plus bas que ceux actuellement pratiqués. Ainsi, selon leurs propositions, l'avantage en nature pour un ordinateur passerait de 15 à 6 euros/mois et celui sur les tablettes de 15 à 3 euros
Financieele Dagblad
De waslijst bestaat nog uit welgeteld één kandidaat-koper
Er is belangstelling uit binnen- en buitenland, meldde SNS Reaal eerder dit jaar over het verkoopproces van verzekeringsdochter Reaal. Dat klinkt als een waslijst aan potentiële kopers, maar niets is minder waar. Alleen ASR is nog over, en dat is een partij die dezelfde moeder heeft als Reaal: de rijksoverheid.
Het vermogen van de verzekeraar bedraagt een kleine € 2,5 mrd. Om de solvabiliteit enigszins op een veilig niveau te krijgen, moet er minstens een half miljard bij. Of dat nog niet genoeg is, speelt in Nederland ook nog het probleem van de woekerpolis. Reaal, dat ooit sterk was in individuele levenpolissen (dat is het bedrijfsonderdeel waar de woekerpolissen onder vallen), is zeker geen kleine partij in dit verhaal.

Lage rente tast financiële buffers van Delta Lloyd aan
De financiële buffer (solvabiliteit) van verzekeraar Delta Lloyd is het afgelopen kwartaal gedaald tot onder de grens van 200% die het bedrijf zichzelf als doelstelling had opgelegd. De sinds de zomer sterk gedaalde rente is de voornaamste oorzaak. Volgens bestuursvoorzitter Niek Hoek, die deze week zijn laatste kwartaalpresentatie gaf, is de daling van de solvabiliteit ‘op zichzelf geen issue’. Hij wijst op de onderliggende winst, waardoor de verzekeraar elke maand € 30 mln aan zijn buffer kan toevoegen. Hoek streeft ernaar eind dit jaar weer boven de 200% te zitten.

Ook minister Dijsselbloem heeft zorgen over Luxemburg
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt de berichten over de manier waarop bedrijven via Luxemburg belasting ontwijken ‘zorgelijk’. ‘Als de berichten kloppen, zijn de internationale standaarden niet gehanteerd en daar hecht ik zeer aan, dat we het netjes doen. Ook voor Nederland.’

Waardeoverdracht van pensioen kan veel eenvoudiger dan nu het geval is
Waardeoverdracht, sinds 1994 een wettelijke individueel recht van de werknemer, kent zo zijn perikelen. Afhankelijk van de marktrente en het contract met de pensioenuitvoerder moet een werkgever, de oude en/of de nieuwe, ­bijbetalen. Soms fors. Dat kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Een beetje slimme werkgever voorkomt dat door over te stappen op een ­beschikbarepremieregeling. Dan is er nooit sprake van bijbetaling, tenzij er een rendementsgarantie is gegeven. 

Grootste lokale Rabobank heeft na vijf maanden eindelijk een nieuwe directeur
Rabobank Rotterdam, de grootste lokale vestiging van de coöperatieve bank, heeft na vijf maanden zoeken een nieuwe directeur. Per 1 december dit jaar begint Leo Peeters Weem in de havenstad. Hij is nu nog algemeen directeur van Rabobank Regio Schiphol. 

SNS zet effectenhuis in etalage, zakenbankiers verwachten interesse uit Frankrijk
SNS Securities past niet langer bij de bank die zijn profiel aan het veranderen is naar een pure consumentenbank, die uitsluitend doet in hypotheken en spaargeld. Zakenbankiers verwachten belangstelling van Franse banken. Daarbij wordt gedacht aan het in 2013 gefuseerde handelshuis Chevreux/Kepler, BNP Paribas en Crédit Agricole. In het verleden heeft SNS Reaal al geprobeerd zijn effectenbedrijf van de hand te doen en toen zijn er naar verluidt gesprekken gevoerd met een Franse partij.
NRC Handelsblad
VEB wil onderzoek naar wanbeleid bij SNS Reaal
SNS werd in februari vorig jaar genationaliseerd, nadat het dreigde failliet te gaan door aanhoudende verliezen bij de vastgoedtak Property Finance. Voor het eerst werd gebruikgemaakt van de interventiewet waarmee de overheid kan ingrijpen bij een financiële instelling. Bij de vastgoedtak bleek veel mis te zijn gegaan. Zo werden makkelijk kredieten verstrekt aan risicovolle projecten. In de jaren 2008 tot 2013 werd circa 3,6 miljard euro afgeschreven op de projecten die het bedrijf gefinancierd had.

Nederlanders willen níét zelf beslissen over hun pensioen
De meerderheid, 80 procent, vindt het "zeer belangrijk" dat pensioenfondsen "automatisch" voor hen regelen hoeveel loon ze moeten inleggen, wat het beleggingsrisico is en hoe hun pakket eruitziet, bijvoorbeeld wel of geen arbeidsongeschiktheids- of nabestaandenpensioen.
Les Echos
 
Les partis politiques demandent des explications à Juncker. Le « Luxleaks » pourrait être un poison fatal.
Les pratiques fiscales du Luxembourg sont « conformes auxlois internationales », s'est défenduhier le Premier ministre du Grand-Duché, Xavier Bettel, en réaction à l'enquête publiée jeudi par 40 médias internationaux, qui révèle que leGrand-Duché a passé des accords fiscaux avec 340 multinationales afin de minimiser leurs impôts. « Les "tax ruling" ne sont pas propres au Luxembourg, d'autres pays en Europe lespratiquent aussi », a-t-il insisté

Les banques françaises bénéficient de la baisse de leurs provisions sur les crédits
Les établissements de l'Hexagone affichent tous des résultats stables ou en hausse malgré la conjoncture morose.L'activité de détail à l'international et la banque de financement et d'investissement sont des moteurs de croissance.

La Grande-Bretagne s'attaque à son oligopole bancaire
La jeune autorité de la concurrence britannique, la CMA a annoncé jeudi lancer une enquête approfondie sur l'oligopole de quatre établissements dans la banque de particuliers et de PME. Le pays s'attaque au seul secteur qu'elle a toujours jalousement protégé parce qu'il constituait son propre poumon économique. Les principaux prêteurs du pays - Barclays, HSBC, Loyds et Royal Bank of Scotland - captent « plus des trois quarts » des comptes de particuliers et de petites entreprises et cette part de marché n'a que peu évolué, accuse la CMA. Dans le cas des seuls prêts aux PME, leur contrôle monte à 90 % et le secteur a été entaché ces dernières années de scandales pour des ventes inappropriées.

Le bitcoin devrait disparaître
Beaucoup d'idées nouvelles semblent farfelues, comme le bitcoin. Selon moi, c'est une bulle, et le bitcoin devrait disparaître. C'est certes une technologie prometteuse et stimulante, mais le bitcoin est trop instable pour remplir durablement le rôle d'une monnaie.

Ce qu'il faut savoir avant d'opter pour le confort d'une rente viagère
Les Français n'apprécient guère le système de la rente viagère. Cette mécanique consiste à se déposséderd'un capital accumulé au cours de sa vie active et de le confier définitivement à un assureur. Cedernier rétrocédera aussitôt cette somme de façon fractionnée jusqu'au décès ducrédirentier (celui qui perçoit la rente). « Alors que la détention d'un capital relève d'une logique destocks, celle de la rente viagère obéit à une logique de flux », explique François Robinet, directeur général d'AXA Life Invest.

La réversion, une protection pour le conjoint
‘Cette rente est un complément de revenus à vie, qui assurera au conjoint survivant de préserver à minima son pouvoir d'achat. Cette démarche s'inscrit dans une optique de prévoyance vis-à-vis de son conjoint ‘, explique Christian Pruvost, directeur du développement Assurance vie chez Natixis Assurances.
Forward
Website
Facebook
Twitter
Copyright © 2014 Financelab, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp