Copy
Trendwatchers for the financial industry
View this email in your browser
INNOVATION IN FINANCE & INSURANCE
In deze nieuwsbrief:
Combinatie Hello Bank en BNP Paribas Fortis is coherent geheel
Instappremies tot 500 € bij MeDirect
Autodiefstallen steeds meer via hacking
Beursgang ABN AMRO krijgt beschermingsconstructie
Internationale geldtransferts kostenloos voor Seqr gebruikers
Anbang sterkt kapitaal Vivat net op tijd aan
RBS kiest voor Facebook at Work
Lonkt een overname voor Aberdeen Asset Management
Banken als portaal voor online identificatie
Aegon sluit de deur van Casa Kroodle
Barcelona introduceert eigen betaalstandaard
Bedenkingen bij wijkzorgexperiment van Zilveren Kruis 
Aegon sluit intermediairklanten aan op directplatform
Latino's lovers van mobile payments
Chase Pay gebaseerd op pragmatisme
Geld opnemen met je ogen
Metro Bank opent drive-in
Nieuwe CFO voor Allianz Benelux
Visie | het standpunt van een vernieuwer
Michel Anseeuw | Head of Alternative Retail Brands BNP Paribas Fortis
Combinatie Hello Bank en BNP Paribas Fortis is coherent geheel
De klanten van de 160 kantoren van BNP Paribas Fortis kunnen momenteel kennis maken met het aanbod van Hello Bank. In de kantoren staat een totem opgesteld. Als ze daar met de bijhorende iPad overgaan licht er informatie op over de diensten van de trendy bank. ‘’De actie sluit aan bij de merkbeleving die we Hello Bank willen meegeven’, zegt Head of Alternative Retail Brands BNP Paribas Fortis Michel Anseeuw.
Hello Bank ging in België snoeihard van start. Dat had veel te maken met een staaltje goeddoordachte marketing. Naast Hello Bank zette Anseeuw Hello 4 you neer, een aantrekkelijk alternatief voor de leden van het wat stoffige jongerenconcept Mine van BNPParibasFortis. Die stapten uiteraard massaal over waardoor Hello Bank voor zijn opstart niet louter afhankelijk was van nieuwe instappers.
‘Met de totems gaan we door op datzelfde  stramien’, zegt Anseeuw. ‘Wie instapt in het Hello 4 you’ pakket krijgt het beste van twee werelden. De klant blijft genieten van de full service van BNPPF en krijgt ook het aanbod van Hello Bank bij.’
U leest het ganse interview op de site van Financelab
Instappremies tot 500 € bij MeDirect
Wie voor 30 november 2015 minimaal 2000 € aandelen, fondsen, trackers of obligaties transfereert naar een gratis beleggingsrekening bij MeDirect, krijgt een premie van 100 tot 500 €. Voor een schijf tussen 2000 € en 10.000 € bedraagt de premie 100 €, van 10.000 € tot 30.000 € is dat 250 € en boven 30.000 € is de premie 500 €. De actie geldt voor nieuwe maar ook voor bestaande klanten. De bank neemt ook de transfertkosten ten laste, tot maximaal 2000 €.
Autodiefstallen steeds meer via hacking
Uit cijfers van het ANWB blijkt dat er per dag gemiddeld 30 auto’s gestolen worden in Nederland. In 2014 bedroeg het aantal gestolen voertuigen 10.712. Er is wel een permanent dalende trend merkbaar. Ruim 28% van de gestolen wagens is een Volkswagen. Verder zijn Audi, BMW, Mercedes en Opel de meest gestolen merken. VW Golf, VW Polo en BMW-3 serie zijn de populairste modellen bij dieven. De ANWB wijst echter op het gevaar van elektronica. Hacking van wagens blijkt steeds meer voor te komen. In Nederland zouden ongeveer 100.000 wagens rond rijden waarvan het computerbeveiligingssysteem niet in orde is. Door het achterhalen van codes van de chips in de autosleutels kunnen dieven contact maken met de startmotor van het voertuig. Via de bluetoothverbinding van een smartphone is het mogelijk om de carkit van de wagen volledig over te nemen.
Gestolen wagens kunnen vaak snel worden getraceerd. In 2014 gebeurde dat met 4241 stuks. Dat aantal daalt echter omdat wagens sneller naar het buitenland verdwijnen. 

Beursgang ABN AMRO krijgt beschermingsconstructie
ABN Amro maakte vandaag bekend dat het in het vierde kwartaal van dit jaar opnieuw naar de beurs trekt. Enkel onvoorziene omstandigheden kunnen die IPO nog tegenhouden. Opvallend aspect: de bank gaat geen aandelen plaatsen maar certificaten op aandelen. ABN Amro bouwt daarmee een beveiligingsconstructie op tegen een eventuele vijandige overname. De kosten voor deze plaatsing van de eerste schijf van ongeveer dertig procent van de aandelen bedragen 9,5 miljoen €. Er volgen nog drie bijkomende plaatsingen. Ander opvallend aspect: de Raad van Bestuur maar ook het personeel krijgen geen korting of voorrang bij de aankoop van de certificaten. ABN Amro wil in 2017 de helft van de gerealiseerde winst uitkeren als dividend.

De bank heeft een zeer uitgebreide website opgebouwd met alle nuttige informatie over de beursgang

Internationale geldtransferts kostenloos voor Seqr gebruikers
Betaalplatform Seqr maakt internationale geldtransferts tussen Seqr-gebruikers onderling,  kostenloos in alle Europese landen waar de maatschappij vandaag actief is. Seqr zegt dat de dienst ook snel beschikbaar zal zijn in de VS. De gemiddelde kostprijs voor dergelijke transferts bedraagt gemiddeld 8%, volgens Seqr. De begunstigde van de betaling krijgt het geld in zijn eigen valuta. De overschrijving  gebeurt ook onmiddellijk. Seqr wijst op het snel stijgende succes van online shopping. Dat doet de behoefte om efficiënt internationaal te kunnen betalen groeien. Met deze service duikt Seqr volop in die markt en dat zou de klassieke dienstverleners in dat segment wel eens pijn kunnen doen. Seqr groeit ook in ons land bijzonder snel. Dat komt onder meer omdat het betaalplatform een samenwerking sloot met de volledige Colruytgroep. 
Tijdens STATUS UPDATE maken we de resultaten bekend van ons onderzoek naar het gebruik van sociale media bij verzekeraars. 
We combineren een reeks topsprekers met fun, food & netwerking. 
EXTRA GASTSPREKER : Lianne Worrell | Projectleider Ruigrock Netpanel 

Inschrijven kan via deze link.
Anbang sterkt kapitaal Vivat net op tijd aan
Het was toch even bang afwachten maar vrijdag bevestigde de Chinese financiële groep Anbang Insurance Group dat het de kapitaalsverhoging van 1,35 miljard € bij de Nederlandse verzekeraar Vivat heeft doorgevoerd. Het was meteen ook de laatste dag om die transactie door te voeren zoals afgesproken met De Nederlandsche Bank.  Anbang versterkt meteen ook zijn greep op het management. Yinhua Cao wordt CFO bij Vivat, SRLEV, Proteq Levensverzekeringen en Reaal Schadeverzekeringen. In de statutaire directie van de verzekeringsbedrijven is enkel Albert Bakker nog aanwezig als Nederlander. Alle anderen zijn Chinezen van Anbang. In ons land bezit Anbang Delta Lloyd Bank en Fidea.
RBS kiest voor Facebook at Work
Facebook heeft een opmerkelijke klant binnengehaald. Royal Bank of Scotland (RBS) gaat Facebook at Work gebruiken om de interne communicatie tussen zijn meer dan 100.000 werknemers beter te structureren. Andere grote bedrijven zoals Heineken, Century21 en de Franse bank Lagardère testen het zakelijke platform van Facebook uit. De sociale netwerksite gaat met haar zakelijke platform de concurrentie aan met onder meer Google for Work, Microsoft Office en Yammer. Communicatieplatformen voor bedrijven zijn een snel groeiende markt. Volgens Gartner bedraagt de omzet in dat segment bijna 340 miljard dollar in 2015.
Lonkt een overname voor Aberdeen Asset Management
Martin Gilbert, stichter en CEO van Aberdeen Asset Management (AAM), het tweede grootste Europese fondsenhuis, zou volgens de Financial Times informele overnamegesprekken voeren. AAM heeft zijn reputatie gebouwd in emerging markets. Vooral op de participaties in Azië ziet de vermogensbeheerder een zware uitstroom van klanten. De prijs van het aandeel van AAM daalde op zes maanden met 25%. Gilbert stichtte het bedrijf in 1983 en heeft het bedrijf al die tijd ook zelf geleid.

Banken als portaal voor online identificatie
In Nederland gaan banken binnenkort een dienst aanbieden waarmee hun klanten zich bij andere organisaties online kunnen identificeren. Klanten die daarvoor kiezen, kunnen zich dan bekendmaken met de veilige en vertrouwde inlogmiddelen van hun eigen bank, bijvoorbeeld bij verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstanties of in webwinkels. Daardoor hoeven deze klanten geen aparte toegangscodes aan te vragen en te onthouden. 
Consumenten verlenen uitdrukkelijk goedkeuring aan hun bank voor het verstrekken van de gegevens die nodig zijn om zich bij een organisatie te identificeren. Ze houden daarmee volledige controle over welke gegevens aan welke partij worden verstrekt. Per organisatie kunnen die gegevens verschillen. Door de toenemende digitale dienstverlening hebben bedrijven en instellingen een groeiende behoefte aan zekerheid over de identiteit van online klanten en gebruikers. Banken kunnen die zekerheid eenvoudig bieden omdat iedere klant zich al heeft gelegitimeerd bij het openen van een bankrekening. De eerste pilots waarin klanten zich met de inlogmiddelen van hun bank online kunnen identificeren bij andere organisaties, starten begin 2016 onder regie van Betaalvereniging Nederland.

Aegon sluit de deur van Casa Kroodle
Kroodle,een onrechtsreekse verzekeringsstartup van  Aegon, gebruikte de intelligente loginproceure van Facebook en maakte daardoor zelfs de handtekening van de klant overbodig. De slogan van de maatschappij Easy does it, werd op die manier helemaal realiteit. Kroodle rolde een volledig digitale procedure uit en dus was er ook geen nood meer aan papier. Ze gebruikten verfrissende marketingtechnieken en spraken de taal van de klant. Wat elders een Polis Motorvoertuig heet, was bij Kroodle een scooterverzekering. De aansprakelijkheidspolis heette Kroodle Trouble en de woningverzekering was Kroodle Casa. Dat bekt een stuk vrolijker. De maatschappij was ook vernieuwend in de polisvoorwaarden. Een verzekering stoppen als de dekking overbodig werd kon vlotjes, het tarief van de woningverzekering was gebaseerd op informatie over de risicogevoeligheid van de plaats waar de woning stond.

Al snel kwamen er barstjes in de reputatie van Kroodle. Oprichter Marnix Zwart vertrok voor een Aziatisch avontuur. Ook de tweede sterkhouder, Perry Koorevaar, stapte op. Aegon haalde Dennis Westerhuis terug uit de States en dropte hem in de pilootstoel bij Kroodle. Westerhuis maakte een zware bocht met het jonge verzekeringsbedrijfje en stuurde Kroodle in de richting van een innovatieplatform waar vooral met big data wordt geëxperimenteerd. Aegon gaat nu nog verder en draait de deur dicht in Casa Kroodle.  Enkel CarKroodle dat gebaseerd is op een pay-as-you-drive systeem, blijft bestaan. Volgens Aegon voldeed de opgebouwde portefeuille niet aan de verwachtingen. De klanten van Kroodle moeten op zoek naar een andere verzekeraar.

Barcelona introduceert eigen betaalstandaard
Het stadsbestuur van Barcelona wil binnen uiterlijk zes maanden een eigen digitale munt lanceren. Dat schrijft de belangrijke Spaanse krant El Pais. Het is onduidelijk of dat een zogenaamde cryptocurrency, gesteund door blockchaintechnologie, is. Alleszins is de munt digitaal beschikbaar op een mobile wallet. Stadsarbeiders kunnen opteren om een deel van hun salaris uitbetaald te krijgen in de nieuwe munt. De stad wil ook microkredieten uitgeven op basis van haar eigen betaalstandaard. Fernando Restoy, gouverneur van de Spaanse centrale bank, gruwelde alvast van het idee. In datzelfde kader meldt de website Coindesk dat de economische denktank New Economics Foundation adviseert dat Schotland ook zijn eigen digitale munt moet ontwikkelen. Ze suggereren meteen ‘ScotPound’ als naam.

Bedenkingen bij wijkzorgexperiment van Zilveren Kruis 
In Nederland loopt een opvallend wijkzorgexperiment. Verzekeraar Zilveren Kruis sluit per wijk van ongeveer 7500 inwoners inkoopakkoorden af met één thuiszorgorganisatie. Die worden toegewezen op basis van een publieke intekening. De winnaar van het bod krijgt daarvoor een afgesproken budget en kan dus niet meer per prestatie tariferen. Andere thuiszorgers die niet tot die organisatie behoren mogen hun diensten ook nog leveren maar ze krijgen slechts 75% van het basistarief. De vakbonden, de huisartsen en zelfs de thuiszorgorganisaties hebben bedenkingen maar Zilveren Kruis lijkt niet van plan om het experiment af te blazen. De belangrijkste bezwaren zijn dat de vrees voor het verlies aan kwaliteit in de zorg en het verlies van banen.

Aegon sluit intermediairklanten aan op directplatform
Aegon zet een belangrijke stap in Nederland. De verzekeraar heeft zijn klanten die via tussenpersonen zijn aangemeld, een brief gestuurd om hen te vragen zich te melden op het directplatform Mijn Aegon. Volgens de maatschappij is het niet de bedoeling dat deze klanten op het platform commerciële acties of initiatieven zouden zien. Na de aanmelding kunnen klanten wel zelf mutaties doorgeven of schade melden. Ze krijgen enkel toegang tot functionaliteiten waarvoor het intermediair geen commissie betaald krijgt. Als een klant een actie onderneemt krijgt zijn tussenpersoon daar een melding van.
Het initiatief van Aegon bewijst dat maatschappijen en intermediair op zoek moeten naar een nieuw evenwicht en een nieuw distributiemodel in een digitaal gestuurde omgeving.

Latino's lovers van mobile payments
De Latino gemeenschap in de VS wordt beschouwd als zeer gevoelig voor nieuwe trends.  Uit de
Checking Experience Index van TD Bank blijkt dat 93% van hen een stevige voorstander is van online banking. 81% verkiest om de mobiele opties van de eigen bank te gebruiken voor dagdagelijkse transacties. De meest gebruikte apps die de doelgroep extra inlaadt zijn Google Wallet, Pop Money, Venmo, Paypal en Square Cash. 46% van de Latino’s gebruikte tijdens de laatste drie maanden voor de survey Paypal om geld naar vrienden te transfereren.
Chase Pay gebaseerd op pragmatisme
Het aanbod van mobiele betaaldiensten krijgt er nog een stevige concurrent bij. JP Morgan Chase, toch een van de grootste banken wereldwijd, zet Chase Pay in de markt. Chase Pay zal bij de meeste belangrijke retailketens beschikbaar zijn maar ook de grote apotheekketens en tankstations, die vaak omwille van concurrentie-overwegingen, niet van start zijn gegaan met Google of Apple, zouden het systeem accepteren. Dat heeft uiteraard met de enorme impact van de grootbank te maken. Chase heeft 94 miljoen betaalkaarten in omloop en die krijgen allemaal een automatische upgrade naar het Chase Pay. Volgens de bank heeft de helft van de Amerikanen een credit- of prepaid card bij hen.
Gebruikers van Chase Pay kunnen meteen ook genieten van een sterk loyalty en promotieluik. Die zijn ook verbonden met de creditcard van Chase.
Opvallend is dat Chase Pay gebaseerd is op QR-codes en nog niet op een NFC-protocol. De bank maakte die keuze omdat ze de app zowel op Androïd als op Apple wou laten functioneren. Chase sloot ook een samenwerking met CurrentC. Dat is het mobiele betaalvehikel van een reeks grote retailketens in de VS. De ontwikkeling van CurrentC sleept al aan van 2012 maar verder dan een beta testversie kwam het platform nog niet. 
Building the bank of the Future
Brussels, 21.01.2016
Become a partner now! Contact +32 493 688 997   
Geld opnemen met je ogen
Citigroup en ATM-fabrikant Diebold hebben een geldautomaat ontwikkeld die werkt op basis van een irisscan en je smartphone. Gebruikers die geld opnemen laten een scan nemen van hun oog. Het apparaat heeft dus geen kaart of een code op een smartphone nodig om de klant te identificeren. Het apparaat heeft ook geen klavier of touchscreen meer. De instructies voor de transactie komen via de smartphone van de gebruiker.
Metro Bank opent drive-in
De Britse disruptor Metro Bank verrast opnieuw. Eerder kondigde Metro Bank aan dat het elke dag open is en de start-up bood eigen hondenkoekjes aan voor de viervoeters van de klanten. Nu opent Metro Bank een drive-inn. Tijdesn het weekend kan je in een filiaal in Londen je bankzaken regelen vanuit de auto. Metro is een initiatief van Vernon Hill, een Amerikaanse miljardair die duidelijk geen schrik heeft van enige controverse.
Jobs en mensen
Een vacature promoten in deze nieuwsbrief?
Bel even naar +32 493 688 997 en profiteer van onze uiterst voordelige voorwaarden

Nieuwe CFO voor Allianz Benelux
Claire-Marie Coste-Lepoutre is sinds september 2015 Chief Financial Officer van Allianz Benelux. Zij was tot nu aan de slag bij Allianz Group in München, waar ze Head of Business Division Western Europe, including Africa was. Claire-Marie Coste-Lepoutre is ISFA-actuaris Ze was eerder actief in de herverzekering en ook  consultant bij McKinsey&Company. Ze is 40 jaar en heeft de Franse nationaliteit.

Claire-Marie Coste-Lepoutre volgt Jean-Pascal Vialaron op. Die wordt voorzitter van de Raad van Bestuur bij Allianz Luxembourg. Vialoron blijft binnen het directiecomité van Allianz Benelux ook verantwoordelijk voor Risk Management.

Vacature ageas
Non-Life Risk Officer
Vacature Fidea
Manager Schadediensten
DRIVE-IN, Drivers for Innovation in Insurance | Brussels, 03.12.2015
Self driving cars | Climate Change | Health
Technology | Internet of everything
Become a partner now! Contact +32 493 688 997 
Opgelet: we hebben maximaal 100 plaatsen beschikbaar en de belangstelling is bijzonder groot. Volledig programma en start van de inschrijvingen : donderdag 22.10.2015. Early bird -15% slechts tot 30.10.2015
Movies we like
Bitcoins, wat zijn dat nu eigenlijk? Informatie door Fidor Bank
Een nieuwe corporate presentatie van Generali Group, met 'Art' als thema
Waarom gaan bedrijven naar de beurs?
Waarom gaan bedrijven naar de beurs? Koen de Leus van KBC legt het uit
Cryptocurrencies & Blockchain Technology 
Brussels | 10.12.2015  
Become a partner now! Contact +32 493 688 997 
iMagazine verschijnt twee keer per week op dinsdag en vrijdag. Als u zelf een stukje wil schrijven kan dat. Bel even naar +32 493 688 997!
Volgende editie : vrijdag 30.10.2015
Share
Tweet
Forward
+1
Copyright © 2015 Financelab, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp