Copy
juni 2020 | Online bekijken

Nieuws over de Regionale
Energie- en Klimaatstrategie

In deze nieuwsbrief lees je meer over de REKS-actualiteiten, een terugblik op de activiteiten de afgelopen weken en de agenda voor de komende periode.

Plan van aanpak voor definitief REKS-bod vastgesteld

Op 3 juni 2020 is het plan van aanpak voor het definitieve REKS-bod van Regio Hart van Brabant vastgesteld. Hierin staat welke werkzaamheden de komende periode worden uitgevoerd, waarmee de regio toewerkt naar het definitieve REKS-bod. Dat moet in de eerste helft van 2021 klaar zijn en wordt na lokale besluitvorming aan het Rijk aangeboden.
 
Lees hier verder over het plan van aanpak >>>

Jongeren willen betrokken worden bij de energietransitie

Bijna 80 procent van de Brabantse jongeren maakt zich zorgen over het klimaat, en de jongeren willen meepraten over de energietransitie en actief hun mening inbrengen. Dat blijkt uit onderzoek van de Brabantse Milieufederatie in het kader van de REKS, in opdracht van de Regio Hart van Brabant, Metropoolregio Eindhoven en Regio Noordoost Brabant.
Lees hier verder over het onderzoek en bekijk de infographic en het manifest >>>

Rapport voor burgerparticipatie bij wind- en zonprojecten gepresenteerd

Tijdens een online bijeenkomst op 26 mei is het rapport gepresenteerd voor burgerparticipatiemodellen bij wind- en zonprojecten in Regio Hart van Brabant. Het rapport, dat is opgesteld met onder andere gemeenten en lokale energiecoöperaties (LEC’s), geeft aanbevelingen voor het vormgeven van een participatiemodel, waarin burgers een belangrijke rol hebben.
Lees hier verder over de bijeenkomst en bekijk het volledige rapport >>>

Plannen voor twee nieuwe zonneparken in Hilvarenbeek

Energiecoöperatie Hilverstroom heeft een intentieverklaring ondertekend voor twee nieuwe zonneparken. Het gaat om 26 hectare aan zonnepanelen, die stroom kunnen produceren voor 8.000 huishoudens. Er wordt bovendien veel aandacht besteed aan de inpassing van de zonneweiden in de natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld door de grond onder de panelen te laten begrazen door schapen en kruidenzones te maken voor kleine marterachtigen en vlinders.
Lees verder op de website van Brabants Dagblad >>>

Provincie Noord-Brabant presenteert klimaatdialogen

Klimaatadaptatie is een belangrijk thema binnen de REKS. Zo werken we in Hart van Brabant toe naar een klimaatrobuuste en waterbestendige leefomgeving. Ook in andere regio's zijn gemeenten hiermee bezig. De provincie Noord-Brabant bundelt de komende tijd de bevindingen, ervaringen en resultaten in Brabant in een online magazine vol klimaatdialogen.

Het magazine is hier te bekijken >>>

Raadsleden waarderen digitale radenavond met een dikke 7

De digitale radenavond van 13 mei, die deels in het teken stond van REKS, is door aanwezige raadsleden beoordeeld met ruim een 7. Deze radenavond konden we niet – zoals we gewend zijn – fysiek bij elkaar komen. Dus ging de organiserende gemeente, Dongen, op zoek naar een oplossing. Dat werd de eerste digitale radenavond van Regio Hart van Brabant, met livestream via YouTube en interactie via de sms. Hoe was dat voor raadsleden? Was het op deze manier voldoende efficiënt en effectief?
 
Lees hier meer over de beoordeling van de radenavond. Het verslag van het REKS-gedeelte van de radenavond is hier terug te lezen

Veel RES-regio’s verkiezen dure zonne-energie boven wind

Veel RES-regio's lijken de voorkeur te geven aan zonne-energie boven windenergie. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Dit zou gevolgen hebben voor de kosten van de energietransitie, omdat zonnepanelen duurder zijn dan windmolens en meer vergen van het elektriciteitsnet. In de Regio Hart van Brabant kiezen we voor een slimme combinatie van wind- en zonne-energie. Dat is te lezen in het conceptbod-REKS

Zie voor meer informatie ook deze artikelen op de website van NRC: Regio’s verkiezen dure zonne-energie boven wind en Windmolenparken? Dan veel liever zonnepanelen.

Publieksversie en infographic over concept-bod REKS beschikbaar

Het concept-bod REKS, dat in maart is gepresenteerd, is ook beschikbaar als infographic en publieksversie. Hiermee worden de plannen uit het bod begrijpelijk voor inwoners in de regio en andere geïnteresseerden. De bestanden zijn vrij te publiceren en delen en zijn hier te vinden: Het concept-bod REKS, de bijlagen en andere publicaties over de REKS zijn ook te vinden op de website van Regio Hart van Brabant >>>
Heb je ook input voor de REKS-nieuwsbrief? Neem dan contact op met Michael Doove via michaeldoove@regio-hartvanbrabant.nl.
regio-hartvanbrabant.nl/REKS

Dit is een uitgave van Regio Hart van Brabant, het samenwerkingsverband van de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk. 
Stel je deze updates over de regionale energie- en klimaatstrategie niet langer op prijs?
Wijzig hier je profiel of meld je af.

Email Marketing Powered by Mailchimp