Copy
KUNSTAVOND, WITTE DE WITHKWARTIER - VR 4 DEC
View this email in your browser

Kunstavond 
in het Witte de Withkwartier

VR 4 DEC / 18.00 - 21.00 UUR
ELKE EERSTE VRIJDAG VAN DE MAAND - GRATIS 

Showroom MAMATENT Rotterdam, CBK Rotterdam,  V2_ Instituut voor de Instabiele MediaWitte de With Center for Contemporary ArtWORM Instituut voor  Avantgardistische Recreatie

KUNSTBLOCK TOURS
Vrijdag 4 december is het weer Kunstavond in het Witte de Withkartier en stellen de kunstinstellingen hun deuren gratis open. V2_ is dit keer gesloten. Bezoek de Kunstavond op eigen gelegenheid of neem gratis deel aan de Kunstblock Tours waarbij een gids je in een highspeed-tour van een uur meeneemt langs de Kunstblock-instellingen en de veelzijdigheid van de hedendaagse kunst in het Rotterdamse Kunstkwartier laat zien: van beeldende kunst tot muziek, van fotografie tot film en veel meer!
- Kunstblock Tours
19.00 t/m 20.00u. Startpunt Witte de With, Witte de Withstraat 50.

 

Kunstblock Tours is er ook voor groepen, met een meer uitgebreide tour van 2 uur. Kosten per block € 85 euro. Max. 15 deelnemers.
Facebook
Twitter
Website
THE WHITE WALL PROJECT III 
KUNSTVEILING
The White Wall Project III werd georganiseerd tijdens festival Kunst in het Witte de Withkwartier door kunstenaar Paco Dalmau Arrufat. Het project creëerde een dialoog tussen verschillende kunstenaars. Tijdens het festival veranderde een wit canvas in een kunstwerk van monumentale grootte door de bijdrages van meerdere kunstenaars. Het is een installatie en live painting performance waarbij gedurende drie dagen een dialoog met kunstenaars, openbare ruimte en passanten werd aangegaan. Het werk wordt opgedeeld in kleinere werken en geveild. en Petar Tuškan (HR).
- vr 4 dec. 20.00u. WORM, Boomgaardsstraat 71

 

Gastkunstenaars: Bruno Ferro Xavier da Silva / lampen (NL) Inge Aanstoot - beeldende kunst (NL), Piet Rogie (NL), Peter Hoijmakers (NL), Yoshiyuki Koinuma (JP). 
Facebook
Twitter
Website
PLANET QUIRK - MIKE MOONEN
Met trots presenteert MAMA de eerste solotentoonstelling van Mike Moonen. Voor deze tentoonstelling creëert hij een geheel eigen biotoop. Welkom op Planet Quirk. Flipje van Tiel, een neppe plant, een verkeerd gespelde graffitileus. Dit zijn beelden die bij Mike Moonen blijven hangen maar waar anderen wellicht aan voorbij lopen. In een volledig vormgegeven omgeving bestaat het gevaar dat je door gewenning elk gevoel voor verwondering verliest, beelden worden zo onberispelijk en uniform dat we er een blinde vlek voor krijgen. Mike Moonen zoekt naar het menselijk falen in de drang naar perfectie en toont de mislukte dingen die zorgen voor ontregeling en een spel spelen met verwachtingen.
- t/m wo 23 dec., Showroom MAMA, Witte de Withstraat 29-31. 

 
Facebook
Twitter
Website
BIT ROT - DOUGLAS COUPLAND
Witte de With Center for Contemporary Art presenteert Bit Rot door kunstenaar en schrijver Douglas Coupland. De tentoonstelling is Couplands eerste grootschalige solotentoonstelling in Europa. De Kunstavond biedt de laatste mogelijkheid om Bit Rot gratis te bezoeken. De tentoonstelling duikt in Couplands gedachtewereld en combineert het werk van de kunstenaar met geleende werken uit zijn persoonlijke verzameling. Ook wordt er materiaal getoond dat voortkomt uit zijn recente residency bij het Google Cultural Institute in Parijs. Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige paperback, waarin nieuwe en bestaande korte verhalen en essays van de kunstenaar zijn samengebracht. 
- t/m zo 3 jan. 2016Witte de With, Witte de Withstraat 50. 

 


"Douglas Coupland toont zich ook van een nieuwe kant, als kunstkijker: zonder cynische grapjes, poëtisch en raak. Het mooiste zijn de visuele verbanden die dwars door Couplands kunst en collectie lopen." - de Volkskrant, sept. 2015.
Facebook
Twitter
Website
ASYMMETRICAL WARFARE -
ART IN THE AGE OFF...

De escalerende technische ontwikkeling van moordmachines nog steeds een feit. Oorlog is van alle tijden, maar de arena waarin de oorlogsvoering plaatsvindt, heeft zich van de zogenaamde realiteit naar het virtuele verplaatst. Harde machtsverhoudingen worden nog steeds van man tot man, hand-tot-hand bevochten, maar ook worden op afstand bestuurbare wapens en andere vormen van digitale agressie uitgezonden via cyberaanvallen en social media propaganda. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze nieuwe strategieën hun eigen representatievormen in het leven hebben geroepen, waarin motivatie en informatie minstens zo zwaar wegen als traditionele militaire superioriteit.
- t/m zo 3 jan. 2016Witte de With, Witte de Withstraat 50. 

 


Art In The Age Of…Asymmetrical Warfare is het derde en laatste deel van de  Art In The Age Of… serie, die de kunstproductie in de 21e eeuw onderzoekt. Deze tentoonstelling houdt de vaak ongelijke verdeling van actuele, hybride vormen van oorlogsvoering tegen het licht.
Facebook
Twitter
Website
IN LIGHT OF 25 YEARS
In het kader van zijn 25-jarig jubileum verkent Witte de With de eigen historie. De tentoonstellingsruimte op de begane grond wordt gewijd aan een serie in opdracht gemaakte presentaties door hedendaagse kunstenaars en curatoren. Elk van hen krijgt toegang tot Witte de Withs archief en maakt een beeld dat elementen uit de recente kunstgeschiedenis analyseert. Het resultaat wordt gepresenteerd in een monumentale lichtbak die dag en nacht te zien is. Tijdens de Kunstavond is werk van 
Raimundas Malašauskaste te zien. 
- t/m 
zo 3 jan.Witte de With, Witte de Withstraat 50. 

 

Met: Özlem Altin, Wineke Gartz, Camille Henrot, Germaine Kruip, Mahony, Raimundas Malašauskas, Zin Taylor, Freek Wambacq and Xu Zhen (MadeIn). Curators: Defne Ayas (Director), Samuel Saelemakers (Associate Curator). Ontwerp: Paul van Gennip.
Facebook
Twitter
Website
KARAKTER IS LOT
Op 27 januari 2015, precies vijfentwintig jaar na de oprichting van het instituut, presenteert Witte de With een nieuwe installatie door kunstenaar Willem de Rooij. Karakter Is Lot toont de horoscoop die Piet Mondriaan in 1911 liet maken. Een speciale vitrine die zich verhoudt tot de stand van de zon, maakt dat de horoscoop dagelijks op een gezet tijdstip, van 14:15 uur tot 14:30 uur, optimaal door de zon belicht wordt. Karakter Is Lot verwijst naar de parameters van conservering en presentatie van historische objecten en visualiseert tevens de fysieke positie van Witte de With tot de zon. Klik op deze link om de timelapse opname van de installatie en de beweging van het zonlicht te zien. 
- t/m zo 3 jan 2016Witte de With, Witte de Withstraat 50.

 


" ... camera obscura. Op de muren achter de vitrine tekent zich nu ondersteboven een skyline van Rotterdam af, met het Erasmusgebouw, een kerk en huizenrijen, en daaronder de hemel. Wat een mooie ode aan Mondriaan en wat een geslaagde manier om het 25-jarig bestaan van Witte de With te vieren." - NRC, febr. 2015.
Facebook
Twitter
Website
OTSEFINAM (MANIFESTO) …OR HOW TO ACTIVATE A FANZINE
Op vrijdag 4 december van 18.00 tot 20.00 presenteert de afdeling Artistic Research van de KABK in TENT de resultaten van de workshop over expanded fanzines. Workshopbegeleider Antoni Hervàs (kunstenaar, Barcelona) heeft op uitnodiging van kunstenaar en KABK-docent Anna Moreno in TENT een presentatie samengesteld van de resultaten van een experimenteel en collectief proces rondom het kopieerapparaat, hét fanzine-gereedschap bij uitstek. Het publiek is uitgenodigd voor een toast op het nieuwe fanzine, dat letterlijk vers van de pers komt. 
-
vr 4 dec. , 18.00u, TENT, Witte de Withstraat 50.

 

Het publiek is uitgenodigd voor een toast op het nieuwe fanzine, dat letterlijk vers van de pers komt. De resultaten van de workshop zullen worden gedeeld en tegen het licht gehouden, en gaan tevens een dialoog aan met de tentoonstelling Motion /Labour /Machinery.
Facebook
Twitter
Website
RADIANT - NICKY ASSMANN 
TENT presenteert de solotentoonstelling van Nicky Assmann (1980, woont en werkt in Rotterdam). Centraal staat een majestueus bewegende lichtinstallatie die de gehele voorzaal in beslag neemt. Assmann combineert kennis uit de wetenschap, technologie en kunst in ruimtelijke installaties waarin de zintuiglijke ervaring centraal staat. Ze maakt gebruik van licht, mechanica en abstracte geometrie om optische verschijnselen te creëren waarmee ze het mentale en fysieke waarnemingsproces onderzoekt. Tegen de achtergrond van onze beeldcultuur waarin de werkelijkheidsbeleving zich steeds meer in het virtuele domein voltrekt, keert ze terug naar de fysieke fundamenten van het zien.
- t/m zo 10 jan. 2016 TENT, Witte de Withstraat 50.

 

 “Op Radiant, zoals de tentoonstelling heet, vormt Solace met zijn regenboogkleurige zeepgordijn en zijn projecties die het lege ‘niets’ tot een grandioos ‘iets’ maken, nog steeds het hoogtepunt.” - NRC, 3 nov. 2015)
Facebook
Twitter
Website
MOTION /LABOUR /MACHINERY
De tentoonstelling verkent speels en speculatief invalshoeken voor een kritische reflectie over noties rondom arbeid en de stad, van micro- tot macroniveau, maar is tegelijkertijd een beeld van de productie van kunstenaars in een stad. Van het verdwijnen van de typische havenarbeider tot de worsteling van de kunstenaar om een relevant werk te produceren; deze tentoonstelling biedt een reeks open vragen over de hedendaagse conditie van werk. De tentoonstelling is samengesteld door Manuel Segade (Spanje, woont en werkt in Rotterdam), in samenwerking met artistiek directeur Mariette Dölle en curator Jesse van Oosten. 
- t/m
zo 10 jan., TENT, Witte de Withstraat 50.

 

Kunstenaars: Mercedes Azpilicueta, Doris Denekamp & Geert van Mil, Fotini Gouseti, Anna Maria Luczak, Fran Meana, Carme Nogueira, Charlotte Schleiffert, Werker Magazine.
Facebook
Twitter
Website
ROTTERDAM CULTURAL HISTORIES #6 - VIDEO IN HET LIJNBAANCENTRUM
Rotterdam Cultural Histories #6 belicht een relatief onbekend onderdeel van het Rotterdamse Lijnbaancentrum, namelijk de videostudio. Het Lijnbaancentrum (1970-1984) was een expositieruimte van de Rotterdamse Kunststichting (RKS). Hier werden uiteenlopende tentoonstellingen gepresenteerd over kunst, beeld- en massacultuur, met het doel een groot en vooral divers publiek aan te spreken. Bewegend beeld werd daarvoor als een onmisbaar middel gezien en het Lijnbaancentrum werd voorzien van een speciale studio, met moderne videoapparatuur voor het opnemen en bewerken van zowel zwart-wit als de net opkomende kleurenvideo. 
- t/m zo 7 febr. 2016Witte de With/TENT, Witte de Withstraat 50.

 
Facebook
Twitter
Website
ATELIER VAN LIESHOUT -  
CASCADE
Dit acht meter hoge beeld van Atelier van Lieshout bestaat uit een toren van achttien olievaten. Ze worden onderling verbonden door zo'n twintig mensfiguren die omhoog klimmen en vallen. Samen vormen ze een soort stroperige massa, als olie die uit de vaten druipt. Als inspiratiebron noemt Van Lieshout overwinningszuilen, vooral de Pestsäule in Wenen. Met dit barokke gedenkteken vierde de stad Wenen in 1693 het einde van de grote pestepidemie. In het even barokke Cascade zijn de wolken met engeltjes vervangen door olievaten, tekens van de wereldhavenstad die Rotterdam is.
- Churchillplein, Sculpture International Rotterdam (CBK R'dam).

 
Facebook
Twitter
Website
KUNSTBLOCK NAPRET -
EIN ABEND IN WORM: ASMUS TIETCHENS + DJ ZIPO + MORE TBA

Verzamelavond met eigenwijze Duitse muziek. De onvolprezen concert/party serie voor eigenwijze popmuziek cultuur van Duitse bodem is klaar voor een doorstart in december. In voorgaande jaren vonden cult acts als Palais Schaumburg, Chris Imler, Echokrank, Der Plan en Bodenständig 2000 al hun weg naar Ein Abend In WORM. Uitgebreide info volgt! Facebook Event: klik hierrrrrr. With kind support from Goethe-Institut Niederlande.
- vr 4 dec., open 20:00u, start 20:30u, voorverkoop 6 euro.WORM, Boomgaardsstraat 71, 

 
Facebook
Twitter
Website
# WUNDERBAR
Het weekend staat voor de deur en je weet wat dat betekent: daghappen in de ‪# Wunderbar! Ook vrijdagavond maakt een van de topkoks een veganistische maaltijd, lekker! En het mooie van het hele verhaal is: het kost je maar € 5. Of heb je liever zin in een vette biologische worst? Dan ben je bij ons ook aan het goede adres! Yummmmm lekker, tot vrijdag!! 
- #WUNDERBAR, Boomgaardsstraat 71.


 
Facebook
Twitter
Website
Upcoming: DATA IN THE 21st CENTURY is net als BIT ROT onderdeel van een jaar durende manifestatie Rotterdam viert de stad waarin Kunstblock het idee van de toekomst onderzoekt in verschillende projecten, tentoonstellingen, workshops en evenementen.


Rotterdam viert de stad! en blikt terug op 75 wederopbouwjaren. Na een periode van herdenken is hét moment gekomen om de balans op te maken en met elkaar te vieren waar we nu staan. www.rotterdamviertdestad.nl
 
Kunstavond wordt georganiseerd door de samenwerkende hedendaagse kunstinstellingen in het Witte de Withkwartier: Tent, CBK Rotterdam, Witte de With Center for Contemporary Art, Showroom MAMA, V2_ Instituut voor de Instabiele Media en WORM instituut voor Avantgardistische Recreatie.
Facebook
Twitter
Website
Colofon / Beeld - beeldmerk Kunstavond en Kunstblock Tours: Studio Spass; foto White Wall Project III: Kunst in het Witte de Withkwartier, Floris Wagenaar; Planet Quirk: Mike Moonen; Bit Rot: Douglas Coupland, CMYK Colour registration head, 2015, acrylverf op zwart-wit foto, gelamineerd op doek, 51 x 71 cm, courtesy  de kunstenaar; foto Asymmetrical Warfare, Art in the Age of... en Karakter is lot, Witte de With: Aad Hoogendoorn; foto Radiant, Nicky Assmann en Motion, Labour, Machinery, TENT: Aad Hoogendoorn; Rotterdam Cultural Histories#6, Jan van Munster aan het werk in het videoarchief, fotocollectie Stadsarchief Rotterdam; #Wunderbar: Iris & Arno, WORM; foto Atelier van Lieshout, Cascade: Jannes Linders, SIR. Redactie: Kunstblock, Michelle Wilderom.