Copy
De Otter van De Onlanden heeft een partner gevonden

Op 17 november jl heeft een wildcamera van Het Groninger Landschap geregistreerd dat er een tweede otter in het Leekstermeer gebied leeft. Sinds het voorjaar van 2013 huist er een otter in De Onlanden. Getuige de vele sporen zwerft het beest door de gehele Onlanden. Door middel van foto’s van een wildcamera was al vastgesteld dat het om een mannetje ging. Ruim 1,5 jaar na de komst van het mannetje is nu met zekerheid vastgesteld dat het mannetje een vrouwtje heeft gevonden. De nieuwe beelden laten duidelijk zowel een mannetje als een vrouwtje voor de lens zien.
 
Het is onbekend waar het vrouwtje vandaan komt. Meest voor de hand liggend is Friesland of omgeving Lauwersmeer. Komende tijd zullen er uitwerpselen van de otters verzameld worden  zodat via DNA-onderzoek bepaald kan worden waar de dieren vandaan komen.
 
De komst van het vrouwtje is weer een stap in de goede richting voor het ontstaan van een populatie otters in De Onlanden. De hoop is dat het vrouwtje komend voorjaar jongen zal krijgen zodat de populatie door kan groeien. De Onlanden is een geschikt leefgebied voor otters ze vinden beschutting in het moeras en volop voedsel in het water. Bovendien zijn langs de meeste wegen rasters geplaatst of onder de bruggen natuurvriendelijke oevers aangelegd zodat wordt voorkomen dat dieren de wegen oversteken met de kans om doodgereden te worden. Punt van zorg is wel de uitwisseling met andere gebieden zoals het Lauwersmeer en het Zuidlaardermeergebied. Op deze routes zijn nog diverse knelpunten die aandacht verdienen om te voorkomen dat er slachtoffers gaan vallen onder de otters.
 
Filmpjes:
mannetjesotter neemt zandbad
beide otters roepen naar elkaar
beide otters in beeld
 Einde persbericht
Nadere informatie: Het Groninger Landschap: Inge Scheper, hoofd Communicatie
06-57914742. Rijksstraatweg 333, 9752 CG HAREN. Telefoon (050) 313 59 01.


 
 

Volg ons ook op Twitter en Facebook
Stichting Het Groninger Landschap
Rijksstraatweg 333
9752 CG Haren
050 - 313 59 01
info@groningerlandschap.nl
www.groningerlandschap.nl
KvK: 41009551

Deze e-mail wordt u toegestuurd door Stichting Het Groninger Landschap. Als u er zeker van wilt zijn dat u deze e-mail ontvangt in uw inbox dan kunt u ons adres toevoegen aan uw adresboek of lijst met veilige adressen. Wij sturen deze e-mail omdat u ons uw e-mail adres gaf om u informatie over producten en promoties te sturen. U ontvangt deze nieuwsbrief op het volgende e-mailadres: <<E-mailaddress>>.