Copy
Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Dan kun je je hier afmelden.
Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk deze nieuwsbrief in een browservenster

Nieuwsbrief Balfolk.nl November 2015


Hallo allemaal!

Ik hoop dat jullie allemaal van de zomer hebben genoten! En hoop dat jullie ook gaan genieten van de herfst en de winter. Het weer leent zich misschien niet meer zo goed voor evenementen in de buitenlucht maar dat betekend natuurlijk niet dat er ook niet meer gedanst kan worden ;).

De komende maand gebeurt er gelukkig nog van alles. Alvast veel plezier met dansen (en het lezen van deze nieuwsbrief) toegewenst.

x Marretje

In deze nieuwsbrief:

Nieuwtjes!

Café Hofman is terug


Tien jaar geleden was er elke maand een balfolksessie in cafe Hofman, en nu zijn ze weer terug! Elke 1e dinsdag van de maand schuiven we er alle tafels aan de kant om te dansen. De eerste 2 keer (met Loubelya en Tribal Jaze) waren een groot succes. Er waren zelfs 60 bezoekers om te komen genieten van een dansje en een drankje. 
Op 1 december kan je weer in dit gezellige café dansen: dan komen de Bretonse rappers van Le Beat Bouet Trio spelen. De verrassing van Boombalfestival komt naar Nederland! Verwacht iets wat je nog nooit hebt gezien in de Folk!

Cadansa!


Cadansa was weer een groot succes! Er werd vanuit heel Europa af gereisd om samen te genieten van muziek, dansen en elkaars aanwezigheid. Mocht je er ook bij zijn geweest: ik hoop dat je genoten hebt! Nu hebben mensen niet alleen de neiging om herinneringen na te laten: ze laten vaak ook spullen achter!
Mocht je iets verloren zijn: laat het snel weten via info@cadansa.nl. Er zijn van alle voorwerpen foto's gemaak en op de cadansa facebook pagina kan je deze zien en claimen. Je hebt nog tot december om aan te geven of iets van jou is. Daarna gaat alles naar de kringloop...
 

Muzikant in de schijnwerper

Monsier Fruits


Totaal onverwachts bleek Monsier Fruits de ontdekking van CaDansa. Op zondagochtend speelde hij zijn superrelaxde deuntje op gitaar en zang, bijgestaan door de zingende zaag van Melopees et Moribondes. Zelf kon hij zijn succes ook niet helemaal aan, toen hij hoorde dat hij dat hij 59 cd's had verkocht, greep hij de portofoon om een helicopter te bellen, om hem terug te brengen naar Bretagne... Die zien we zeker terug in Nederland!

De balfolkfabriek


Stichting Balfolkfabriek is een overkoepelende balfolkorganisatie die is opgericht om folkdans en -muziek in heel Nederland te ondersteunen. Onder onze activiteiten vallen o.a. overkoepelende activiteiten, zoals bekender maken van balfolk, promotiemateriaal maken, podium bieden aan beginnende bands, balfolk.nl ondersteunen en deze nieuwsbrief. Wij bieden ook. Garantstelling aan bij verlies en hulp bij subsidieaanvragen. Hier kan je nog meer over de  balfolkfabriek lezen.

Het bestuur van de balfolkfabriek bestaat uit zes gedreven mensen. Er zijn natuurlijk nog veel en veel meer mensen betrokken bij de balfolkfabriek maar vergaderen met honderd man is helaas minder efficiënt.

Vernieuwing Balfolk.nl


De website Balfolk.nl wordt vernieuwd!

We willen hem graag aantrekkelijker maken voor mensen die nog niet dat ze Balfolk leuk vinden. Nu vragen wij ons natuurlijk af wat jullie graag terug zien op de nieuwe website en wat niet? Wat kan er anders, hoe makken we het aantrekkelijker wat kan er beter en wat mag er absoluut niet ontbreken? Ook vrijwilligers zijn van harte welkom!

Laat het ons weten via stichting@balfolk.nl, facebook of in de poll in deze facebookgroep.
 

Buttons
Het bestuur is vanaf nu aan deze buttons te herkennen. Dus mocht je iemand met een button langs zien komen: bij hen kan je met vragen over de balfolkfabriek terecht!

Bals de komende tijd

 
Za 28 nov 15
Za 28 nov 15
Zo 29 nov 15 
Di    1 dec 15
Zo   6 dec 15
Wo  9 dec 15
Za 12 dec 15
Za 12 dec 15
Do 17 dec 15
Za 19 dec 15
Za 19 dec 15
Naragonia
Verenigde Volksmuzikanten
Nog niet bekend
Wouter en de Draak
Nog niet bekend
Cocahna, Les Zéoles, Gravenoire

Dans- en muziekworkshopsde komende tijd

 
Zo 29 nov 15 
Zo   6 dec 15
 Utrecht   
Bretons
Poitou
Beat Bouet Trio
Christian Pacher
 

Organisatoren aan het woord

Voor deze editie heb ik twee bals uitgekozen om iets extra te belichten. Ik sprak Maarten over de organisatie van zijn verjaardagsbal (NoveMbal) in Enschede op 28 november. Verder sprak ik Jolanda over het spraakmakende bal in Wageningen op 29 november.
 

NoveMbal


Vorig jaar heb ik (Maarten)  het bal georganiseerd als een  soort 'generale repetitie' voor het bal van dit jaar. Mijn leeftijd vorig jaar kon berekend worden door 8 (oneindig) met 8 (oneindig) te vermenigvuldigen: dit betekend dat ik ouder ben dan Sinterklaas (nog 987 jaar). En dit jaar komt er bij mijn oneind-oneind-ige leeftijd nog een jaartje bij, wat volgens wiskundigen niet kan, maar in de werkelijkheid een feit is.
Dit jaar zal ik dus mijn 65e verjaardag gaan vieren!


Waar en met wie?
28 November, 20.00
Enschede

Met Zoalo en
Duo Eric Thézé Wouter Vandenabeele
 

Kan je misschien iets over het noveMberbal van vorig jaar vertellen?


Het was voor mij het eerste bal wat ik organiseerde, dus tevoren heel spannend wat het ging worden en of alles voldoende klopte. De dansschoolhouder raadde me aan met een licht zwart gordijn de zaal kleiner te maken. Dit gordijn zou snel weg te halen zijn als de opkomst erg groot zou zijn. Dit gordijn bleek een gouden greep. De opkomst was wat ik hoopte en dat bleek perfect te passen bij de optisch verkleinde zaal. De bands had ik - zoals ik in Nijmegen had gezien - op gelijke hoogte met de dansers laten spelen. Samen met de verkleinde zaal gaf dit een heel informele sfeer die goed bij balfolk past. Het resultaat was dat ik al snel besloot dit jaar weer een bal te organiseren. Deze keer wordt het noveMberbal in een andere (kleinere) zaal gehouden. Dit zal waarschijnlijk een nog intiemere sfeer geven. De uitgenodigde bands zijn minstens zo goed en gevarieerd als vorig jaar, dus niets staat een fijn bal in de weg.

Waarom is de keuze voor de programmering van dit jaar gevallen op Zaolo en duo Eric Thézé Wouter Bandenabeele?


De keuze van de bands is een raar proces van overwegen, zoeken en afwegen. Voor het noveMberbal wilde ik in ieder geval Eric en Wouter hebben. Waarom? Ik vind ze op ontspannen manier ingewikkelde maar dansbare muziek maken. Toen ik met hen een datum had vastgelegd, wilde ik een kwalitatief goede tegenhanger vragen. Dat werd Zoalo vanwege hun heerlijke, dansbare en ontspannen muziek.
 

Wil je verder nog iets kwijt?  

 
Balfolk geeft me bij dansen een vrijheidsgevoel, wat ik ook bij fietsen en zeilen ervaar. Op basis van een eenvoudige basis kan en mag worden gevarieerd waardoor elke dans een unieke ervaring is. Hiermee is balfolk niet mooier, maar wel vrijer dan stijldansen (wat ik ook graag doe).

Lees verder >>>

Bal in Wageningen

 
Ik hoorde dat jullie voor het komende bal in naar een zaal naar de begaande grond vertrekken. Klopt dit?

Helemaal waar. De prachtige zaal waar we normaal zitten heeft niet zo'n stevige vloer. Bij andere feesten zijn er wel ruiten en lampen gesneuveld doordat er teveel mensen tegelijk in hetzelfde ritme sprongen. Dat willen wij natuurlijk voorkomen! Aangezien we een keertje een hardere band met wilden zetten, zijn we uit voorzorg naar beneden verhuisd. Nu kan iedereen zo hard springen als die wil! En dat ga je willen... 
 


Waar en met wie?
29 November, 16.00
Wageningen

Met Beat Bouet Trio en
Duo De Schepper-Sanczuk (van Broes)
 
BEAT BOUET TRIO - Génération Y
Kan je misschien beschrijven hoe er op Duo Beat Bouet Trio werd gereageerd op Boombal?
Het was eigenlijk bij toeval dat ik bij het optreden belandde. Ik heb niets meer hip hop, dus de beschrijving van de band sprak me eerlijk gezegd niet zo aan. Net als de eerste minuut in de tent trouwens! Maar die jongens op het podium brengen zo'n geweldige sfeer mee! Toen ze de dag erna weer optraden en het gerucht en beetje rond was gegaan, was de tent stampvol. Tegen het eind ontplofte het, het publiek nam echt geen genoegen met maar een toegift! Niet van hip hop houden is dus absoluut geen reden om niet van BBT te houden!

Waarin vind jij dat ze echt uitblinken?
Ze spelen heel leuk met het publiek, je hebt echt het idee dat je samen een feest ervan maakt! Wat ik persoonlijk heel leuk vind is dat ze ondanks, of dankzij?, de hip hop, hele dansbare muziek maken.

Denkje dat ook mensen die niet zo veel met bretonse dans hebben het ook leuk vinden om te komen?
En dan ook nog Duo De Schepper-Sanczuk?
Laten we hun zeker niet vergeten. Ze bieden en perfect tegenwicht aan de Bretonse jongens. Ook een geweldige en jonge band, maar met wat gangbare muziek. Bij mij zijn ze vooral bekend van andere formaties, maar dat biedt alleen hoop voor hun komende optreden als duo.

Duo De Schepper-Sanczuk
Beiden gedreven door folk en jazz muziek brengen we een repertoire gaande van dansfolk tot hippe jazz composities. Van een heel fragiele intieme klank tot een zware feestsound brengen we de muziek op onze eigen manier. Florian studeert klassiek aan het conservatorium in Gent en Anouk studeert jazz aan het conservatorium in Arhnem. We leerden elkaar kennen in 2009 en spelen samen in de formatie Broes. We spelen zowel bals als luisterconcerten

Lees verder >>>

Duo De Schepper-Sanczuk:
Natuurlijk! Sowieso hebben we 's middags een workshop voor alle mensen die het graag willen leren. Maar ik denk dat ik misschien wel het grootste deel van de tijd springend voor het podium sta. Ze zijn ook heel leuk om naar te kijken namelijk!

Nieuwsbrief


Misschien is het je opgevallen dat deze nieuwsbrief iets anders is dan de voorgaande versies. Dit kan komen omdat de nieuwsbrief vanaf nu door mij, Marretje, gecoördineerd wordt. Ik wil Louise heel er graag bedanken voor alle nieuwsbrieven die ze tot nu toe gemaakt heeft! Ik hoop dat eventuele veranderingen jullie niet gaan storen, maar mocht dit wel het geval zijn: mijn diepe excuses.

Nu ga ik hem proberen te vullen met informatie, nieuwtjes en aankomende bals, workshops en evenmenten. Maar naast deze dingen is er ook plek voor allerlei andere dingen: van columns, tips & trucs tot voetmassage-geheimen! Laat het vooral weten als je ideeën hebt voor de nieuwsbrief! Of je nu op langere termijn betrokken wil zijn, een gewoon eenmalig een stukje wil schrijven of een tip hebt voor evenementen die misschien voor muzikanten of dansers interessant kunnen zijn. Ook feedback en andere opmerkingen zijn van harte welkom.

De communicatie gaat via de balfolkfabriek en die kan je bereiken via stichting@balfolk.nl of een via persoonlijk berichtje op facebook ;).

Facebook
Twitter
Balfolk.nl
info@balfolk.nl

Dank aan:

Flywithmeh voor de foto van Jolanda.

Copyright © 2015 Balfolk.nl, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Dan kun je je hier afmelden.
Je kunt hier aangeven in welke balfolk activiteiten je geïnteresseerd bent: Gegevens aanpassen.
Email Marketing Powered by Mailchimp