Copy
Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Dan kun je je hier afmelden.
Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk deze nieuwsbrief in een browservenster

Nieuwsbrief balfolk.nl Februari 2017


Wat Balfolk bijzonder maakt is dat het zowel om het dansen als om de muziek gaat. Live muziek speelt daarom ook een zeer belangrijke rol bij Balfolk. Balfolk is interactie tussen muzikanten en dansers. Deze nieuwsbrief besteed extra aandacht aan muziek in Balfolk. Je leest alles over het muziekweekend van Stichting Draailier en Doedelzak, waar je allemaal sessie kunt spelen in Nederland en waar je bladmuziek kan vinden. Al die mogelijkheden tot muzikale ontplooiing heeft inmiddels ook goede Nederlandse balfolkgroepen voortgebracht. Het duo Tim en Kris trad voor het eerst op bij Cadansa in 2015 als Nubia en heeft nu de eerste CD gepresenteerd! In deze nieuwbrief meer! Maar voor we in de muziek in duiken nog even je aandacht voor de Bastaard Fantasy Awards en doordeweekse bals bij bals in de spotlight (waar trouwens ook altijd veel ruimte is voor sessie spelen!) 
 
In deze nieuwsbrief:

Balfolk Genomineerd!


Balfolk is genomineerd voor beste entertainment bij de Bastaard Fantasy Awards. Wij wisten natuurlijk al lang dat Balfolk dat ook is, maar om ook anderen daarvan te overtuigen is het natuurlijk belangrijk dat we ook winnen! Stemmen dus, en delen op social media. Dit is een mooie manier om meer bekendheid te krijgen voor balfolk.  

Bals Spotlight

Nu het steeds langer licht blijft lijken de dagen ineens een stuk langer. Dan komt het goed uit dat er niet alleen in de weekenden, maar ook op doordeweekse avonden regelmatig bandjes spelen. Op maandag 27 februari is er een bal in de Moira met Wouter en de Draak, op woensdag 8 maart kan je bij café Wilhelmina in Eindhoven dansen op Duo Leana & Hartwin, donderdag 16 maart is er een bal in Amsterdam bij de Mezrab (pakhuis Wilhelmina). Wie er komt spelen is nog een verassing. Het leuke aan dit lijstje is dat deze bals allemaal maandelijks zijn! Houd balfolk.nl dus goed in de gaten voor dat verzetje doordeweeks.

Muziekweekend voor Balfolkies

Van 31 maart tot en met 2 april is het muziekweekend van Stichting Draailier en Doedelzak. Dit is een aanrader voor zingende
en musicerende balfolkies! En voor degenen die graag meer willen leren over het musiceren. 
In de bossen van Sint-Michielsgestel (naast Den Bosch) komen verschillende muzikanten bijeen. Overdag zijn er workshops, ’s avonds bal en jamsessies. Dit weekend is onder andere het prachtige TocTocToc te gast, zij waren in 2016 een van de hoofdacts van Boombal Festival, Celtic & Balfolk Night en Les Son Continu.
Balfolkies kunnen leren om ‘meer uit hun spel’ te halen bij Anne-Lise Foy (TocTocToc) Waar kan je improviseren? Hoe kan je juist ondersteunend spelen? Hoe kom je samen tot een muziekstuk. Zij was in 2015 ook bij dit weekend te gast, een deelnemer omschreef

Het is een beleving! Totaal anders dan wat men meestal gewend is bij "arrangeren & improviseren". Anne-Lise is een inspirerende natuurkracht die werkelijk iemands spel kan beïnvloeden.”

En natuurlijk kan je meer leren over hoe balfolk kunt spelen bij Toon van Mierlo (Naragonia). Want hoe kan je bal- muziek laten swingen zodat de dansers zin hebben om te dansen? Zijn hier trucks voor? Bijvoorbeeld in tempo of arrangement?
Verder zijn er nodige instrument-specifieke workshops. Zoals een inspirerende Zang workshop door stem-kunstenaar Raphaël de Cock. Afgelopen jaar smaakte zijn workshop direct naar meer: deelnemers lobbyden bij de organisatie na de eerste dag al of Raphaël dit jaar terug kon komen. En voila!

Bekijk het volledige programma op de website. Hier kan je je uiteraard ook inschrijven. De vroegboek korting geldt tot 1 maart, dus wees snel als je je nog niet ingeschreven hebt! 

 

Weetjes

  • Het is bijna zover, De Dansstage! 3 tot en met 5 maart. De Dansstage is nog opzoek naar volgers om de balans in de 2a groep beter te maken. Ben of ken jij iemand die al kennis heeft gemaakt met Balfolk, maar graag les wil krijgen? Dan is dit weekend zeker een aanrader! 
  • Komende zaterdag op 25 februari is het bal in Hoorn dat in de vorige nieuwsbrief is aangekondigd. Heb je hem al in de agenda?
  • Het is bijna zover. De Dansstage op 3, 4 en 5 maart! Er zijn nog plekken beschikbaar voor volgers op niveau 2a en er is ruimte voor iedereen op niveau 1.
    Zou je wel willen komen maar kan je helaas niet het hele weekend? Er is op zaterdag (4 maart) ook een open bal!

Balfolk sessie spelen

In vele kroegen zijn muzieksessies te vinden. Er is veel aanbod van sessies met bijvoorbeeld Ierse muziek of blues. Maar waar zitten de sessies waar de kern van sessie-muzikanten uit zichzelf een bourree, mazurka of scottisch inzetten? Een klein overzicht!

Ten eerste is er vaak  aan het einde van bals ruimte voor sessie. In bijvoorbeeld Groningen, Nijmegen, Enschede, Wageningen of Amsterdam is dit zeer gebruikelijk. Afhankelijk van het programma is hier de ene keer meer ruimte/tijd voor dan de andere keer. Op balfolk.nl kan je zien of er ruimte voor een sessie is en je kan contact opnemen met de organisatoren als je meer informatie wil. Naast de sessies bij deze bals zijn er nog veel meer mogelijkheden tot samen balfolkmuziek maken:
Tilburg
Elke derde zondag van de maand is er een "volkssessie rond de stamtafel" in Kaffee Lambiek. Hier spelen ze vooral veel dansmuziek, maar zingen ook graag af en toe wat liederen tussendoor.
Elke 3e zondag v/d maand 14:00
Kaffee Lambiek, Wilhelminapark 66 in Tilburg.

Wageningen
Elke eerste zondag van de maand is er een folksessie in Café De Zaaier. Iedereen die een instrument of stembanden speelt is welkom om mee te doen: er wordt van alles gespeeld, variërend van Nederlandse volksmuziek via Ierse ballads tot blues. Op de website staat ook bladmuziek van hun sessie-krakers.
Elke 1e zondag v/d maand 16:00
Herenstraat 33 in Wageningen

Groningen
De balfolkcafé’s in Groningen bieden elke maand gelegenheid voor een muzieksessie. Er is geen vaste datum in de maand, dus check Facebook of balfolkcafe.nl voor de eerstvolgende.
In de kapel in het oude RKZ, Emmastraat 15.

Zwolle
Sally O Briens
Dit is van oorsprong een Ierse sessie, maar door de muzikale voorkeuren van de organisator en de sessie-kern, spelen ze ook veel balfolk. De sessies zijn vrij onregelmatig. De eerst volgende is 26 maart om 15:15,  met om 14:00 een dansworkshop/ceili vooraf (sessie is gratis, dansworkshop is 10 eu, graag opgeven via Iersesessie@gmail.com)
zondag 26 maart,
Café Sally O Briens 15:15
Bethlehemkerkplein 46
Nijmegen 
Elke laatste woensdag van de maand is van 20.00 tot 23.00 balfolk café in de Shuffle. Deze balfolk cafés hebben een los programma. Muzieksessies zijn niet elke keer gepland, maar ze zijn zeer welkom! Dus neem je instrumenten altijd mee.
laatste woensdag van de maand
Café Shuffle
Berg en Dalseweg 200

Amsterdam
In Amsterdam zijn er verschillende mogelijkheden voor sessie. Op de maandelijkse dansavonden bij de Mezrab is er altijd ruimte voor sessie. Als je sessie wil spelen krijg je gratis toegang tot het bal. 
Daarnaast zijn er ongeveer maandelijks muzieksessies. Word lid van de Facebookgroep Balfolk samenspel om op de hoogte te blijven. Meer informatie: Frans@stuur-man.nl

Festivals
Opentrekzakfestival
Dit kleinschalige festival in Zwolle kent naast enkele workshops voor trekharmonica ook vele sessiemogelijkheden Dit jaar is het op 2 september 2017

Bourdon in het Bos
Jaarlijkse samenspeeldag in de bossen van Putten. Hier zijn geen workshops of concerten… maar alleen sessie en samenspelen.
Zondag 11 juni 13:00 tot 18:00 Garderenseweg 144-B Putten
 
Muziekweekend in Sint-Michielsgestel
Met een weekend speciaal voor muzikanten wordt er natuurlijk ook het nodige gespeeld. Iedereen kan een melodie inzetten, maar er is ook wat repertoire op voorhand beschikbaar.

Fotowedstrijd

Soms kan je iets niet uitleggen met woorden, foto of film. De atmosfeer bij Balfolk is misschien één van die dingen die je eigenlijk gewoon moet ervaren. Toch zouden we het heel tof vinden om het wél uit te leggen en te laten zien.

Dat is een uitdaging! Durf jij de uitdaging aan? We maken er een fotowedstrijd van. Stuur voor 1 april 2016 een foto op die jij hebt gemaakt en waarvan je vindt dat het laat zien wat Balfolk is. Het is leuk als je ook beschrijft waarom je dat vindt, maar beeld alleen kan natuurlijk ook al genoeg zeggen! Het bestuur van Stichting Balfolkfabriek kiest de vijf beste foto's en eventueel bijbehorende tekstjes. Vervolgens mag iedereen stemmen. Zo doen alle deelnemers een bijdrage aan de zichtbaarheid van Balfolk. De winnaar krijgt natuurlijk eeuwige roem! Bovendien gaan we de winnende foto gebruiken voor promotiedoeleinden. 

Muzikanten aan het woord

Dit zijn Kris en Tim van Nubia. Deze heren laten iedereen wegdromen op hun prachtige melodieën...
Ben je al In de Wolken? Zo niet, luister dan naar het nieuwe album van Nubia. Tim en Kris combineren gedichten en liedjes met subtiel snarenspel op gitaar en mandoline. Ze debuteerde op het open podium van CaDansa in 2015. Sindsdien zijn ze via verschillende optredens op het Boombalfestival in België gekomen en vandaar, naar Studio Fuaime in Breda bij Guy Roelofs. De man die zich gespecialiseerd heeft in het natuurgetrouw opnemen van akoestische instrumenten.
 
Begin februari was de album-release in Wageningen. Voor de balfolkwereld zal het album voor het eerst te krijgen zijn op de Dansstage in Enschede. Ze sluiten de eerste dag af na Snaarmaarwaar. Een week later, op 11 maart, spelen ze in Hillegom in een formatie zoals je ze niet snel weer op het podium zal zien.
 
Wist je dat
  • De melodie voor de andro Elin als slaapliedje bedacht is, en nu één van de drukste nummers op het album geworden is?
  • Het gedicht voor De Herfstvluchteling al in 2014 geschreven is? Lang voordat Nubia bestond. Op een herfstige dag fietste Kris door een bos en zag de bladeren door de lucht vliegen. Het beeld was zo mooi dat hij zijn fiets tegen een boom zette, keek en genoot. Dat was het moment dat de inspiratie toesloeg en gelukkig had hij pen en papier mee om ter plekke het gedicht op te schrijven. Voor de cd van Nubia heeft Tim een begeleiding onder het gedicht gezet zodat mensen kunnen walsen in vijf.  
Als je niet kunt wachten tot 3 maart, geniet dan alvast via spotify. En als je geniet, overweeg dan Nubia te steunen door het kopen van een album en/of een setje kaarten. Of een katoenen tas met Nubia opdruk, zodat je dansschoenen altijd in stijl mee kunt nemen naar het volgende festival! 
Nubia - Dèjá Vu (Rondeau en couple)
Gefilmd door Jolanda
Balfolk.nl
Balfolk.nl
info@balfolk.nl
info@balfolk.nl
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Twitter
Twitter
Copyright © 2017 Balfolk.nl, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Dan kun je je hier afmelden.
Je kunt hier aangeven in welke balfolk activiteiten je geïnteresseerd bent: Gegevens aanpassen.
Email Marketing Powered by Mailchimp