Copy
Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Dan kun je je hier afmelden.
Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk deze nieuwsbrief in een browservenster

Nieuwsbrief balfolk.nl Januari 2017
Dansstage Special


Je kan wel stellen dat de tijd snel gaat, een tijdje geleden danstten we nog vrolijk op de energieke muziek van Ciac Boum in Club Lite (wat een groot succes was!), vierden we kerst met elkaar bij de 3e kerstbal en zijn we knallend het jaar uitgegaan met oud-en-nieuw-bals. Als Stichting Balfolkfabriek hebben wij alleen nog niet de kans gehad om jullie allemaal het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar! Dus bij deze wensen wij iedereen heel veel romantische mazurka's, stuiterende polka's en een blessure vrij jaar toe!
 
In de vorige editie hadden we het over dat we met zijn allen langzaam maar toch zeker richting een koude maand zullen gaan, met de daarbij horende winterslaap. Echter vrezen wij dat de winterslaap niet gaat lukken, daarvoor is het veels te druk! In maart is bijvoorbeeld de Dansstage waar wij in deze editie extra veel aandacht aan zullen besteden! Ook als Balfolkfabriek zijn wij druk bezig, zo gaan we weer een netwerkborrel te organiseren voor iedereen die iets voor en met balfolk doet, of wil doen! 

Inhoud:

Danslessen Nijmegen, Utrecht en Amsterdam


Elke week lekker dansen? Eindelijk die gekke mazurka snappen? Leren hoe die lekkere groove van de bourree nou echt in elkaar zit? Diep duiken in het volgen en leiden? Alle onregelmatige walsen leren herkennen én dansen? Luisteren naar de muziek en je partner? Dit en nog veel meer doen Jolanda Snellenberg (Nijmegen) en Louise Marius (Utrecht en Amsterdam) in hun wekelijkse danslessen. Zowel beginners als ervaren dansers komen aan hun trekken in de verschillende groepen.

Er zijn proeflessen zodat je de les eerst een keer kan proberen. In Utrecht is de proefles maandag 6 februari, en in Nijmegen op donderdag 19 januari. Mocht je de 19e nou gemist hebben, je kan nog steeds aansluiten vanaf de 26e! In Amsterdam is 11 januari de proefles geweest, maar daar kan je op de eerste les van 25 januari ook nog komen proeven.


En als wekelijkse lessen niet haalbaar voor je zijn, dan zijn er af en toe ook leuke losse workshop, zo geeft Louise op 5 februari in Utrecht een workshop Mazurka en Spelen in de Jig, voor beginners en "begonners". En op 25 februari geeft Samuel Tuingley ook een interessante workshop in Hoorn!

Dansstage
 



Foto's door: Christine Zuiderent

In maart dit jaar vindt alweer de 11e editie van de Dansstage plaats. Meer dan tweehonderd dansers reizen af naar Enschede om drie dagen lang les te krijgen van de gaafste docenten en te dansen op muziek van toffe bands uit binnen- en buitenland. Er zijn lessen voor totale beginners, maar ook voor vergevorderde dansers. De Dansstage is al bijna uitverkocht, dus koop snel een kaartje als je er bij wilt zijn! Is je niveau uitverkocht? Schrijf je dan toch in op de wachtlijst! De vorige jaren heeft iedereen van de wachtlijst toch een plekje gekregen, dus het is de moeite waard! Om alvast wat voorpret te hebben zetten we al het leuks op een rijtje!

Niveaus

Tijdens de Dansstage zit je samen met dansers van je eigen niveau. Niveau 1 zijn de absolute beginners en krijgen les van Jolanda, niveau 2a zijn de zogenaamde begonners, mensen die al wel een tijdje dansen, maar die nog nooit echt les hebben gehad. Zij krijgen les van Louise. In niveau 2b zitten de half-gevorderden, en krijgen les van Rafael, en op zaterdagmiddag een keuzeworkshop. Niveau 3 en 4 zijn voor de gevorderde en vergevorderde dansers. Niveau 3 en 4 kunnen elke workshop zelf kiezen uit vijf verschillende workshops (tijdens de 1-uurworkshop uit drie verschillende workshops), waarbij per workshop wordt aangegeven of deze wordt aangeraden voor niveau 3 of niveau 4. Zo kan je jezelf ontwikkelen waar je wilt. Ben je bijvoorbeeld heel goed in de mazurka, volg je de workshop mazurka op niveau 4. Maar ben je wat onzeker in de bourrée, dan kan je deze op niveau 3 volgen.

Ook krijg je de kans nieuwe dansen te leren. Zo kan je de Hallig en de Menuet leren op zaterdag. Maar ook bijzondere mixworkshops komen langs: zo kan je bij ons terecht voor de Exotic Scottic, kan je meedoen met de Delicious Dips en één docent is duidelijk in wat je moet doen op de dansvloer: KEEP CALM and VARY ON.

Omdat er in de loop der jaren steeds meer buitenlandse bezoekers op de Dansstage afkomen en ook niet alle docenten Nederlands spreken, is de voertaal tijdens de workshops Engels. Spreken alle deelnemers (en docent) Nederlands, dan kan er ter plekke worden besloten de workshop in het Nederlands te doen.

Wil je weten welke docenten er allemaal komen op de stage? Kijk dan eens op onze website!
        
      

Exclusieve workshops niveau 3 & 4


Een greep uit de workshops die zullen worden aangeboden:

Lollowers & Fleaders – The Fun Continues door Saskia Sportel
Na een daverend success op Cadansa, gaat Saskia opnieuw aan de slag met het wisselen van rol. Ben je normaal een volger maar wil je nu eens leiden, of vice versa? Sluit dan aan bij deze workshop. Pret is gegarandeerd! Niet alleen leer je een andere rol, maar door deze workshop te volgen verrijk je ook je eigen rol op de dansvloer, door eens in de schoenen van een ander te staan. Ook als je de workshop op Cadansa hebt gedaan kan je gewoon meedoen met deze workshop, want hij zal niet precies hetzelfde zijn.
 
Delicious Dips door Samuel Tinguely
Op de dansvloer wordt er hard gewerkt, en een perfect rustmomentje is om je danspartner te dippen op een mooi moment in de muziek. Maar doe je dit zonder de juiste techniek en dat is vaak niet zo prettig voor je partner, ook al blijft die beleefd glimlachen. Samuel leert je tijdens deze workshop hoe je veilig kunt dippen, zonder dat je je partner onbedoeld pijn doet. Techniek voor ‘dippers’ en ‘gedipten’ komt aan bod, zodat je er straks samen prachtig uitziet op de dansvloer.
 
Fandango door Koen Dhondt
Ken je dat gekke dansje met de snelle pasjes? Die ene die je zo graag mee wilt doen, maar die te snel is om even af te kijken van je buurman? Dan kan je bij Koen terecht om de Fandango te leren. Stap voor stap legt Koen de passen uit, en het tempo gaat langzaam omhoog. Deze workshop is vermoeiend, maar wat een gaaf gevoel is het als je de pasjes nu écht door hebt en hem goed kan dansen.
Na de Fandango volgt altijd een korter dansje: Arin Arin. Ook deze dans legt Koen uit, maar doet dit in een aparte workshop. Wil je alles leren, zorg dan dat je deze workshops niet mist!
 
Bourrée 3 temps door Elena Leibbrand
Een bourrée kan je in vier dansen, maar ook in drie. En dat is een stuk lastiger dan je denkt! Elena gaat tijdens deze workshop aan de slag met de drie soorten bourrées die het meest gedanst worden op bals. Een perfect moment dus om je bourrée te verrijken, en eens aan de slag te gaan met een ander tempo. Schud de knieën maar los, en bourrée away…
 
Dancing Orgy door Rafael Correa Prieto
Als je wilt weten wat er in deze workshop gebeurt… zorg dan dat je op de stage bent! Je moet er gewoon bij zijn.


Workshops en titels zijn onder voorbehoud
 

Bals tijdens de Dansstage

Natuurlijk is er volop gelegenheid om het geleerde meteen in de praktijk te brengen!
 
Vrijdag: 
Op vrijdagavond spelen er twee bands. Snaarmaarwaar opent het bal van de dansstage. We hebben het aantal snaren geteld en zijn uitgekomen op tweeëntwintig. Als je dicht genoeg langs het podium danst kan je ze ook tellen, totdat je danspartner je in het rond zwiert.
Nubia sluit het bal af, en brengt hun nieuwe cd ten gehore. Ze zijn geheel 2016 op tour, maar bij de Dansstage kan je ze als een van de eersten horen. Droom weg tot in de late uurtjes! 

      

Zaterdag
El Peppah is een van die bands die komt optreden. Al jaren een bekend gezicht bij balfolk, en alsmaar populairder! Of je nu rustig op wilt starten of meteen wilt knallen, bij El Peppah zit je goed!
Ondertussen start in de andere zaal KNEP. Heb je een van de Scandinavische workshops gevolgd, dan kan je je bij KNEP helemaal uitleven! Maar ook als je deze workshops niet hebt gedaan kan je hier dansen: KNEP heeft een breed repertoire en spelen ook dansen waar iedereen aan mee kan doen.
I Fratelli Tarzanelli zijn twee doldwaze heren die samen prachtige muziek maken. Al 10 jaar spelen deze heren het dak er van af, en dat zullen ze zeker weer doen op de stage!
Het bal wordt afgesloten door Duo Thezé. Deze heren zijn pioniers bij de balfolk, en spelen het liefst alles onregelmatig of asymmetrisch. Als we niet oppassen krijgen we geen slaap meer omdat je op deze muziek uren kan blijven doordansen en nog helemaal niet wilt stoppen!
 
Het bal op zaterdag is ook toegankelijk voor niet-deelnemers. Nodig dus vooral je vrienden uit! Entree is 10 euro, en omdat er telkens in twee zalen een band speelt is er genoeg ruimte om al je vrienden mee te nemen!
 
Zondag:
Op zondag speelt wederom een oude bekende van de Dansstage: KV Express. Aangevoerd door Sophie Cavez swingt deze band de pan uit! Met heerlijke basloopjes en virtuoze diatonische accordeon kan je nog één keer helemaal los voordat het weekend voorbij is. Dat wil je toch niet missen?



Meer informatie
Voor meer informatie of een overzicht van alle workshops, kijk dan op www.dansstage.nl, of sluit je aan bij ons Facebook evenement.

Filmpje in the Spotlight

Heb je gelezen over de dansstage en ben je toch nog niet helemaal overtuigd? Zie hier in 28 seconden waarom de dansstage zo leuk is! Ben je al wel overtuigd? Extra voorpret!
Fun at the Dansstage Enschede 2016

Bals Spotlight

2017 zit nu alweer vol met balfolk onder andere dus met de Dansstage. Echter zijn er nog veel meer leuke bals! We lichten hier een paar bals uit voor komende periode. Nog een kleine gouden tip: Aankomend weekend kan je vrolijk het weekend uitgaan als de blue monday nog een beetje is blijven hangen met Snaarmaarwaar, Nubia en andoorn in Wageningen!

Celtic & Balfolk Night
Heb jij je kaarten al gekocht voor de jaarlijkse Celtic & Balfolk Night in De Doelen in Rotterdam? Het evenement zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 18 februari. Met de kortingscode ‘balfolk’ krijg je 6 euro korting (op de normale entreeprijs), en t/m 26 jaar of met CJP betaal je maar 10 euro!. De balfolk line-up bestaat deze editie uit Pitularita (Italië), Sextet a Claques (Fr), KV Express (Be), Triple-X (Be) en Elanor (Be).

Nieuw bal in Hoorn!
In Noord-Holland is op 25 februari een bal op een prachtige nieuwe locatie in Hoorn. Daar zullen Decker-Malempré (BE), Les Bottines Artisitques (BE) en Tre Källorna (NL) optreden. Denk je nu: Hoorn, is dat niet onbereikbaar? Nou, helemaal niet! Na het bal zijn er nog zeker twee treinen die tot Utrecht rijden en met de auto is de locatie ook goed te bereiken.

Doordeweekse bals in Utrecht (maandag) en Amsterdam (donderdag)
Een doordeweekse avond, een laagdrempelige dansuitleg voor beginners, een toffe muzikant/band, fijne danspartners en een hoop gezelligheid. Dat is wat de doordeweekse bals in Utrecht en Amsterdam zijn. Je krijgt korting als je een nieuw iemand meeneemt, en de biertjes aan de bar zijn lekker, kom dus vooral!
De laatste maandag van de maand in de Moira in Utrecht en de 3e donderdag van de maand in de Mezrab te Amsterdam. Een greep uit de muzikanten die op de planning staan: Pablo Golder, Wouter & de Draak, Beat Bouet Trio, Emilyn (van Té) & John, Bert & Jeroen. Kijk voor alle data op balfolk.nl

 
Balfolk.nl
Balfolk.nl
info@balfolk.nl
info@balfolk.nl
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Twitter
Twitter
Copyright © 2017 Balfolk.nl, Alle rechten voorbehouden.


Wil je deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Dan kun je je hier afmelden.
Je kunt hier aangeven in welke balfolk activiteiten je geïnteresseerd bent: Gegevens aanpassen.
Email Marketing Powered by Mailchimp