Copy
Maart 2020

Kunst & cultuur op school

Dat Kunst & cultuur op school ooit niet letterlijk genomen kon worden, had toch niemand kunnen bedenken! Scholen, theaters, musea en vele andere instellingen zijn als gevolg van het coronavirus gesloten. De leerlingen zijn thuis. Een aantal instellingen heeft al bekendgemaakt in elk geval tot 1 juni dicht te zijn en het is nog niet bekend wanneer scholen hun deuren weer mogen openen. 
Maar het is ongelooflijk om te ontdekken hoeveel online activiteiten er worden bedacht. Je vindt in deze nieuwsbrief een schat aan kunst en cultuur in huis.
We weten niet hoe lang dit gaat duren en hoe groot de impact van deze crisis zal zijn. We wensen iedereen het allerbeste in deze onzekere, heftige tijd en heel veel sterkte!
Hartelijke groeten namens het hele onderwijsteam,
Nelleke Douw
Hoofd Expertisecentrum Cultuuronderwijs

Haagse Cultuuronderwijs Dag 2020 geannuleerd

Samen met enkele workshopleiders en kunstenaars, die hier een bijdrage aan zouden leveren, brengen we deze dag toch een beetje tot leven.

#wijzijnnederland 

HNTjong - In het innovatieve, schoolbrede, theaterproject #wijzijnNederland wordt op theatrale en interactieve wijze door de klas onderzoek gedaan naar wat identiteit is. Hoe kijken we naar verschillen en overeenkomsten, wat houden grenzen in en wat betekent het om deel uit te maken van een groter wij? In de voorstellingen krijgen de kinderen ruimte om mee te doen. Ze filosoferen, maken en bouwen mee aan de voorstelling in hun eigen klas. Samen ontdekken ze de ‘wij’ die ze met elkaar vormen. Voor iedere bouw in het onderwijs bekijken we het onderwerp uit verschillende invalshoeken die past bij de belevingswereld van de leerlingen. Meer informatie

Een kunstenaars perspectief

Tyler Koudijzer is spoken word artiest, schrijfdocent en Kunstenaar in de klas. Namens Huis van Gedichten zou hij als KIK'er aanwezig zijn bij de Haagse Cultuuronderwijs Dag. Ook digitaal vertelt Tyler graag over zijn visie en werk en geeft hij je een korte en passende schrijfoefening voor thuis. De stukken die je ziet en hoort komen uit het project ‘Dicht bij: Tyler & Seb’. Meer van Tyler of Huis van Gedichten zien? Bekijk hun Instagram accounts; @tyler.koudijzer en @huisvangedichten

Maak virtueel kennis met nieuwe makers uit SoZa!

Op de Haagse Cultuuronderwijs Dag zou je kennis hebben kunnen maken met een aantal ‘makers van de toekomst’. Makers waar je anders misschien niet zo snel mee in contact zou komen. Deze nieuwe makers zijn statushouders die in SoZa wonen en leven volgens het principe van Co_living. Zij houden zich bezig met muziek, dans, theater, film en literatuur en zoeken aansluiting met het culturele veld van Den Haag; met jullie dus! We stellen ze graag aan je voor! Maak kennis met de rest van de makers.

Vonk en Expeditie C voor primair en voortgezet onderwijs

De stroom van bezoeken aan podiumkunsten, tentoonstellingen en erfgoed is ruw tot stilstand gekomen. De instellingen proberen bezoeken te verplaatsen en een aantal biedt online hun optredens en rondleidingen aan. Maar (lang) niet alles zal verplaatst kunnen worden en online haalt het natuurlijk niet bij live. Het is overmacht en iedereen doet wat hij of zij kan. De leerlingen zullen ook op dit gebied mogelijk een achterstand oplopen, die wij met vereende krachten proberen in te halen.
 
De culturele instellingen en CultuurSchakel werken hard aan de edities van Vonk en Expeditie C voor het volgend schooljaar 2020-2021. Eind april worden de digitale versies naar de scholen gestuurd en kort daarna volgen de papieren brochures. Althans, dat hopen we en dat willen we. We weten nog niet of de scholen dan open zijn. Maar we weten wel dat we alles op alles zullen zetten om leerkrachten, docenten, icc’ers en CKV-coördinatoren in staat te stellen om in te schrijven voor de activiteiten. Waarbij we alle hulp willen geven die je maar nodig hebt. Dat de cultuurbezoeken van vitaal belang zijn voor de brede ontwikkeling van de leerlingen behoeft geen betoog. 

Art-S-Cool in het nieuws

Dit weekend stond er een groot artikel over “dé kunstschool van de Haagse Schilderswijk” in landelijk dagblad NRC!
Art-S-Cool gaat in deze tijd ook ‘gewoon’ door met het geven van mooie kunstlessen, kijk op de website voor het aanbod.

Tips en initiatieven

Er wordt een beroep gedaan op de creativiteit van de cultuursector en er ontpoppen allerlei interessante initiatieven om cultuuronderwijs in de huiskamer van de leerlingen te krijgen. 
  • De landelijke organisatie voor cultuuronderwijs (LKCA) biedt een overzicht met bruikbare initiatieven voor cultuuronderwijs en daarbuiten. Lees meer
  • Muziekonderwijs op afstand verzamelt lesmateriaal, opdrachten en links naar online tools om ook thuis op een goede manier met het vak muziek bezig te zijn. Lees meer
  • KOO verzamelt digitale kunstlessen voor alle kunstvakken die leerlingen thuis kunnen uitvoeren. Lees meer
  • De Centrale Bibliotheek stelt haar studio op de eerste etage beschikbaar om leerkrachten te helpen met thuisonderwijs. In weekkrant Den Haag Centraal staat een uitnodigend artikel over muziekleraren van ‘Muziekcentrum 1001 Nachten’, een geschiedenisleraar en een docente ‘creatieve vakken’ van het Segbroek College, die hier gebruik van maken, om opnames te maken voor hun leerlingen. De lessen worden opgenomen met professionele apparatuur en daarna worden deze gratis gemonteerd en opgestuurd. Voor meer informatie, neem contact op via mail of  tel. 070-3534455.
  • Vanaf maandag 23 maart lezen acteurs van het ITA-ensemble samen met acteurs van HNT dagelijks een verhaal uit de Decamerone. Steeds één per dag, honderd dagen lang. “In het jaar 1350 beschreef de Italiaanse dichter Boccaccio in Decamerone hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats.” – website HNT Lees meer
     

Haagse Ladekast

Heb je inspiratie nodig in deze onwerkelijke periode? Probeer het lesmateriaal uit de Haagse Ladekast eens uit. Het is kosteloos online beschikbaar. Het is speels en prikkelend voor leerkracht en leerling. Er zijn mogelijkheden genoeg om ook nu de leerlingen te laten spelen en bewegen met de disciplines dans, theater en muziek; spelenderwijs nieuwe dingen te leren met de projecten uit interdisciplinair, literatuur, cultureel erfgoed en beeldend. Ook op afstand kunnen zij ontdekken, bedenken, verbeelden maken en beleven! Ga op avontuur en maak er wat moois van. Veel plezier! Neem een kijkje in de Haagse Ladekast.

COH Experts

We zijn samen met de COH Experts aan het onderzoeken hoe we scholen het beste kunnen ondersteunen en ontzorgen bij het geven van online lessen van COH. Er is in dit digitale tijdperk veel mogelijk. Sommige scholen zijn nog in overleg, andere scholen hebben al akkoord gegeven op het ontwikkelen van video’s om de lessen te begeleiden. Heb je vragen, wil je meedoen, kunnen we jouw school ergens mee helpen? Laat het ons weten en neem contact op met jouw cultuurcoach of stuur een mail
Voorlopig zijn onze workshops, cursussen en (leer)netwerkbijeenkomsten tot 1 juni geannuleerd. Neem voor vragen of meer informatie contact op met jouw cultuurcoach.  
Naar CultuurSchakel.nl
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
Copyright © 2017, Alle rechten voorbehouden

communicatie@cultuurschakel.nl
update je voorkeuren of schrijf je uit van deze lijst