Copy

KERKENPROJECT  -  GOEDROODENBURG  -  ZON OP LEIDEN    

View this email in your browser
In deze nieuwsbrief lees je over de belangrijkste resultaten geboekt door EnergiekLeiden in 2016. Het Groene Kerken project is begonnen, we hebben een vliegende start gemaakt met de Goed.campagne van de gemeente Leiden in het Roodenburgerdistrict en we nemen deel in de gloednieuwe coöperatie Zon op Leiden. Als jij ook energiek meedoet wordt 2017 nog duurzamer.

GROENE KERKEN in Leiden: naar 30 % minder energiekosten

Op 7 oktober werd de aanmelding van de 100e Groene Kerk gevierd. Dat gebeurde in de Hooglandse Kerk in Leiden omdat de Protestantse Gemeenschap Leiden (PGL) met vijf geloofsgemeenschappen en vier kerkgebouwen het project “Bewust groen met minder poen” heeft opgezet. Dit project heeft de ambitie de kosten van het energiegebruik met zo’n 30 % te verminderen. Het gaat om de Marekerk, de Hooglandse kerk, de Vredeskerk en de Regenboogkerk. PGL heeft EnergiekLeiden gevraagd om als onafhankelijke partner te helpen bij de realisatie van dit project.

   
 
  Marekerk                                Hooglandse kerk                                          Vredeskerk                                       Regenboogkerk

EnergiekLeiden heeft inmiddels de uitgangssituatie in kaart gebracht. Nu begint de uitwerking van de oplossingen in twee richtingen:
- het energiegebruik verminderen door aanpassing van gedrag, isolatie en energiezuinige technologie zoals LED-verlichting
- het duurzaam inkopen van energie en energieopwekking bijvoorbeeld met zonnepanelen.

   WIJKAMBASSADEURS van EnergiekLeiden in de Goed.campagne      

Het beeldmerk ‘Goed.’ staat centraal in de brede duurzaamheidscampagne van de gemeente Leiden. In dit deel van de campagne staat energie centraal. Met subsidies, energiescans en ketelchecks worden de Leidenaren aangezet tot het nemen van energiebesparende maatregelen.  
Met een vliegende start zijn Alfons Ramb en Tineke Mook van EnergiekLeiden in augustus begonnen in de 7 wijken die hen zijn toegewezen als wijkambassadeurs in de Goed.campagne. Het Roodenburgerdistrict omvat de wijken Roomburg, Meerburg, Waardeiland, Cronestein, Professorenwijk, Burgemeesterswijk en Rijndijkbuurt. De Tuinstadwijk valt onder andere wijkambassadeurs.
 
Goed. voor de portemonnee, comfort en klimaat
Op 25 oktober 2016 hielden Alfons Ramb en Tineke Mook een informatieavond over duurzaam omgaan met energie in Huis van de Buurt Matilo. Jaap Stokking, voorzitter van de wijkvereniging Roomburg, opende met een kijkje in actuele ontwikkelingen in de wijken. Daarna gaf Alfons Ramb goede tips over hoe iedereen zelf kan besparen op energie. Tot slot vertelde Rob van Haren van Susteen BV hoe de energiescans worden uitgevoerd en hoe deze de basis kan vormen om in je eigen woning te investeren in energiebesparing en energieopwekking. Zie voor de verslagen van de eerste en tweede bijeenkomst www.gagoed.nl/roodenburgerdistrict

                                  

Welkom op de derde wijkbijeenkomst Roodenburgerdistrict
op 8 februari in de zaal van KV Sporting Trigon

vanaf 19.30 tot circa 21.30 uur, Cronensteinkade 19 (zijstraat Zoeterwoudsesingel)

ZON OP LEIDEN

Energie winnen met je eigen panelen op gezamenlijke zonnedaken in de stad. Dat is waar Zon Op Leiden, de eerste Leidse zonne-energiecoöperatie, aan werkt. Deze collectieve energieopwekking is mogelijk door de Postcoderoosregeling, waarmee leden van de coöperatie flink profiteren van lokale en duurzaam opgewekte energie. Er wordt hard gewerkt aan het vinden van het eerste zonnedak in Leiden. Ook EnergiekLeiden werkt er hard aan. Zoek met ons mee naar goede daken!
 
Wil je zelf mee doen zo gauw er een zonnedak wordt ontwikkeld? Dat kan via de volgende stappen:
1. Word lid van de coöperatie in een postcoderoos met dat zonnedak
2. Bepaal hoeveel stroom en dus panelen je wilt
3. Sluit een contract met een energieleverancier om aan te leveren
4. Schaf je panelen op het gezamenlijke zonnedak aan.
De coöperatie ondersteunt het hele proces door het plaatsen en onderhouden van de panelen, het voeren van de financiële administratie en het uitkeren van de winst aan de leden.  
 
Wil je meer informatie, vraag dit dan aan via zonopleiden@gmail.com. Verder lezen kan ook bij Zon op Nederland, de coöperatie waar Zon op Leiden bij is aangesloten.
Copyright © 2017 EnergiekLeiden, All rights reserved.


Wil je deze emails niet meer ontvangen?
Je kunt je uitschrijven voor deze nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp