Copy

Vertrouwen;  Een nieuw jaar, nieuwe stappen!
 

De afgelopen twee weken had ik kerstvakantie, heerlijk!
Weer eens even de tijd om zelf te spelen; spelletjes doen met mijn kinderen, koekjes bakken, schaatsen in het openluchtmuseum, broodjes bakken boven de openhaard bij mijn ouders en een gezellig netwerk etentje bij ons thuis met 6 andere enthousiaste ondernemers in de sociale sector, wat fijn om elkaar inspirerend het nieuwe jaar in te gaan!

 
Het nieuwe jaar betekent voor mij een paar nieuwe, mooie, zakelijke stappen, waar ik ontzettend veel zin in heb. Een nieuwe praktijk ruimte, een nieuwe training “Hoe hou ik mijn hoofd cool?”  en “Vuurvlinders” gaat bloggen.
 
Nieuwe stappen zet je alleen als je vertrouwen hebt, daarom gaat mijn artikel van deze maand over “vertrouwen” . Veel leesplezier!


 
Arjanke Koster
  

Informatie geeft vertrouwen! 

 
Vuurvlinders gaat bloggen! Een kijkje in de keuken…………….

Informatie geeft houvast en een gevoel van zekerheid en vertrouwen. Weten waar je aan toe bent is prettig. Maar bij het zetten van een nieuwe stap weet je nooit precies wat je gaat tegenkomen. Dus ook niet als je je kind aanmeld voor speltherapie.
 
Om kinderen aan te melden bij speltherapie is er toch nog vaak een drempel. Soms alleen financieel, hoewel veel verzekeringsmaatschappijen speltherapie wel vergoeden vanuit de aanvullende verzekering.  Soms omdat men mij nog niet kent. Maar vooral ook omdat het niet helemaal duidelijk is voor “buitenstaanders” wat de resultaten kunnen zijn van speltherapie en hoe de speltherapeut te werk gaat.  Daarom heb ik besloten om alle belangstellenden een kijkje in mijn keuken te gunnen. Hoewel elk proces anders is geeft dit toch een idee van wat er gebeurt in speltherapie.  Wat speltherapie doet met een kind, welke interventies er bijvoorbeeld gedaan worden en wat dit oplevert.
 
Met dank aan een lieve moeder die mij toestemming heeft gegeven om op anonieme basis om de week over de speltherapie  aan haar vierjarige zoontje te gaan schrijven. 
 
Ook benieuwd geworden? Neem ook een kijkje in mijn keuken en blog mee!http://www.vuurvlinders.nl/blog.html 
 

 
Kinderen en Zelfvertrouwen

Kinderen worden vaak aangemeld voor speltherapie met het doel dat ze meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Voor zelfvertrouwen is zelfkennis belangrijk. In speltherapie begint dit bij weten wat je leuk vindt en wat je niet leuk vindt om te spelen. Vind je het leuk om met zand te spelen? En met modder? Het ene kind zweert erbij en het andere kind moet er niets van hebben.
Ik verwoord wat ik zie bij kinderen.  Tijdens het spelen oefenen we met het onder woorden brengen van gedachten, gevoelens, gedrag en ervaringen van figuren in het spel. Hierdoor komen kinderen vanzelf ook meer in contact met hun eigen gevoel. Zo ontwikkelen ze meer zelfkennis en daarmee zelfvertrouwen. Hierdoor is het maken van contact met anderen een stuk makkelijker en plezieriger. Positieve ervaringen in de communicatie geven opnieuw zelfvertrouwen. 
Zelfvertrouwen is een belangrijk begrip in verschillende theorieën over “hechting”. De hechting verloopt volgens een aantal stadia. Het stadium wat vooraf gaat aan zelfvertrouwen, is het stadium waarin “toevertrouwen” een belangrijke rol inneemt.
 

 
Toevertrouwen

Als kinderen bij mij worden aangemeld is er vanuit de ouders of verzorgers vertrouwen. Zij vertrouwen mij informatie over zichzelf /het gezin en hun kind toe. In de begin fase van de speltherapie met het kind staat contact maken en toevertrouwen centraal. Het is de  fase van het wennen, verkennen en testen.
 

Hechting
Contact maken, leidt tot hechting. Het jonge kind doet dit door te huilen, roepen, keuvelen, glimlachen, vastgrijpen, zuigen en volgen. Wanneer hechtingsgedrag beantwoord wordt ontstaat er liefde en vertrouwen.
Mensen hechten zich in eerste instantie aan andere mensen. Op basis van deze ervaringen hechten zij zich aan andere zaken als dier en ding. Ze leren zich hechten aan hun omgeving en ze leren zich hechten aan doelen en idealen. Op deze wijze creëren zij een richting in hun leven. (Uit: Nestgeuren, over de betekenis van de ouder-kind relatie in een mensenleven. Piet Weisfelt, 2005).

 

Een van de doelen en idealen waaraan ik me gehecht heb is om kinderen en ouders door blokkades en/of lastige periodes heen te helpen.  Mijn missie is om ouders te helpen hun kind helemáál te begrijpen.

Vertrouwen in de maatschappij, in ouders en professionals die mij de afgelopen twee jaar hebben leren kennen, maakte dat ik een belangrijke nieuwe stap kan zetten:
 
Een Nieuwe praktijkruimte!
 
Per 1 februari verhuist mijn praktijkruimte naar het gebouw van Stichting een Slingertouw. Gelegen aan de Florence Nightingalestraat 1 . Pal naast basisschool “De Lanteerne”.
 

Een nieuw product: training

”Hoe houd ik mijn hoofd cool”


Piekeraars, kinderen die gevoelig zijn of kinderen die bijvoorbeeld last hebben van concentratie- en/of slaapproblemen krijgen in deze leuke training op speelse wijze handvatten om hiermee om te gaan.


We gaan spelenderwijs leren door oefenen, tekenen, knutselen, yoga, spel, praten en schrijven.
De rode draad in deze training is het opdoen van meer zelfkennis en zelfbewustzijn.

Ik heb voor deze training samenwerking gezocht met Jacqueline in den Haak, yogadocente (www.yogaluna.nl). Zij kan mij perfect aanvullen! Zij weet alles van bijvoorbeeld aantrekkelijke ademshalings- en ontspanningsoefeningen voor kinderen.


Resultaten die ik de afgelopen twee jaar gezien en ervaren heb in het werken met “Het volle hoofdenboek” van Linde Kraijenhoff maakte dat ik vertrouwen kreeg om geïnspireerd op dit boek deze groepstraining te ontwikkelen en in de markt te zetten. Vanaf maart 2014 is het mogelijk om mee te doen voor kinderen uit groep 6, 7, 8.  

Ook jongere en oudere kinderen kunnen aangemeld worden, bij voldoende belangstelling passen we onze training aan en organiseren we dit op een ander moment. 
 
Meer informatie vind u op mijn website: http://www.speltherapienijmegen.nl/training.html
Aanmelden kan nog; via de email of telefonisch.
 
Ik hoop dat ook u vol vertrouwen het nieuwe jaar in kunt gaan!
Ik wens u in ieder geval een inspirerend, liefdevol en gezond 2014!

 
Arjanke Koster ©
Vuurvlinders Speltherapie

www.speltherapienijmegen.nl
info@vuurvlinders.nl
06-48242604

 

Share
Forward to Friend
Share
Tweet
Copyright © *|Arjanke Koster 2014|* All rights reserved.

unsubscribe from this list    update subscription preferences