Copy
Nieuwsbrief maart 2017
 Bossche Hub's Ondernemend Onderwijs

7 April netwerkbijeenkomst Ondernemend Onderwijs!

De HUB van Pabo komt in een stroomversnelling! Bij de vraagstukken van serieuze Afvalreductie, Duurzame School, Voeding en Gezondheid komt op 7 april  de '17doelendiejedeelt-prijsvraag'. Anne-Marie Rakhorst, duurzame 100 ondernemer, heeft hiervoor een hulpvraag neergelegd bij de gemeente Den Bosch en bij Ondernemend Onderwijs. 'Kunnen jullie ons helpen om de prijsvraag te verspreiden? We willen graag alle kinderen van 6 tot en met 17 jaar in Nederland, Brabant, Den Bosch bereiken en oproepen mee te doen aan de prijsvraag. Alle hulp is ontzettend welkom!
Kom op 7 april naar de netwerkbijeenkomst van Ondernemend-Onderwijs, Pabo Den Bosch, Frans Fransenstraat 15, vanaf 14.30uur inloop, aanvang 15.00uur
Graag even aanmelden ivm organisatie post@ondernemend-onderwijs.nl 

Hoe ondernemend is jouw onderwijs?

Ruim 3 jaar werkt het team Ondernemend Onderwijs aan de opdracht van de Gemeente 's-Hertogenbosch om innovatie in het onderwijs te bevorderen. Het stimuleren van ondernemendheid bij leerlingen/studenten/docenten met als doel: straks meer krachtige, onderzoekende, betrokken burgers in onze samenleving. Kinderen zijn van nature ondernemend, maar schoolsystemen lijken niet altijd ingericht om hierop in te spelen. 'Lijken', want er zijn in ons netwerk talloze mooie voorbeelden van ondernemende innovaties en initiatieven. Zie hiervoor onze website en Facebook.
Wil jij ook op jouw school aan de slag met ondernemend onderwijs? Wij kunnen helpen! Kom naar onze netwerkbijeenkomsten en/of neem contact op!

 

Op bezoek bij een Hub OO?

3 Grote vragen, geplaatst op het digitale prikbord 'Ondernemend Onderwijs in actie' werden besproken in de werkgroepen van Ondernemend Onderwijs tijdens de netwerkbijeenkomst 10 maart j.l. Belangrijke maatschappelijke vraagstukken die het onderwijs betekenisvol maken. Hoe kunnen we ze met elkaar delen en uitwerken en integreren in ons onderwijs en onze organisaties? Dat is waar onze HUB's voor bedoeld zijn, verbindingen maken, doorzetten van initiatieven en een innovatieve aanpak stimuleren. Ook andere ideeën en vragen die op het digitale prikbord geplaatst zijn worden door onze student-medewerkers opgepakt. Zijn er potentiële partners voor verbindingen in het netwerk, voor een doorlopende leerlijn? En is er ruimte voor ondernemendheid? Het Programmateam van OO begeleidt dit innovatieve proces.
 

Belgische Erasmusstudenten te gast bij Ondernemend Onderwijs

Elke Jansegers en Cassidy Mestdagh zijn Erasmusstudenten aan de Artevelde Hogeschool Gent, België. Hier volgen zij de bachelor Pedagogie van het Jonge Kind. Van februari t/m juni 2017 volgen zij de minor ‘Leiderschap in IKC’ (Integraal Kindcentrum) aan de Fontys Hogeschool in Den Bosch.
Zij doen hiervoor hun praktijkervaring op bij KC De Haren en waren 10 maart j.l. te gast op de netwerkbijeenkomst van Ondernemend Onderwijs. 
Hun bevindingen mailden zij aan ons:
'We merken in Nederland dat ondernemend onderwijs hier leeft. We staan dan ook versteld van het enthousiasme van de leerkrachten, leidinggevenden en organisaties binnen dit programma.'
Lees hier wat zij verder schreven

 

Opa oorzaak nieuwe aanpak Sancta Maria Mavo?

Sander van Roy, onderwijscoördinator Sancta Maria Mavo vertelt:
'Als ik met mijn opa van 95 een borreltje drink zijn er nog maar weinig dingen waar ik met hem over kan praten.. Tante Sjaan is verhuisd...?? geen idee. En of de broekhannik dit jaar wel of geen nestjes uithaalt valt ook buiten mijn referentiekader. Gelukkig is er dan nog het onderwijs. Toen opa vroeger op school zat moest iedereen in rijtjes luisteren naar een docent om vervolgens opdrachten te maken. En dat is nu nog steeds zo. Tijd om onszelf de taak te geven het onderwijs aan de huidige maatschappij aan te passen.' 
En op 10 april 2017 gaat dit gebeuren op de Sancta Maria Mavo. Lees hier hoe.

Blog van Jan

Jan was, als lid van het programmateam van ’s-H Ondernemend Onderwijs, aanwezig bij de aftrap en ook de 2e bijeenkomst van de Bossche Educatieve Agenda (BEA). Een groot deel van de Bossche Educatieve Partners (BEP) bespraken thema's m.b.t. opvoeding en onderwijs van 0 tot 18 jarigen.

Jan blogt hierover:
 'Er is grote behoefte aan fysieke en digitale ontmoetingsplekken waar vraag en aanbod uit de Triple Helix kan worden gekoppeld. Ondernemend Onderwijs is met haar HUB's op de goede weg!'

 

Volgende netwerkbijeenkomsten op 12 mei en 16 juni 2017

De bijeenkomst van 12 mei zal plaatsvinden bij de Sancta Maria Mavo en in het teken staan van hun innovatieve onderwijsconcept en de mogelijke verbindingen met de programma's van OO.
De bijeenkomst van 16 juni vindt plaats bij AVANS Social Studies en breidt ons netwerk zich in deze richting verder uit.

Op 7 juli 2017 hebben wij een feestelijke afsluitende netwerkbijeenkomst van Ondernemend Onderwijs voor ogen, waarin de studenten hun resultaten en ervaringen met ondernemend onderwijs zullen presenteren en we gezamenlijk op feestelijke wijze hun werkperiode bij onze organisatie afsluiten.
Noteer deze data al vast in je agenda!
Copyright © 2017 Buitengewoon-advies, All rights reserved.