Copy

DIT IS NU - van de rijkste gemeente tot de geefeconomie 

Het laatste deel van de tour begon bij de oud-mijnwerkers van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Die het over alles met elkaar oneens zijn maar die letterlijk bij elkaar op schoot springen zodra er een foto gemaakt wordt, en die 'hun' regio in een paar decennia toch zeker drie transformaties zagen doorstaan. Daarna was de beurt aan Literair Festival Nieuwe Types te Arnhem: twee dagen vol boeiende en blije gesprekken met trotse afstudeerders, bezoekers en docenten. Over literatuur, patat en postmodernisme. Een feest! Maar aan de overkant van de weg zat een jongen die net de HAVO had afgerond en die besloot om zijn droomstudie toch maar niet te doen. 'Dat is te duur voor mij mevrouw. Ik heb de capaciteiten wel, maar geen ouders die mij kunnen helpen.'

Open en dicht  

In Rozendaal, de rijkste gemeente van Nederland, bleek het stil te zijn op straat en zaten de deuren stevig op slot. ‘Niemand groet elkaar hier.’ Bij de GEEF-economie stonden die deuren juist wagewijd open: ex-bankier Robbert Vesseur gaf zijn bezittingen weg, dus dan kan dat… Samen met zijn partner Petra Smolders knutselt hij aan een economie die draait op vertrouwen. 

Grensvervaging 

Coevorden. Een gemeente op de grens met Duitsland die de grensvervaging zoveel mogelijk op zoekt en in de hand probeert te werken. Wat gebeurt er als één gebouw in twee landen staat? Grenzen die in rook opgaan: een passend einde van deze tour… 
 

Vragenlijst #4  

Nu ik zelf aan het afkicken ben van de tour vraag ik me af hoe jullie dat eigenlijk doen: afscheid nemen. Hoe zwaai je iets of iemand uit, wat heb je nodig om goed te toekomst in te gaan en wat zie je in die toekomst verschijnen? Leuk als je meedoet en zo meebouwt aan Dit is Nu. De lijst staat hier. Trouwens, de eerdere versies van de lijst staan ook nog steeds online. 

Dank aan alle trekhaken 


Deze maand ben ik door een klein leger aan bekenden en onbekenden het land door gesleept. Van mijn ouders tot een jongen die halverwege bekende dat zijn rijbewijs eigenlijk net was ingetrokken. Het liften van pomp naar pomp was een avontuur en het was verbazingwekkend hoeveel mensen ‘ja’ zeiden tegen zo’n tijdelijk aanhangsel. Dank allemaal, zonder jullie was deze tour er niet geweest. 

... En nu?  

Eerst ga ik met vakantie, daarna duik ik al het opgenomen materiaal. Ik houd jullie op de hoogte.

Volg Dit is Nu op facebook 


Dit is Nu wordt ontwikkeld in samenwerking met Literair Productiehuis WintertuinLandscape Labs - platform voor onderzoek naar de relatie tussen mens en landschap, en vormgevingsbureau Catalogtree. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), het Nederlands Letterenfonds en het Mondriaan Fonds.

email: info@ditisnu.nl
web: www.ditisnu.nl 
facebook: www.facebook.com/ditisnu
postadres:
Jantine Wijnja / Dit is Nu  
Binnengasthuisstraat 96
1012 ZE Amsterdam